
Τα Mini-Pc είναι μικροί υπολογιστές που μπορεί να μην ξεπερνούν σε μέγεθος ένα ρούτερ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υστερούν πολύ σε επιδόσεις από τους κανονικούς desktop υπολογιστές. Περισσότερα για τα mini pc μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.Το Beelink S1, έρχεται από την Κινέζικη Beelink, μία αρκετά αξιόλογη εταιρία που κυκλοφορεί κυρίως mini-pc και tvbox. Διαθέτει 4 εκδόσεις, με 4GB και 8GB RAM και με λειτουργικό Windows 10 και Linux Ubuntu αντίστοιχα. Το συγκεκριμένο σε αυτό το review είναι η έκδοση με Windows 10 και 8GB RAM.
Τεχνικά χαρακτηριστικά Beelink S1 (Win10/8GB)
Γενικά | Μοντέλο | S1 |
Εταιρία | Beelink | |
Τύπος | Mini-PC | |
Τιμή | 160-220 ευρώ(Gearbest) | |
Επεξεργαστής | Μοντέλο | Intel Celeron N3450 @1.1GHz |
Τύπος | Mobile | |
Πυρήνες | 4 | |
Threads | 4 | |
Cache | 2MB | |
Κάρτα γραφικών | Μοντέλο | Intel HD 500 |
Τύπος | Onboard | |
Χρονισμός | 700MHz | |
Μνήμη | Μέγεθος | 8GB |
Τεχνολογία | LPDDR3 | |
Χρονισμός | 1600MHz | |
Δίσκος | Χωρητικότητα | 64GB |
Τύπος | eMMC 5.0 | |
Δίκτυο | WiFi | 802.11 a/b/g/n/ac |
Bluetooth | 4.0 | |
LAN | 1000MBPs | |
Συνδέσεις | USB | 2 x USB 3.0 + 2 USB 2.0 |
Type C | 1 | |
VGA | 1 | |
HDMI | 1 x hdmi out | |
TF Card | 1 έως 128GB | |
SATA | 1 εσωτερικά | |
m2 | 1 εσωτερικά | |
Λειτουργικό | Τύπος | Windows |
Έκδοση | 10 home | |
Αρχιτεκτονική | 64bit | |
BIOS | Κατασκευστής | ΑΜΙ |
Λειτουργία | UEFI | |
Build | 07/07/17 | |
Τροφοδοτικό | Τάση εξόδου | 12VDC |
Ρεύμα εξόδου | 1.5 Α | |
Έξτρα | Φωνητική λειτουργία | Ναι |
Vesa mount | Ναι |
Εντυπώσεις από Beelink S1 μίνι PC (8GB / Win10)
Το Beelink S1 είναι ένα ακόμα οικονομικό mini pc που έρχεται από την Κίνα. Η αλήθεια είναι ότι τα mini pc δεν είναι και τόσο διαδεδομένα, κυρίως γιατί τα πιο επώνυμα δεν είναι και τόσο οικονομικά. Όμως τα Κινέζικα mini pc είναι αρκετά οικονομικά, τόσο που έχουν κάνει αρκετούς να τα δουν με καλύτερο μάτι. Το βασικό χαρακτηριστικό των Κινέζικων είναι ότι δεν πρόκειται για barebone, αλλά για πλήρως λειτουργικά mini pc, με δίσκο και εγκατεστημένο λειτουργικό. Έτσι πολύ απλά το συνδέετε και είναι έτοιμο προς χρήση.
Πριν λίγο καιρό είχαμε δει ένα παρόμοιο, το Voyo V1 VMAC που ήταν ακόμα πιο οικονομικό, αλλά σίγουρα είχε λίγο χειρότερες επιδόσεις από το συγκεκριμένο.
Design / ποιότητα κατασκευής
Το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει στο Beelink S1 είναι το πολύ όμορφο design. Ο παγκόσμιος χάρτης με το κοντράστ μπλε-μαύρου είναι αρκετά καλαίσθητος και το κάνει να δείχνει λίγο πιο premium από ότι είναι.
Δυστυχώς δεν είναι από αλουμίνιο, αν και έτσι δείχνει, αλλά από πλαστικό. Αυτό δεν είναι κάτι το τρομερό, αλλά σίγουρα θα ήταν καλύτερα να ήταν φτιαγμένο εξωτερικό από αλουμίνιο.
Επεξεργαστής / κάρτα γραφικών
Ο επεξεργαστής που έχει το Beelink S1 είναι ο κλασσικός Intel Celeron N3450. Είναι ένας πολύ οικονομικός 4πύρηνος επεξεργαστής που υπάρχει σε αρκετά μίνι pc και laptop. Προφανώς είναι το “χειρότερο” χαρακτηριστικό του Beelink S1, καθώς για τα σημερινά δεδομένα οι Celeron είναι λίγο αργοί. Βέβαια, οι Celeron έχουν και πολύ χαμηλή κατανάλωση, το οποίο σημαίνει και μικρότερους λογαριασμούς ΔΕΗ αλλά και το ότι μπορεί να δουλέψει ακόμα και χωρίς ανεμιστήρα.
Η κάρτα γραφικών του Beelink S1 είναι onboard και είναι η Intel HD 500. Οπότε, αν θέλετε να κάνετε video editing, να παίζετε απαιτητικά 3D παιχνίδια ή να δουλέυετε CAD καλύτερα να επιλέξετε ένα άλλο mini pc (μάλλον καλύτερα Desktop PC γιατί σχεδόν όλα τα mini pc έχουν onboard Intel).
8GB RAM, υπεραρκετά για απλή χρήση
Στην έκδοση του review, η RAM είναι 8GB DDR3@1600ΜΗz. Τα 8GB είναι καλό νούμερο για απλή, καθημερινή χρήση. Ακόμα και με την έκδοση των 4GB θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε σχετικά άνετα για ίντερνετ και απλές office εφαρμογές, αλλά καλύτερα θα ήταν να προτιμήσετε την έκδοση των 8GB.
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η RAM είναι ενσωματωμένη, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης ή αλλαγής.
Δίσκος 64GB και θέση για άλλους 2

O δίσκος που έχει το Beelink S1 είναι 64GB με onboard eMMC 5.0. Οι ταχύτητες είναι σχετικά καλές για eMMC (190-200MB/s read/ 100-150MB/s write) αλλά σίγουρα υστερούν από ότι σε έναν καλό SSD.

To μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του mini pc σε σύγκριση με κάποια φθηνότερα είναι ότι διαθέτει θέση για 2.5″ δίσκο με SATA σύνδεση αλλά και για Μ.2 δίσκο. Έτσι μπορείτε να προσθέσετε έναν μεγάλο σκληρό δίσκο ή SSD για να έχετε άμεσα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Η αλλαγή γίνεται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ξεβιδώσετε 4 βίδες στο κάτω μέρος.
Βέβαια, υπάρχει το μεγάλο μειονέκτημα με το τι θα γίνει σε περίπτωση που η ROM χαλάσει. Αυτό είναι ένα θέμα, που σίγουρα θα αργήσει να συμβεί, όμως κάποια στιγμή θα γίνει. Για να καθυστερήσει όσο πιο πολύ γίνεται αυτή η περίπτωση, καλό είναι να προσθέσετε δεύτερο δίσκο και να ρυθμίσετε ώστε σχεδόν όλες οι εφαρμογές να τρέχουν από τον δεύτερο δίσκο.
Λειτουργικό Windows 10, ενεργοποιημένο

To Beelink S1 κυκλοφορεί είτε με προεγκατεστημένα Windows 10 ή με Linux Ubuntu. Όσο και να φανεί παράδοξο, η τιμή είναι συνήθως ίδια (παράδοξο γιατί τα Linux Ubuntu είναι εντελώς δωρεάν, ενώ τα Windows 10 όχι), οπότε ακόμα και για χρήστες Linux, η καλύτερη επιλογή είναι η έκδοση με τα Windows 10.
Τα Windows 10 είναι ενεργοποιημένα, οπότε απλώς επιλέγετε γλώσσα, χώρα και διάφορα άλλα στην εγκατάσταση και είναι έτοιμα προς χρήση. Θα χρειαστούν μερικές ώρες update για να μπορούν να είναι πλήρως λειτουργικά, αλλά ακόμα και ένας εντελώς αρχάριος θα τα καταφέρει μία χαρά. Μάλιστα, το Beelink S1 διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο, οπότε μπορεί να λειτουργήσει και με φωνητικές οδηγίες.
Δίκτυο
To Beelink S1 δεν θα δυσαρεστήσει κανένα όσο αναφορά το δίκτυο, αφού διαθέτει 5G WiFi, Bluetooth και LAN 1000MBPs. Το WiFi φαίνεται ότι παρότι δεν διαθέτει εξωτερική κεραία, τα πάει αρκετά καλά, ακόμα και σε αρκετή απόσταση από το ρούτερ. Bluetooth και LAN είναι όπως θα έπρεπε να είναι.
Θύρες / συνδέσεις
Και στις θύρες δεν υστερεί καθόλου, αφού διαθέτει 2 θύρες USB 3.0, 2 θύρες USB 2.0, 1 θύρα type C, 1 HDMI out, 1 VGA, 1 3.5 χιλιοστών για ακουστικά, 1 για SD κάρτες και μία για LAN.
Κάτι που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι οι θύρες είναι σωστά τοποθετημένες πάνω στο mini pc, έτσι μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα όλες. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πάντα, καθώς κάποιες φορές είναι τόσο κοντά που δυσκολεύει αρκετά.
Fanless, αθόρυβη λειτουργία
Το Beelink S1 είναι εντελώς αθόρυβο. Δεν διαθέτει εσωτερικό ανεμιστήρα και η ψύξη του επεξεργαστή και γενικότερα του μίνι pc γίνεται παθητικά. Σε αυτό βοηθάει ο Celeron επεξεργαστής αλλά και ο έξυπνος σχεδιασμός με αεραγωγούς στο πλάι.
Μετά από αρκετές ώρες λειτουργίας και stess test δεν φάνηκε να ανεβαίνει ιδιαίτερα η θερμοκρασία.
Φωνητική λειτουργία (Αγγλικά)
Το Beelink S1 διαθέτει ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο, οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την φωνητική λειτουργία των Windows. Δυστυχώς τα Ελληνικά δεν είναι ανάμεσα τις συμβατές γλώσσες, ενώ ακόμα και αν γνωρίζετε καλά Αγγλικά, η Cortana δεν τα πάει και τόσο καλά με τις προφορές.
Προβλήματα, bugs και γενικότερα μειονεκτήματα του Beelink S1
Ειλικρινά, μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει να έχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Μερικά μικρό-θεματάκια είναι αυτό με την SD κάρτα που συμβαίνει συχνά, που για να “κουμπώσει” πρέπει να το πιέσετε με κάτι αιχμηρό ή με το νύχι και ότι λείπουν κάποιες επιλογές από το BIOS.
Αν στο μέλλον εμφανιστεί κάποιο θέμα, θα γίνει update.
Update 1
Λοιπόν, βρέθηκε και ένα ακόμα μικρό-πρόβλημα, που αφορά την διαχείριση του ρεύματος και το τροφοδοτικό.
Αν συνδέσετε στις θύρες USB συσκευές που απαιτούν περισσότερο ρεύμα από αυτό που μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό, το mini pc κλείνει. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο Beelink, αλλά σχεδόν σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Απλώς εδώ το Beelink έχει σχετικά μικρό τροφοδοτικό (1.5 αμπέρ μόνο), που μάλλον δουλεύει στα όρια. Οπότε αν συνδέσετε ταυτόχρονα ένα κινητό και ένα τάμπλετ για μεταφορά δεδομένων και αυτόματα αυτά φορτίζουν, τότε το Beelink θα κλείσει αυτόματα.
Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε
Η Beelink είναι μία αρκετά γνωστή Κινέζικη εταιρία και προϊόντά της μπορείτε να βρείτε σε αρκετά καταστήματα. Κάποια tvbox υπάρχουν και στην Ελλάδα, όμως το συγκεκριμένο mini pc δεν υπάρχει -ακόμα- στην Ελληνική αγορά.
Εμείς το πήραμε από το Gearbest, που συνήθως το έχει στην καλύτερη τιμή της αγοράς. Αυτή τη στιγμή που γίνεται το review η έκδοση αυτή έχει εξαντληθεί (πιθανώς να υπάρχει όταν το διαβάσετε) αλλά υπάρχουν οι υπόλοιπες εκδόσεις με τα 4GB και τα Linux Ubuntu.
H τιμή του αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 160-200 για τα 4GB και 200-220 για τα 8GB.
Σύνοψη: Αρκετά καλή επιλογή για τα λεφτά του
Το Beelink S1 είναι ένα αρκετά οικονομικό μίνι pc, που απευθύνεται σε όσους θέλουν έναν απλό υπολογιστή για καθημερινή χρήση. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο μίνι pc της αγοράς, αλλά για αυτά που προσφέρει η τιμή είναι αρκετά καλή. Το πιο σημαντικό είναι ότι έτοιμο προς χρήση. Απλώς συνδέετε την πρίζα και σε λίγα λεπτά βρίσκεστε στο λειτουργικό.
- Χαμηλή τιμή
- Όμορφο design
- Έτοιμο προς χρήση
- 8GB RAM
- 2 θέσεις για δίσκο
- Windows 10 ενεργοποιημένα
- 5G WiFi
- Celeron επεξεργαστής
- Δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης/αλλαγής της μνήμης
- Ο δίσκος με το λειτουργικό είναι onboard