Το πιο σημαντικό μέρος σε ένα αλυσοπρίονο είναι η αλυσίδα του. Είναι αυτό που κάνει όλη τη δουλειά.
Μια καινούργια και τέλεια ακονισμένη αλυσίδα έχει τεράστια διαφορά στο κόψιμο από μια στομωμένη.
Με τη χρήση (και ιδίως με τη κακή χρήση) όλες οι αλυσίδες, ακόμα και οι καλύτερες, στομώνουν. Έτσι απαιτείται το ακόνισμα τους. Όμως πως ακονίζουμε την αλυσίδα από ένα αλυσοπρίονο;
 

Γιατί στομώνει μία αλυσίδα

Οι λόγοι που μπορεί να στομώσει μία αλυσίδα είναι αρκετοί. 

Ρετσίνι / πίσσα

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να στομώσει μία αλυσίδα, είναι να κόβετε αρκετά χλωρά ξύλα που περιέχουν ρετσίνι. Το ρετσίνι κολλάει πάνω στα δόντια της αλυσίδας και δεν τους επιτρέπει να κόψουν το ξύλο σωστά. Όσο πιο πολύ ρετσίνι επικαλύψει την αλυσίδα, τόσο πιο αδύνατη θα είναι η κοπή. Επακόλουθο του ρετσινιού είναι και η υπερθέρμανση της αλυσίδας, η οποία καταστρέφει την σκληρότητα του μετάλλου.
Αν η αλυσίδα έχει στομώσει από ρετσίνι, τότε πριν το ακόνισμα πρέπει να γίνει καθαρισμός. Δείτε εδώ πως μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα ρετσίνι από εργαλεία και αναλώσιμα με κάποιο υγρό.
Αν θέλετε μία λίγο πιο γρήγορη λύση μπορείτε να δοκιμάσετε δίδυμο τροχό με συρματόβουρτσα. Δείτε εδώ πως μπορείτε να το κάνετε.

Κακή λίπανση της λάμας ⇒ Υπερθέρμανση

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος που στομώνει η αλυσίδα είναι η κακή λίπανσης της λάμας. Αν τελειώσει το λάδι αλυσίδας ή απλά βουλώσει η αντλία λαδιού, τότε θα αυξηθούν οι τριβές της αλυσίδας και της λάμας, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση της αλυσίδας και της λάμας. Αν η υπερθέρμανση είναι μεγάλη μπορεί να «ανάψει» και η αλυσίδα αλλά και η λάμα. Και όταν το μέταλλο «ανάβει» χάνει κάποια από τα χαρακτηριστικά του.

Χώμα, πέτρες, σύρμα…

Μία άλλη πολύ συνηθισμένη αιτία η οποία ευθύνεται συχνά για στομωμένες αλυσίδες, είναι να κόβετε ξύλα κοντά στο χώμα και έτσι να σας φύγει λίγο το αλυσοπρίονο και να πάρετε και λίγο χώμα και κάποια πέτρα. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταστρέψει κάποια δόντια, τα οποία μπορεί ακόμα και να σπάσουν. Αν κάποιο δόντι έχει καταστραφεί, τότε πρέπει να το αλλάξετε.

Πολύ χρήση

Ο τελευταίος λόγος είναι ο πιο φυσικός. Η αλυσίδα στομώνει μετά από αρκετή χρήση. Αυτό είναι ένα φυσικό επακόλουθο που δεν μπορείτε να αποφύγετε ακόμα και με την καλύτερη αλυσίδα του κόσμου. Αν έχει στομώσει από απλή χρήση, τότε το ακόνισμα είναι αρκετά εύκολο και γρήγορο.
 

Πως ακονίζουμε την αλυσίδα από ένα αλυσοπρίονο, όλοι οι τρόποι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το ακόνισμα της αλυσίδας, από πολύς απλούς με μια στρόγγυλη λίμα μέχρι αυτόματα επαγγελματικά μηχανήματα που ακονίζουν ολόκληρη την αλυσίδα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Μπορούμε λοιπόν να διαλέξουμε για το ακόνισμα ένα μαγαζί που τροχίζει αλυσίδες (κοστίζει 2-3 ευρώ η αλυσίδα) η μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
Αν θέλουμε να το κάνουμε μόνοι μας οι λύσεις είναι οι παρακάτω

Ειδική Στρογγυλή Λίμα

151212
Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μια στρογγυλή λίμα ανάλογη της αλυσίδας και οι κατάλληλοι οδηγοί. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε επώνυμα σετ με 7-10 ευρώ.
Επειδή όλα γίνονται χειροκίνητα χρειάζεται λίγο εμπειρία ώστε να ακονιστεί σωστά η αλυσίδα. Το καλό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι δύσκολα θα κάνετε ζημιά στην αλυσίδα, καθώς σε αντίθεση με τους μηχανικούς τρόπους, τρώτε πολύ πιο λίγο υλικό. Επίσης με το χειροκίνητο ακόνισμα θα σας κρατήσει πολύ πιο πολύ η αλυσίδα

 

Θετικά

 • Οικονομικός 
 • Μπορεί να γίνει παντού χωρίς χρήση ρεύματος 
 • Μπορείτε να ακονίσετε την αλυσίδα πολύ περισσότερες φορές

Αρνητικά

 • Αργός  
 • Θέλει μια σχετική εμπειρία
 • Κάθε αλυσίδα με διαφορετικό βήμα λάμας χρειάζεται διαφορετική λίμα
 • Είναι πολύ πιο πιθανό να ακονίσετε μερικά δόντια περισσότερο από τα υπόλοιπα και να σας “τραβάει ή αλυσίδα”

Dremel / Proxon τρόπος

oragetblob-28229-horzΚαι αυτός είναι σχετικά οικονομικός τρόπος αν έχετε ήδη ένα πολύ-εργαλείο τύπου Dremel,proxon ή κάποιο ανάλογο. Το μόνο που χρειάζεται είναι το εξάρτημα με την ανάλογη λίμα και τους ανάλογους οδηγούς πάλι. Επειδή και εδώ γίνεται “ήμι-μηχανικά” η δουλειά, χρειάζεται λίγο προσοχή. Είναι πολύ πιο πιθανό να μην ακονίσετε το ίδιο όλα τα δόντια ή να καταστρέψετε κάποιο από απροσεξία.
Θετικά
 • Σχετικά οικονομικός  
 • Πιο γρήγορος από τη απλή λίμα 
Αρνητικά
 • Χρειάζεται πολυεργαλειο (αν δε είναι μπαταρίας χρειάζεται και παροχή ρεύματος) 
 • Θέλει λίγο προσοχή ώστε να ακονίσετε περίπου το ίδιο όλα τα δόντια.

 

Ερασιτεχνικό τροχιστικό αλυσίδας

ερασιτεχνικό τροχιστικό αλυσίδας florabest
 
Αυτός είναι ο τρόπος που ακονίζω εγώ τις αλυσίδες μου. Τα ερασιτεχνικά μηχανήματα είναι σχετικά φτηνά(από 30 -100 ευρώ περίπου). Είναι σχετικά άπλα στη χρήση και αρκετά πιο γρήγορα από τις προηγούμενες μεθόδους.
Αυτόν τον τρόπο θα σας δείξω αναλυτικά λίγο πιο κάτω.
 
Θετικά
 • Αρκετά γρήγορος 
 • Εύκολος στη χρήση 
 • Ακονίζει το ίδιο, όλα τα δόντια και στις δύο πλευρές
Αρνητικά
 • Κοστίζει 30-100 ευρώ το μηχάνημα 
 • Γίνεται μόνο στο πάγκο εργασίας μας και το ρεύμα είναι απαραίτητο

 

Επαγγελματικό Μηχάνημα Τροχίσματος Αλυσίδας

επαγγελματικό τροχιστικό αλυσίδας

Δε θα πω τίποτα, απλώς δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.

Θετικά
 • Απόλυτα αυτοματοποιημένο 
 • Πολύ Γρήγορος
 • Ακόνισμα σε ακρίβεια χιλιοστού
Αρνητικά
 • Κοστίζει αρκετά, συμφέρει μονό επαγγελματίες (από 150 ευρώ και πάνω,το συγκεκριμένο στο βίντεο κοστίζει περίπου 2000 ευρώ)
[td_smart_list_end]

Ακόνισμα με ερασιτεχνικό μηχάνημα

Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για κάποιον ερασιτέχνη. Μπορείτε να βρείτε ερασιτεχνικά τροχιστικά στο Ελληνικό εμπόριο με 30-60 ευρώ. Επομένως θα σας κάνουν πολύ γρήγορα απόσβεση.
 
Για να χρησιμοποιήσουμε  ένα τέτοιο μηχάνημα πρέπει να ξέρουμε κάποια βασικά για τις αλυσίδες αλυσοπρίονων.
Καταρχάς είναι σχεδόν αναγκαίο να ξέρουμε το μοντέλο και τη μάρκα της αλυσίδας. Έτσι μπορούμε εύκολα να δούμε τα χαρακτηριστικά της. Οι περισσότερες επώνυμες αλυσίδες έχουν online κατάλογο με τα χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου, οπότε με μία αναζήτηση μπορείτε να βρείτε όλα τα χαρακτηριστικά πολύ εύκολα.
 
Οι αλυσίδες αποτελούνται από 3 μέρη, τα δόντια κοπής, τους οδηγούς (που πατάνε στην λάμα) και τους συνδέσμους. Τα δόντια είναι αυτά που κόβουν και αυτά που ακονίζουμε. Κάθε δεύτερο δόντι έχει αντίθετη φορά κοπής από το επόμενο και το προηγούμενο (εκτός και αν η αλυσίδα έχει μόνο αριθμό δοντιών που τότε ένα δόντι θα είναι ίδιο με το επόμενο).
Δηλαδή το ένα “βλέπει” δεξιά και το επόμενο “βλέπει” αριστερά.
Το δόντι της αλυσίδας  έχει τα εξής στοιχεία  
χαρακτηριστικά δοντιού κοπής αλυσίδας
 • Δόντι κοπής 
 • Οδηγός βάθους κοπής
 • Διαφορά οδηγού βάθους κοπής  (Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.Η διαφορά οδηγού βάθους κοπής δείχνει πόσο βαθιά θα κόβει η αλυσίδα,αν είναι πιο μικρή από όσο πρέπει δε θα κόβει,αν είναι πιο μεγάλη από όσο πρέπει το αλυσοπρίονο θα ζορίζεται αρκετά και δεν θα μπορεί να κόψει)
 • Γωνία κοπής
 • Πλάγια γωνία κοπής
Σε αυτή τη φώτο φαίνεται το μηχάνημα της Florabest 
florabestΈχει
 • Ρυθμιζόμενη βάση αλυσίδας +- 30 μοίρες ώστε να μπορούμε να γυρνάμε την αλυσίδα για να τροχίζουμε το ανάλογο δόντι.
 • Ρυθμιστή στοπ βάθους τροχίσματος ώστε να μπορούμε να ρυθμίζουμε μέχρι ποιο βάθος θα κατεβαίνει ο τροχός
 • Ρυθμιστή θέση τροχίσματος αλυσίδας, ώστε να αλλάζουμε εύκολα δόντια
 • Ασφάλιση δοντιού, ώστε να κρατάει σταθερά το δόντι όσο το τροχίζουμε

Τι χρειαζόμαστε

Πως ακονίζουμε αλυσίδες από αλυσοπρίοναΗ διαδικασία είναι απλή.

 1. Καταρχάς ρυθμίζουμε τη θέση τροχίσματος του δοντιού και τη γωνία τροχίσματος σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε αλυσίδας (οι περισσότερες είναι 30 αλλά υπάρχουν αλυσίδες και με άλλες γωνίες κοπής), ώστε να είναι στη σωστή θέση πάντα το δόντι που τροχίζουμε. Για να μην τροχίσουμε δεύτερη φορά το ίδιο δόντι σημαδεύουμε με ένα μαρκαδόρο το πρώτο δόντι που θα ακονίσουμε.
 2. Έπειτα ρυθμίζουμε το ρυθμιστή βάθους ώστε κατεβασμένο ο τροχός ίσα που να εφάπτεται με το δόντι
 3. Ασφαλίζουμε τη αλυσίδα με το ειδικό στοπ και κατεβάζουμε το τροχό. Εφόσον τον έχουμε ρυθμίσει σωστά δεν πρόκειται να τροχίσει πιο πολύ από όσο πρέπει. Απασφαλιζουμε και προχωράμε την αλυσίδα 2 δόντια (όπως είπαμε τα δόντια της αλυσίδας έχουν κάθε 2 την ίδια φορά). Δεν χρειάζεται να ξανά ρυθμίσουμε το ρυθμιστή θέσης, απλώς αλλάζουμε δόντι, το εφαρμόζουμε, το ασφαλίζουμε και τροχίζουμε.
 4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα δόντια της ίδιας φοράς και όταν τα έχουμε τροχίσει όλα,αλλάζουμε τη γωνία τροχίσματος από την άλλη μεριά και τροχίζουμε τα άλλα δόντια.
Και τελειώσαμε. Αυτό χρειάζεται μόνο αν η αλυσίδα είναι απλώς στομωμένη και χρειάζεται ένα απλό τρόχισμα. Αν έχει υποστεί φθορά η αλυσίδα στο δόντι κοπής  ή στον οδηγό κοπής ή έχει αλλάξει το βάθος κοπής πρέπει να γίνει ρύθμιση ξανά με οδηγούς και με τη λίμα.
 
Δεν θα πρέπει να ξεχάσετε ότι ανά μερικά ακονίσματα λιμάρουμε και τον οδηγό που βρίσκεται σε κάθε δόντι με μια ίσια λίμα. Υπάρχει ειδικό εξάρτημα που προσαρμόζεται πάνω στην αλυσίδα και έτσι μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολα και με πιο μεγάλη ακρίβεια, αλλά δεν θα το βρείτε και τόσο εύκολα στην αγορά.
 
Προσοχή, κάθε βήμα αλυσίδας έχει διαφορετικό εξάρτημα!
 
Είναι ένα περίπου ίδιο μηχάνημα

 

 

Συνοψίζοντας

Το ποιος τρόπος είναι καλύτερος για εσάς, εξαρτάται καθαρά από τον χαρακτήρα σας και την εργασία σας. Αν έχετε μια μικρή αλυσίδα η οποία χρησιμοποιείται μόνο κάθε μερικούς μήνες, τότε πιθανώς μια απλή λίμα είναι καταλληλότερη για εσάς.

Αν είστε επαγγελματίας ή ήμι-επαγγελματίας με αρκετή χρήση στα αλυσοπρίονα, τότε ένα ερασιτεχνικό ή ακόμα και μικρό επαγγελματικό μηχάνημα ακονίσματος, θα σας γλυτώσει από αρκετό χρόνο. Επίσης αν δεν έχετε υπομονή γενικά σαν άτομο, το μηχάνημα είναι πιο εύκολο στη χρήση και πιο γρήγορο. 

Όμως επειδή αφαιρεί αρκετά μεγαλύτερο μέρος από το δόντι κάθε φορά που ακονίζεται, θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα, ότι κάθε αλυσίδα θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι με την λίμα. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπισκευες και Συντηρηση Κατοικιων
Επόμενο άρθροΕναλλακτική DIY Παπουτσοθήκη
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
18 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια