Review: Εμβολιαστήρι 3 θέσεων (Ω,V και U)

2
εμβολιαστήρι 3 θέσεων

Τα εμβολιαστήρια είναι μικρά εργαλεία τα οποία βοηθούν στον εμβολιασμό (κοινώς μπόλιασμα) φυτών και δέντρων. Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο, οι ειδικοί σουγιάδες και τα ψαλίδια πολλαπλών θέσεων. Αυτό που θα δούμε σε αυτό το άρθρο ανήκει στην δεύτερη κατηγορία και είναι ένα κλασσικό σχέδιο που το βρίσκουμε από αρκετές εταιρίες. Τα περισσότερα σχέδια είναι πάνω κάτω ίδια και προφανώς είναι κοπιαρισμένες εκδόσεις κάποιου πατενταρισμένου συστήματος. 

Τι μπορεί να κάνει ένα τέτοιο εμβολιαστήρι

 

Αυτο το εμβολιαστήρι είναι ικανό να κόψει ένα κλαδί στο σχήμα που έχει το μαχαίρι. Συνήθως τα μαχαίρια είναι 3, το V, το U και το Ω. Για να πετύχει ο εμβολιασμός θα πρέπει και το υποκείμενο και το κεντράδι να έχουν περίπου το ίδιο πάχος και φυσικά να έχουν κοπεί με το ίδιο σχήμα.

Ποια είναι το πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου -αν φυσικά γίνει σωστά- είναι ότι το υποκείμενο και το κεντράδι ταιριάζουν απόλυτα και έτσι και το ποσοστό της επιτυχίας είναι υψηλότερο αλλά και το κεντράδι πιάνει λίγο πιο γρήγορα. Επίσης αυτή η μέθοδος βολεύει λίγο περισσότερο σε εξωτερικούς εμβολιασμούς καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να κουνηθούν και να χαθεί η επαφή από τον αέρα ή κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Ποια είναι το μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου

Tα βασικά μειονέκτηματα αυτής της μεθόδου είναι δύο. Το πρώτο και πιο βασικό είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Για να είναι επιτυχής πρέπει να γίνει σωστή διαλογή ανά διάμετρο αλλά και σχήμα, ενώ σε αντίθεση με τον σουγιά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα κλαδιά, το μαχαίρι μπορεί να κόψει μόνο χλωρά κλαδάκια συγκεκριμένης διαμέτρου. 

Το επόμενο μειονέκτημα είναι ότι είναι σαφώς πιο αργή μέθοδος. Επειδή πρέπει να κάνετε και τη σωστή διαλογή αλλά και να κόψετε προσεκτικά και το υποκείμενο αλλά και το κεντράδι ο χρόνος είναι μεγαλύτερος από ότι αν χρησιμοποιούσατε σουγιά και κάνετε μία φαλτσοκοπή. Βέβαια αν θέλετε να κεντρώσετε λίγα δέντρα τη φορά αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν θέλετε να το κάνετε εκατοντάδες φορές κάθε μέρα τόσε ίσως η διαφορά είναι σημαντική. 

Σε τι φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Τα φυτά και τα δέντρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι δεκάδες, με τον μόνο πρακτικό περιορισμό να είναι αυτός του πάχους. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού με εξαίρεση τα πάρα πολύ μικρά λαχανικά αλλά τα μικρά σε διάμετρο δενδρύλια. 

Παραδείγματα κεντρώματος

Δυστυχώς δεν είναι ακόμα η εποχή του κεντρώματος, οπότε περισσότερες φωτογραφίες και ένας αναλυτικός οδηγός χρήσης θα ανέβει σε μερικές εβδομάδες. Ως τότε μπορείτε να δείτε μερικές απλές φωτογραφίες από λεμονιές και πορτοκαλιές.

Λίγα λογια για το συγκεκριμένο μοντέλο


εμβολιαστήρι

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά καλό κατασκευαστικά και δεν φαίνεται να έχει κάποιο εμφανές ελάττωμα. Και το βαλιτσάκι μεταφοράς αλλά και το ίδιο το εργαλείο ειναι καλοσχεδιασμένα και με καλής ποιότητας υλικά. Ακόμα και τα παξιμάδια που χρησιμοποιεί είναι παξιμάδια ασφαλείας για να μην ξεσφίγγουν εύκολα ενώ και το ελατήριο αλλά και τα μαχαίρια δείχνουν καλής ποιότητας.

Ίσως το μονο που μπορούμε να πούμε είναι ίσως τα μαχαίρια να μην είναι πάρα πολύ καλά ακονισμένα. Όχι ότι δεν κόβουν καλά, απλώς ίσως θα μπορούσαν να ήταν λίγο ακόμα.

Τέλος κάτι που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι το πορτοκαλί ελαστικό στοπ που βρίσκεται στην μία άκρη έχει εγκοπή μόνο για το ένα μαχαίρι, το V. Για τα άλλα δύο δεν έχει έτοιμες εγκοπές, αλλά μπορείτε να κάνετε εύκολα εσέις. Απλώς θα πρέπει να θυμηθείτε να το γυρίζετε κάθε φορά που αλλάζετε μαχαίρι, γιατί αλλιώς θα καταστρέψει την άλλη εγκοπή.

Για να αλλάξετε το κάθε μαχαίρια θα πρέπει να ξεβιδώσετε την μεγάλη βίδα πο το συγκρατεί στο κέντρο. Αυτό γίνεται με το κατσαβίδι αλλά και το κλειδί που υπάρχον στην κασετίνα.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε


 

Αντίστοιχο τύπο μπορείτε να τον βρείτε σε δεκάδες καταστήματα ανά την Ελλάδα αλλά και Ελληνικά και ξένα e-shop. Το συγκεκριμένο το πήραμε από την Κινέζικη αποθήκη του Banggood με 13 ευρώ. O χρόνος παράδοσης ήταν περίπου 20 ημέρες. Βέβαια αν βιάζεστε υπάρχει αντίστοιχο (χωρίς την θήκη). Επίσης υπάρχει και στο aliexpress λίγο πιο φθηνό.

Δυστυχώς αυτό που δοκιμάσαμε δεν έχει κάποια επωνυμία οπότε δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι 100% ίδιο με κάποιο άλλο που θα βρείτε σε άλλο κατάστημα. Τα περισσότερα λογικά θα είναι ίδια αν και κάποια να είναι ίσως λίγο καλύτερα, ενώ άλλα λίγο χειρότερα. Η τιμή στα Ελληνικά καταστήματα είναι 25-35 ευρώ. 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνας διαφορετικός τρόπος για να διορθώνουμε τα σχισίματα στο ξύλο
Επόμενο άρθροΞύλινο μαχαίρι σεφ; Και όμως μπορεί να γίνει
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια