Το πιο σημαντικό μέρος σε ένα αλυσοπρίονο είναι η αλυσίδα του. Είναι αυτό που κάνει όλη τη δουλειά.
Μια καινούργια και τέλεια ακονισμένη αλυσίδα έχει τεράστια διαφορά στο κόψιμο από μια παλιά στομωμένη.
 
Με τη χρήση (και ιδίως με τη κακή χρήση) όλες οι αλυσίδες, ακόμα και οι καλύτερες, στομώνουν αργά η γρήγορα. Έτσι απαιτείται το ακόνισμα τους.
 

Γιατί στομώνει μία αλυσίδα

Οι λόγοι που μπορεί να στομώσει μία αλυσίδα είναι αρκετοί. 

Ρετσίνι / πίσσα

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να στομώσει μία αλυσίδα, είναι να κόβετε αρκετά χλωρά ξύλα που περιέχουν ρετσίνι. Το ρετσίνι κολλάει πάνω στα δόντια της αλυσίδας και δεν τους επιτρέπει να κόψουν το ξύλο σωστά. Όσο πιο πολύ ρετσίνι επικαλύψει την αλυσίδα, τόσο πιο αδύνατη θα είναι η κοπή. Επακόλουθο του ρετσινιού είναι και η υπερθέρμανση της αλυσίδας, η οποία καταστρέφει την σκληρότητα του μετάλλου.
Αν η αλυσίδα έχει στομώσει από ρετσίνι, τότε πριν το ακόνισμα πρέπει να γίνει καθαρισμός. Δείτε εδώ πως μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα ρετσίνι από εργαλεία και αναλώσιμα με κάποιο υγρό.
Αν θέλετε μία λίγο πιο γρήγορη λύση μπορείτε να δοκιμάσετε δίδυμο τροχό με συρματόβουρτσα. Δείτε εδώ πως μπορείτε να το κάνετε.

Κακή λίπανση της λάμας ⇒ Υπερθέρμανση

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος που στομώνει η αλυσίδα είναι η κακή λίπανσης της λάμας. Αν τελειώσει το λάδι αλυσίδας ή απλά βουλώσει η αντλία λαδιού, τότε θα αυξηθούν οι τριβές της αλυσίδας και της λάμας, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση της αλυσίδας και της λάμας. Αν η υπερθέρμανση είναι μεγάλη μπορεί να «ανάψει» και η αλυσίδα αλλά και η λάμα. Και όταν το μέταλλο «ανάβει» χάνει κάποια από τα χαρακτηριστικά του.

Χώμα, πέτρες, σύρμα…

Μία άλλη πολύ συνηθισμένη αιτία η οποία ευθύνεται συχνά για στομωμένες αλυσίδες, είναι να κόβετε ξύλα κοντά στο χώμα και έτσι να σας φύγει λίγο το αλυσοπρίονο και να πάρετε και λίγο χώμα και κάποια πέτρα. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταστρέψει κάποια δόντια, τα οποία μπορεί ακόμα και να σπάσουν. Αν κάποιο δόντι έχει καταστραφεί, τότε πρέπει να το αλλάξετε.

Πολύ χρήση

Ο τελευταίος λόγος είναι ο πιο φυσικός. Η αλυσίδα στομώνει μετά από αρκετή χρήση. Αυτό είναι ένα φυσικό επακόλουθο που δεν μπορείτε να αποφύγετε ακόμα και με την καλύτερη αλυσίδα του κόσμου. Αν έχει στομώσει από απλή χρήση, τότε το ακόνισμα είναι αρκετά εύκολο και γρήγορο.
 

Τρόποι που μπορείτε να ακονίσετε μία αλυσίδα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το ακόνισμα της αλυσίδας, από πολύς απλούς με μια στρόγγυλη λίμα μέχρι αυτόματα επαγγελματικά μηχανήματα που ακονίζουν ολόκληρη την αλυσίδα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Μπορούμε λοιπόν να διαλέξουμε για το ακόνισμα ένα μαγαζί που τροχίζει αλυσίδες (κοστίζει 2-3 ευρώ η αλυσίδα) η μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
Αν θέλουμε να το κάνουμε μόνοι μας οι λύσεις είναι οι παρακάτω

Ειδική Στρογγυλή Λίμα

151212
Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μια στρογγυλή λίμα ανάλογη της αλυσίδας και οι κατάλληλοι οδηγοί.Επειδή όλα γίνονται χειροκίνητα χρειάζεται λίγο εμπειρία ώστε να γίνει σωστά η δουλεία και να μη γίνει ζημιά στην αλυσίδα. Ένας καλός οδηγός για το τρόχισμα με στρογγυλή λίμα είναι εδώ

 

Θετικά

 • Οικονομικός 
 • Μπορεί να γίνει παντού χωρίς χρήση ρεύματος 

Αρνητικά

 • Αργός  
 • Θέλει μια σχετική εμπειρία
 • Είναι πολύ πιο πιθανό να ακονίσετε μερικά δόντια περισσότερο από τα υπόλοιπα και να σας “τραβάει ή αλυσίδα”

Dremel / Proxon τρόπος

oragetblob-28229-horzΚαι αυτός είναι σχετικά οικονομικός τρόπος αν έχετε ήδη ένα πολύ-εργαλείο τύπου Dremel,proxon ή κάποιο ανάλογο. Το μόνο που χρειάζεται είναι το εξάρτημα με την ανάλογη λίμα και τους ανάλογους οδηγούς πάλι. Επειδή και εδώ γίνεται “ήμι-μηχανικά” η δουλειά, χρειάζεται λίγο προσοχή. Είναι πολύ πιο πιθανό να μην ακονίσετε το ίδιο όλα τα δόντια ή να καταστρέψετε κάποιο από απροσεξία.
Θετικά
 • Σχετικά οικονομικός  
 • Πιο γρήγορος από τη απλή λίμα 
Αρνητικά
 • Χρειάζεται πολυεργαλειο (αν δε είναι μπαταρίας χρειάζεται και παροχή ρεύματος) 
 • Θέλει λίγο προσοχή ώστε να ακονίσετε περίπου το ίδιο όλα τα δόντια.

 

Ερασιτεχνικό τροχιστικό αλυσίδας

DSC00388
 
Αυτός είναι ο τρόπος που ακονίζω εγώ τις αλυσίδες μου. Τα ερασιτεχνικά μηχανήματα είναι σχετικά φτηνά(από 30 -100 ευρώ περίπου). Είναι σχετικά άπλα στη χρήση και αρκετά πιο γρήγορα από τις προηγούμενες μεθόδους.
Αυτόν τον τρόπο θα σας δείξω αναλυτικά λίγο πιο κάτω.
 
Θετικά
 • Αρκετά γρήγορος 
 • Εύκολος στη χρήση 
 • Ακονίζει το ίδιο, όλα τα δόντια και στις δύο πλευρές.
Αρνητικά
 • Κοστίζει 30-100 ευρώ το μηχάνημα 
 • Γίνεται μόνο στο πάγκο εργασίας μας και το ρεύμα είναι απαραίτητο

 

Επαγγελματικό Μηχάνημα Τροχίσματος Αλυσίδας

FI-Automatic-grinding-machine2C-Grindomatic-V127E__H

Δε θα πω τίποτα, απλώς δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.

Θετικά
 • Απόλυτα αυτοματοποιημένο 
 • Πολύ Γρήγορος
 • Ακόνισμα σε ακρίβεια χιλιοστού
Αρνητικά
 • Κοστίζει αρκετά, συμφέρει μονό επαγγελματίες (από 150 ευρώ και πάνω,το συγκεκριμένο στο βίντεο κοστίζει περίπου 2000 ευρώ)
[td_smart_list_end]

Ακόνισμα με ερασιτεχνικό μηχάνημα

Με αυτόν τον τρόπο ασχολούμαι εγώ.Είχα αγοράσει ένα μηχάνημα από τα Lidl νομίζω κοντά στα 30 ευρώ. Έχει την επωνυμία FLORABEST. Είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο στη χρήση.
Για να το χρησιμοποιήσουμε βέβαια πρέπει να ξέρουμε κάποια βασικά για τις αλυσίδες αλυσοπρίονων.
Καταρχάς είναι σχεδόν αναγκαίο να ξέρουμε ακριβώς το μοντέλο και τη μάρκα της αλυσίδας. Έτσι μπορούμε εύκολα να δούμε τα χαρακτηριστικά της. Για παράδειγμα η δικιά μου είναι αυτή 
Οι αλυσίδες έχουν δόντια κοπής και συνδέσμους. Τα δόντια είναι αυτά που κόβουν. Κάθε δεύτερο δόντι έχει αντίθετη φορά κοπής από το επόμενο και το προηγούμενο (εκτός και αν η αλυσίδα έχει μόνο αριθμό δοντιών που τότε ένα δόντι θα είναι ίδιο με το επόμενο).
Δηλαδή το ένα “βλέπει” δεξιά και το επόμενο “βλέπει” αριστερά.
Η αλυσίδα έχει τα εξής στοιχεία  
donti-kopis-horz
 • Δόντι κοπής 
 • Οδηγός βάθους κοπής
 • Διαφορά οδηγού βάθους κοπής  (Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.Η διαφορά οδηγού βάθους κοπής δείχνει πόσο βαθιά θα κόβει η αλυσίδα,αν είναι πιο μικρή από όσο πρέπει δε θα κόβει,αν είναι πιο μεγάλη από όσο πρέπει δε θα αντέξει.)
 • Γωνία κοπής
 • Πλάγια γωνία κοπής
Σε αυτή τη φώτο φαίνεται το μηχάνημα της Florabest 
florabestΈχει
 • Ρυθμιζόμενη βάση αλυσίδας +- 30 μοίρες ώστε να μπορούμε να γυρνάμε την αλυσίδα για να τροχίζουμε το ανάλογο δόντι.
 • Ρυθμιστή στοπ βάθους τροχίσματος ώστε να μπορούμε να ρυθμίζουμε μέχρι ποιο βάθος θα κατεβαίνει ο τροχός
 • Ρυθμιστή θέση τροχίσματος αλυσίδας, ώστε να αλλάζουμε εύκολα δόντια
 • Ασφάλιση δοντιού, ώστε να κρατάει σταθερά το δόντι όσο το τροχίζουμε

Τι χρειαζόμαστε

DSC00386-horzΗ διαδικασία είναι απλή.

 1. Καταρχάς ρυθμίζουμε τη θέση τροχίσματος του δοντιού και τη γωνία τροχίσματος (30 μοίρες προς την πλευρά που βλέπει το δόντι),ώστε να είναι στη σωστή θέση πάντα το δόντι που τροχίζουμε,
 2. Έπειτα ρυθμίζουμε το ρυθμιστή βάθους ώστε κατεβασμένο ο τροχός ίσα που να εφάπτεται με το δόντι
 3. Ασφαλίζουμε τη αλυσίδα με το ειδικό στοπ και κατεβάζουμε το τροχό. Εφόσον τον έχουμε ρυθμίσει σωστά δε πρόκειται να τροχίσει πιο πολύ από όσο πρέπει. Απασφαλιζουμε και προχωράμε την αλυσίδα 2 δόντια (όπως είπαμε τα δόντια της αλυσίδας έχουν κάθε 2 την ίδια φορά). Δεν χρειάζεται να ξανά ρυθμίσουμε το ρυθμιστή θέσης, απλώς αλλάζουμε δόντι, το εφαρμόζουμε, το ασφαλίζουμε και τροχίζουμε.
 4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα δόντια της ίδιας φοράς και όταν τα έχουμε τροχίσει όλα,αλλάζουμε τη γωνία τροχίσματος από την άλλη μεριά και τροχίζουμε τα άλλα δόντια.
Και τελειώσαμε. Αυτό χρειάζεται μόνο αν η αλυσίδα είναι απλώς στομωμένη και χρειάζεται ένα απλό τρόχισμα. Αν έχει υποστεί φθορά η αλυσίδα στο δόντι κοπής  ή στον οδηγό κοπής ή έχει αλλάξει το βάθος κοπής πρέπει να γίνει ρύθμιση ξανά με οδηγούς και με τη λίμα.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ανά μερικά ακονίσματα, να λιμάρετε τον οδηγό που βρίσκεται σε κάθε δόντι με μια ίσια λίμα. Υπάρχει ειδικό εξάρτημα που προσαρμόζεται πάνω στην αλυσίδα και έτσι μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολα και με πιο μεγάλη ακρίβεια, αλλά δεν θα το βρείτε και τόσο εύκολα στην αγορά. Προσοχή, κάθε βήμα αλυσίδας έχει διαφορετικό εξάρτημα!
 

Είναι ένα περίπου ίδιο μηχάνημα

Το βιβλίο οδηγιών του μηχανήματος της Florabest μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ

 


Συνοψίζοντας

Το ποιος τρόπος είναι καλύτερος για εσάς, εξαρτάται καθαρά από τον χαρακτήρα σας και την εργασία σας. Αν έχετε μια μικρή αλυσίδα η οποία χρησιμοποιείται μόνο κάθε μερικούς μήνες, τότε πιθανώς μια απλή λίμα είναι καταλληλότερη για εσάς.

Αν είστε επαγγελματίας ή ήμι-επαγγελματίας με αρκετή χρήση στα αλυσοπρίονα, τότε ένα ερασιτεχνικό ή ακόμα και μικρό επαγγελματικό μηχάνημα ακονίσματος, θα σας γλυτώσει από αρκετό χρόνο. Επίσης αν δεν έχετε υπομονή γενικά σαν άτομο, το μηχάνημα είναι πιο εύκολο στη χρήση και πιο γρήγορο. 

Όμως επειδή αφαιρεί αρκετά μεγαλύτερο μέρος από το δόντι κάθε φορά που ακονίζεται, θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα, ότι κάθε αλυσίδα θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι με την λίμα. 

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
18 Comments
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
View all comments
admin

Γενικά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα ότι προτείνει ο κατασκευαστής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Florabest κονταροπρίονο προτείνει βιολογικό λάδι αλυσίδας (όπως αυτό που έχει στην συσκευασία) ή συνθετικό με χαμηλά πρόσθετα . Σύμφωνα με το βιβλίο οδηγιών το βιολογικό λάδι, υπάρχει και στο σέρβις της Florabest σε συσκευασία 1 και 5 λίτρων, οπότε μπορείτε να ρωτήσετε εκεί για τιμή αν ενδιαφέρεστε. Συνήθως έχουν αρκετά καλές τιμές. Αν δεν σας βολεύει το σέρβις για κάποιο λόγο, σίγουρα μπορείτε να βρείτε και στο εμπόριο και βιολογικό και συνθετικό με χαμηλά πρόσθετα, καθώς έχουν όλες οι καλές εταιρίες (Oregon, Husqvarna, Stihl…). Βέβαια, είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Ανώνυμος

τι λαδι να βαλω για να λαδονετε η αλησηδα στο ηλεκτρηκο κονταροπριονο της FLORABEST?

admin

Γενικά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα ότι προτείνει ο κατασκευαστής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Florabest κονταροπρίονο προτείνει βιολογικό λάδι αλυσίδας (όπως αυτό που έχει στην συσκευασία) ή συνθετικό με χαμηλά πρόσθετα . Σύμφωνα με το βιβλίο οδηγιών το βιολογικό λάδι, υπάρχει και στο σέρβις της Florabest σε συσκευασία 1 και 5 λίτρων, οπότε μπορείτε να ρωτήσετε εκεί για τιμή αν ενδιαφέρεστε. Συνήθως έχουν αρκετά καλές τιμές. Αν δεν σας βολεύει το σέρβις για κάποιο λόγο, σίγουρα μπορείτε να βρείτε και στο εμπόριο και βιολογικό και συνθετικό με χαμηλά πρόσθετα, καθώς έχουν όλες οι καλές εταιρίες (Oregon, Husqvarna, Stihl…). Βέβαια, είναι… Διαβάστε περισσότερα »

paul

Εξαρταται απο το βημα της αλυσιδας 1/4,3.25,3/8,0.404 αυτα ειναι τα επισημα για αλυσοπριονα χειρος.Για επαγγελματικα πριονιστηρια υπαρχουν 3/4 και εχω δει και 2 inches.Ενα παραδειγμα Husqvarna 55 με 18" λαμα και βημα 3.25 εχει 72 οδηγους ενω ενα Husqvarna 575xp παλι με 18" λαμα εχει 68 οδηγους ολα αυτα ειναι μαμησια ετσι βγαινουν απο το εργοστασιο.Συγχαρητηρια για το Blogg πολυ καλη δουλεια

admin

Η αλυσιδα δε ειναι Ελληνικη κατασκευη δυστυχως και ετσι η επισημη ονομασια των επιμερους στοιχειων που εχει ειναι Αγγλικη.Αυτη που χρησιμοποιειται εδω σε εμας ειναι Ελληνικη μεταφραση.Αυτο που εγω λεω δοντια ειναι το cutter αγγλιστι,δηλαδη αυτο που τρωει το ξυλο,αυτο που τροχιζουμαι.Δε ξερω αν ετσι λεγεται επισημα στα Ελληνικα,εγω ετσι το εμαθα απο το καταστημα και απο παλαιοτερους και ετσι το λεω.Οδηγο εσυ λες αυτο που παταει στη αλυσιδα,το drive link στα αγγλικα.Εχω ακουσει να λενε οδηγο καποιοι και το cutter παντως.Η αλυσιδα η δικια μου ειναι για 40αρα λαμα(της μανας της) εχει 33 δοντια και 66 οδηγους,oregon.Υποθετω οτι θα… Διαβάστε περισσότερα »

admin

Δημήτρη δε ξέρω σε ποια περιοχή είσαι. Καταρχάς δοκίμασε τοπικά μαγαζιά με αλυσοπριονα, λογικά θα έχουν. Και λίγα ευρώ παραπάνω να δώσεις, είναι καλύτερα να μείνουν τα λεφτά σου στη τοπική κοινωνία.

Αν δεν είναι οικονομικά μπορείς να δοκιμάσεις για πιο οικονομικά στο e-bay, αν δε βαριέσαι την αναμονή η στο http://www.skroutz.gr βάζοντας στη αναζήτηση τροχιστικά αλυσίδας, βγάζει αρκετά αποτελέσματα στην κατηγορία ηλεκτρικά εργαλεία-τροχοί.
Αυτό στο άρθρο είχε αγοραστεί από τα Lidl, αλλά το lidl δουλεύει με εβδομαδιαίες προσφορές και το φέρνει ανά διαστήματα.

Δημήτρης

Μηπως μπορειτε να μου πειτε που μπορω να αγορασω ενα φτηνο μηχανημα για να ακονισω τις αλυσιδες??

Δημήτρης

Μηπως Μπορειτε να μου πειτε που θα βρω ενα φθηνο μηχανημα να ακονιζω τις αλυσιδες?

Ανώνυμος

40ara λαμα με 33 δοντια δεν υπαρχει.ισως να φοραει 55 ή 56 οδηγους.Οταν λεμε οδηγους(με αυτο τον ορο πωλουνται) εννουμε τα δοντια που πατανα στην αλυσιδα.

admin

Εγω αγοραζω αλυσιδες απο ενα τοπικο καταστημα.Η τιμη ειναι περιπου 9 ευρω για oregon για 40αρα λαμα(33 δοντια).
Η δικια σου αλυσιδα ειναι αρκετα μεγαλυτερη αν καταλαβα καλα(εξαρταται αν εννοεις οδηγους τα δοντια η τους συνδεσμους).
Στο ebay μπορεις να βρεις καλυτερες τιμες σιγουρα αλλα λογικα θες να παρεις αρκετες για να αντισταθμησεις το πιθανο κοστος των μεταφορικων.
Ελληνικο e-shop με αλυσιδες δε εχω δει με ποικιλια.Αλλα δε εχω ψαξει και τρομερα.

Ανώνυμος

Καλησπερα.Που μπορω να βρω φτηνες αλυσιδες για τα πριονια μου?Ακουω οτι τις αγοραζουν σχεδον 9-10 ευρω καποιοι ενω εγω 20 για 84 οδηγους.