Καινοτόμο γαλλικό κλειδί, με εντελώς διαφορετική λειτουργία

3

To «γαλλικό κλειδί» είναι ένα εργαλείο, το οποίο πρώτο-δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Αγγλία1. Από τότε ελάχιστα έχουν αλλάξει στο σχήμα και την λειτουργία του. Αν συγκρίνετε κάποιο γαλλικό κλειδί του 1900 με ένα που αγοράσατε πρόσφατα, δεν θα βρείτε και πολλές διαφορές.

καινοτόμο γαλλικό κλειδί που λειτουργεί σαν τις φωτογραφικές μηχανέςΟ Jordan Steranka , ένας νεαρός φοιτητής βιομηχανικού design από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Ουάσινγκτον, θα ήθελε να το αλλάξει αυτό καθώς σχεδίασε ένα εντελώς καινοτόμο γαλλικό κλειδί. Το δικό του σχέδιο δεν θυμίζει σε τίποτα το γαλλικό κλειδί σε εμφάνιση, αλλά θα έχει ακριβώς την ίδια χρήση.

Έμπνευση του σχεδίου, ήταν ο τρόπος λειτουργίας του διαφράγματος (κλείστρου) που έχουν οι φωτογραφικές μηχανές. Έτσι, το project ονομάστηκε Aperture2.

καινοτόμο γαλλικό κλειδί που λειτουργεί σαν τις φωτογραφικές μηχανέςΟι σιαγόνες που έχει το aperture, κλείνουν και ανοίγουν με την περιστροφή ενός εξωτερικού δακτυλίου. Για το κλείδωμα της θέσης υπάρχει ένα ειδικό κουμπί στον βραχίονα, το οποίο κρατάει σταθερές τις σιαγόνες.

Δεν κυκλοφορεί εμπορικά (ακόμα)

Φυσικά αυτό το project, παρότι φαίνεται να υπάρχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο, απέχει μάλλον αρκετά από την εμπορική κυκλοφορία. Το ότι φαίνεται πολύ πρακτικό και εύχρηστο και έχει μοντέρνο design, δεν σημαίνει ότι θα έχει και εμπορική επιτυχία. Κάποιες φορές, κάτι τέτοια νέα καινοτόμα gadget, καταλήγουν τεράστιες αποτυχίες.

Σίγουρα πάντως, δείχνει αρκετά υποσχόμενο και θα παρακολουθούμε την πιθανή εξέλιξή του, ώστε να ανανεώσουμε το άρθρο με κάποιο νεότερο αν κυκλοφορήσει κάποια στιγμή. Μέχρι τότε μπορείτε να δείτε αυτό το καινοτόμο γαλλικό κλειδί στην σελίδα του δημιουργού στο behance.


  1. αυθεντικό γαλλικό κλειδί
    Το αυθεντικό Γαλλικό κλειδί δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που εμείς ονομάζουμε γαλλικό κλειδί

    Γαλλικό κλειδί : Αυτό που εμείς ονομάζουμε Γαλλικό κλειδί, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αναφέρεται ως Αγγλικό κλειδί ή ως ρυθμιζόμενο κλειδί. Το πραγματικό γαλλικό κλειδί, είναι και αυτό ένα ρυθμιζόμενο κλειδί, αλλά έχει εντελώς διαφορετικό σχήμα. Εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει σταματήσει η κυκλοφορία του, καθώς το Αγγλικό και το Σουηδικό κλειδί (κάβουρας υδραυλικού) ήταν πολύ πιο πρακτικά. Θα το βρείτε μόνο σαν vintage εργαλείο σε παζάρια.

  2. Aperture : Αγγλική ονομασία του κλείστρου/διαφράγματος για τις φωτογραφικές μηχανές.

3
Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
1 Comment threads
2 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με περισσότερες αντιδράσεις
Hottest comment thread
2 Σχολιαστές
Yannisadmin Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφείτε  
νεότερο παλαιότερο πιο δημοφιλές
Ειδοποίηση από
Yannis
Επισκέπτης
Yannis

Πολύ όμορφο αλλά ψιλοάχρηστο γιατί ουσιαστικά τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να γυρίσει το γαλλικό κλειδί, πόσο μάλλον αυτό με τόσο όγκο γύρω απο την τρύπα..