Αν θέλουμε να μετρήσουμε σωστά και με ακρίβεια, την ποιότητα του νερού πρέπει να απευθυνόμαστε σε χημικό-αναλυτή. Όμως υπάρχουν στην αγορά αρκετά φτηνά εργαλεία, τα οποία σας επιτρέπουν να κάνετε γρήγορες μετρήσεις με σχετικά καλή ακρίβεια. Τα πιο απλά από αυτά είναι οι μετρητές σκληρότητας ή TDS μετρητές. Ένα τέτοιο φτηνό gadget (Xiaomi Mi TDS Pen) είναι και αυτό που θα δούμε στο review, από την -πολύ αξιόλογη- Κινέζικη εταιρία Xiaomi.

Χαρακτηριστικά μετρητή σκληρότητας νερού Xiaomi Mi TDS pen


ΜοντέλοΜι TDS Pen
ΕταιρίαXiaomi
ΤύποςΜετρητής σκληρότητας TDS
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή5-10 ευρώ

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μονάδα μέτρησηςppm 
Εύρος μέτρησης0 έως 9999 ppm
Κλάση προστασίαςIP6X
Χρώμα Λευκό
Τροφοδοσία2 χ AG13 μπαταρίες


Τι κάνουν οι μετρητές TDS


Οι μετρητές TDS (Total Dissolved Solids) δεν κάνουν χημική ανάλυση. Απλώς έχουν δύο μικρούς ακροδέκτες, που μετρούν την αγωγιμότητα του νερού. Βάση της αγωγιμότητας υπολογίζουν πόσα ξένα μικροσωματίδια περιέχονται μέσα σε αυτό. Έτσι η μέτρηση, ούτε μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ακριβής, ούτε μπορεί να δείξει αν ένα νερό είναι πόσιμο. Αυτό που κάνει -και το κάνει σχετικά καλά- είναι να μας δείξει αν το νερό είναι σχετικά καθαρό ή περιέχει ξένα μικροσωματίδια (κυρίως άλατα, οργανικά στοιχεία και μέταλλα). Έτσι είναι σχετικά χρήσιμο για να δείτε το νερό μίας δεξαμενής, ενός ενυδρείου ή για να βλέπετε πόσο καθαρό είναι το νερό μίας άγνωστης πηγής, αν κάνετε πεζοπορία.

Εντυπώσεις από Xiaomi TDS Pen


Το Xiaomi Mi TDS pen είναι ένας φτηνός ψηφιακός μετρητής καθαρότητας/σκληρότητας νερού, ο οποίος έχει σχήμα στυλό. Έρχεται από την -αρκετά γνωστή- Κινέζικη εταιρία Xiaomi και το κόστος του είναι κάτω από 10 ευρώ.


Η συσκευασία είναι λιτή, με ένα απλό χαρτόνι το οποίο περιείχε ένα μικρό καρτελάκι στα Κινέζικα. Ο συγκεκριμένος μετρητής λειτουργεί με δύο μικρές μπαταρίες, οι οποίες συμπεριέχονται στην συσκευασία.  Η λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή, αφού έχει μόνο ένα κουμπί ενεργοποίησης. Η μέτρηση γίνεται αυτόματα και είναι συνεχής. Δηλαδή μέχρι να απενεργοποιηθεί (αυτόματα ή χειροκίνητα) γίνονται συνεχόμενες μετρήσεις. Διαθέτει ένα υδατοστεγές καπάκι, το οποίο σας επιτρέπει να συγκρατήσετε νερό από κάποιο απομακρυσμένο σημείο, μέσα σε αυτό, για περαιτέρω μετρήσεις. Η οθόνη είναι σχετικά μικρή και δεν έχει κάποιο φωτισμό. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε μέτρηση σε σκοτεινό μέρος, τουλάχιστον χωρίς την χρήση φακού. Η απόκλιση που έχει είναι μόλις 2%, το οποίο είναι ένα αρκετά καλό νούμερο για ένα τόσο φτηνό gadget.

Ένα μικρό τεστ για να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει (και τι όχι)


Για να δούμε αν οι μετρήσεις που κάνει είναι σχετικά αξιόπιστες αλλά και για να σας δείξουμε τι ακριβώς μπορεί να κάνει (και τι όχι) κάναμε ένα μικρό τεστ. Σε αυτό το τεστ χρησιμοποιήσαμε πόσιμο νερό από 5 διαφορετικές πηγές. Οι πηγές αναφοράς είναι οι εξής

  1. Νερό δικτύου από τον δήμο:  To συγκεκριμένο νερό θεωρείται επίσημα πόσιμο. Το δείγμα πάρθηκε αφού η βρύση έτρεξε για αρκετή ώρα.
  2. Νερό δικτύου από τον δήμο με την μεσολάβηση πλαστικού ντεπόζιτου : Το ίδιο νερό με την προηγούμενη περίπτωση, με την μόνη διαφορά ότι το δείγμα πάρθηκε από την εσωτερική εγκατάσταση, από την οποία μεσολαβεί πλαστικό ντεπόζιτο.
  3. Συσκευασμένο φυσικό μεταλλικό νερό : Ένα από τα πιο ακριβά της αγοράς.
  4. Συσκευασμένο επιτραπέζιο νερό : Το πιο φθηνό νερό που υπήρχε στο σούπερ μάρκετ.
  5. Νερό από πηγάδι : Το δείγμα πάρθηκε από σχετικά βαθύ πηγάδι, με το ποτήρι στη μέση του πηγαδιού και αφού το νερό έτρεξε για 5 περίπου λεπτά.
  6. Φυσικό μεταλλικό νερό με δηλητήριο : Το συγκεκριμένο δείγμα περιείχε την ίδια ποσότητα φυσικού μεταλλικού νερού με την 3η περίπτωση, με την μόνη διαφορά, ότι συμπληρώθηκαν 10ml συμπυκνωμένου εντομοκτόνου επαφής.
Αποτελέσματα πειράματος
ΔείγμαΜέτρηση
1. Ν.Δ. από δήμο200 ppm
2. Ν.Δ. από δήμο με ντεπόζιτο190 ppm
3. Φυσικό μεταλλικό νερό 163 ppm
4. Επιτραπέζιο νερό200 ppm
5. Νερό από πηγάδι360 ppm
6. Νερό με ισχυρό εντομοκτόνο200 ppm
Τα αποτελέσματα του πειράματος. Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν λογικές. Έτσι, όπως είναι το πιο λογικό, το πιο καθαρό νερό είναι το επώνυμο, φυσικό μεταλλικό νερό, ενώ το πιο «βρώμικο» αυτό από το πηγάδι. Τα μόνα αποτελέσματα που δείχνουν λίγο παράλογα είναι αυτά του δικτύου, που το στάσιμο από το ντεπόζιτο, είναι πιο καθαρό από το τρεχούμενο. Βέβαια, αν το σκεφτείτε λίγο και αυτό δείχνει πολύ λογικό, εφόσον στο ντεπόζιτο όλα τα μικροσωματίδια, που έρχονται μαζί με το τρεχούμενο νερό, κάθονται στον πάτο.

To νερό με τα 10 ml ισχυρού εντομοκτόνου. Παρόλο που η δόση ήταν τόσο ισχυρή που έκανε την μυρωδιά σχεδόν αποπνικτική, το TDS ήταν μόνο 200 ppm.

Όμως το πιο σημαντικό εύρημα, είναι αυτό της περίπτωσης 6, δηλαδή το νερό με το εντομοκτόνο. Ο μετρητής -παρότι το νερό είναι τελείως ακατάλληλο προς πόση- το βρήκε το ίδιο καθαρό με το νερό δικτύου και το επιτραπέζιο νερό. Και δεν υπάρχει κάποιο λάθος στην μέτρηση, ούτε έχει πρόβλημα ο μετρητής. Όπως είπαμε ο συγκεκριμένος μετρητής μπορεί και μετράει ξένα σωματίδια με τον υπολογισμό της αγωγιμότητας. Τα δηλητήρια είναι πολύ δραστικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ μικρό ποσοστό μέσα σε ένα μείγμα. Για παράδειγμα, το ποσοστό της δραστικής ουσίας επώνυμου κατσαριδοκτόνου είναι μικρότερο από 0.01% . Όλο το υπόλοιπο μείγμα αποτελείται από νερό και βοηθητικές ουσίες. Οπότε σε καμία περιπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αυτός ο μετρητής, για να δείτε αν ένα νερό είναι πόσιμο ή όχι.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να βρείτε το Xiaomi Mi TDS Pen


Η Xiaomi είναι μία Κινέζικη εταιρία που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να εισάγεται επίσημα και στην χώρα μας (κυρίως τα κινητά και τα tablet). Ο συγκεκριμένος μετρητής αγοράστηκε από την Αγγλική αποθήκη του Banggood με κόστος περίπου 10 ευρώ (μαζί με μεταφορικά) Για όσους επιθυμούν αγορά από Ελληνικό κατάστημα φαίνεται να υπάρχει άμεσα διαθέσιμος και στην Ελλάδα σε λίγα μαγαζιά, με κόστος 15-20 ευρώ.  Σε αρκετά καλύτερη τιμή υπάρχει και στο Gearbest με κόστος περίπου 5-8 ευρώ με δωρεάν μεταφορικά. Μερικές φορές υπάρχει και κουπόνι με το οποίο μπορείτε να τον αγοράσετε ακόμα φθηνότερα.

Σύνοψη : Αρκετά χρήσιμο και πρακτικό, αλλά δεν θα αντικαταστήσει το χημικό σας


Το συγκεκριμένο gadget είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε την σκληρότητα και την καθαρότητα του νερού σε δεξαμενές, ενυδρεία ή ακόμα και στο οικιακό δίκτυο.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Εγγύηση ποιότητας Xiaomi
  • Ακριβής μέτρηση
  • Αυτόματη απενεργοποίηση
  • Απόλυτα αδιάβροχο
Αρνητικά
  • Μετράει μόνο TDS και όχι pH όπως ακριβότερα μοντέλα
  • Η οθόνη είναι μικρή
  • Ο οθόνη δεν είναι φωτιζόμενη

Δείτε μερικά ακόμα reviews με προϊόντα αγορασμένα από το Banggood


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠοια υλικά είναι ασφαλή για χρήση με τρόφιμα (food grade)
Επόμενο άρθροDIY υδατοστεγή δοχεία από κορμούς, με μία παραδοσιακή τεχνική
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια