Ανάμεσα στα πολλά εργαλεία που φέρνει το LIDL είναι και ένας μικρός δίδυμος τροχός με εύκαμπτο άξονα πολυεργαλείου, ο PARKSIDE PDFW 120 A2. Είναι ένα ιδιαίτερο εργαλείο που αν και υπάρχει στο εμπόριο και από άλλες εταιρίες, δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Οι βασικές του διαφορές από τον κλασσικό δίδυμο τροχό είναι η διάμετρος των δίσκων, που σε αυτό είναι μόλις 75 χιλιοστά αλλά και η δυνατότητα να πάρει έναν εύκαμπτο άξονα για εξαρτήματα τύπου dremel. Όπως είναι ευνόητο, είναι ένα εργαλείο που απευθύνεται κυρίως σε άτομα που θέλουν εργασίες ακριβείας και όχι για να ακονίζουμε μπαλτάδες και τσεκούρια.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PDFW 120 A2

ΕταιρίαPARKSIDE
ΜοντέλοPDFW 120
ΈκδοσηΑ2
Κατασκευαστής/ΕισαγωγέαςKompernass
Τιμή30 ευρώ @ LIDL 08/21
Εγγύηση3 χρόνια
Ισχύς120 WATT
Αριθμός στροφών σε ρελαντί0 έως 11500
Ταχύτητα45 μ/δ
Επιτρεπόμενη διάμετρος δίσκων50 έως 75 χιλιοστά
Διαστάσεις δίσκων75 χ 20 χ 10 χιλιοστά
Κόκκωση δίσκων120 / 400
Βάρος 2.4 κιλά
Στάθμη ηχητικής πίεσης86.2 +- 3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος99.2 +-3dB

Εντυπώσεις από δίδυμο τροχό PARKSIDE PDFW 120 A2

parkside pdfw 120 a2

Ο δίδυμος τροχός με εύκαμπτο άξονα που φέρνουν τα LIDL είναι ένα ιδιαίτερο εργαλείο που συνδυάζει τις δυνατότητες του δίδυμου τροχού με αυτές των πολυεργαλείων τύπου dremel. Δεν είναι ανακάλυψη των PARKSIDE, κυκλοφορεί από αρκετές εταιρίες, κυρίως ερασιτεχνικών Κινέζικων σειρών. Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, όμως έχει μερικά θέματα που θα πρέπει να τα συνυπολογίσετε πριν το επιλέξετε. Αυτό δεν αφορά μόνο το PARKSIDE, αλλά γενικότερα όλους τους δίδυμους τροχούς αυτού του τύπου. Ποιο είναι αυτό; Ότι οι στροφές των δίδυμων τροχών με αυτές των πολυεργαλείων δεν συμβαδίζουν.

11500 στροφές ανά λεπτό στη μέγιστη ισχύ είναι πολλές για δίδυμο τροχό

Οι στροφές στη μέγιστη ισχύ είναι 11.500 ανά λεπτό. Αυτές μπορεί να είναι ιδανικές για τον εύκαμπτο άξονα, αφού πρέπει να είναι πολύστροφο, όχι όμως για τον δίδυμο τροχό. Οι πέτρες λείανσης δεν είναι σχεδιασμένες για τόσο μεγάλες ταχύτητες. Οι περισσότεροι δίδυμοι τροχοί δουλεύουν στους 2-3 χιλιάδες σ/λ και όχι στις 11.500. Θα μου πείτε, αφού έχει αβαθμίδωτη ρυθμιζόμενη ταχύτητα, απλά μειώνεις την ταχύτητα και είσαι οκ, έτσι; Δυστυχώς όχι!. Αν και φυσικά μπορείτε να μειώσετε τις στροφές, αυτό δεν γίνεται με κάποιο σύστημα συμπλέκτη/μειωτήρα, αλλά απλά μειώνετε το ρεύμα του μοτέρ, κάνοντάς το να δουλεύει με μικρότερη ισχύ. Οπότε αν μειώσετε τις στροφές σε 3-4 χιλιάδες αντί για 120 WATT θα είναι σαν να είχατε ένα μοτέρ 40 WATT. Έτσι κάνετε τον δίδυμο τροχό πιο ανίσχυρο και οι πέτρες σταματάνε πιο εύκολα αν τις ζορίσετε.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο το PARKSIDE PDFW 120 Α2, αλλά οποιοδήποτε δίδυμο τροχό με εύκαμπτο άξονα. Δηλαδή με απλά λόγια, οι δίδυμοι τροχοί, αντίστοιχης ισχύς, χωρίς εύκαμπτο άξονα είναι πρακτικά πιο ισχυροί από αυτόν όταν τον χρησιμοποιείτε στις ίδιες στροφές.

Δίσκοι πέτρας 75 χιλιοστών

πέτρα λείανσης δίδυμου τροχού

Οι δίσκοι που παίρνει είναι δύο, με μέγιστη διάμετρο 75 χιλιοστών και ελάχιστη 50. Αυτοί που φοράει πάνω είναι ένας 120αρης και ένας 400αρης διαστάσεων 75 χ 20 χ 10 χιλιοστά (διάμετρος, πάχος, οπή). Οι διαστάσεις είναι σχετικά κοινές (σχεδόν όλα τα αντίστοιχα εργαλεία του εμπορίου έχουν την ίδια διάσταση), οπότε τους βρίσκετε σχετικά εύκολα και στο εμπόριο. Βέβαια δεν είναι εύκολο να βρείτε κέτσες, πανιά ή συρματόβουρτσα σε αυτή τη διάσταση.

Η αλλαγή θέλει λίγο διαδικασία αλλά δεν είναι κάτι τρομερό.

Εύκαμπτος άξονας πολυεργαλειου που προσαρμόζεται πάνω στον δίδυμο τροχό

parkside pdfw 120 a2 δίδυμος τροχός

Αυτό που κάνει το εργαλείο να ξεχωρίζει από τους κοινούς δίδυμους τροχούς είναι ο εύκαμπτος άξονας που προσαρμόζεται πάνω στον δίδυμο τροχό. Η προσαρμογή είναι εύκολη και γίνεται χωρίς εργαλεία. Ο εύκαμπτος άξονας είναι πανομοιότυπος με τους εύκαμπτους άξονες που έχουν όλα τα περιστροφικά πολυεργαλεία τύπου dremel που υπάρχουν στο εμπόριο. Οι στροφές του εύκαμπτου άξονα είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του δίδυμου τροχού, δηλαδή 0 έως 11.500.

Η ποιότητα του εύκαμπτου άξονα δεν είναι τρομερή, δεν είναι όμως και κακή. Με λίγο προσοχή θα κρατήσει αρκετά. Η αλλαγή των εξαρτημάτων γίνεται με κλειδί, αφού κατεβάσετε λίγο το προστατευτικό.

Τώρα ένα πρόβλημα είναι ότι ο εύκαμπτος άξονας δουλεύει μόνο όταν δουλεύει ο δίδυμος τρόχος. Αυτό το κάνει λίγο πιο επικίνδυνο αφού θα πρέπει να προσέχετε μην κάνετε κάποιο λάθος και πιαστεί κάτι στον δίδυμο τροχό όσο δουλεύετε με τον εύκαμπτο άξονα. Γιαυτό καλό θα ήταν να τον έχετε στερεωμένο με βίδες όταν δουλεύετε τον εύκαμπτο άξονα.

Ρυθμιζόμενη γωνία λείανσης και πλαστικά προστατευτικά

Όπως όλοι οι δίδυμοι τροχοί, έτσι και ο PDFW 120 A2 έχει ρυθμιζόμενες μεταλλικές γωνίες για να ακονίζετε με στην κλίση που θέλετε, ενώ φυσικά υπάρχουν και πλαστικά προστατευτικά ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας από τυχόν σπίθες και υπολείμματα που εκφεδονίζονται κατά την τριβή. Και τα δύο είναι αξιοπρεπής ποιότητας και αν δεν κάνετε κάτι λάθος θα κρατήσουν καιρό.

Στα θετικα ότι η ρύθμιση της γωνίας γίνεται χωρίς κλειδί. Τα προστατευτικά και οι γωνιές έρχονται σε σακουλάκι και πρέπει να τα συναρμολογήσετε μόνοι σας. Είναι σχετικά απλό και γίνεται με βίδες και παξιμάδια.

Καρβουνάκια που αλλάζουν χωρίς λύσιμο

καρβουνάκια pdfw 120

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει ο PARKSIDE PDFW 120 A2 είναι ότι έχει την δυνατότητα να αλλάξετε τα καρβουνάκια χωρίς κανένα εργαλείο και χωρίς να χρειαστεί να λύσετε όλο το εργαλείο. Υπάρχουν στα πλαϊνά δύο βιδωτά καπάκια που σας δίνουν πρόσβαση στα καρβουνάκια. Δυστυχώς στην συσκευασία δεν υπάρχουν ανταλλακτικά καρβουνάκια, αλλά μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.

Κασετίνα με εξαρτήματα πολυεργαλείου

κασετίνα με εξαρτήματα

Στην συσκευασία υπάρχει και μία ξύλινη κασετίνα με 103 εξαρτήματα για τον εύκαμπτο άξονα πολυεργαλείου. Η ποιότητά τους είναι σαφώς υποδεέστερη των επωνύμων και είναι παρόμοια με τα σετάκια που φέρνει κατά καιρούς το LIDL όταν έχει σαν προσφορά κάποιο πολυεργαλείο. Σίγουρα είναι καλό που υπάρχει, αλλά κανονικά θέλετε και άλλα γιατί έχει μόνο τα βασικά για λείανση, στίλβωση και κοπή.

Προβλήματα – Μειονεκτήματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα, πέρα του ότι ξεκόλλησαν τα ελαστικά αντικραδασμικά ποδαράκια τις πρώτες ημέρες.

Ως μειονέκτημα θα μπορούσε να αναφερθεί ότι δεν έχει προστατευμένο κουμπί λειτουργίας και ότι ίσως ο άξονας θα βόλευε να ήταν λίγο πιο μακρύς και να είχε σταντ για να τον τοποθετείτε όταν δεν το χρειάζεστε.

Το βασικό μειονέκτημα με την ρύθμιση ταχύτητας/ισχύς έχει να κάνει αποκλειστικά με τον τύπο του εργαλείου. Όλα όσα έχουν εύκαμπτο άξονα, έχουν το ίδιο θέμα.

Σύνοψη: Πολύ φθηνό αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο σαν τύπος εργαλείου

Ο PARKSIDE PDFW 120 A2 είναι ένας από τους 4 διαφορετικούς δίδυμους τροχούς που φέρνουν τα LIDL. Παρότι η τιμή που το φέρνει είναι εξαιρετική (χαμηλότερη της αγοράς), είναι ένα εργαλείο που έχει θέματα σχεδίασης και μπορεί να φανεί χρήσιμο μόνο σε κάποιον που δεν έχει ούτε δίδυμο τροχό, ούτε πολυεργαλείο και θέλει να τα αποκτήσει και τα δύο όσο πιο οικονομικά γίνεται. Ειδάλλως είναι πολύ καλύτερα να αγοράσετε έναν δίδυμο τροχό και ένα πολυεργαλείο ξεχωριστά. Το μοναδικό χαρακτηριστικό που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι η ρύθμιση στροφών, όμως θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι όσο χαμηλώνετε τις στροφές, μειώνεται και η ροπή του εργαλείου.

Ο μικρός δίσκος των 75 χιλιοστών μπορεί να βολεύει για εργασίες ακριβείας, όμως με μόνη εξαίρεση τις πέτρες (και αυτές όχι σε τεράστια ποικιλία κόκκωσης) δεν θα βρείτε εύκολα άλλο εξάρτημα στο εμπόριο.

Αν ξέρετε τι παίρνετε μπορεί να είναι καλή αγορά, όμως αν θέλετε ένα δίδυμο τροχό, δεν είναι ο ιδανικότερος για πρώτη αγορά. Ο κλασσικός PARKSIDE PDOS 200 ή ο δίδυμος με ταινία λείανσης PARKSIDE PSBS 240 είναι πιο χρηστικοί.

  • Οικονομικό
  • 3 χρόνια εγγύηση
  • Κασετίνα με εξαρτήματα
  • Ρύθμιση στροφών
  • Αποσπώμενος εύκαμπτος άξονας πολυεργαλείου
  • Εύκολη αλλαγή στα καρβουνάκια
  • Υψηλόστροφο για δίδυμος τροχός
  • Όσο μειώνονται οι στροφές μειώνεται και η ροπή
  • Δεν μπορείτε να βρείτε δίσκους στίλβωσης ή βούρτσας σε αυτή τη διάσταση

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY σχιστικό ξύλων
Επόμενο άρθροΠως φτιάχνουμε DIY μεντεσέδες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια