Review: Ελεγκτής τάσης και αμπέρ εκκίνησης μπαταρίας αυτοκινήτου Foxwell BT100

0
ελεγκτής αμπέρ εκκίνησης μπαταρίας αυτοκινήτου foxwell bt100

Αν έχετε διαβάσει αυτόν τον οδηγό αγοράς μπαταρίας αυτοκινήτου που είχαμε κάνει πριν μερικά χρόνια, τότε θα γνωρίζετε ότι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά μίας μπαταρίας αυτοκινήτου είναι τα μέγιστα αμπέρ εκκίνησης που μπορεί να δώσει. Τα μέγιστα αμπέρ εκκίνησης είναι πολύ σημαντικά, καθώς αν η μπαταρία δεν έχει επαρκή δύναμη, δεν μπορεί να ξεκινήσει το αυτοκίνητο, ακόμα και αν είναι εντελώς γεμάτη. Τώρα στις περισσότερες επώνυμες μπαταρίες αυτή η τιμή αναφέρεται πάνω στην ετικέτα και είναι και αξιόπιστη.

Όμως η αγορά έχει «βρομίσει» με ανώνυμες Κινέζικες ή και «επώνυμες» αμφιβόλου κατασκευής, που σίγουρα ακόμα και αν αναφέρονται κάποια στοιχεία πάνω, δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι ότι αυτά είναι αληθή. Οπότε μία καλή λύση είναι να τα μετρήσουμε μόνοι μας. Για αυτή τη μέτρηση των μέγιστων αμπέρ εκκίνησης, χρειαζόμαστε ένα ειδικό εργαλείο, το οποίο ονομάζεται load tester ή Ελληνιστί ελεγκτής φορτίου. Το συγκεκριμένο που θα δούμε σε αυτό το review είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ήμι-επαγγελματικά, το Foxwell BT100.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Foxwell BT100


ΜοντέλοFoxwell BT100
ΤύποςΕλεγκτής μπαταρίας αυτοκινήτου
Εύρος μέτρησης τάσης6V ~ 18V
Ακρίβεια μέτρησης τάσης5%
Συμβατός τύπος μπαταρίαςΥγρών στοιχείων, AGM, GEL
Εύρος μέτρησης CCA100 ~ 1100CCA
Ακρίβεια μέτρησης±(3%+10)CCA 
Συμβατά πρότυπαCCA,BCI,CA,MCA,JIS,DIN,IEC,EN,SEA
Θερμοκρασία λειτουργίας – 20℃ ~ + 60°C
Θερμοκρασία αποθήκευσης  – 20℃ ~ + 70°C
Ανάλυση οθόνης128 χ 64 pixel
Φωτισμός οθόνηςΝαι
ΠαροχήΔεν απαιτείται

 

Εντυπώσεις από ελεγκτή φορτίου μπαταρίας αυτοκινήτου Foxwell BT100


ελεγκτής μπαταρίας BT100

Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι λίγο εξειδικευμένο και έτσι δύσκολα θα το συναντήσετε σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα. Συνήθως δεν έχουν ανάλογο εργαλείο ούτε οι έμποροι μπαταριών αυτοκινήτου. Αυτό που κάνει όπως είπαμε είναι να μετράει τα CCA της μπαταρίας, ώστε να γνωρίζουμε αν καταρχάς είναι σε καλή κατάσταση και αφετέρου αν είναι όσα πραγματικά δηλώνει ο κατασκευαστής.

Το συγκεκριμένο εργαλείο δεν έχει επαγγελματική ακρίβεια, οπότε υπάρχει μία επιτρεπόμενη απόκλιση κοντά στο 5%. Στην αγορά υπάρχουν μερικά πολύ πιο ακριβά εργαλεία, τα οποία έχουν σχεδόν μηδενική απόκλιση, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο μέτρησης.

Σχεδόν όλοι οι τύποι μπαταρίας

Το εύρος μέτρησης που έχει το BT100 το κάνει ιδανικό για τις περισσότερες μπαταρίες αυτοκινήτου από μοτοσυκλέτες και επιβατικά οχήματα. Μόνο πολύ δυνατές μπαταρίες για Diesel είναι εκτός από αυτό το εύρος εύρος. Σε ότι αφορά τον τύπο, μπορεί να μετρήσει κοινές, agm και gel μπαταρίες. 

Απλή λειτουργία

foxwell bt 100

Η χρήση είναι εξαιρετικά απλή. Δεν απαιτεί μπαταρία ή κάποιο καλώδιο. Το εργαλείο λειτουργεί με την τάση που παίρνει από την μπαταρία που είναι συνδεδεμένο. Μπορείτε να το συνδέσετε με την μπαταρία όσο είναι στο αμάξι αλλά και εξωτερικά. Η σύνδεση γίνεται με κροκοδειλάκια, που μπορεί να μην είναι και πολύ μεγάλα, αλλά γαντζώνουν ακόμα και σε μεγάλους πόλους.

Η μέτρηση παίρνει μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε αν η μπαταρία είναι εκτός ή εκτός αμαξιού και την πιστοποιημένη τιμή CCA (ή όποια άλλη τιμή έχει πάνω το αμάξι). Η τιμή αυτή είναι μόνο για σύγκριση, ώστε να σας ενημερώσει αν η μπαταρία έχει πρόβλημα ή θέλει αλλαγή. Δεν έχει καμία σημασία στο αποτέλεσμα της μέτρησης.

ελεγκτής μπαταρίας
Τελικό αποτέλεσμα. Στην πρώτη οθόνη φαίνεται η τάση, τα μετρημένα αμπέρ σε SAE (σε αυτή τη περίπτωση) και τα ονομαστικά. Όπως βλέπετε, παρόλο που δηλώσαμε πιο λίγα από την αληθινή τιμή, η μέτρηση έδειξε παραπάνω.

Στην συνέχεια μετά από ένα γρήγορο τεστ θα σας ενημερώσει για το τελικό αποτέλεσμα, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η τάση της μπαταρίας, τα CCA της μέτρησης, τα δηλωμένα CCA, το SOH (state of health), το SOC (state of contition) και RES. 

Αν θέλετε να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια η μέτρηση θα πρέπει να δηλώσετε και την θερμοκρασία της μέτρησης, αφού από αυτό εξαρτάται η τιμή στο CCA.

Τώρα ένα από τα αρνητικά που έχει είναι ότι αποθηκεύει μόνο την τελευταία μέτρηση. Οπότε αν θέλετε να κάνετε αρκετές μετρήσεις, θα πρέπει να κρατάτε σημειώσεις. Ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν μνήμη για αρκετές μετρήσεις, ενώ υπάρχουν και κάποια τα οποία έχουν θερμικό εκτυπωτή και εκδίδουν απόδειξη.

Πόσο κάνει και που μπορείτε να το βρείτε


Το συγκεκριμένο εργαλείο δεν υπάρχει σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα. Αγοράστηκε από το Banggood, περίπου στα 35 ευρώ με μεταφορικά. Σε παρόμοια τιμή υπάρχει και στο Ebay.  Αν επιλέξετε το Banggood, καλό είναι να επιλέξετε την επιλογή Priority LIne, καθώς το πακέτο έρχεται πολύ πιο γρήγορα (ίσως και κάτω από τις 15 ημέρες). 

Σύνοψη: Ένας ήμι-επαγγελματικός ελεγκτής τάσης και φορτίου μπαταρίας αυτοκινήτου σε πολύ καλή τιμή


Το πιθανότερο είναι ότι οι 9/10 που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να αγοράσουν ένα τέτοιο μετρητή. Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο εξειδικευμένο και απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να γνωρίζουν τα μέγιστα αμπέρ της μπαταρίας ανά πάσα στιγμή. Αν απλώς θέλετε να μετρήσετε πόσο φορτισμένη είναι η μπαταρία, τότε υπάρχουν πολύ πιο απλά και οικονομικά εργαλεία ή ακόμα και μη εργαλεία, αφού ακόμα και ένας USB αντάπτορας για τον αναπτήρα όπως αυτόν της Xiaomi μπορεί να μετρήσει την φόρτιση της μπαταρίας πλέον.

Θετικά
  • Ευκολία χρήσης
  • Χαμηλή τιμή
  • Εύρος μετρήσεων
Αρνητικά
  • Η οθόνη δεν έχει μεγάλη ευκρίνεια
  • Δεν έχει επαγγελματική ακρίβεια
  • Δεν αποθηκεύει τις μετρήσεις

Φωτογραφίες review


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY σκαλιστή κουτάλα με γωνιακό τροχό
Επόμενο άρθροReview: T-Bao TBOOK R8, ένα οικονομικό Laptop 15.6″ με 150 ευρώ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια