Πως μπορείτε να καθαρίσετε γρήγορα μια αλυσίδα αλυσοπρίονου

0
πως θα καθαρίσετε μία αλυσίδα αλυσοπρίονου

 

H αλυσίδα ενός αλυσοπρίονου, αν χρησιμοποιείται σωστά σε καθαρή ξυλεία, μπορεί να παραμείνει κοφτερή για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι ότι αυτό-καθαρίζεται  κατά την κοπή του ξύλου. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό πάντα. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να κόψουμε ξυλεία με αρκετό ρετσίνι, χλωρά ή ακόμα χειρότερα να υπερθερμάνουμε την αλυσίδα τόσο που το λάδι θα αρχίσει να κολλάει πάνω της. 

 
 
Όλα αυτά οδηγούν στη συγκέντρωση ξένων υλικών πάνω στην αλυσίδα που δεν της επιτρέπουν να κόψει το ξύλο όπως πρέπει. Πολλές φορές μπορεί να στομώσουν μέχρι και οι σύνδεσμοι και να δυσκολεύουν την κίνηση της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ακόνισμα δεν είναι ικανό από μόνο του για να φέρει την αλυσίδα στη σωστή κατάσταση. Θα πρέπει να καθαριστεί επιμελώς πριν την ακονίσετε, ώστε να μπορεί να κόβει αρκετά καλά ξανά.
 
 

Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε μία αλυσίδα αλυσοπρίονου

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να καθαρίσετε μία αλυσίδα αλυσοπρίονου, είναι χρησιμοποιώντας ειδικό καθαριστικό διάλυμα για ρετσίνι και για πίσσα (αν δεν έχετε τέτοιο διάλυμα, τα περισσότερα καθαριστικά εναντίον των λιπών μπορεί να κάνουν περίπου την ίδια δουλειά). Η διαδικασία είναι να τα βουτήξετε για αρκετές ώρες μέσα σε ένα τέτοιο διάλυμα και μετά με ένα σκληρό βουρτσάκι να την καθαρίσετε προσεχτικά. Αν και έχει καλά αποτελέσματα είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία.
 
συρματόβουρτσες
συρματόβουρτσες
 

Καθαρισμός με συρματόβουρτσα

Ένας πολύ πιο σύντομος τρόπος με εξίσου καλά αποτελέσματα, είναι να την καθαρίσετε με τη βοήθεια μιας συρματόβουρτσας. Η συρματόβουρτσα, μπορεί να είναι μια απλή χειρός, εξάρτημα σε δράπανο/dremel ή ακόμα καλύτερα, εξάρτημα σε δίδυμο τροχό. Με την συρματόβουρτσα μπορείτε να καθαρίσετε αρκετά καλά μια αλυσίδα μέσα σε 2-3 λεπτά.
 
Κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει συρματόβουρτσα σε εργαλείο, είναι ότι τα μεταλλικά τριχίδια της βούρτσας, κόβονται με την χρήση και φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Εάν πρόκειται και για φτηνή συρματόβουρτσα αυτό γίνεται αρκετά συχνά. Οπότε είναι απολύτως αναγκαίο, να έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ειδικά για το πρόσωπο σας.
 
Τώρα αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να κάνετε ένα καλό πέρασμα από όλες τις πλευρές τις αλυσίδας. Αν χρησιμοποιήσετε συρματόβουρτσα σε δίδυμο τροχό ή σε σταθερό δράπανο αυτό είναι σχετικά εύκολο. Φυσικά θα πρέπει να κρατάτε συνεχώς τεντωμένη την αλυσίδα, γιατί αλλιώς θα σας την “πάρει¨ η βούρτσα με το γύρισμα και τότε τα πράγματα ίσως γίνουν επικίνδυνα. Με dremel ή δράπανο χειρός είναι αρκετά πιο ασφαλής η διαδικασία, αλλά θέλει λίγο περισσότερη προσοχή ώστε να μην ξεχάσετε κάποιο σημείο.
Η αλυσίδα μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από δίδυμο τροχό με συρματόβουρτσα
 
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου είναι ότι, εκτός από τα ξένα υλικά που έχουν κολλήσει πάνω στην αλυσίδα, μπορείτε να καθαρίσετε και σκουριά που τυχόν έχει αρχίσει και σχηματίζεται. O τρόπος αυτός φυσικά δεν είναι ενδεδειγμένος για ακριβές αλυσίδες με ειδικές επιστρώσεις (πχ καρβιδίου), τις οποίες μπορεί με τον καιρό να αφαιρέσει.
 
Φυσικά αφού καθαρίσετε μία αλυσίδα αλυσοπρίονου και την ακονίσετε (αν απαιτείται), θα πρέπει να γίνει και μια μικρή λίπανση ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν σημάδια οξείδωσης. Δεν είναι ανάγκη να το παρακάνετε, ένα καλό πέρασμα με λιπαντικό σπρέι είναι αρκετό. 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως να χρησιμοποιείτε ένα παχύμετρο Vernier (βερνιέρο)
Επόμενο άρθροΜικρά τερατάκια για φύτεμα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια