Freedroid ένα δωρεάν opensource RPG για Windows και Linux

0

To Freedroid είναι ένα από τα καλύτερα opensource RPG που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Είναι ένα πλήρες παιχνίδι που παρόλο που δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο σε διάρκεια, μπορεί αν προσφέρει αρκετές απολαυστικές ώρες παιχνιδιού.

Freedroid
Version0.15.1
Έκδοση2012
ΆδειαGPL
ΤιμήΔωρεάν
Χαρακτηριστικά Παιχνιδιού
ΕίδοςRPG
Γραφικά 2D (Pseudo 3D)
Point Of View3rd Person
Περίοδος/ΕποχήPost-Apocalyptic
Απαιτήσεις
CPU1 GHz
RAM300MB
HDD400MB

 

Υπόθεση

Ένα από τα δυνατά σημεία του FreeDroid είναι η πολύ καλοσχεδιασμένη και πρωτότυπη ιστορία του. Στο Freedroid ο κύριος ήρωας είναι ο Tux o Linarian, ένας μικρός πιγκουίνους που σε έναν post-apocalyptic κόσμο έρχεται για να σώσει το πλανήτη.
 
Έτσι σε ένα κόσμο που τα robots είναι παντού, ένα σύστημα το MegaSys (με αρχικά MS) λόγω ενός λάθος firmware οδηγεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Όλα τα robot που έχουν αυτό το λειτουργικό αρχίζουν να έχουν επιθετική συμπεριφορά και να καταστρέφουν το κόσμο. Μόνο μερικά που δεν αναβαθμίστηκαν λόγω παλαιότερου λειτουργικού παρέμειναν ασφαλή. 
 
Εδώ εμφανίζεται ο μικρός Tux ο οποίος αν και δεν έχει μνήμη για το τι είναι και τι έχει συμβεί (καθόλου πρωτότυπο για RPG), προσπαθεί να σώσει μόνος του τη κατάσταση κάνοντας downgrade το firmware στον κεντρικό server.

 

Gameplay

To Freedroid είναι καθαρά ένα hack n slash RPG. Θυμίζει παλαιότερα hack n slash παιχνίδια όπως Diablo, divine divinity… .Κινήστε σε έναν 2D κόσμο ο οποίος είναι γεμάτος από επικίνδυνα robot. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα το περάσετε εξουδετερώνοντας αντιπάλους αν και θα έχετε και κάποιες αποστολές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσετε.
Οι αντίπαλοί σας γίνονται respawn μετά από κάποιο χρόνο και έτσι θα αναγκαστείτε να “καθαρίσετε” αρκετές φορές τις ίδιες περιοχές.

Χαρακτηριστικά και skills

Στο Freedroid δεν υπάρχουν races ή classes (πχ πολεμιστής, μάγος…) αλλά μόνο ο Tux. Βέβαια μπορείτε να διαμορφώσετε το χαρακτήρα του όπως ακριβώς θέλετε. Εδώ τα χαρακτηριστικά που μπορείτε να ελέγξετε είναι 4
  • Strength (Δύναμη)
  • Dexterity (Ταχύτητα)
  • Psysique (ζωή)
  • Cooling (Θερμοκρασία) 
Τα 3 πρώτα είναι κλασσικά χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν σε όλα τα RPG. H θερμοκρασία έρχεται να αντικαταστήσει το γνωστό Mana που υπήρχε στα πιο πολλά RPG. Ο Tux έχει τη δυνατότητα να μάθει κάποια Skills (προγραμματισμό και hacking) μέσω βιβλίων, που θα βρίσκει ή θα αγοράζει, και έτσι μπορεί να κάνει τα “μαγικά” του στα αντίπαλα robot. Κάνοντας αυτά τα “μαγικά” όμως δημιουργείτε θερμότητα και εδώ έχει τη χρησιμότητά το cooling. Θα πρέπει ο Tux να μην υπερθερμανθεί πιο πολύ από ότι αντέχει, γιατί θα σκοτωθεί. Τα Skills αυτά έχουν επίπεδα από το 1 έως το 9.
 
Εκτός από τα χαρακτηριστικά και τα skills ο tux έχει τη δυνατότητα να εξασκηθεί στη μάχη από κάποιους έμπειρους χαρακτήρες. Η μάχη στο Freedroid μπορεί να είναι melee (όπλα επαφής πχ μαχαίρια, τσεκούρια), ranged (όπλα από απόσταση πχ lazer gun) ή hacking (προσπαθείτε να χακάρετε αντίπαλα robot για να τα έχετε υπό τις εντολές σας).
Σε αυτά μπορείτε να εξασκηθείτε από συγκεκριμένους NPCS και έτσι να τελειοποιήσετε την τεχνική σας.

 

NPCs

Freedroid - Opensource RPG game
Οι χαρακτήρες που υπάρχουν στο παιχνίδι είναι περισσότεροι από 50. Μερικοί είναι απαραίτητοι για την εξέλιξη του παιχνιδιού ενώ κάποιοι άλλοι έχουν εντελώς διακοσμητικό χαρακτήρα. Οι διάλογοι κάποιες φορές είναι απολαυστικοί (ειδικά για χρήστες του Linux ή προγραμματιστές καθώς πολλά αστεία/διάλογοι βασίζονται πάνω στην εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων). 
Freedroid - Opensource RPG game
Συναλλαγή με κάποιον έμπορο
Στο παιχνίδι υπάρχουν και έμποροι στους οποίους θα μπορείτε να πουλάτε, αγοράζετε αλλά και να επισκευάζετε αντικείμενα. Ο καθένας έχει μόνο τα δικά του προϊόντα, αλλά μπορεί να επισκευάσει και να αγοράσει από εσάς τα πάντα.
Οι διάλογοι με τους χαρακτήρες έχουν συνήθως αρκετή σημασία, αφού η εξέλιξη της συζήτησης μπορεί να αλλάξει εντελώς από απάντηση σε απάντηση. Μερικές φορές αναλόγως τη κατάσταση στην οποία βρισκόσαστε η αντιμετώπιση των χαρακτήρων μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική απέναντι σας.

Quests

To Freedroid έχει αρκετούς NPC χαρακτήρες που θα σας δώσουν Quests τα οποία θα βοηθήσουν στην εξέλιξη του παιχνιδιού ή απλώς θα σας δώσουν κάποιες ανταμοιβές. Τα Quests που έχει είναι αρκετά και κάποια από αυτά μπορούν να έχουν 2 ή περισσότερες διαφορετικές λύσεις αλλάζοντας έτσι λίγο την πλοκή στο παιχνίδι.

Όπλα και αντικείμενα

Το inventory του TUX

 

Στο Freedroid θα βρείτε σχετικά μεγάλο αριθμό από όπλα και αντικείμενα. Τα όπλα χωρίζονται σε melee και ranged. Τα melee μπορεί να είναι από ένα πιρούνι μέχρι τσεκούρια. Τα ranged είναι κάποια κλασσικά όπλα όπως πιστόλια και καραμπίνες αλλά και πιο προηγμένα όπως laser και plasma.
 
Υπάρχει η κλασσική για τα παιχνίδια RPG πανοπλία που είναι σε 4 μέρη, κορμός, κράνος, μπότες και ασπίδα (αν δεν έχετε όπλο που χρειάζεται και τα 2 χέρια).
 
Τα όπλα και η πανοπλία έχουν συγκεκριμένο durability, το οποίο έχει φθορά με τις μάχες. Αν πέσει στο 0 το αντικείμενο αυτό καταστρέφεται ολοσχερώς και χάνεται αυτόματα. Τα αντικείμενα μπορείτε να τα επιδιορθώνετε στα μαγαζιά χωρίς καμία απώλεια σε μονάδες durability, αλλά και με το ειδικό skill όποια στιγμή θέλετε μόνο που θα έχετε απώλεια σε μονάδες durability το οποίο εξαρτάται από το επίπεδο του skill. 
 
Στο παιχνίδι θα βρείτε τα αντίστοιχα των κλασσικών potions για ζωή και θερμοκρασία αλλά και προσωρινά boosters για τα χαρακτηριστικά σας. Τέλος υπάρχουν και βόμβες τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε.

 

Mods και crafts

Το μηχάνημα με το οποίο φτιάχνεται τα crafts στο υπόγειο της πόλης
 
Κάτι αρκετά ενδιαφέρον και πρωτότυπο είναι ότι στο παιχνίδι, από ένα σημείο και μετά (αφού μάθετε πως γίνεται από τους 2 τύπους που βρίσκονται στα βόρεια της πόλης) θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε mods στα όπλα και στην πανοπλία σας βάζοντας κάποια ειδικά μέρη τα οποία θα τα έχετε φτιάξει από κομμάτια σκοτωμένων robot. Αυτά τα mods θα κάνουν τα όπλα σας πολύ πιο θανατηφόρα και τη πανοπλία σας αρκετά πιο ισχυρή.

Γραφικά/Ήχος

Τα γραφικά δεν έχουν καμία σχέση με τα υψηλής ανάλυσης 3D γραφικά που έχουν τα περισσότερα παιχνίδια στις μέρες μας. Είναι 2D μέτριας σχετικά απόδοσης και θυμίζουν RPG 10ετίας (Diablo, DivineDivinity…). Φυσικά τα γραφικά δεν είναι πότε το δυνατό σημείο των open source παιχνιδιών και πάντα υστερούν αρκετά έναντι των εμπορικών. Παρόλα αυτά είναι αρκετά αξιοπρεπή 2D γραφικά, που δεν θα εντυπωσιάσουν αλλά δεν θα απογοητεύσουν, ειδικά τους παλαιότερους.
 
Ο ήχος κινείται σε σχετικά καλά επίπεδα με τα εφέ και τη μουσική να ταιριάζουν απόλυτα στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει voiceover σε διαλόγους παρά μόνο σε μερικές ενέργειες (το οποίο δυστυχώς είναι αρκετά κακό σε ποιότητα και καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχε καθόλου).

Λάθη, Bugs και ελαττώματα

Το Freedroid είναι ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι, που αν και open source χωρίς εταιρία να το στηρίζει μπορεί άξια να σταθεί στην αγορά. Φυσικά δεν είναι τέλειο και έχει μερικά λάθη και μικρό-bugs.

Καταρχάς μετά από μερικές μέρες τεσταρίσματος, υπήρξαν 2-3 φορές που crashαρε. Βέβαια αυτό συμβαίνει και σε εμπορικά παιχνίδια, οπότε δεν είναι κάτι που θα σας αποτρέψει.
Ένα από τα πιο σημαντικά bugs του παιχνιδιού είναι ότι είναι δύσκολη η περιήγηση σε κάποια σημεία και πολλές φορές ο Tux μπορεί να εγκλωβιστεί χωρίς λόγο. Και πάλι δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά αλλά είναι λίγο εκνευριστικό.
Ένα μεγάλο μειονέκτημα στο παιχνίδι (που κουράζει λίγο), είναι η έλλειψη χάρτη για πλοήγηση. Αν και μετά από κάποιο σημείο έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε mini-map στην οθόνη, δεν είναι αρκετά ευκρινές και μερικές φορές δεν βλέπετε τίποτα. Ειδικά κατά την πλοήγηση στην πόλη ο χάρτης θα ήταν αρκετά χρήσιμος.

Μικρό σε διάρκεια

Αν και το Freedroid είναι ένα πλήρες παιχνίδι, καθώς έχει αρχή και τέλος, είναι σχετικά μικρό σε διάρκεια (στη έκδοση που υπάρχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον). Έτσι ένας έμπειρος παίκτης μπορεί να το τελειώσει σε λιγότερο από 2 μέρες. Βέβαια σε μελλοντικές εκδόσεις το παιχνίδι μπορεί να μεγαλώσει.

Απαιτήσεις

Το Freedroid δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για να τρέξει. Οι ελάχιστες απαιτήσεις τους είναι Intel Celeron 1GHz, 256MB RAM και 400 MB στο δίσκο. Βέβαια καλό είναι να έχετε λίγο καλύτερο μηχάνημα με τουλάχιστον 1GB RAM για μέγιστη απόδοση.
 

Εγκατάσταση

Το Freedroid είναι διαθέσιμο για Windows, MAC και Linux. Στο Linux έχει έτοιμα πακέτα για διάφορες διανομές (πχ Debian/Ubuntu) αλλά μπορείτε να το κάνετε compile από το source code. Η τελευταία έκδοση την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο, είναι η 0.15.3. Πιθανώς να έχει κυκλοφορήσει νεότερη όταν το διαβάσετε.
 
To Freedroid φιλοξενείται από το Sourceforge  opensourcelab και εκεί μπορείτε να βρείτε όλες τις εκδόσεις του.

Συνοψίζοντας

Το Freedroid είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο open-source RPG. Παρόλο που είναι σχετικά μικρό σε διάρκεια και τα γραφικά του είναι 2D που θυμίζουν άλλες εποχές, είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο δωρεάν RPG που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.
 
Έχει πολύ καλή ατμόσφαιρα, καλό επίπεδο δυσκολίας, έξυπνες αποστολές και πολύ πρωτότυπη ιστορία. Ειδικά αν έχετε βαρεθεί να σκοτώνετε κακά orcs και να πολεμάτε με σπαθιά και τόξα συνέχεια, είναι μια καλή αλλαγή.
 
Υποστηρίζει όλα τα λειτουργικά συστήματα, και έχει πολύ μικρές απαιτήσεις και έτσι μπορεί να τρέξει ικανοποιητικά ακόμα και σε πολύ παλιά μηχανήματα.
Το Freedroid θα σας κρατήσει καλή συντροφιά για 2-3 μέρες αν επιλέξετε να το εγκαταστήσετε. Το Project είναι ενεργό και έχει συνέχεια διορθώσεις/προσθήκες.
 
Διαφήμιση
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σενάριο
Gameplay
Γραφικά
Ήχος
Τιμή
Προηγούμενο άρθροΜην πετάτε τις παλιές μπάλες μπάσκετ! Μετατρέψτε τες σε ένα πρωτότυπο τσαντάκι.
Επόμενο άρθροΧρήσιμα υλικά που μπορείτε να περισυλλέξετε από ένα χαλασμένο δίσκο
freedroid-opensource-rpgΑξιόλογη προσπάθεια με πρωτότυπο σενάριο που όμως θέλει αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες για να μπορεί να συναγωνιστεί επάξια εμπορικά παιχνίδια.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια