Review : Ηλεκτρονική μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης με 10 ευρώ (Κινέζικη)

5
ηλεκτρονική μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης

Κατά την διάρκεια της ηλεκτροσυγκόλλησης, δημιουργείται αυξημένη συγκέντρωση υπεριώδους και υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να προκαλέσεις ζημιά στην όρασή μας. Για αυτό το λόγο η μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης με το κατάλληλο φίλτρο είναι απολύτως απαραίτητη. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει οι αυτόματες ηλεκτρονικές μάσκες, οι οποίες έχουν αυτόματη σκίαση με φωτοκύτταρα. Το κόστος μίας καλής μάσκας είναι συνήθως 40-100 ευρώ, αν και υπάρχουν και πολύ πιο οικονομικές επιλογές, όπως αυτή η οικονομική ηλεκτρονική μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης με μόνο 10 ευρώ.

Χαρακτηριστικά (σύμφωνα με τον κατασκευαστή)


Χρόνος απόκρισης1/25000-30000 δευτ.
UV Penetration Rate313nm<0.00006%; 365nm<0.00006%
IR Penetration Rate780—1300nm<0.003%; 1300—2000nm<0.003%.
Θερμοκρασία λειτουργίας-5℃~+55℃
Θερμοκρασία αποθήκευσης-20℃~+70℃
Αυτόματη ενεργοποίηση Ναι
Περίμετρος βάσης κεφαλιού52-61cm(20.47″-24.01″

Εντυπώσεις από αυτόματη ηλεκτρονική μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης


Η συγκεκριμένη μάσκα, διαφέρει αρκετά από τις κοινές ηλεκτρονικές μάσκες. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που θυμίζουν κράνος, αυτή είναι πιο ελαφριά και έχει μόνο εμπρόσθια προφύλαξη. Έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον, φαντάζει πολύ πιο καλή επιλογή για κολλήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το κεφάλι αερίζεται. Βέβαια, οι μάσκες πλήρους προσώπου προστατεύουν από την ακτινοβολία αλλά και αποτρέπουν τον πλάγιο εξωτερικό φωτισμό.

Οι χρόνοι απόκρισης που δίνει ο κατασκευαστής, είναι περίπου ίδιοι με τα περισσότερα εμπορικά μοντέλα. Δυστυχώς είναι αδύνατο να ελεγχθεί αν όντως είναι σωστοί, αφού είναι μιλάμε για χιλιοστά του δευτερολέπτου, όμως αυτό που γίνεται να πει κάποιος είναι ότι δουλεύει όπως πρέπει.

Δηλαδή, το ανθρώπινο μάτι δεν προλαβαίνει να καταλάβει την διαφορά, οπότε για τον μέσο χρήστη είναι σίγουρα μια χαρά. Το υλικό κατασκευής είναι σκληρό πλαστικό (μάλλον abs), το οποίο δείχνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα πολύ εύκολα.

Το γυαλί είναι σε καλό μέγεθος, και σας δίνει καλό οπτικό πεδίο με μία πρασινωπή απόχρωση, όταν δεν κολλάτε. Δυστυχώς, δεν έχει δυνατότητα ρύθμισης ευαισθησίας και φωτεινότητας, όπως έχουν τα περισσότερα πιο ακριβά μοντέλα. Αυτό σίγουρα είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα, παρότι η αυτόματη ρύθμιση είναι αρκετά καλή.

Τώρα ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι μετά το γυαλί, είναι το πόσο άνετο είναι στο κεφάλι και πόσο καλά στερεώνεται. Δυστυχώς, σε αντίθεση με ακριβότερα μοντέλα δεν έχει μαλακή επένδυση στο πλαστικό που ακουμπάει στο κεφάλι. Έτσι, γλιστράει λίγο πιο εύκολα. Βέβαια, αν το στερεώσετε καλά, ειδικά στο μέτωπο, τότε δεν κουνιέται εύκολα. Σίγουρα όμως θα βοήθαγε μία μαλακή επένδυση ή ίσως μία αντιολισθητική ταινία.

Είναι επεκτάσιμο και στην περίμετρο του κεφαλιού αλλά και στο βάθος, οπότε θεωρητικά κάνει σχεδόν σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη κεφαλιών. Σε μένα, που είμαι σχετικά «κεφάλας» κάθεται μία χαρά και δείχνει ότι μπορεί να χωρέσει και σε ακόμα μεγαλύτερα κεφάλια.

Το ανέβασμα και το κατέβασμα της μάσκας, γίνεται εύκολα και η αντίσταση είναι ρυθμιζόμενη μέσω 2 βιδών. Με αρκετές ώρες λειτουργίας, δεν φάνηκε να πέφτει ούτε χιλιοστό.

Μία επισήμανση. Η δοκιμή έγινε μόνο με ηλεκτροκόλληση MMA, με την οποία τα πήγε καλά. Οπότε πόσο καλά τα πάει με TIG, δεν γνωρίζω.

Update

Μετά από 5 χρόνια, η μάσκα τα πάει πολύ καλά και είναι πράγματι πολύ βολική για καλοκαιρινές, εξωτερικές κολλήσεις. Με καλό σφίξιμο στέκεται μια χαρά στο κεφάλι. Η απόκριση είναι καλή και δεν κουράζει καθόλου. Δεν έχει παρουσιάσει ποτέ κανένα πρόβλημα.

Πόσο κάνει και που μπορείτε να την βρείτε


Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης, είναι Κινέζικης κατασκευής και δεν φαίνεται να έχει κάποια επωνυμία, οπότε είναι λίγο δύσκολο να μπορέσει να γίνει σωστή αναζήτηση. Μάλλον δεν υπάρχει καθόλου στην Ελληνική αγορά.

Αγοράστηκε από το Banggood, ένα από τα μεγαλύτερα Κινέζικα e-shop, με συνολικό κόστος 10 και κάτι ευρώ μαζί με τα μεταφορικά. Ο χρόνος παράδοσης ήταν 21 μέρες (με απλή συστημένη αποστολή). Έχει και επιλογή για direct mail, το οποίο είναι λίγο πιο γρήγορο και κάνει 10-15 μέρες.

Το κόστος της μάσκας, είναι κάτω από το νόμιμο όριο των 22 ευρώ, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χρεωθεί με επιπλέον τέλη και δασμούς από το τελωνείο.

Πλέον οι αγορές από το  Banggood έως 150 ευρώ έχουν πληρωμένο ΦΠΑ και δεν υπάρχει θέμα τελωνείου.

Επισήμανση
Στη σελίδα του Banggood, αναφέρεται ότι έχει βελτιωθεί η έκδοση, αντικαθιστώντας το πλαστικό που κάθεται στο κεφάλι με ελαστικό, το οποίο ίσως να είναι λίγο πιο άνετο. Βέβαια, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, αυτό που στείλανε σε αυτή τη περίπτωση είναι με πλαστικό. Οπότε ίσως να υπάρχει ακόμα απόθεμα από τα παλιά.

Συνοψίζοντας : Μία ελαφριά ηλεκτρονική μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης για ερασιτέχνες


Μία αρκετά οικονομική ηλεκτρονική μάσκα από την Κίνα, που σχεδόν κοστίζει όσο και οι απλές. Αν και δουλεύει μία χαρά, σίγουρα δεν απευθύνεται σε  επαγγελματίες, αλλά σε ερασιτέχνες που απλώς θέλουν μία φθηνή ηλεκτρονική μάσκα.

Το κύριο πλεονέκτημα της είναι το μικρό της βάρος και ότι επιτρέπει στο κεφάλι να αερίζεται. Βέβαια επειδή είναι ανοιχτή στο πλάι και στο πάνω μέρος, κάνει απαγορευτικές τις κολλήσεις  πάνω από το ύψος του κεφαλιού αλλά και τις κολλήσεις όταν ο ήλιος βρίσκεται πίσω ή στο πλάι, γιατί οι ακτίνες δεν σας επιτρέπουν να δείτε τίποτα.

Οπότε κάνει μόνο για όποιον υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα φόραγε μάσκα ή για κάποιον λόγο δεν αντέχει καθόλου τις μάσκες πλήρους κάλυψης. Προσοχή, υπάρχει και πιο απλό μοντέλο που πρακτικά είναι σαν μικρά προστατευτικά γυαλιά. Μπορεί να βολεύει πιο πολύ, αλλά το πρόσωπό σας είναι πλήρες εκτεθειμένο στην ακτινοβολία της ηλεκτροκόλλησης που είναι καρκινογόνα (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Ελαφριά
  • Καλό οπτικό πεδίο
Αρνητικά
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της ευαισθησίας
  • Δεν κάνει για κολλήσεις μέσα στον ήλιο
  • Δεν έχει true color χρώματα όπως οι πιο καλές μάσκες
  • Δεν έχει μαλακή επένδυση
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview/Unboxing: Εξωτερική κάρτα ήχου Vention VAB-S13 5.1 και συναφή είδη
Επόμενο άρθροΠως μπορούμε να λυγίσουμε ξύλο με μία οικονομική πατέντα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
5 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια