Ο κλαδοτεμαχιστής και το σχιστικό είναι δύο εντελώς διαφορετικά εργαλεία. Όσοι ασχολούνται με κλαδέματα γνωρίζουν ότι ο κλαδοτεμαχιστής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς σε γλυτώνει από το βάσανο του καψίματος και μπορεί να βοηθήσει και στην παραγωγή κομπόστ. Το σχιστικό είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στην δημιουργία των καυσόξυλων, σχίζοντας τους κορμούς σε μικρότερα κομμάτια.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πατέντες για δημιουργία DIY κλαδοτεμαχιστή και DIY σχιστικού (ειδικά στα σχιστικά υπάρχουν 100δες, ακόμα και με αυτοκίνητο), όμως πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε κάποια που να τα συνδύαζε και τα δύο. Η ιδέα ανήκει στον Πολωνό Youtuber με το κανάλι Made In Poland, που κατάφερε να κατασκευάσει ένα λειτουργικό DIY κλαδοτεμαχιστή που με μία κίνηση γίνεται και σχιστικό.

τεμαχισμός ξύλων από DIY κλαδοτεμαχιστή
Σύμφωνα με τον δημιουργό μπορεί να κόψει έως 4 εκατοστά κλαδί

Η κατασκευή δεν είναι και τόσο εύκολη, όμως δεν είναι πολύ δυσκολότερη από οποιαδήποτε άλλη πατέντα για DIY κλαδοτεμαχιστή. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο κλαδοτεμαχιστής δεν κόβει σε πολύ ψιλά κομμάτια (πριονίδι) όπως οι καλοί βενζινοκίνητοι, αλλά απλώς κομματιάζει τα κλαδιά σε κομμάτια των 5 εκατοστών, όπως και οι ηλεκτροκίνητοι που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

κίνηση με διπλή καδένα

Το σχιστικό χρησιμοποιεί τον κλασσικό κώνο (υπάρχει στο εμπόριο αλλά μπορείτε να τον φτιάξετε και σε ένα μηχανουργείο). Το μοτέρ είναι αρκετά ισχυρό και η κίνηση γίνεται με διπλή καδένα, οπότε είναι σαφώς πολύ πιο ασφαλές από τις 9/10 άλλες πατέντες που υπάρχουν σττο διαδίκτυο.

Όπως είπαμε, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ότι εργαλείο 2 σε 1, με την μετατροπή από κλαδοτεμαχιστή σε σχιστικό να γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα χωρίς εργαλεία.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής στο παραπάνω βίντεο. Για την κατασκευή του εξαρτήματος του τεμαχιστή που κόβει τα κλαδιά υπάρχει ξεχωριστό βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣφιγκτήρας για σωλήνα (pipe clamp). Τι είναι και γιατί πρέπει να αγοράσετε έναν
Επόμενο άρθροΑνθεκτικότερο PLA νήμα για 3D εκτυπωτές με υπολείμματα καφέ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια