Πως καθαρίζουμε το ρετσίνι από τα εργαλεία (πχ δίσκους από δισκοπρίονα)

0
πως καθαρίζουμε το ρετσίνι από τα εργαλεία

Τα εργαλεία και τα εξαρτήματα τα οποίο χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία ξύλου, όπως τρυπάνια, πριόνια και δίσκοι κοπής πρέπει πάντα να είναι καθαρά και ακονισμένα για να δουλεύουν όπως πρέπει. Αν τα χρησιμοποιήσουμε στομωμένα, μπορεί να καταστρέψουμε ή το ξύλο που επεξεργαζόμαστε ή τα ίδια τα εργαλεία. Έτσι κατά καιρούς πρέπει να τα ακονίζουμε. Εκτός όμως από το ακόνισμα, πολύ σημαντικό είναι να καθαρίζουμε το ρετσίνι και τα άλλα κατάλοιπα των ξύλων (πχ κόλλες) που πιθανόν να έχουν κολλήσει πάνω τους.

Αυτά τα υλικά με τον καιρό μαζεύονται και στομώνουν τα πριόνια, τα τρυπάνια και τους δίσκους, αυξάνοντας την τριβή και έτσι την θερμοκρασία στην οποία δουλεύουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κάνετε την δουλειά σας σωστά και να καταστρέψουμε πιο γρήγορα ένα πανάκριβο δίσκο ή ένα τρυπάνι. 

Ειδικά καθαριστικά για ρετσίνι 

ειδικό καθαριστικό για ρετσίνι
ειδικό καθαριστικό για εργαλεία
Γιαυτό ανά διαστήματα και πριν τα ακονίσετε θα πρέπει να τα καθαρίσετε. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα καθαριστικά που μας βοηθούν να καθαρίσουμε το ρετσίνι από τα εργαλεία αρκετά πιο εύκολα. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και μπορείτε το ίδιο διάλυμα να το χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές
Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κοινά καθαριστικά που είναι κατάλληλα για λίπη και λάδια (πχ υγρών πιάτων), καθώς θα κάνουν και αυτά την ίδια περίπου δουλειά λιγότερο ή περισσότερο δύσκολα. Απλώς θα πρέπει να τα ξεπλύνετε καλά μετά. Μην χρησιμοποιήσετε ισχυρά καθαριστικά, γιατί μπορεί να καταστρέψουν ειδικές στρώσεις που μπορεί να έχουν τα εργαλεία (πχ επίστρωση καρβιδίου στα τρυπάνια).
 
Τα περισσότερα καθαριστικά δρουν μόνα τους και έτσι δεν έχετε να κάνετε κάτι ιδιαίτερο παρά να καθαρίσετε με μια μαλακή βούρτσα ή ένα πανί το τρυπάνι ή τον δίσκο, όταν περάσει το χρονικό όριο που χρειάζεται για να δράσει το υγρό.


 

Μπορείτε να δείτε ένα πολύ καλό βίντεο με την διαδικασία στο Youtube, από το κανάλι του The Wood Whisperer, ο οποίος δείχνει πως καθαρίζουμε το ρετσίνι από ένα δίσκο δισκοπρίονου, με ένα ειδικό καθαριστικό και μια μαλακή βούρτσα. 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως φτιάχνεται ένα χειροποίητο δερμάτινο παπούτσι
Επόμενο άρθροΚάντε εύκολα μια σωλήνα PVC να μοιάζει με ξύλο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια