
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε ένα ξύλο να διατηρηθεί για πάρα πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνουν διάφορα χημικά, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι πολύ οικολογικά. Υπάρχουν φυσικά και οικολογικά συντηρητικά αλλά έχουν, σχεδόν πάντα, μεγαλύτερο κόστος.
Υπάρχει όμως μια παραδοσιακή τεχνική από την Ιαπωνία, που σας επιτρέπει και να διατηρήσετε το ξύλο για πάρα πολλά χρόνια και να αποκτήσει ένα πολύ όμορφο φινίρισμα. Και όλα αυτά χωρίς μεγάλο κόστος και προπάντων οικολογικά. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Shou Sugi Ban (ελ.μεταφρ. : “καμένη σανίδα κέδρου”) ή Yaki-Sugi (ελ.μεταφρ. : “καρβουνιασμένο”), και αυτό ακριβώς περιγράφει την τεχνική αυτή, καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει το κάψιμο του ξύλου επιφανειακά.
Η διαδικασία, στον καθαρά παραδοσιακό τρόπο, είναι να πάρετε 3 σανίδες ξυλείας (Ιαπωνικό Κέδρο) και να της ενώσετε κατακόρυφα σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Αφού τις ενώσετε, τις δέσετε, και τις σηκώσετε ψηλά, βάζετε φωτιά στο εσωτερικό και οι σανίδες αρχίζουν να καίγονται. Αφού τις αφήσετε να αρπάξουν λίγο, τις σβήνετε κατευθείαν με νερό μέχρι να παγώσουν και τις αφήνετε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν, με μια συρματόβουρτσα καθαρίζετε επιμελώς τις σανίδες για να φύγει το καμμένα υλικό και στην συνέχεια τις πλένετε πάλι και τις αφήνετε να στεγνώσουν. Στο τέλος τις περνάτε με ένα οικολογικό λάδι και είναι έτοιμες.

Σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή (και σίγουρα πιο ασφαλή), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο καμινέτο για το καρβούνιασμα του κάθε ξύλου. Κάποιοι παραλείπουν εντελώς την διαδικασία καθαρίσματος με την βούρτσαα, και αφήνουν το ξύλο όπως έχει, για να δώσουν πιο ανάγλυφο αποτέλεσμα.
Φυσικά επειδή είναι αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος στην Ελλάδα Ελληνικό κέδρο, πόσο μάλλον Ιαπωνικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα είδη ξυλείας που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (ελάτη, πεύκο…) καθώς έχει σχετικά καλά αποτελέσματα, σχεδόν, σε όλα τα ξύλα.