KingDian S280 120GB : Κινέζικος SSD 2.5″ με καλές επιδόσεις σε χαμηλή τιμή

2

KingDian S280 120GBΟι SSD δίσκοι είναι δίσκοι υπολογιστών νέας τεχνολογίας που έχουν έρθει να αντικαταστήσουν τους κλασσικούς σκληρούς δίσκους (HDD). Με μόνο μειονέκτημα την αρκετά μεγαλύτερη τιμή (σε σύγκριση με έναν HDD στα ίδια GB), πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποιον να αγοράσει έναν HDD, πέραν του οικονομικού. Βέβαια τον τελευταίο καιρό οι SSD έχουν πέσει αρκετά σε τιμή και πλέον μπορείτε να βρείτε έναν SSD με καλές επιδόσεις σε πολύ καλή τιμή. Για περισσότερα σχετικά με τις διαφορές των HDD και των SSD μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

KingDian S280 120GBΈνας από τους βασικούς λόγους για αυτό είναι οι φίλοι μας οι Κινέζοι, που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν ποιοτικά προϊόντα δικού τους μάρκετινγκ, σε πολύ καλές τιμές. Ένας τέτοιος SSD είναι και ο KingDian S280 120GB με κόστος περίπου 40 ευρώ από το GearBest

Λίγα λόγια για την KingDian

KingDian είναι μία Κινέζικη εταιρία με έδρα το Σενζέν, την τεχνολογική πρωτεύουσα της Κίνας, που ασχολείται αποκλειστικά με SSD δίσκους. Αν και δεν υπάρχουν αρκιβείς πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα είναι το προωθητικό κομμάτι της εταρίας KingDisk, που είναι αυτή που πραγματικά κατασκευάζει τους SSD. Αν και δεν έχει πολλά χρόνια παρουσίας, τα προϊόντά της έχουν αρχίσει και παίρνουν αρκετά καλές κριτικές και οι τιμές τους είναι πολύ ανταγωνιστικές.

KingDian S280 120GB SATA SSD

KingDian S280 120GBO δίσκος αυτής της KingDian ανοίκει στην σειρά S280. H σειρά αυτή αποτελείται από 3 διαφορετικά μοντέλα. Ένα 120GB, ένα 240GB και έναν 480GB. Όλοι είναι τεχνολογίας TLC και έχουν τον Silicom Motion Nand Controller SMI2256.

Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του, σύμφωνα πάντα με τον κατασκευαστή

  • SDRAM: Support one module DDR3 up-to 4Gbits
  • ● Support ATA-8 command set 
  • ● Support PIO, DMA, UDMA (up to 6, depend on host)
  • ● Asynchronous Signal Recovery technology
  • ● Flash management algorithm: global static and dynamic wear-leveling, bad block management algorithm
Model NoKingDian S280 120GB
DescriptionSize2.5 inch 100.2×69.8×7mm 
InterfaceSATAⅢ 
Support systemWindows XP,Windows 7,Windows 2003,Windows 2008,DOS,Linux,Unix 
PerformanceCapacity120GB 
Channels4CH 
Max R/W speed(MB/s)560/381 
4K random read IOPS71548 
4K random write IOPS70615 
Average access time0.15ms 
Storage mediumNAND flash memoryTLC 
Electrical characteristicsInput voltage5V±5% 
Idle power consumption0.5W 
Work power consumption1.5W 
reliability and stabilityWrite to lifeUsing 8 years if write 100GB every day(32GB) 
Read to lifeEndless 
Save datastore 10 years below 25 degrees 
MTBF1500000 hours 
Error checking & correctionSupports BCH 66 bits/1kb ECC 
FLASH managementAutomatic system bad block management 
EnvironmentWorking temperature0~70℃ 
Storage temperature-40~85℃ 
Environmental humidity5-95% 
Εγγύηση 3 χρόνια

 

Για αρκετούς όλα τα παραπάνω ίσως είναι λίγο ακαταλαβίστικα. Ας δούμε τ πιο σημαντικά με απλά λόγια

Made In China δίσκος;

Φυσικά ο KingDian είναι κατασκευασμένος στην Κίνα, όπως το 99% των ηλεκτρονικών συσκευών και εξαρτημάτων τα τελευταία χρόνια. Οπότε αυτός σίγουρα δεν είναι λόγος να φοβίζει κάποιον, καθώς ακόμα και πανάκριβες εταιρίες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα.

Βέβαια η KingDian είναι μια εταιρία σχετικά άγνωστη στο Ελληνικό κοινό και δεν χαίρει την εμπιστοσύνη που έχει η Corsair ή η Kingston. Αυτό  σίγουρα είναι μια πραγματικότητα.

Όμως, η KingDian συγκεντρώνει αρκετά καλές κριτικές από τους περισσότερους που έχουν δοκιμάσει τα μοντέλα της και, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις προβληματικών δίσκων. 

2.5 ίντσών SATA 3.1

Σε ένα παλιό μίνι pc ως δίσκος λειτουργικού για δοκιμές

Καταρχάς, το πρώτο που κοιτάμε σε ένα δίσκο είναι το μέγεθος του. Ο συγκεκριμένος είναι δίσκος 2.5 ιντσών, δηλαδή μικρός δίσκος για Laptop, Desktop και μίνι-pc. Είναι χαμηλού προφίλ 7 χιλιοστών, δηλαδή μπορεί να τον τοποθετήσετε άνετα και σε νέα slim Laptop χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η σύνδεση του είναι SATA 3.1 αν και φυσικά μπορεί να συνδεθεί χωρίς κανένα πρόβλημα σε SATA 3.0 / 1.5. 

TLC με Silicom Motion Nand Controller SMI2256

Οι δίσκοι SSD χωρίζονται σε 3 διαφορετικές κατηγορίες. SLC, MLC και TLC. Οι SLC είναι οι καλύτεροι από όλους, αλλά είναι σχετικά ακριβοί και τους χρησιμοποιούν κυρίως εταιρίες. Οι MLC και οι TLC είναι οι δίσκοι για τους κοινούς θνητούς. 

Οι MLC είναι καλύτεροί σχεδόν σε όλους τους τομείς σε σύγκριση με τους TLC αλλά είναι και πιο ακριβοί. Το πόσο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και σίγουρα δεν θα είναι το μόνο που θα πρέπει να κοιτάτε. Αν και σχεδόν πάντα ένας MLC θα είναι καλύτερος σε επιδόσεις (κυρίως ταχύτητα και διάρκεια ζωής) από έναν TLC.

Ο συγκεκριμένος της KingDian είναι TLC αλλά ο Silicom Motion Controller SMI 2256 του δίνει σχετικά καλές επιδόσεις και λίγο μεταλύτερη διάρκεια ζωής από ένα μέσο TLC δίσκο.

Ταχύτητα : 560ΜΒ/S ανάγνωση και 381MB/S γραφή

Οι επίσημες μετρήσεις για τον KingDian S280 120GB

ΟKingDian S280 120GB  σίγουρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε ταχύτητα έναν καλό MLC, αλλά έχει σχετικά καλή ταχύτητα, με ανάγνωση 560MB/S και γραφή 381MB/S σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η ταχύτητα ανάγνωσης είναι αρκετά καλή ακόμα και σε σύγκριση με MLC αλλά σίγουρα η ταχύτητα γραφής υστερεί λίγο.

Βέβαια όπως είπαμε αυτή είναι οι ταχύτητες που υποστηρίζει η εταιρία. Κάναμε και κάποια δικά μας τεστ. Πως τα πήγε; 

Στα πρώτα τεστ που του κάναμε οι ταχύτητες πλησίαζαν αρκετά τις επιδόσεις που υποστηρίζει η εταιρία (δεν συμβαίνει πάντα αυτό δυστυχώς), το οποίο σίγουρα είναι αρκετά θετικό. Αυτό που εκπλήσει θετικά, είναι ότι σε μερικά τεστ, οι ταχύτητες ήταν και λίγο μεγαλύτερες από τις επίσημες. 

IOPS, access time, MTFB, 128ΜΒ cache, 3 χρόνια εγγύηση

Τα IOPS είναι σε αρκετά καλά επίπεδα (ειδικά της γραφής) με 70 χιλιάδες περίπου για ανάγνωση και γραφή, τιμές σίγουρα υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Το access time  με 0.15ms είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ το MTFB είναι στα 1.500.000, τιμή λίγο καλύτερη από τους περισσότερους TLC δίσκους. To cache είναι 128MB ενώ η εγγύηση είναι 3 χρόνια, όπως σχεδόν σε όλους τους δίσκους SSD.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να τον βρείτε


Το μεγάλο πλεονέκτημα του KingDian S280 120GB είναι η σχετικά χαμηλή του τιμή. O KingDian κοστίζει λίγο πάνω από 40 ευρώ. Εμείς τον πήραμε από την Ευρωπαϊκή αποθήκη του GearBest με συνολικό κόστος κάτω από 45 ευρώ (δίσκος λίγο πάνω από 40 ευρώ +3 ευρώ μεταφορικά). Τα μοντέλα των 240GB και 480GB έχουν πολύ καλύτερη τιμή ανά GB, αλλά για την στιγμή δεν υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αποθήκη του Gearbest και θα πρέπει να περιμένετε 2-3 βδομάδες να έρθουν από Κίνα.

Αν θέλετε να κάνετε και εσείς αγορές από το GearBest, μπορείτε να διαβάσετε εδώ έναν αναλυτικό οδηγό που εξηγεί τα πάντα (πχ, τρόπους πληρωμής, χρόνους παράδοσης…)

Συνοψίζοντας


KingDian S280 120GBΟ KingDian S280 120GB είναι ένας αρκετά οικονομικός Κινέζικος TLC SSD δίσκος. Οι πραγματικές του επιδόσεις είναι αρκετά καλές (για TLC) και είναι ότι πρέπει για τον απλό χρήστη.

Ο κοντρόλερ που έχει υπόσχεται αισθητά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από έναν απλό TLC, μέσω του εξελιγμένου συστήματος αναγνώρισης λαθών που έχει. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, μπορεί να αντέξει έως 8 χρόνια με απλή χρήση.

Αν είστε απλός χρήστης, με λιγότερο από 45 ευρώ, μπορείτε να αλλάξετε τον παλιό σας σκληρό δίσκο και να αγοράσετε αυτό τον οικονομικό SSD από την GearBest που θα πραγματικά θα απογειώσει τις επιδόσεις του μηχανήματός σας.

Διαφήμιση
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
ΤΙΜΗ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
IOPS
CONTROLLER
MTFB/A.T./CACHE
Προηγούμενο άρθροΟλόκληρο το σύμπαν κλεισμένο μέσα σε μία γυάλινη σφαίρα
Επόμενο άρθροΜετατρέψτε το κάθετο δράπανο σε πλάνη με ένα μόνο εξάρτημα
kingdian-s280-120gb-sata-ssdΈνας οικονομικός TLC SSD δίσκος από την Κινέζικη KingDian με αρκετά καλές επιδόσεις που συναγωνίζονται και ξεπερνούν αρκετά ακριβότερα TLC μοντέλα.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια