Πως να φτιάξετε μία υδραυλική μέγγενη

Αυτή η μέγγενη μπορεί να λυγίσει τα πάντα

0
diy υδραυλική μέγγενη

Η μέγγενη είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για κάθε εργαστήρι. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε αρκετές παραλλαγές, από φθηνές Κινέζικες που κοστίζουν 20-30 ευρώ έως βαρέου τύπου που ξεπερνούν τα 300-400 ευρώ. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε και μία μόνοι σας, όπως πχ μία απλή μέγγενη από κοιλοδοκό ή μία ατσάλινη μέγγενη που ζυγίζει πάνω από 100 κιλά. Βέβαια όλες αυτές οι μέγγενες είναι χειροκίνητες, αλλά αν βαριέστε να γυρίζετε το μοχλό, υπάρχει και η λύση για υδραυλική μέγγενη.

το εσωτερικό της μέγγενης
Το εσωτερικό της μέγγενης

O Πολωνός Youtuber με το κανάλι MadeInPoland μας δείχνει τον τρόπο. Σε ένα βίντεο που ανέβασε πριν λίγους μήνες, εξηγεί πως κατασκεύασε από το μηδέν μία μεγάλη υδραυλική μέγγενη. Η ίδια η μέγγενη είναι ατσάλινη και κολλήθηκε με ηλεκτροκόλληση, με τo συνολικό της βάρος να ξεπερνά τα 32 κιλά. Ο υδραυλικός μηχανισμός έγινε με μία ποδοκίνητη υδραυλική πρέσα και μία πατέντα στο εσωτερικό της μέγγενης.

υδραυλική μέγγενη λυγίζει κοιλοδοκό
Η υδραυλική μέγγενη λυγίζει ένα κομμάτι κοιλοδοκού

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μέγγενης είναι η μεγάλη πίεση που ασκεί ο υδραυλικός μηχανισμός. Όπως φαίνεται και από το βίντεο, ο δημιουργός κατάφερε να “ισιώσει” μία ατσάλινη κοιλοδοκό, λες και ήταν πλαστική. Αυτό ακόμα και με μία χειροκίνητη μέγγενη βαρέου τύπου είναι κάτι που είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.

Όσοι είναι σχετικοί με τους υδραυλικούς μηχανισμούς, λογικά μπορούν να αντιγράψουν την κατασκευή απλά παρακολουθώντας το παραπάνω βίντεο. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να εγγραφείτε στο συνδρομητικό κανάλι του δημιουργού, με κόστος συνδρομής 5 ευρώ το μήνα. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε πρόσβαση στα αναλυτικά σχέδια της υδραυλικής μέγγενης και όποιας άλλης κατασκευής από το κανάλι του MadeInPoland.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚυκλοφόρησε το νέο Raspberry Pi 4
Επόμενο άρθροDIY θερμοσίφωνας από ξυλόσομπα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια