Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πραγματικά αδύνατο να φτιάξουμε ένα χρηστικό ξύλινο μαχαίρι όσο και αν προπαθήσουμε. Το ξύλο, όσο σκληρό και αν είναι, είναι αδύνατο να μπορέσει να κρασήσει κοφτερή λάμα χωρίς να σπάσει. Ναι, λοιπόν μάλον νομίζαμε λάθος και έρχεται να μας το αποδείξει ένας Ιάπωνας μαχαιροποιός ο οποίος κατάφερε να φτιάξει ένα -πραγματικά χρηστικό- ξύλινο μαχαίρι σέφ.

γκαγιάκο στο νερό
Το γκαγιάκο είναι τόσο βαρύ που ακόμα και μία λεπτή σανίδα δεν μπορεί να επιπλεύσει στο νερό

Το μεγάλο μυστικό στην όλη κατασκευή είναι το Lignum Vitae, ένα πολύ σκληρό τροπικό ξύλο που εμείς το γνωρίζουμε ως Αγιόξυλο ή Γκαγιάκο. Οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες τεχνίτες το ξέρουν αρκετά καλά καθώς θεωρείται ένα από τα καλύτερα ξύλα για μικρές ξυλοκατασκευές που απαιτούν αντοχή και όμορφη εμφάνιση (πχ λαβές από μαχαίρια, πλάνες, κομμάτια από μουσικά όργανα…). Είναι το βαρύτερο ξύλο στο κόσμο και επειδή βρίσκεται στα απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση, από το 2017 έχει απαγορευθεί το εμπόριο του, οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι πλέον εξαιρετικά ακριβό.(πχ ένα αυθεντικό καδρονάκι 5χ5χ50 εκατοστά συνήθως κοστίζει πάνω από 50 ευρώ). 

ακόνισμα σε πέτρα ακονίσματος
Το τελικό φινίρισμα σε μία πολύ ακριβή πέτρα ακονίσματος με 30000 grit.

Βέβαια το να βρείτε ένα αυθεντικό κομμάτι από γκαγιάκο δεν είναι το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη κατασκευή. Χρειάζεται αρκετό τρίψιμο με γυαλόχαρτο και πέτρες ακονίσματος. Ο δημιουργός ξεκίνησε με 80αρι γυαλόχαρτο και μετά από αρκετά στάδια κατέληξε σε πέτρα ακονίσματος με 30000 grit.   

Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα ειλικρινά σε ανταμείβει, αφού είναι ένα από τα ομορφότερα μαχαίρια σεφ που έχετε δει. Μπορεί όμως να κόψει; Ναι από ότι φαίνεται μπορεί, φυσικά όχι όπως ένα ακονισμένο ατσάλινο, αλλά σίγουρα πολύ πιο καλά από όσο θα περίμενε κάποιος από ένα ξύλινο μαχαίρι. 

Δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι του στο Youtube. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Εμβολιαστήρι 3 θέσεων (Ω,V και U)
Επόμενο άρθροΣταματήστε το κρυφό cryptomining από τις ιστοσελίδες με ένα δωρεάν πρόσθετο για τον browser

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια