Με τον ερχομό της άνοιξης κι ενώ η φύση ξύπνησε, αποκοιμήθηκε η κάρτα ήχου από το Mac Mini μου (Macmini 4,1 – A1347 – 2364). Αν και το έχω από τις αρχές του 2010, άξιζε τα 780Ε της αγοράς του τότε. Μελλοντικά θα αναφερθώ σε νέο άρθρο για το υψηλό κόστος των προϊόντων Apple και αν αξίζουν τα χρήματά τους.

Στην αρχή υπέθεσα πως με τελευταίες αναβαθμίσεις λογισμικού σε Sierra απενεργοποίησαν ή κατέστρεψαν αρχεία του συστήματος και οδηγούς για την κάρτα. Μάταια όμως μετά από δύο καθαρές επανεγκαταστάσεις του λειτουργικού και καθαρισμό εξόδων ήχου το πρόβλημα παρέμεινε και επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μου. Το chip της κάρτας ήχου πλέον μας άφησε “αιώνες”. Σε αυτό το σημείο είχα δύο επιλογές

  • κάρτα ήχουΤην επαγγελματική, δηλαδή την αντικατάσταση της μητρικής (motherboard) της συσκευής μου με άλλη μεταχειρισμένη και με ενδεικτικό κόστος 230 δολαρίων Η.Π.Α. Χωρίς να υπολογίσω έξοδα αποστολής, εκτελωνισμού και εργατικών (0Ε μιας και θα την άλλαζα εγώ).
  • Την μπακαλίστικη λύση με την αγορά εξωτερικής κάρτας ήχου σε USB συμβατής με το σύστημά μου στην τιμή των 4 δολαρίων Η.Π.Α. Μοναδικό αρνητικό είναι η μόνιμη δέσμευση της μίας εκ των τεσσάρων θυρών usb που διαθέτει το Macmini μου.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και ακόμα πιο δύσκολοι για την τσέπη μου. Επέλεξα την φθηνή λύση. Μοναδική μου ανησυχία ήταν η συμβατότητα. Ανέκαθεν τα Mac ήταν απαιτητικά σε τέτοιου είδους επεκτάσεις, δεδομένης της ιδιομορφίας του λειτουργικού τους, που πολλές εταιρείες από κατασκευαστές chip (ήχου ,ελεγκτών, firewire, USB κλπ) δεν ανέπτυσσαν ποτέ λογισμικό ή οδηγούς για την Apple. Βέβαια μετά το πέρασμα της Apple από τους επεξεργαστές της Motorola (PPC) σε Intel, άνοιξαν οι πόρτες για την προσθήκη επιπλέον περιφερειακών. Υποψιαζόμουν ότι πλέον όλα φοράνε μία Intel High-Definition Audio κάρτα ήχου δεδομένης της αρχιτεκτονικής της Intel.

Ξεκίνησα με μια αναζήτηση στην ελληνική αγορά. Ενδεικτικά παραθέτω ορισμένα από αυτά που κυκλοφορούν και σε πολύ καλή τιμή ενώ σίγουρα για να αποφύγετε την αποστολή πολύ πιθανό να τα βρείτε και στο τοπικό κατάστημα ηλεκτρονικών.

Από αυτά έτυχε να χρησιμοποιήσω σε μηχανήματα Windows τα 3 πρώτα. Έμεινα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις τους αλλά δυστυχώς δεν ήταν κανένα συμβατό με Apple.

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3
Εικόνα 4

 

Μετά από ώρες αναζήτησης σε forum και σε σελίδες κατασκευαστών κατέληξα στην αναζήτηση προϊόντων τα οποία φοράνε το chip ήχου HS-100B της C-media διότι στην πραγματικότητα αυτό κάνει όλη την δουλειά.

RaidSonic Icy Box IB-AC527
RaidSonic Icy Box IB-AC527

Στην Ελληνική αγορά ανακάλυψα την εξωτερική κάρτα ήχου RaidSonic Icy Box IB-AC527, που κουμπώνει το συγκεκριμένο τσιπάκι αλλά μαζί με την αποστολή ανέβαζε το κόστος στα 16Ε. Περισσότερα για αυτό μέσα από την σελίδα του κατασκευαστή εδώ.


Η επιλογή του συγκεκριμένου chip έγινε για τους εξής λόγους

  • Πλήρης συμβατότητα με όλα τα διαθέσιμα λειτουργικά συστήματα (MacOSX, Windows όλες οι εκδόσεις τους, Linux, Chrome Os ακόμα και Android)
  • Έξοδος και είσοδος ήχου με πέρασμα από ενσωματωμένο προ-ενισχυτή
  • Ψηφιακή έξοδος και είσοδος ήχου ή αναλογική με jumper
  • Υποστήριξη AES/EBU, IEC60958, S/PDIF, Stereo PCM Data σαν S/PDIF Output
  • Μικρές διαστάσεις
  • Όμορφο διότι και το μάτι έχει το κομμάτι του
  • Συχνότητα ήχου 48K / 44.1KHz και άλλα πολλά στα οποία δεν θα επεκταθώ

Αναζήτησα αντίστοιχα προϊόντα και σε καταστήματα στο εξωτερικό και έτσι δίχως άλλη σκέψη επέλεξα το Vention VAB-S13 για να κάνω την αγορά και μετά από 10 περίπου μέρες παρέλαβα στο σπίτι μου την νέα κάρτα.

Πρώτες εντυπώσεις μετά το άνοιγμα της συσκευασίας


Προσοχή!
Μην αφήνετε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη με το υλικό συσκευασίας και το περιεχόμενό τους. Το υλικό συσκευασίας εγκυμονεί κίνδυνους ασφυξίας ενώ τα εξαρτήματα μπορεί να τα καταπιούν. Τα παιδιά υποτιμούν συχνά τους κινδύνους. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από το προϊόν διότι αυτό δεν είναι παιχνίδι, δεν πρέπει να καταλήγει στα χέρια τους και δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν κατά το χειρισμό του προϊόντος. Παιδιά ή άτομα, τα οποία έχουν ελλείψεις γνώσεων ή εμπειρίας σχετικά με το χειρισμό της συσκευής, ή είναι περιορισμένα στις σωματικές, κινητικές ή πνευματικές τους ικανότητες, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τη συσκευή χωρίς την επίβλεψη ή καθοδήγηση ενός ατόμου υπεύθυνου για την ασφάλειά τους.

Πρόκειται για ένα μικρό κουτάκι που περιέχει μονάχα την εξωτερική κάρτα ήχου. Φυσικά για την τιμή που πλήρωσα, δεν περίμενα περισσότερα για μια κινέζικη κατασκευή. Αυτό που με κέρδισε είναι το καθαρό μεταλλικό φινίρισμα και το βύσμα USB που φαντάζει επινικελωμένο, ως φανατικός “μηλαράκιας”, ελαφρύ και φυσικά σχεδιασμός που παραπέμπει σε συσκευή σχεδιασμένη από ψαγμένους. Το μέγεθός της ξεπερνά ελαφρά ένα νόμισμα των 2Ε.

Φυσικά δεν άντεξα και την άνοιξα με προσοχή, για να δω το τσιπάκι και από τις δύο πλευρές.

Πλέον ήρθε η ώρα της αλήθειας με το να την δοκιμάσω. Δεν χρειάστηκε να κάνω επανεκκίνηση, ούτε να εγκαταστήσω οδηγούς. Αναγνωρίστηκε με τον υπολογιστή σε λειτουργία.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα συμβατά με αυτό λειτουργικά συστήματα. Απλά την επέλεξα από τις προτιμήσεις του συστήματος ως προεπιλεγμένη έξοδο ήχου. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι διαστάσεις της είναι τέτοιες που δεν δεσμεύουν επιπλέον χώρο ώστε να μην κουμπώνουν δίπλα άλλες συσκευές ή καλώδια USB και ζορίζονται στην υποδοχή πάνω ή να προεξέχει και να ανασηκώνεται ο υπολογιστής μου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Vention VAB-S13


ΜοντέλοVention VAB-S13
ΕίδοςΕξωτερική κάρτα ήχου
ΥλικόΚράμα μαγνησίου-αλουμινίου
ΒύσμαΕπινικελωμένο
ChipHuaXun C-media ΗS-100B
Χρώμα Ασημί
ΘύρεςUSB (είσοδος) 2 χ 3.5mm (έξοδος) 
ΛειτουργικόWin XP, Vista, Win7, Win8, Win 10, MacOsX, Linux, Chrome OS και Android

Ολοκληρώνοντας, μετά από μερικές δοκιμές, ενθουσιάστηκα από την προ-ενίσχυση του ήχου σε έξοδο, δίνοντας περισσότερο ζωντάνια στα εξωτερικά μου ηχεία, την απλότητα στην χρήση του με την εφαρμογή plug n’play, το μοναδικό της design και φυσικά την καταπληκτική τιμή της.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσω ότι η προσθήκη μιας τέτοιας εξωτερικής κάρτας ήχου αποτελεί μια φθηνή λύση για όλες μας τις συσκευές που πλέον έχουν χαλασμένη την έξοδο ήχου ή είσοδο για το μικρόφωνο. Από ένα laptop έως και για το Pc μας.

Περιττό να αναφέρω πως μετά την αγορά του εντυπωσιάστηκα και με τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρίας αυτής μέσα στην σελίδα τους και σκέφτομαι σοβαρά την απόκτηση ορισμένων ακόμα καλωδίων και gadget που λείπουν από την συλλογή μου ή χρειάζεται να αντικαταστήσω λόγω φθοράς.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως κάνουμε τρύπες σε τσιμέντο (μπετό)
Επόμενο άρθροReview : Ηλεκτρονική μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης με 10 ευρώ (Κινέζικη)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια