Συνήθως ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να λυγίσουμε ξύλο μόνιμα, είναι η διαδικασία της άτμισης για να κάνουμε το ξύλο εύκαμπτο και στη συνέχεια καλούπωμα για να του δώσουμε το μόνιμο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως ο θάλαμος άτμισης δεν είναι και η πιο απλή και οικονομική κατασκευή που μπορεί να κάνει κάποιος. Από ότι φαίνεται, υπάρχει και ένας πολύ πιο απλός και οικονομικό τρόπος, που χρησιμοποιεί την ίδια περίπου λογική που έχει και η άτμιση, με μία διαφορετική προσέγγιση που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τους οργανοποιούς.

Ο τρόπος αυτός -αλλά και το πως μπορεί να φτιαχτεί αυτή η οικονομική πατέντα- παρουσιάζεται στο πολύ αξιόλογο κανάλι του Youtube Paoson Woodworking. Για την κατασκευή της πατέντας το μόνο που απαιτείται είναι ένας μεταλλικός οβάλ σωλήνας και μία ισχυρή λάμπα αλογόνου.

εμπορικό bending iron
Ένα εμπορικό ηλεκτρονικό κομμάτι από Κίνα με κόστος περίπου 90 ευρώ.

Όπως είπαμε, η ιδέα δεν είναι εντελώς πρωτότυπη, καθώς παρόμοια βοηθήματα κυκλοφορούν εμπορικά εδώ και δεκαετίες. Ονομάζεται Bending Iron και συνήθως πωλείται σε καταστήματα για οργανοποιούς, αφού είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να γίνουν οι καμπύλες στα ξύλινα μουσικά όργανα (πχ βιολί, τσέλο). Η τιμή του κυμαίνεται από τα 30 για φτηνά Κινέζικα έως 200 ευρώ για ακριβά επώνυμα (πχ Luthiers)

πως λυγίζουμε ξύλο

Στο βίντεο αυτό λοιπόν, αντιγράφεται η κεντρική ιδέα, απλώς χρησιμοποιεί μία απλή λάμπα αλογόνου, ως πηγή της θερμότητας και ένα οβάλ μεταλλικό σωλήνα ως φόρμα. Το συνολικό κόστος αυτής της κατασκευής δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 ευρώ. Φυσικά εκτός από λάμπα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μορφή αντίστασης ή ακόμα και να χρησιμοποιήσει έναν ηλεκτρονικό θερμοστάτη για να ελέγχει την θερμοκρασία με ακρίβεια.

Για να λυγίσουμε το ξύλο, αυτό θα πρέπει να διαβρέχεται ανά τακτά διαστήματα, καθώς η θερμότητα από το μεταλλικό σωλήνα θα το εξατμίζει διαρκώς. Επίσης αρκετά σημαντικό είναι το ξύλο να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το μεταλλικό σωλήνα, καθώς θα το κάψει αρκετά στο σημείο επαφής. Ο ίδιος χρησιμοποιεί μερικές πολύ λεπτές μεταλλικές λάμες, οι οποίες διαχέουν την θερμότητα σε μεγαλύτερο κομμάτι.

λυγισμένο ξύλο

Ο ίδιος χρησιμοποίησε αυτή τη πατέντα, για να λυγίσει μερικά από ξύλινα εργαλεία μαγειρικής, που είχε φτιάξει λίγο καιρό πριν. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.

Διαφήμιση
ΠΗΓΗPaoson Woodworking
Προηγούμενο άρθροReview : Ηλεκτρονική μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης με 10 ευρώ (Κινέζικη)
Επόμενο άρθροΜία διαφορετική τεχνική για να κολλήσετε ρωγμή ξύλου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια