Διατηρήστε το ξύλο οικολογικά, με μια παραδοσιακή Γιαπωνέζικη τεχνική

0
 Shou Sugi Ban τεχνική διατήρησης ξύλων 
 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε ένα ξύλο να διατηρηθεί για πάρα πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνουν διάφορα χημικά, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι πολύ οικολογικά.  Υπάρχουν φυσικά και οικολογικά συντηρητικά αλλά έχουν, σχεδόν πάντα, μεγαλύτερο κόστος.Υπάρχει όμως μια παραδοσιακή τεχνική από την Ιαπωνία, που σας επιτρέπει και να διατηρήσετε το ξύλο για πάρα πολλά χρόνια και να αποκτήσει ένα πολύ όμορφο φινίρισμα. Και όλα αυτά χωρίς μεγάλο κόστος και προπάντων οικολογικά. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Shou Sugi Ban (ελ.μεταφρ.  : “καμένη σανίδα κέδρου”)  ή Yaki-Sugi (ελ.μεταφρ. : “καρβουνιασμένο”), και αυτό ακριβώς περιγράφει την τεχνική αυτή, καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει το κάψιμο του ξύλου επιφανειακά.

 
Η τεχνική τπυ Shou Sugi Ban, αν και αρκετά παλιά στην Ιαπωνία, είχε εγκαταλειφθεί για πάρα πολλά χρόνια και την τελευταία δεκαετία ξαφνικά επανήλθε πάλι και άρχισε να διαδίδεται και διεθνώς. Η κύρια αιτία ήταν το όμορφο χρώμα που δίνει στο ξύλο και το κάνει να θυμίζει το χρώμα του έβενου.


Η διαδικασία, στον καθαρά παραδοσιακό τρόπο, είναι να πάρετε 3 σανίδες ξυλείας (Ιαπωνικό Κέδρο) και να της ενώσετε κατακόρυφα σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Αφού τις ενώσετε, τις δέσετε,  και τις σηκώσετε ψηλά, βάζετε φωτιά στο εσωτερικό και οι σανίδες αρχίζουν να καίγονται. Αφού τις αφήσετε να αρπάξουν λίγο, τις σβήνετε κατευθείαν με νερό μέχρι να παγώσουν και τις αφήνετε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν, με μια συρματόβουρτσα καθαρίζετε επιμελώς  τις σανίδες για να φύγει το καμμένα υλικό και στην συνέχεια τις πλένετε πάλι και τις αφήνετε να στεγνώσουν. Στο τέλος τις περνάτε με ένα οικολογικό λάδι και είναι έτοιμες.

 
shou sugi ban
Πηγή φώτο: Flickr / Τεχνική Shou Sugi Ban

Σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή (και σίγουρα πιο ασφαλή), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο καμινέτο για το καρβούνιασμα του κάθε ξύλου. Κάποιοι παραλείπουν εντελώς την διαδικασία καθαρίσματος με την βούρτσαα, και αφήνουν το ξύλο όπως έχει, για να δώσουν πιο ανάγλυφο αποτέλεσμα.
 
Φυσικά επειδή είναι αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος στην Ελλάδα Ελληνικό κέδρο, πόσο μάλλον Ιαπωνικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα είδη ξυλείας που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (ελάτη, πεύκο…) καθώς έχει σχετικά καλά αποτελέσματα, σχεδόν, σε όλα τα ξύλα.

 
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την τεχνική Shou Sugi Ban εδώ.
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛεπτό ροκάνι Proline 24 χιλιοστών (aka : γκινόσα ή γκινόσο ή κινόσο ή αυλακωτής)
Επόμενο άρθροΟικονομικό σύστημα αποθήκευσης με πλαστικά τελάρα (καφάσια)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια