Λεπτό ροκάνι Proline 24 χιλιοστών (aka : γκινόσα ή γκινόσο ή κινόσο ή αυλακωτής)

0
Ροκάνι γκινόσα Proline 24 χιλιοστά 

Τα ροκάνια και οι πλάνες ήταν για αιώνες τα εργαλεία με τα οποία οι ξυλουργοί, πλάνιζαν τις ξύλινες επιφάνειες. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι, κατάλληλοι για διαφορετικές εργασίες.

Τι είναι η γκινόσα;

 

07p1410s1Ένας τύπος ροκανιού/πλάνης είναι και η γκινόσα, ένα λεπτό ροκάνι που η κύρια του χρήση, ήταν η δημιουργία αυλακιών στο ξύλο. Πλέον αυτό γίνεται εύκολα και γρήγορα με ένα ρούτερ, οπότε έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους. Παρόλα αυτά μπορείτε να το βρείτε (έστω και λίγο δύσκολα) ακόμα σε καταστήματα με εργαλεία. Χρησιμοποιείται κυρίως για φινίρισμα του αυλακιού ή πλάνισμα δύσκολων επιφανειών.

Γιαπωνέζικη γκινόσα με διπλό οδηγό
Γιαπωνέζικη γκινόσα με διπλό οδηγό
Η κύρια του διαφορά με τα κοινά ροκάνια, εκτός από το μικρό του πλάτος, είναι ότι η λάμα έχει ακριβώς το ίδιο πλάτος με το ροκάνι. Έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε αυλάκια ή να πλανίσετε δύσκολες γωνίες στις οποίες δεν μπορεί να φτάσει μια κοινή πλάνη.

Rabbet plane 

Στα Αγγλικά αναφέρεται ως Rabbet Plane, το οποίο είναι ένας αναγραμματισμός του Rebate, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει αυλάκι. 

Τα περισσότερα τέτοια ροκάνια είναι ξύλινα (υπάρχουν και μεταλλικά) με ,περίπου, το ίδιο σχήμα το οποίο είχαν και όταν πρώτο-δημιουργήθηκαν, μερικούς αιώνες πριν. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο που στο κέντρο έχει μια εσοχή στην οποία μπαίνει η λάμα και το ξύλο που τη συγκρατεί. Η λάμα τοποθετείται  στις 45 μοίρες κλίση, ενώ η γωνία της λεπίδας είναι από 22 έως 30 μοίρες.
 
Η λάμα της λεπίδας στερεώνεται στη γκινόσα με ένα ξύλινο μικρό τάκο, ο οποίος έχει τριγωνικό σχήμα με μια σχισμή ή πάτημα στο ένα μέρος. Η σχισμή/πάτημα είναι για να μπορέσετε να την βγάλετε αν θέλετε να ακονίσετε τη λεπίδα ή να διορθώσετε το βάθος της.
 
side-bead-plane-toe-view-510x510Υπάρχουν διάφορα είδη γκινόσας. Στην πραγματικότητα τα παλιά τα χρόνια κάθε ξυλουργός έφτιαχνε διάφορες γκινόσες με την καθεμία να εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Στην αγορά αυτή τη στιγμή θα βρείτε συνήθως τις απλές (όπως αυτή της Proline) και αυτές με τον οδηγό. Η διαφορά τους είναι ότι αυτή με τον οδηγό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην ακμή του ξύλου και όχι σε επίπεδη επιφάνεια. Μπορεί κάποιος αν θέλει να φτιάξει ένα οδηγό παραλλήλου ή βάθους σχετικά εύκολα σε μια απλή γκινόσα. Οπότε λόγω αυτής της δυνατότητας, συνήθως  προτιμούνται οι απλές.

 

Γκινόσα Proline 24 χιλιοστών

 

Proline_Rabbet_Plane_4_v1Η Proline είναι μια Πολωνική εταιρία που κυκλοφορεί κυρίως εργαλεία χειρός και εξαρτήματα. Τα εργαλεία της κυκλοφορούν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και αν και δεν μπορούν φυσικά να συγκριθούν με κάποια κορυφαία μάρκα (πχ Stanley, Facom…), είναι σχετικά καλά για τα λεφτά τους. 

Εκτός των άλλων κυκλοφορεί και μια σειρά με ροκάνια, με την 24αρα γκινόσα να είναι ένα από αυτά. Το κόστος της είναι 10-15 ευρώ στην Ελληνική αγορά.
 

Εντυπώσεις

 

Proline_Rabbet_Plane_3_v1Καταρχάς μια μικρή επισήμανση. Τα ροκάνια τις περισσότερες φορές δεν βρίσκονται σε συσκευασίες αλλά τοποθετούνται όπως είναι στο ράφι. Η συγκεκριμένη γκινόσα ακριβώς επειδή είναι ξύλινη και ήταν εκτεθειμένη στο ράφι, πιθανώς, για αρκετά χρόνια. Οπότε μπορεί να φέρει φθορές για τις οποίες δεν ευθύνεται η Proline, αλλά το κατάστημα πώλησης.

 
Τώρα στην κριτική. Η γκινόσα της Proline έχει επίπεδη βάση (με κάποιες μικρό-ατέλειες που μάλλον είναι από το ράφι) και κάθετα πλαϊνά. Η γωνία της λάμας είναι 45 μοίρες ακριβώς, ενώ η γωνία της λεπίδας είναι στις 27 μοίρες ακριβώς. 
 
Η λεπίδα αν και είναι σωστά ακονισμένη, δεν είναι πολύ κοφτερή. Βέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί, σχεδόν καμία λεπίδα από ροκάνι/σκαρπέλο δεν είναι ποτέ τέλεια ακονισμένη κατά την αγορά. Αυτό πολλές φορές έχει να κάνει και με λόγους ασφαλείας, γιατί εφόσον η γκινόσα αυτή δεν είχε συσκευασία, μια τρομερά κοφτερή λεπίδα μπορεί να προκαλούσε και ατύχημα. 
 
Υπάρχει ένα μικρός λεκές (μάλλον) από κόλλα στην άκρη της λεπίδας, αλλά και αυτό είναι πιθανότερο να έγινε στο κατάστημα, παρά στην εταιρία κατασκευής. Με ένα καθάρισμα φεύγει εύκολα.

Διαστάσεις

Οι διαστάσεις της είναι : μήκος 255 χιλιοστά, ύψος 67 χιλιοστά και πλάτος 24 χιλιοστά. Το ξύλο κατασκευής είναι (κατά πάσα πιθανότητα) οξιά ή κάτι παρεμφερές. 
 
Η λάμα έχει συνολικό μήκος 185 χιλιοστά, με τα περίπου 50 από αυτά να είναι σε πλάτος 24 χιλιοστών, ενώ τα υπόλοιπα σε πλάτος 9 χιλιοστών. Το πάχος της λάμας είναι 3.3 χιλιοστά σε όλο το μήκος της.
 
Οι γωνίες της γκινόσας στο πάνω μέρος είναι στρογγυλεμένες αν και δεν υπάρχει η κοιλότητα, που υπάρχει κάποιες φορές, για καλύτερο κράτημα. Φυσικά εφόσον είναι ξύλινη, μπορεί κάποιος να την κάνει μόνος του όπως ακριβώς την θέλει.
 

Ατέλειες

 

DSC03842_v1Όπως είπαμε κάποιες ατέλειες στο ξύλο ή λεκέδες δεν μπορούν να χρεωθούν στην εταιρία κατασκευής, καθώς το πιο πιθανό είναι να προήλθαν από το κατάστημα. Όμως υπάρχουν κάποιες ατέλειες που σίγουρα είναι κατασκευαστικές. 

Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ότι η λάμα (ειδικά στο πάνω μέρος) δεν είναι απολύτως επίπεδη, ούτε καθαρισμένη στις ακμές. Αυτό δεν έχει κάποιο αντίκτυπο στη χρήση της γκινόσας, αλλά χτυπάει λίγο στο μάτι.
 
Άλλη ατέλεια, είναι τα σημάδια καψίματος της λάμας ακριβώς στις γωνίες που μεγαλώνει το πλάτος της. Αυτά μάλλον έγιναν κατά τη διαδικασία σκλήρυνσης της λάμας και απλώς δεν καθαρίστηκαν καλά από το μηχάνημα, λόγω του δύσκολου σημείου. Πάλι δεν είναι κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία της. Αλλά σίγουρα δείχνει μία από της διαφορές ενός ακριβού εργαλείου από ένα οικονομικότερο.

Συνοψίζοντας

 
Proline_Rabbet_Plane_8_v1Η γκινόσα της Proline είναι μια ξύλινη γκινόσα με πλάτος 24 χιλιοστών. Είναι φτιαγμένη από σκληρό ξύλο, με επίπεδη βάση και γωνιασμένη σωστά. Οι γωνίες είναι στις μοίρες που πρέπει, ενώ η λεπίδα είναι ακονισμένη όπως σε όλα τα εμπορικά μοντέλα (δηλαδή λίγο πάνω από το μέτριο).
 
Έχει κάποιες μικρό-ατέλειες εμφανισιακά και σίγουρα θέλει ένα καλό ακόνισμα με ακονόπετρες για να κόβει όπως πρέπει. Αλλά παρόλα αυτά, για τα λεφτά της είναι αξιοπρεπής.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜια ξύστρα που θα σας κάνει να μην πετάτε ποτέ τα μολύβια σας
Επόμενο άρθροΔιατηρήστε το ξύλο οικολογικά, με μια παραδοσιακή Γιαπωνέζικη τεχνική
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια