Review: Βενζινοκίνητη τριβέλα Stihl BT121

0
stihl bt121

Η τριβέλα ή αρίδα είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο που μας επιτρέπει να σκάβουμε τρύπες, ακόμα και σε σχετικά μεγάλο βάθος. Στο εμπόριο υπάρχουν οι κλασσικές χειροκίνητες, αλλά σίγουρα πιο εύχρηστες είναι οι βενζινοκίνητες. Η βενζινοκίνητη τριβέλα Stihl BT121 είναι ένα από τα καλύτερα μοντέλα που υπάρχουν στο Ελληνικό εμπόριο. Μπορεί να είναι αρκετά πιο ακριβή από άλλα μοντέλα, ειδικά τα Κινέζικα, όμως η διαφορά ποιότητας είναι τόσο εμφανής που πραγματικά δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση.

Χαρακτηριστικά τριβέλας Stihl BT121

ΕταιρίαStihl
ΜοντέλοMS121
ΤύποςΒενζινοκίνητη τριβέλα
Χώρα κατασκευήςΓερμανία
Τιμή900-1100 ευρώ χωρίς αρίδα
Εγγύηση2+1 χρόνια
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Ισχύς1.8 ίπποι
Κυβισμός30,8 κυβ. εκ.
Μέγιστες στροφές κινητήρα12.300 ανά λεπτό
Χωρητικότητα καυσίμου0.6 λίτρα
Αναλογία καυσίμου1:50
Σχέση σασμάν47.5 : 1
Μέγιστες περιστροφές αρίδας190 ανά λεπτό
Μέγιστη ροπή79Nm
Βάρος (χωρίς αρίδα)9.7 κιλά

Εντυπώσεις από βενζινοκίνητη τριβέλα Stihl BT121

H βενζινοκίνητη τριβέλα Stihl BT121 είναι ένα ακριβό εργαλείο ακόμα και για Stihl. Με τιμή που συνήθως ξεπερνάει τα 1000 ευρώ, για βενζινοκίνητο εργαλείο με λιγότερο από δύο ίππους κινητήρα δεν τα λες και λίγα. Γιαυτό το λόγο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και γενικότερα σε όποιον έχει αρκετες απαιτήσεις από μία τριβέλα, και δεν μιλάμε μόνο για ισχύ, γιατί εκεί υπάρχουν πολύ ισχυρότερες, αλλά κυρίως σε ποιότητα, εργονομία και ασφάλεια. Εκεί, τουλάχιστον στις τριβέλες που υπάρχουν στο Ελληνικό εμπόριο, δεν υπάρχει σύγκριση.

Τριβέλα μονού χειριστή

Οι βενζινοκίνητες τριβέλες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε τριβέλες μονού και σε τριβέλες διπλού χειριστή. Η συγκεκριμένη είναι μονού χειριστή, δηλαδή χρειάζεται μόνο ένα άτομο για να ανοίξει τις τρύπες. Οι διπλού χειριστή, απαιτούν δύο άτομα και συνήθως είναι αρκετά πιο δυνατές σε ιπποδύναμη. Τώρα αν κάποιος ρωτήσει γιατί χρειάζονται δύο άτομα για να κρατήσουν ένα εργαλείο, τότε δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ βενζινοκίνητη τριβέλα. Είναι ένα εργαλείο που θέλει αρκετή δύναμη για να το κρατήσετε σταθερό και αν πέσετε σε ρίζες ή μεγάλες πέτρες, μπορεί να προκαλέσει και τραυματισμό αν δεν το κρατάτε γερά. Βέβαια το Stihl BT121 έχει έναν άσσο στο μανίκι του, την ασφάλεια, κάτι που θα αναφερθεί εκτενέστερα λίγο πιο κάτω.

1.8 ίπποι, αλλά 47.5:1 σχέση μετάδοσης

stihl bt121 τριβέλα

Ο κινητήρας του Stihl BT121 είναι σχετικά μικρός. 30.8 κυβικά εκατοστά που αποδίδουν 1.8 ίππους, σίγουρα δεν είναι κάτι που εντυπωσιάζει. Οι περισσότερες τριβέλες που θα βρείτε στο εμπόριο έχουν πάνω από 2 ίππους κινητήρα και κάποιες ξεπερνούν και τους 3. Βέβαια, στις στις βενζινοκινητες τριβέλες το πιο σημαντικό δεν είναι η ιπποδύναμη, αλλά η ροπή και η σχέση μετάδοσης του σασμάν. Εδώ το Stihl τα πάει αρκετά καλά, καθώς διαθέτει αρκετά μεγάλη σχέση μετάδοσης, 47.5 προς ένα, όταν άλλα έχουν 40/1 ή και λιγότερο. Φυσικά δεν είναι μόνο η σχέση μετάδοσης, αλλά και το ίδιο το σασμάν που κάνει τη διαφορά. Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που θα χαλάσει σε μία τριβέλα δεν είναι ο κινητήρας, αλλά το σασμάν και είναι πολύ ακριβό σαν ανταλλακτικό. Ειδικά στα φθηνότερα τα Κινέζικα, το σασμάν πωλείται κομπλέ και συνήθως κοστίζει όσο όλο το εργαλείο (αν το βρείτε).

Μέγιστη αρίδα 200 χιλιοστών, δικό της σύστημα με καρέ

αρίδες για STIHL τριβέλα

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Stihl είναι ότι διαθέτει αρκετά εξαρτήματα για την τριβέλα. Μπορείτε να βρείτε αρίδες σε αρκετά διαμετρήματα για χώμα, αρίδες για πάγο, προεκτάση, ειδικά εξαρτήματα για μαλάκα του εδάφους. Βέβαια είναι αρκετά ακριβά (πχ η 200αρα αρίδα κοστίζει 250-300 ευρώ!) και δεν είναι συμβατά με άλλες αρίδες του εμπορίου, τουλάχιστον όχι χωρίς αντάπτορα. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες αρίδες του εμπορίου έχουν ή τετράγωνο ή κυκλικό σύστημα το οποίο ασφαλίζει με πίρο.

stihl αρίδα

Το σύστημα της Stihl έχει καρέ, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και μηδενικό τζόγο, αλλά όπως είπαμε δεν το έχει άλλη εταιρία.

H μέγιστη αρίδα που προτείνεται για το συγκεκριμένο μοντέλο είναι η 200αρα, και αυτή για απευθείας σκάψιμο σε σχετικά μαλακό έδαφος. Σε πολύ σκληρό ή καλύτερα είναι να το πάτε σταδιακά, από 10, 15 και τέλος με 20 εκατοστά.

Αν θέλετε να σκάψετε πολύ βαθιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προέκταση. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να σκάψετε πρώτα την τρύπα χωρίς προέκταση και στη συνέχεια να αποσυνδέσετε την αρίδα και να βάλετε την προέκταση με την αρίδα στο έδαφος. Ο λόγος είναι προφανής. Εκτός του ότι με την προέκταση το ύψος του εργαλείου θα φθάνει στους ώμους, θα είναι και πολύ πιο δύσκολο να το συγκρατήσετε.

Κάτι που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι τα εξαρτήματα της Stihl δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα που θα βρείτε στο εμπόριο. Και ο σχεδιασμός και η ποιότητα των υλικών είναι σαφώς πολύ ανώτερη. Μόνο και μόνο από το βάρος του ατσαλιού θα καταλάβετε την διαφορά (η 200αρα η αρίδα ζυγίζει 6.5 κιλά)

Αντικραδασμική λαβή και αυτόματη ασφάλεια αποσύμπλεξης

Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό μέρος, το λόγο που πληρώνετε τόσα λεφτά παραπάνω, την αυξημένη εργονομία και την ασφάλεια που σας προσφέρει. Στο κομμάτι της εργονομίας διαθέτει πολύ καλή αντικραδασμική λαβή, που πραγματικά κάνει πολύ ξεκούραστη την χρήση. Επίσης διαθέτει μαλακό προστατευτικό στο σημείο που ακουμπάει στο σώμα για να μην σας τραυματίζει ή να είναι άβολο κατά την χρήση.

Όμως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η αυτόματη ασφάλεια αποσύμπλεξης. Τι είναι αυτό; Είναι ο λεβιές που βλέπετε στο αριστερό μέρος και ενεργοποιείται αυτόματα από το σώμα σας αν η τριβέλα βρει μεγάλη αντίσταση και σας φύγει από τα χέρια. Με την ενεργοποίηση του μοχλού, γίνεται αυτόματη αποσύμπλεξη και έτσι σταματάει η μετάδοση κίνησης στην αρίδα. Έτσι, ακόμα και αν το χέρι σας μείνει πατημένο στο γκάζι, η αρίδα σταματάει αμέσως. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς σας προφυλάσσει από τραυματισμούς (δεν είναι δύσκολο να σας κάνει διάστρεμμα στο χέρι ή να σας σπάσει τα πόδια) ή βλάβες στο εργαλείο. Υπάρχουν βιντεάκια με τριβέλες που έχουν κολλημένο γκάζι και έχουν φύγει από το χειριστή και κυριολεκτικά γυρνάνε ανεξέλεγκτα μέχρι να τελειώσει η βενζίνη.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην δουλεύετε πολύ ώρα το γκάζι με ενεργοποιημένη την ασφάλεια, γιατί φθείρεται ο δίσκος (πρακτικά το ίδιο με το να οδηγάτε αμάξι με μισοπατημένο συμπλέκτη).

Πόσο άνετο είναι στην χρήση

stihl τριβέλα

Το Stihl BT121 είναι ένα αρκετά βαρύ εργαλείο. Μαζί με την αρίδα και γεμάτο ρεζερβουάρ μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 20 κιλά. Βέβαια, αυτό το βάρος έχει σημασία μόνο κατά το κουβάλημα (υπάρχει έξτρα μία ειδική λαβή μεταφοράς αλλιώς βολεύει η μεταφορά επ’ ώμου), γιατί όταν δουλεύει όλο το βάρος ακουμπάει στο έδαφος, οπότε δεν σηκώνετε κάτι.

διακόπτης γκαζιού stihl
Ο διακόπτης γκαζιού του Stihl BT121, εύχρηστος και εργονομικά σχεδιασμένος

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω έχει καλή αντικραδασμική λαβή, με το γκάζι σε σωστό σημείο και μαλακό προστατευτικό στο μπροστινό μέρος. Σίγουρα θέλει δύναμη να το κρατήσετε σταθερό, ακόμα και σε σχετικά μαλακό έδαφος, όχι όμως τίποτα τρομερό. Αν βρει αντίσταση, τότε εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Σίγουρα δεν κάνει για ηλικιωμένους και άτομα με μικρό σωματικό βάρος.

Εγγύηση και ανταλλακτικά

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν τα Stihl (και γενικότερα όλα τα καλά και ακριβά εργαλεία) είναι η εγγύηση που προσφέρουν αλλά και η δυνατότητα ανεύρεσης ανταλλακτικών. Η εγγύηση που δίνει η Stihl είναι 2 χρόνια με την απόδειξη/τιμολόγιο αγοράς, που μπορεί να επεκταθεί στα 3 αν γίνει ηλεκτρονική δήλωση της αγοράς του εργαλείου. Οι φθηνές τριβέλες δίνουν ένα χρόνο, που πολλές φορές δεν είναι καν χρόνος, αφού δεν υπάρχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.

Το άλλο το κομμάτι, των ανταλλακτικών, είναι και αυτό πολύ σημαντικό. Η Stihl προσφέρει ανταλλακτικά για ότι υπάρχει στο εργαλείο και συνήθως το κάνει για πάρα πολλά χρόνια και όχι μόνο όσο πουλιέται το συγκεκριμένο μοντέλο (κάτι που γίνεται από άλλες εταιρίες).

Τι άλλο μπορεί να κάνει εκτός από άνοιγμα τρύπας

Ένα από τα μειονεκτήματα της βενζινοκίνητης τριβέλας είναι ότι συνήθως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο εκτός από σκάψιμο. Βέβαια η ίδια η Stihl έχει εξάρτημα για τσοκ που είναι για το ΒΤ45 αλλά μάλλον κάνει και για το BT121, οπότε αν το αγοράσετε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και με μικρές αρίδες για δράπανα και ίσως και μεγάλα ξυλοτρύπανα. Βέβαια με πατέντα μπορείτε να κάνετε και άλλα. Η πιο συχνή χρήση που κάνουν κάποιοι είναι πατέντα για χρήση ως αναδευτήρας κονιαμάτων (δεν ταιριάζουν τα εξαρτήματα εμπορίου με κανένα μοντέλο τριβέλας, θέλετε φτιαχτή προέκταση σε τόρνο) καθώς δεν υπάρχουν βενζινοκίνητοι αναδευτήρες κονιαμάτων. Φυσικά δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο, οπότε το ρίσκο είναι δικό σας.

Προσοχή στις απομιμήσεις

Αν και στο συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει αναφερθεί ακόμα κάποια απομίμηση, καλό είναι να προσέχετε και να αγοράζετε προϊόντα Stihl μόνο από επίσημους αντιπροσώπους της Stihl και όχι από πλανόδιους, αγγελίες σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα από οποιονδήποτε σας υπόσχεται κάποια τεράστια προσφορά σε Stihl. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να δείτε εδώ.

Νεότερη έκδοση, BT131

Αυτή τη στιγμή έχει κυκλοφορήσει μία νεότερη έκδοση, η BT131 που έχει μερικές σημαντικές διαφορές με το συγκεκριμένο μοντέλο. Καταρχάς έχει λίγο πιο ισχυρό κινητήρα (1.9 έναντι 1.8 ίππων), έχει νέου τύπου κινητήρα 4mix που ουσιαστικά είναι κάτι ανάμεσα σε δίχρονο και τετράχονο κινητήρα και λίγο μεγαλύτερη ροπή.

Σύνοψη: Αξίζει η αγορά ή όχι

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το STIHL BT121 είναι ένα πολύ ακριβό εργαλείο, με πολύ ακριβά εξαρτήματα. Ακόμα και για Stihl θεωρείται σχετικά ακριβό. Όμως προσφέρει τόσα πολλά που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Εγγύηση ποιότητας, πληθώρα εξαρτημάτων, σέρβις για πάρα πολλά χρόνια, πραγματική εγγύηση βλάβης και φυσικά καλύτερη εργονομία και αυξημένη ασφάλεια μέσω δική της ευρεσιτεχνίας. Επομένως αν βλέπετε μόνο το εργαλείο ως χαρακτηριστικά και το συγκρίνετε με άλλα μοντέλα, εκεί θα φανεί ότι το Stihl BT121 είναι ακριβό και δεν αξίζει, όμως αν συγκρίνετε όλα τα παραπάνω, τότε θα δείτε ότι στην τελική “ότι πληρώνετε παίρνετε”. Προφανώς δεν είναι για τον καθένα, αλλά κατά κύριο λόγο για επαγγελματίες, όμως μπορεί να το αγοράσει και κάποιος που σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει παροδικά (πχ αν θέλετε να φυτέψετε ένα πολύ μεγάλο χωράφι με ελιές, πορτοκαλιές…) και στην συνέχεια να το μεταπωλήσετε. Τα Stihl έχουν καλή μεταπωλητική αξία και δεν θα βγείτε χαμένοι.

 • Αξιοπιστία Stihl
 • Υποστήριξη σε ανταλλακτικά για αρκετά χρόνια
 • Έξτρα ασφάλεια με τον μοχλό αποσύμπλεξης
 • Πληθώρα διαθέσιμων εξαρτημάτων
 • Εργονομικά σχεδιασμένο για σχετικά άνετη χρήση
 • Μικρή κατανάλωση καυσίμου, σχετικά λίγα καυσαέρια σε σχέση με τα Κινέζικα
 • Πάρα πολύ ακριβό
 • Πολύ ακριβά εξαρτήματα
 • Δεν είναι συμβατό με εξαρτήματα του εμπορίου (θέλει αντάπτορα)

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

 • Μπορείτε να βρείτε το εγχειρίδιο χρήσης από την επίσημη σελίδα της Stihl εδώ.
 • Αν κάνετε διαδικτυακή εγγραφή του εργαλείου, τότε έχετε 12 μήνες επιπλέον εγγύηση
 • Κάθε προϊόν Stihl έχει σειριακό αριθμό γραμμένο πάνω στον κινητήρα. Οπότε σε περίπτωση κλοπής, μπορεί να γίνει εύκολα ταυτοποίηση από την αστυνομία.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞύλινο μαχαίρι σεφ; Και όμως μπορεί να γίνει
Επόμενο άρθροΣταματήστε το κρυφό cryptomining από τις ιστοσελίδες με ένα δωρεάν πρόσθετο για τον browser
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια