Review: Natec Ray Multimedia, ένα οικονομικό πληκτρολόγιο

0
natec ray multimedia
To πληκτρολόγιο Ray Multimedia της Natec είναι ένα πολύ οικονομικό ενσύρματο πληκτρολόγιο που κοστίζει 10-15 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα δεν περιμένεις κορυφαίες επιδόσεις ή τα πρόσθετα που έχουν πχ τα gaming πληκτρολόγια, αλλά ένα αξιοπρεπές πληκτρολόγιο για να κάνεις την δουλειά σου.

Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του Natec Ray Multimedia

 

Natec_Keyboard_13Αν και η Natec είναι Πολωνική εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή περιφερειακών υπολογιστών, είναι PRC.  Δηλαδή κατασκευασμένο, όπως το 99% των ηλεκτρονικών συσκευών, σε κάποιο μεγάλο εργοστάσιο στην  Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

To Natec Ray καταρχάς είναι ενσύρματο με συνδεσμολογία USB 2.0 και μήκος καλωδίου 1.5 μέτρα. Θεωρείται πληκτρολόγιο slim, χαμηλού προφίλ με διαστάσεις 438 χ 184 χ 25 χιλιοστά. Η διαφορά του με τα κοινά πληκτρολόγια κανονικού προφίλ είναι στο ύψος των πλήκτρων κυρίως, με το Natec να θυμίζει περισσότερο πληκτρολόγιο Laptop, λόγω των χαμηλών πλήκτρων.

 

Natec_Keyboard_6Αθόρυβο;

Η ίδια η εταιρία υποστηρίζει ότι έχει αθόρυβη λειτουργία, και εν μέρει είναι αληθές. Τα πλήκτρα είναι αρκετά απαλά και αν και δεν είναι τελείως αθόρυβα, κάνουν πολύ λιγότερο θόρυβο από ένα συνηθισμένο πληκτρολόγιο.
 

Natec_Keyboard_8

Αγγλικό πληκτρολόγιο

Σύμφωνα με την εταιρία όλα τα πλήκτρα, έχουν μια διάφανη επίστρωση πολυουρεθάνης για περισσότερη προστασία από φθορές και σημάδια. Τα γράμματα πάνω στα πλήκτρα είναι αρκετά μεγάλα και εμφανή, αν και δεν υπάρχει το πρόσθετο Ελληνικό αλφάβητο πάνω σε αυτά, οπότε θεωρείται Αγγλικό πληκτρολόγιο.
Ο μηχανισμός λειτουργίας του πληκτρολογίου είναι φυσικά ο κλασσικός με μεμβράνη, χωρίς όμως υποστήριξη από ελατήρια.
 

Πρόσθετα πλήκτρα (Multimedia)

Natec_Keyboard_7Διαθέτει 15 πρόσθετα πλήκτρα, με τα 12 να βρίσκονται στο πάνω μέρος και τα 3 στο κάτω δεξιό μέρος, κάτω από το NumPad. Τα 12 τα πάνω είναι κυρίως multimedia πλήκτρα, με δυνατότητα ελέγχου στάθμης ήχου, mute, στοπ , play, email, home, search, favorite, forward, backword αλλά και σβήσιμο/αδράνειας υπολογιστή. Τα 3 πλήκτρα κάτω δεξιά, είναι ένα πρόσθετο  esc, tab και caps lock.
To Natec επίσημα υποστηρίζει μόνο Windows και MacOs.  Όμως είναι plug n’ play και όλες οι λειτουργίες και τα πρόσθετα πλήκτρα δουλεύουν μια χαρά και σε Linux (τουλάχιστον σε αρκετές γνωστές διανομές που δοκιμάστηκε όπως Ubuntu, Mint, OpenSuse…).
 
Η εγγύηση που το συνοδεύει είναι 24 μήνες και σίγουρα δείχνει ότι θα αντέξει αυτό το διάστημα (με ίσως εξαίρεση τα γράμματα στο πληκτρολόγιο). Αν και ένα καλό πληκτρολόγιο, αν δεν γίνεται κακή χρήση, μπορεί να αντέξει πολλά περισσότερα χρόνια.
 

Εντυπώσεις από Natec Multimedia


Από ένα τόσο οικονομικό πληκτρολόγιο δεν μπορεί να περιμένει κανείς και πολλά, οπότε σίγουρα οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές. Το ότι είναι ενσύρματο, σε περιορίζει αρκετά αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν εξαρτάσαι από μπαταρίες. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν backup.
 
Αν και δεν είναι εντελώς αθόρυβο, σίγουρα κάνει αρκετά λιγότερο θόρυβο από τα κοινά πληκτρολόγια. Τα πλήκτρα έχουν λίγο πιο μεγάλη επιφάνεια από ότι συνήθως, το οποίο το κάνει ιδανικό για όσους έχουν χοντρά δάκτυλα, αλλά θέλει λίγο συνήθεια ώσπου να συνηθίσει το χέρι στην επιφάνεια του και να μην κάνετε συνεχώς λάθη.
Natec_Keyboard_11Κάτι που σίγουρα είναι στα μειονεκτήματα, είναι τα γράμματα του πληκτρολογίου. Σε αντίθεση με άλλα που είναι χαραγμένα ή τυπωμένα με διαφορετική διαδικασία, του Natec δείχνουν σαν φθηνά stickers. Και παρότι υπάρχει η επίστρωση πολυουρεθάνης, δεν δείχνουν ότι θα κρατήσουν αιώνια.
Βέβαια, στην αγορά υπάρχουν αυτοκόλλητα γράμματα και σίγουρα κάποιος εξοικειωμένος χρήστης δεν κοιτάει τα γράμματα, αλλά μαθαίνει τυφλή πληκτρολόγηση μετά από κάποιο διάστημα, αλλά όπως και να έχει είναι ένα αρνητικό.
Natec_Keyboard_17Ένα άλλο σχεδιαστικό μειονέκτημα που έχει το Natec Ray, είναι και τα πρόσθετα πλήκτρα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα πληκτρολόγια που τα πρόσθετα πλήκτρα τα έχουν σε διαφορετικά σημεία, το Natec τα έχει όλα στο πάνω μέρος. Και αυτό χωρίς κάποιο χώρισμα μεταξύ τους. Έτσι είναι λίγο δύσκολο να τα χρησιμοποιείς σε χαμηλό φωτισμό ή με τυφλό σύστημα. Είναι συνεχόμενα και παρόμοια (με μόνη διαφορά το αυξομειούμενο μέγεθος και ένα μικρό βαθούλωμα που έχουν τα 2 μεσαία).  Έτσι ξεχωρίζουν δύσκολα.
 

Σύνοψη: Για τα λεφτά του δεν είναι άσχημο, αλλά υπάρχουν πολύ καλύτερα πληκτρολόγια με λίγα χρήματα παραπάνω


Το natec multimedia ray είναι ένα πολύ οικονομικό πληκτρολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε απλούς χρήστες, χωρίς πολλές απαιτήσεις. Στα θετικά του η χαμηλή τιμή, το slim προφίλ και η σχεδόν αθόρυβη λειτουργία. Στα αρνητικά τα γράμματα, η θέση των multimedia πλήκτρων και η γενικότερη αίσθηση ποιότητας κατασκευής. Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερα πληκτρολόγια στην αγορά, ακόμα και από την ίδια την Natec.

 
Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει πια στην αγορά (ευτυχώς για εσάς). Το νεότερο low-budget μοντέλο της natec (Roach Slim)  έχει αρκετά.
 
Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • slim προφίλ
  • Αθόρυβη λειτουργία
Θετικά
  • Μέτρια ποιότητα κατασκευής
  • Γράμματα πάνω στα πλήκτρα
  • Θέση multimedia πλήκτρων
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωτότυπες κατασκευές από τυλιγμένους πρεσαριστούς καπλαμάδες
Επόμενο άρθροOrigami φωτιστικά θυμίζουν πουλιά που ισορροπούν σε δέντρο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια