Το παχύμετρο, είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε εργαλειοθήκη μάστορα. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά παχύμετρα, το καθένα από τα οποία έρχεται να καλύψει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη. Το πιο κλασσικό παχύμετρο, είναι το απλό παχύμετρο vernierβερνιέρος όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Ελλάδα), το οποίο πήρε το όνομά του από τον Γάλλο μαθηματικό Vernier, που ανακάλυψε την ομώνυμη κλίμακα, τον 16ο αιώνα.
 
Αυτό το παχύμετρο, έχει τη δυνατότητα να μετρήσει πάχος, διάμετρο και βάθος με αρκετή ακρίβεια. Η ακρίβεια εξαρτάται από το πόσο καλό είναι το παχύμετρο. Συνήθως θα δείτε ακρίβεια μέχρι και 0.05 του χιλιοστού στα καλά ενώ στα πιο οικονομικά θα δείτε μέχρι 0.1 χιλιοστά ακρίβεια.
 
Τα παχύμετρα αυτά αν και μοιάζουν αρκετά απλά στην χρήση, χρειάζονται κάποιες βασικές οδηγίες ώστε να μπορέσετε να τα διαβάσετε σωστά, καθώς η κλίμακα που έχουν είναι λίγο διαφορετική από τα κοινά μέτρα.
παχύμετρο Vogel
Ένα παχύμετρο Vogel με ακρίβεια 0.05 χιλιοστών

Έτσι αν βάλετε ένα κλασσικό μέτρο πάνω σε ένα παχύμετρο Vernier, θα δείτε ότι δεν συμπίπτουν. Ο λόγος είναι ότι το παχύμετρο Vernier, έχει λίγο διαφορετική κλίμακα ώστε να μπορεί να μετράει πιο εύκολα περισσότερα δεκαδικά ψηφία.
Πηγή φώτο : Wikipedia

Μέρη σε παχύμετρο vernier

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα μέρη τα οποία έχει ένα τέτοιο παχύμετρο. 
 
Το παχύμετρο vernier, έχει (σχεδόν) πάντα 4 διαφορετικές κλίμακες. Δύο μεγάλες (4 και 5)  και δύο μικρές (6 και 7). Η μία μεγάλη και μία μικρή αντιστοιχεί στο μετρικό σύστημα, ενώ η άλλη σε ίντσες. Η κάθε μεγάλη κλίμακα δίνει μια μέτρηση με ακρίβεια ενός δεκαδικού, ενώ η κάθε μικρή μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ακρίβεια.
 
Εκτός από τις κλίμακες που έχει πάνω το παχύμετρο, έχει πάντα και σιαγόνες μετρήσεις. Οι σιαγόνες μέτρησης, είναι δύο. Ένα σετ για εξωτερικές (1) μετρήσεις ενώ το άλλο για εσωτερικές (2). Οι σιαγόνες για εξωτερικές μετρήσεις έχουν 3 διαφορετικά μέρη. Στο πάνω μέρος έχουν ένα μικρό άνοιγμα. Το άνοιγμα αυτό είναι για να βοηθάει όταν υπάρχουν μικρά μέρη που δεν θέλετε να μετρήσετε. Η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται στο κύριο μέρος της σιαγόνας το οποίο ξεκινάει μετά το άνοιγμα. Στο κύριο μέρος της σιαγόνας, το μέταλλο στο τέλος είναι αρκετά λεπτό. Ο λόγος είναι για να μπορείτε να μετράτε σπειρώματα.
 
 
Εκτός από τις σιαγόνες, έχει και μια κρυφή λάμα στο πίσω μέρος, για μέτρηση βάθους (3).
 
Σχεδόν πάντα θα έχει και ένα μοχλό (8) τον οποίο πιέζετε αν θέλετε να ανοίξει ελεύθερα το παχύμετρο. Σε κάποια παχύμετρα θα δείτε και μία βίδα σύσφιξης, με την οποία μπορείτε να κρατήσετε σταθερά τη μέτρηση την οποία κάνετε.

 

Πως διαβάζουμε την μέτρηση; 

 
Σε αυτή την περίπτωση η μέτρηση είναι 15.1 χιλιοστά
 
Ότι και να μετράτε (πάχος, διάμετρο ή βάθος) ο τρόπος που διαβάζετε την κλίμακα δεν αλλάζει. Για να διαβάσετε μια μέτρηση, πρέπει πρώτα να δείτε την μεγάλη κλίμακα που συνήθως μετράει 15-20 εκατοστά με ακρίβεια ενός χιλιοστού. Εκεί θα πρέπει να κοιτάξετε που αντιστοιχεί η πρώτη γραμμή που βρίσκεται αριστερά του 0 της κλίμακας Vernier. Αυτή θα είναι η μέτρηση σας με ακρίβεια ενός χιλιοστού. Έτσι για παράδειγμα αν η πρώτη γραμμή της μεγάλης κλίμακας, αριστερά του 0 της μικρής κλίμακας, αντιστοιχεί στην τέταρτη μικρή γραμμή μετά το 2, σημαίνει ότι η μέτρηση είναι 2.4 εκατοστά.
 
Αν θέλετε περισσότερη ακρίβεια θα πρέπει να μετρήσετε και την μικρή κλίμακα Vernier. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να βρείτε σε ποιο σημείο η μικρή κλίμακα έρχεται σε απόλυτη αντιστοιχία με την μεγάλη. Δηλαδή με απλά λόγια, την πρώτη γραμμή της μικρής κλίμακας που είναι απολύτως στην ίδια ευθεία με μια γραμμή της μεγάλης.
 
Αν αυτή η γραμμή είναι η 6 γραμμή και η μικρή κλίμακα έχει ακρίβεια 0.05 χιλιοστών, σημαίνει ότι στην μέτρηση της μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να προσθέσετε 0.3 χιλιοστά. Οπότε αν θέλετε να το προσθέσετε την μέτρηση του πιο πάνω παραδείγματος, τότε η μέτρηση με ακρίβεια 2 δεκαδικών του χιλιοστού είναι 2.43 εκατοστά.
 
Από τον Joaquim Alves Gaspar – own image, CC BY 2.5
Στη παραπάνω κινούμενη εικόνα, μπορείτε να δείτε τη διαδικασία μέτρησης λίγο πιο διαδραστικά. 
 
 
Φυσικά αν βαριέστε όλη αυτή τη διαδικασία, ή αν η όραση σας δεν βοηθάει τόσο πολύ λόγω ηλικίας, έχουν κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό και ψηφιακά παχύμετρα που κάνουν αυτή τη διαδικασία λίγο πιο εύκολη. Αν και λόγω ακρίβειας και ανθεκτικότητας, ο βερνιέρος εξακολουθεί να είναι πρώτη επιλογή στους περισσότερους επαγγελματίες.
 
 


Τι θα πρέπει να προσέχετε

Για να είναι ακριβής η μέτρηση σας, θα πρέπει καταρχάς το ίδιο το παχύμετρο να είναι ακριβές. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί, τουλάχιστον τη στιγμή της αγοράς, μια αξιόπιστη και επώνυμη μάρκα. Βέβαια μετά την αγορά θα πρέπει κατά καιρούς να ελέγχετε ότι το παχύμετρο δεν έχει χάσει την ακρίβεια του. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με διάφορους τρόπους (συγκρίνοντας μετρήσεις με άλλα παχύμετρα, μετρώντας κάποια υλικά που έχουν σίγουρα ένα συγκεκριμένο πάχος…). Όλα τα παχύμετρα έχουν βίδες με τις οποίες μπορείτε να διορθώσετε το όποιο λάθος υπάρχει. 

Αν και συνήθως τα περισσότερα παχύμετρα είναι φτιαγμένα από σκληρό ανοξείδωτο ατσάλι, καλό είναι να τους δείχνετε ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή.  Ειδικά τις σιαγόνες και τη λάμα μέτρησης του βάθους, αφού αυτά είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία. Έτσι καλό είναι να είναι πάντα μέσα στην θήκη του (αν υπάρχει) με κλειστές σιαγόνες.

Τα μεταλλικά παχύμετρα, έχουν απόλυτη ακρίβεια όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ακραίες θερμοκρασίες, λόγω των διαστολών και των συστολών του μετάλλου, οι μετρήσεις μπορεί να διαφέρουν αρκετά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞύλινα μενταγιόν με αληθινά λουλούδια
Επόμενο άρθροΠως μπορείτε να καθαρίσετε γρήγορα μια αλυσίδα αλυσοπρίονου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
3 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια