Review: Γωνιακός τροχός DeWalt D28139 (Φ125)

0
γωνιακός τροχός d28139

Η DeWalt είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρίες εργαλείων σε ολόκληρο το κόσμο. Ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Black And Decker και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και σε όσους θέλουν ένα αξιόπιστο εργαλείο που θα τους κρατήσει πολλά χρόνια. Από τις πιο δημοφιλείς σειρές είναι αυτή των γωνιακών τροχών, με το γωνιακό τροχό DeWalt D28139 να είναι ένας εξ’ αυτών. Είναι ένας μικρός γωνιακός τροχός με δυνατότητα για δίσκους έως 125 χιλιοστά. Η ισχύς του είναι αρκετή για το μέγεθός του, με μοτέρ 850 WATT. H τιμή του στην Ελληνική αγορά είναι περίπου 100 ευρώ.

Χαρακτηριστικά DeWalt D28139

ΕταιρίαDeWalt
ΜοντέλοD28139
ΚατηγορίαΓωνιακός τροχός
ΤιμήΠερίπου 100 ευρώ
Προτεινόμενη χρήσηΕπαγγελματική
Χώρα κατασκευήςΓερμανία
Εγγύηση 1 / 3 έτη
Τάση λειτουργίας230 Volt @50Hz
Ισχύς850 WATT
Μέγιστη διάμετρος δίσκου125 χιλιοστά
Ρεύμα λειτουργίας (χωρίς φορτίο)2.9 Αμπέρ
Ταχύτητα (χωρίς φορτίο)10800 στροφές ανά λεπτό
Τύπος μοτέρΜε καρβουνάκια
Διάμετρος άξοναM14
Βάρος1.6 κιλά
Στάθμη ηχητικής πίεσης89dB+-3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος100dB+-3dB

Εντυπώσεις από γωνιακό τροχό DeWalt D28139

O γωνιακός τροχός DeWalt D28139 είναι ένα εργαλείο που έχει επαγγελματικές προδιαγραφές. Η ποιότητα κατασκευής καθώς και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος του επιτρέπουν να μπορεί να δουλεύει απροβλημάτιστα για μεγάλο διάστημα. Η κεφαλή είναι φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο χωρίς κανένα ψεγάδι. Τα πλαστικά είναι εξαιρετικής ποιότητας και με μεγάλο πάχος και δεν πρόκειται να σπάσουν όσες φορές και να πέσει κάτω ενώ ακόμα και το γράσο που χρησιμοποιεί στα γρανάζια δεν έχει καμία σχέση με το απλό γράσο λιθίου που έχουν τα περισσότερα φθηνά εργαλεία.

Ισχύς 850 WATT

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ένα από τα πιο μικρά της DeWalt με ισχύ 850 WATT. Τα μικρότερα μοντέλα ξεκινούν από τα 650-700 WATT και τα μεγαλύτερα (πάντα για Φ125) φθάνουν έως και 1500 WATT. Σε γενικές γραμμές η ισχύς του είναι υπεραρκετή. Δεν δυσκολεύεται σε καμία εργασία (τρίψιμο, κόψιμο), αν και σίγουρα ένα μεγαλύτερο μπορεί να κάνει τις δύσκολες εργασίες λίγο πιο ξεκούραστα.

Για δίσκους έως 125 χιλιοστά

Η μέγιστη διάμετρος των δίσκων και των εξαρτημάτων είναι 125 χιλιοστά. Φυσικά μπορεί να πάρει και μικρότερους (Φ100, Φ115) και αν βγάλετε τον προφυλακτήρα ίσως μπορεί να πάρει και κανένα φαγωμένο Φ150 (αν και αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο και δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε).

Διακόπτης στο πλάι με κλείδωμα

Ο διακόπτης λειτουργίας βρίσκεται στο πλάι, στα αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδανικό για δεξιόχειρες, καθώς βρίσκεται στο ύψος του αντίχειρα αν το πιάνετε με το δεξί χέρι. Όμως αν είστε αριστερόχειρας σίγουρα είναι πρόβλημα, αφού δεν βολεύει καθόλου!

Ο διακόπτης έχει κλείδωμα και έτσι δεν χρειάζεται να τον πιέζετε συνεχώς για να δουλεύει το μοτέρ. Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει ασφάλεια πτώσης (δηλαδή να απενεργοποιείται αυτόματα όταν πέσει κάτω κατά λάθος).

Δεν υπάρχει ρύθμιση στροφών

Αν και είναι κάτι που συνήθως δεν υπάρχει στους γωνιακούς τροχούς, καλό είναι να αναφερθεί ότι το ίδιο ισχύει και για τον DeWalt D28139. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ρύθμισης στροφών, ούτε με προεπιλογή ούτε μέσω του διακόπτη. Έτσι αφού ενεργοποιηθεί δουλεύει πάντα στο μέγιστο, δηλαδή τις 10.000 στροφές ανά λεπτό.

Προφυλακτήρας με βίδα

Ο προφυλακτήρας που έχει το DeWalt είναι πολύ καλός ποιοτικά, όμως για να του αλλάξετε θέση πρέπει να τον ξεβιδώσετε με κατσαβίδι. Σίγουρα όχι και το πιο βολικό πράγμα, όμως εχει και τα θετικά του, καθώς δεν μπορεί να γυρίσει κατά λάθος εν ώρα εργασίας.

Θέσεις 2ης λαβής

Στο εργαλείο υπάρχουν δύο θέσεις για την 2η λαβή, μία αριστερά και μία δεξιά. Δυστυχώς δεν υπάρχει στο πάνω μέρος όπως σε μερικά άλλα μοντέλα.

Σχετικά εύκολη συντήρηση

Γενικά οι γωνιακοί τροχοί είναι εργαλεία που δουλεύουν αρκετές ώρες, πόσο μάλλον αν χρησιμοποιούνται επαγγελματικά. Έτσι είναι πολύ βολικό να μπορεί να γίνει συντήρηση όσο πιο εύκολα γίνεται. Οι βασικές εργασίες συντήρησης που μπορεί να κάνει κάποιος σε έναν γωνιακό τροχό (εκτός από εξωτερικό καθαρισμό) είναι αλλαγή γράσου και αλλαγή στα καρβουνάκια. Ειδικά η αλλαγή του γράσου είναι πολύ εύκολη, καθώς έχει ειδικό καπάκι που βγαίνει ξεβιδώνοντας 4 δεκάδες torx βίδες. Το καπάκι έχει φλάντζα και έτσι ασφαλίζει αεροστεγώς και δεν περνάει τίποτα στα γρανάζια.

Τα καρβουνάκια θέλουν λίγο πιο πολύ παίδεμα, όμως και αυτά είναι σχετικά απλή η αλλαγή τους.

Βάρος και άνεση χρήσης

Το βάρος του είναι 1.6 κιλά. Δεν είναι λίγο, όμως για γωνιακός τροχός δεν είναι πολύ, ίσα ίσα είναι από τα ελαφρύτερα μοντέλα σε αυτή την ισχύ. Ένα άτομο που εξασκείται μπορεί να το κρατήσει με το ένα χέρι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στην χρήση είναι σχετικά άνετο. Ο κορμός δεν είναι πολύ μεγάλος και ακόμα και αν δεν έχετε τεράστιο χέρι μπορείτε να το κρατάτε από τον κορμό χωρίς πρόβλημα. Μάλσιτα δεν ζεσταίνεται τόσο πολύ, οπότε δεν ειναι ενοχλητικό.

3 Χρόνια εγγύηση (αν το δηλώσετε)

Η DeWalt προσφέρει 3 χρόνια εγγύηση σε όλα τα προϊόντα της, αν δηλώσετε την αγορά του εργαλείου στην ιστοσελίδα της. Αυτό πρέπει να γίνει εντός 4 εβδομάδων από την αγορά και θα χρειαστεί να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία καθώς και τον σειριακό αριθμό του του προϊόντος. Από την εγγύηση εξαιρούνται ορισμένα προϊόντα (πχ μπαταρίες και φορτιστές)

Βλάβες/Ελαττώματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Ως ελάττωμα θα μπορούσαμε να πούμε τη θέση του διακόπτη για όποιον είναι αριστερόχειρας και την έλλειψη ασφάλειας στις πτώσεις.

Συνοψίζοντας: Ένας ποιοτικός γωνιακός τροχός

Ο DeWalt D28139 είναι ένας πολύ καλός γωνιακός τροχός ιδανικός για επαγγελματίες και όχι μόνο. Έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, ισχυρό και αξιόπιστο μοτέρ και είναι εύκολος στην συντήρηση. Έχει μερικά θεματάκια (ειδικά για όποιον είναι αριστερόχειρας), όχι όμως κάτι σπουδαίο. Σίγουρα αξίζει τα λεφτά που κοστίζει.

  • Ποιότητα κατασκευής
  • 3 ετής εγγύηση
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι
  • Κλείδωμα διακόπτη
  • Βολεύει μόνο για δεξιόχειρες
  • Δεν έχει ασφάλεια πτώσης
  • Δεν έχει ρύθμιση στροφών

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρόβλημα με το Πληκτρολόγιο Microsoft Wireless 3000
Επόμενο άρθροGuake Terminal, ίσως το καλύτερο dropdown τερματικό για Linux
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια