Το σχίσιμο στο ξύλο είναι ένα ένα φυσικό φαινόμενο που τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να αποφευχθεί τελείως. Συμβαίνει κατά την ξήρανση του ξύλου και είναι πολύ πιο έντονο στην μαλακή ξυλεία. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να περιορισθεί αυτό το φαινόμενο σε έτοιμες κατασκευές με την πιο διαδεδομένη μέθοδο να είναι τα ξύλινα φιογκάκια. Όμως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν είναι και τόσο καλαίσθητο το αποτέλεσμα, οπότε αρκετοί τα αποφεύγουν. O διάσημος ξυλουργός John Heisz παρουσιάζει μία λίγο διαφορετική μέθοδο που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ίσως είναι η ιδανικότερη λύση.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι περισσότερο μία τεχνική επιδιόρθωσης καθώς αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να εξαφανίσει τελείως το σχίσιμο και να κάνει το ξύλο να μοιάζει όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι. 

κόψιμο με σέγα

Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί -όσο και να φαίνεται περίεργο- μία ηλεκτρική σέγα. Αφού σφίξει όσο μπορεί το ξύλο με σφιγκτήρες, κόβει με την σέγα ακριβώς πάνω στο σχίσιμο. Αυτό το κάνει για να πετύχει ένα τέλειο ταιριασμα ανάμεσα στα δύο μέρη, καθώς το σχίσιμο του ξύλου συνδυαζόμενο με την μείωση της μάζας του ξύλου, κάνει τα κομμάτια να μην ταιριάζουν 100%. 

σχίσιμο ξύλου
Το τελικό αποτέλεσμα μετά την επιδιόρθωση. Πραγματικά είναι αδύνατο να καταλάβεις σε ποιο σημείο ήταν πριν το σχίσιμο.

Αυτή τη διαδικασία την επαλαμβάνει όσες φορές χρειαστεί ώστε τα κομμάτια να ταιριάζουν τέλεια. Τότε με την βοήθεια ξυλόκολλας τα κολλάει και επειδή ταιριάζουν απόλυτα επιτυγχάνεται και πιο ανθεκτική ένωση αλλά και καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικά.

Σίγουρα αυτή η τεχνική δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι παντελώς ακατάλληλη, αλλά σε σχισίματα όπως αυτό που έδειξε ο John Heisz -σχίσιμο στο κάθισμα ενός σκαμπό- ίσως είναι η ιδανικότερη λύση.

Δείτε αναλυτικά όλη την διαδικασία στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι του στο Youtube και καλό θα ήταν – αν δεν το έχετε κάνει ήδη- να τον ακολουθήσετε καθώς ανεβάζει εξαιρετικά βίντεο αρκετά συχνά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Jumper Ezbook 3, ένα αξιοπρεπές low-budget laptop
Επόμενο άρθροReview: Εμβολιαστήρι 3 θέσεων (Ω,V και U)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια