Review: Αλουμινένιος οδηγός τρυπήματος για καβίλιες (οδηγός για ράφια)

2
οδηγός τρυπήματος για ράφια

Οι οδηγοί τρυπήματος είναι εξειδικευμένα εξαρτήματα που μας βοηθούν να κάνουμε τρύπες με συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχουν αρκετοί τύποι στην αγορά, αλλά ο πιο συνηθισμένος και πιο δημοφιλής είναι ο οδηγός τρυπήματος για καβίλιες ή ράφια. Στην ουσία πρόκειται για έναν οδηγό που μας επιτρέπει να κάνουμε γρήγορα τρύπες στην ίδια ευθεία και σε ίσες αποστάσεις. Ο συγκεκριμένος του review είναι ένας Κινέζικος οδηγός αλουμινίου και χωρίς πλάκα είναι αρκετά καλός. 

Μεγάλος σε μέγεθος

Ένα πλεονέκτημα αυτού του οδηγού είναι ότι είναι σχετικά μεγάλος σε μέγεθος. Ο οριζόντιος οδηγός έχει μήκος 40 εκατοστά, ενώ ο κάθετος 25 εκατοστά από την τρύπα.

οδηγός για τρύπες

Όλος από κράμα αλουμινίου

Με μόνη εξαίρεση τα 3 πλαστικά μέρη για τις τρύπες, όλο το υπόλοιπο μέρος είναι από κράμα αλουμινίου. Μάλιστα ο κεντρικός χάρακας είναι συγμπαγής με πάχος περίπου 11 χιλιοστά! Όλα τα μέρη είναι καλά κομμένα, χωρίς γρέζια ή κάποιο άλλο πρόβλημα.

4 οδηγοί για τρύπες

Αυτός ο οδηγός τρυπήματος, διαθέτει 4 διαφορετικούς κινητούς οδηγούς για τρύπες. Οι τρεις είναι από πλαστικό και ο ένας είναι πάνω στο κάθετο αλουμινένιο μέρος του οδηγού. Μάλιστα, μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιον από τους οδηγούς αν δεν το χρειάζεστε ή να προσθέσετε και άλλους (αν φυσικά αγοράσετε και δεύτερο εξάρτημα ή έχετε 3D εκτυπωτή). Οι τρεις κινητοί οδηγοί σφίγγουν αρκετά καλά με βίδα. Η οπή στους οδηγούς είναι για 6αρι τρυπάνι. 

Απόλυτα κάθετος

οδηγός τρυπήματος
Αυτές τις δύο βίδες θα πρέπει να τις βιδώσετε το ίδιο ειδάλλως ίσως χάνει μία μοίρα

Αυτό που φοβίζει σε τέτοιους “ανώνυμους” οδηγούς είναι αν είναι όντως κάθετες οι γωνίες. Και λίγες μοίρες να χάνει είναι άχρηστος. Ο συγκεκριμένος -τουλάχιστον αυτός του review- είναι απόλυτα κάθετος. Αν και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι όλα τα κινούμενα μέρη έχουν ένα μικρό τζόγο, προφανώς για να μπορεί να κινούνται λίγο πιο άνετα. Ειδικά στο πάνω μέρος που έχει 2 βίδες, αν κάνετε το λάθος και βιδώσετε μόνο τη μία βίδα, τότε ίσως χάνει μισή με μία μοίρα. Θα πρέπει να βιδώσετε και τις δύο εξίσου σφικτά και όχι μονόπατα για να είναι απολύτως ορθή η γωνία. Πάντως καλού κακού πάντα να μετράτε με μία καλή μεταλλική γωνιά.

Καλή συσκευασία

Παρότι Κινέζος, η συσκευασία του είναι αρκετά καλή. Έρχεται μέσα σε ένα χάρτινο κουτί και αν το ανοίξετε υπάρχει μέσα μία υφασμάτινη θήκη με φερμουάρ. Το εργαλείο βρίσκεται αποσυναρμολογήμένο μέσα σε προστατευτικό πλαστικό, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά την μεταφορά.

Μειονεκτήματα και προβλήματα

Πρόβλημα δεν έχει. Όλα δουλεύουν όπως πρέπει.

Τώρα μάλλον το πιο χτυπητό μειονέκτημα είναι ότι όλες οι τρύπες είναι 6αρες και δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε άλλο τρυπάνι. Μερικοί επαγγελματικοί οδηγοί τρυπήματος έχουν ανταλλακτικά εξαρτήματα που επιτρέπουν να κάνετε συνήθως 2 ή και 3 διαφορετικής διαμέτρου τρύπες. Σε αυτό θα αναγκαστείτε να μείνετε με το 6αρι.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει κάποια πλαστική ή ξύλινη καβίλια για να την χρησιμοποιούμε σαν σημάδι στην προηγούμενη τρύπα. Ντάξει, μία απλή καβίλια του εμπορίου κάνει την δουλειά, απλώς μερικοί οδηγοί έχουν τέτοιες, ακόμα και μαγνητικές , οπότε το αναφέρουμε.

οδηγός τρυπήματος
Αν κάνετε το ίδιο, τότε ίσως γείρει

Ένα ακόμα μικρό ελάττωμα είναι ότι θα πρέπει να τοποθετήσετε τους πλαστικούς οδηγούς είτε κεντρικά ή σε όλο το μήκος του οριζόντιου χάρακα. Αν τους έχετε όλους στη μία πλευρά, τότε δεν ισορροπεί καλά ο οδηγός και γέρνει.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να τον βρείτε

Πιθανώς να υπάρχει στην Ελληνική αγορά (σε μία γρήγορη αναζήτηση δεν βρέθηκε ο ίδιος, μόνο παρόμοιοι, που ήταν σαφώς πολύ πιο ακριβοί), αλλά αυτόν τον πήραμε από Κίνα. Συγκεκριμένα από την Κινέζικη αποθήκη του Banggood (δείτε το εδώ). To κόστος του είναι 19-23 ευρώ αναλόγως την προσφορά. Το στέλνουν με εντελώς δωρεάν μεταφορικά, με χρόνο παράδοσης 15-25 ημέρες. 

Αν πάρετε μόνο αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τελωνείο. Αν θέλετε να πάρετε κάτι άλλο ή θέλετε να πάρετε πολλά και είστε επαγγελματίες, ρωτήστε στα σχόλια αν θέλετε να μάθετε το τι πρέπει να κάνετε.

πλαστικός οδηγός

Το Banggoοd, εκτός από αυτό, έχει αρκετούς οδηγούς τρυπήματος, ενώ τον ίδιο τον έχει και με πλαστικό κάθετο χάρακα, περίπου στα 13 ευρώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιαβρωτικό χρωμάτων, τι είναι, τι κάνει και πως το χρησιμοποιούμε
Επόμενο άρθροDIY παλάγκο μπαλκονιού που δουλεύει με δράπανο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια