Χρήσιμα υλικά που μπορείτε να περισυλλέξετε από ένα χαλασμένο δίσκο

0
 Όποιος είχε υπολογιστή για αρκετά χρόνια, σίγουρα έχει αλλάξει αρκετούς σκληρούς δίσκους είτε λόγω μικρής χωρητικότητας ή γιατί απλώς χάλασαν. Τις περισσότερες φορές, ειδικά αν έχει χαλάσει, ο παλιός σκληρός δίσκος καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς πιστεύουμε ότι είναι τελείως άχρηστος.
 
Αλλά ακόμα και σε ένα χαλασμένο δίσκο, μπορούμε να βρούμε αρκετά πολύτιμα μέρη στο εσωτερικό του, που μπορεί να σας φανούν αρκετά χρήσιμα κάποια στιγμή στο μέλλον. Έτσι πριν πετάξετε τον επόμενο χαλασμένο δίσκο, καλό είναι να τον ανοίξετε και να πάρετε ότι θέλετε.
 

Τι υπάρχει μέσα σε ένα σκληρό δίσκο;

Μέσα σε ένα σκληρό δίσκο υπάρχουν διάφορα μέρη. 
Τα πιο βασικά είναι 
  • η πλακέτα (PCB) που περιλαμβάνει το κύκλωμα λειτουργίας
  • το μοτέρ που περιστρέφει τις κυκλικές πλάκες
  • οι κυκλικές πλάκες 
  • ο μηχανισμός ανάγνωσης/γραφής στις πλάκες
Όλα αυτά τα μέρη, μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμα, είτε αν τα χρησιμοποιήσετε όπως είναι είτε αν πάρετε μόνο κάποια κομμάτια.
 

Πως μπορείτε να ανοίξετε ένα χαλασμένο δίσκο υπολογιστή (HDD)

Ο σκληρός δίσκος, είναι αρκετά εύκολο να ανοιχτεί. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κατσαβίδι με τη κατάλληλη μύτη. Αν και δεν έχουν όλοι οι σκληροί δίσκοι τις ίδιες βίδες, σχεδόν πάντα όλες οι βίδες θα είναι τύπου torx (αστέρι).  Κάποιες φορές έχουν όλες οι βίδες το ίδιο πάχος, αλλά συνήθως θα είναι σε 2-3 διαφορετικά μεγέθη.
 
 skliros_diskos_1_v1
Οι βίδες για να ανοίξετε το εξωτερικό περίβλημα είναι στο περιμετρικά μεταλλικό καπάκι  αλλά και στο (συνήθως 2) κέντρο κάτω από τα αυτοκόλλητα σήματα. Ο συγκεκριμένος ήταν ένας αρκετά παλιός Western Digital 40GB και είχε 8 torx βίδες 8άρες.
 skliros_diskos_3_v1-1
 
Έτσι περίπου θα είναι ο σκληρός δίσκος αν ξεβιδώσετε τις βίδες και βγάλετε το μεταλλικό καπάκι. Δεξιά διακρίνονται οι δίσκοι που αποθηκεύονται τα δεδομένα (ο συγκεκριμένος είχε 2, αλλά μπορεί αν έχει και περισσότερους) ενώ πάνω αριστερά είναι το σύστημα ανάγνωσης μαζί με την κεφαλή.
 
skliros_diskos_4_v1 
Τώρα αν δεν θέλετε να κρατήσετε το δίσκο σε λειτουργία για να τον μετατρέψετε σε τριβείο (δείτε εδώ πως γίνεται αυτό), ξεβιδώνετε όποια βίδα βλέπετε. Για να βγάλετε και τους μαγνήτες και την κεφαλή, θα πρέπει να ξεβιδώσετε και στο πίσω μέρος την πλακέτα και αφού τη σηκώσετε να ξεβιδώσετε και τη βίδα που βρίσκεται από κάτω. Σε κάποιους δίσκους ίσως η βίδα να είναι πάνω στη πλακέτα και έτσι να μη χρειαστεί να την βγάλετε.
cats 
 
Αυτά είναι όλα τα υλικά που θα βρείτε αν λύσετε εντελώς ένα σκληρό δίσκο. Ας τα δούμε λίγο αναλυτικά

Πλακέτα 

Το πρώτο είναι η πλακέτα. Η πλακέτα έχει την υποδοχή τροφοδοσίας αλλά και τα pin που συνδέονται με το μοτέρ. Αν δεν σκοπεύετε να λειτουργήσετε το μοτέρ μέσω αυτής, είναι άχρηστη (εκτός και αν έχετε γνώσεις ηλεκτρονικής και θέλετε να σώσετε κάποιο μέρος της)

Δίσκοι

Το επόμενο είναι οι δίσκοι. Οι δίσκοι είναι συνήθως φτιαγμένοι από κάποιο κράμα αλουμινίου και έχουν φινίρισμα “καθρέφτη”. Το πάχος τους δεν είναι πάντα ίδιο αλλά είναι σχετικά λεπτοί (στην φωτογραφία έχουν καλυφθεί, γιατί λόγω της εξαιρετικής αντανάκλασης, ήταν αδύνατο να βγει πανοραμική φωτογραφία)

Μοτέρ

Το 3ο μέρος στη φωτογραφία, είναι το μοτέρ. Το μοτέρ είναι υπεύθυνο για την περιστροφή των δίσκων και τις περισσότερες φορές, το εξωτερικό του είναι από αλουμίνιο. Το μοτέρ είναι χρήσιμο και σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να κρατήσετε. 

Μαγνήτες νεοδυμίου

Το 4ο μέρος είναι ίσως το πιο χρήσιμο από όλα. Οι 2 πολύ ισχυροί μαγνήτες νεοδυμίου που έχει πάντα στο εσωτερικό του ο σκληρός δίσκος. Το μέγεθος τους διαφέρει από δίσκο σε δίσκο, οπότε κάποιες φορές ίσως να μην είναι τόσο ισχυροί. Όμως αν είστε τυχεροί, μπορείτε να πετύχετε κάποιο τόσο μεγάλο που θα χρειάζεται αρκετή δύναμη για να ξεκολλήσει από κάποιο μέταλλο. Το μόνο πρόβλημα με αυτούς τους μαγνήτες είναι ότι είναι κολλημένοι σε ένα κομμάτι μετάλλου το οποίο έχει λίγο περίεργο σχήμα.

Φλάντζα αλουμινίου

Το 5ο μέρος είναι μια φλάντζα αλουμινίου η οποία συγκρατεί τους δίσκους πάνω στο μοτέρ. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε μαζί με το μοτέρ ή και κάπου αλλού. Σίγουρα φυλάξτε τη.

Δαχτυλίδι αλουμινίου

Το 6ο μέρος είναι ένα (ή και περισσότερα) δαχτυλίδι αλουμινίου  Η χρησιμότητά τους είναι για να δημιουργούν διάκενο ανάμεσα στους δίσκους. Όπως είπαμε είναι από αλουμίνιο, οπότε κρατήστε το. Κάπου μπορεί να σας φανεί χρήσιμο.

Κεφαλή

Το 7ο μέρος είναι η κεφαλή. Αν ο δίσκος έχει χαλάσει, πιθανότατα η κεφαλή να είχε το πρόβλημα. Δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα.

Βίδες

Το τελευταίο μέρος είναι οι βίδες. Όποιος ασχολείται με κατασκευές ή επισκευές ξέρει ότι κάτι τόσο μικρές βίδες είναι χρυσός. Είναι δύσκολο να τις πετύχετε αν τις χάσετε, οπότε φυλάξτε τες κάπου, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να σας σας σώσουν.


 
Σε λίγο καιρό θα ακολουθήσουν κάποια άρθρα με το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτά τα μέρη για άλλες κατασκευές (κυρίως τους μαγνήτες και τους δίσκους).
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροFreedroid ένα δωρεάν opensource RPG για Windows και Linux
Επόμενο άρθροΘήκη για εξαρτήματα σε κολωνάτο δράπανο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια