Το ψηφιακό πολύμετρο Powerfix είναι ένα ερασιτεχνικό πολύμετρο που διατίθεται αποκλειστικά στα καταστήματα Lidl. Το κόστος του είναι περίπου 10 ευρώ.

Λίγα λόγια για τα πολύμετρα

Τα πολύμετρα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που σας επιτρέπει να κάνετε διάφορες μετρήσεις. Σχεδόν όλα τα πολύμετρα έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν τάση και ένταση σε συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα καθώς και αντίσταση.
Βέβαια το κάθε πολύμετρο έχει περιορισμένες δυνατότητες και έτσι οι κατώτατες και μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές στις μετρήσεις διαφέρουν από πολύμετρο σε πολύμετρο. Εδώ συνήθως είναι μία από τις 2 βασικές διαφορές ανάμεσα σε ερασιτεχνικά και επαγγελματικά πολύμετρα. Η άλλη διαφορά είναι η ακρίβεια και το εύρος απόκλισης που μπορεί να έχει.
Μερικά πολύμετρα μπορούν να κάνουν και διάφορες άλλες μετρήσεις, όπως φωτεινότητας, υγρασίας, ηχητικής ισχύος, θερμοκρασίας κ.α.

Χαρακτηριστικά

psifiako_polimetro_11

Το ψηφιακό πολύμετρο Powerfix, είναι ένα αξιόλογο ερασιτεχνικό εργαλείο για την τιμή την οποία έχει. Συμπαραδίδεται με ελαστική θήκη, η οποία έχει ποδαράκι στήριξης, ώστε να μπορεί να στέκεται,2 ανεξάρτητους ακροδέκτες (80εκ μήκος έκαστος) και μια μπαταρία πλακέ 9V.

Το βάρος του είναι περίπου 400 γραμμάρια μαζί με τη θήκη και τη μπαταρία, ενώ οι διαστάσεις του με θήκη είναι 93χ178χ52 χιλιοστά. Η θερμοκρασία λειτουργίας του είναι 0 έως 40 βαθμοί Κελσίου με μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία μέχρι 75%.
Έχει 4 υποδοχές, μία common, μία για τάση (V), μία για ρεύμα μέχρι 10Α και μία για αντίσταση,μπαταρίες και ρεύμα μέχρι 200mA. Οι ακροδέκτες έχουν προστατευτικά καλύμματα και ειδική θέση συγκράτησης στο πίσω μέρος της θήκης. Επίσης έχει αυτόματη απενεργοποίηση και κουμπί hold (για να “παγώνει” την μέτρηση).

Όχι τριφασικό ρεύμα

Οι μετρήσεις τις οποίες μπορεί να κάνει είναι σχεδόν ίδιες με κάθε αντίστοιχο ερασιτεχνικό πολύμετρο, με μόνη εξαίρεση ότι στο εναλλασσόμενο ρεύμα μπορείτε να μετρήσετε μέχρι 250V (δηλαδή μόνο μονοφασικό και όχι τριφασικό).
ψηφιακό πολύμετρο Powerfix

 

Αναλυτικά μπορεί να μετρήσει
 • Ωμική αντίσταση  έως 20ΜΩ (βαθμίδες : 200/2k/20k/200k/2M/20M)
 • Τάση  συνεχούς ρεύματος έως 250V (βαθμίδες : 200m/2/20/200/250)
 • Τάση εναλλασσόμενους ρεύματος έως 250V (βαθμίδες : 2/20/200/250)
 • Ένταση συνεχούς ρεύματος έως 10Α (βαθμίδες : 200μ/2m/200m/10A)
 • Ένταση εναλλασσόμενου ρεύματος έως 10Α (βαθμίδες : 200m/20m/2m/10A)
 • Τάση σε μπαταρίες έως 9V (βαθμίδες : 1.5V και 9V)

 Η ακρίβεια του διαφέρει αναλόγως τη μέτρηση. Για

 • Συνεχής τάση : 0.5%-1% και ανάλυση έως 5 ψηφίων
 • Εναλλασσόμενη τάση : 1%-1.2% και ανάλυση έως 5 ψηφίων
 • Ένταση συνεχούς ρεύματος μέχρι 200mA : 1%-1.2% και ανάλυση έως 5 ψηφίων
 • Ένταση συνεχούς ρεύματος μέχρι 10Α : 2% και ανάλυση έως 5 ψηφίων
 • Ένταση εναλλασσόμενου ρεύματος μέχρι 200mA : 1.2%-1.5% και ανάλυση έως 5 ψηφίων
 • Ένταση εναλλασσόμενου ρεύματος μέχρι 10Α : 3% και ανάλυση έως 7 ψηφίων
 • Αντίσταση : 0.8-1.2% και ανάλυση από 3 έως 5 ψηφία
Οι παραπάνω αποκλίσεις είναι για μετρήσεις σε ιδανικές συνθήκες (18 έως 28 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία και υγρασία έως 75%).

 

psifiako_polimetro_10
Έχει 2 ασφάλειες για υπερφόρτιση, οι οποίες μπορεί να αλλαχτούν εύκολα αν ανοίξετε το πολύμετρο. Η τροφοδοσία του γίνεται με μια μπαταρία 9V, η οποία είναι ξεχωριστά στη συσκευασία. Οι ασφάλειες αυτές είναι κοινού τύπου, και θα τις βρείτε σε καταστήματα με ηλεκτρονικό ή ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.
Η εγγύηση είναι και εδώ 3 χρόνια με την απόδειξη αγοράς.

Εντυπώσεις για το ψηφιακό πολύμετρο Powerfix

psifiako_polimetro_7
To ψηφιακό πολύμετρο της Powerfix, είναι ένα αξιοπρεπές ερασιτεχνικό εργαλείο με καλή, σχετικά πάντα, τιμή. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά για πρώτο πολύμετρο σε έναν ερασιτέχνη είναι καλό.
Η τιμή του είναι καλή, αλλά όχι και τεράστια προσφορά. Ανάλογα ψηφιακά πολύμετρα μπορείτε να βρείτε με περίπου 10-20 ευρώ. Η ακρίβεια η οποία έχει, για ερασιτεχνικό εργαλείο, είναι σχετικά καλή με τις περισσότερες μετρήσεις να έχουν μέγιστη απόκλιση λιγότερο από 2%.
Το είδος και το εύρος των μετρήσεων είναι περίπου ίδιο με των περισσότερων ερασιτεχνικών πολύμετρων, με μόνη εξαίρεση ότι δεν μπορεί να μετρήσει τριφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα. Βέβαια οι περισσότεροι ερασιτέχνες δεν θα μετρήσουν ποτέ τριφασικό ρεύμα, αλλά καλό είναι να το ξέρει κάποιος.
Η οθόνη είναι 3 1/2 ψηφίων με μέγιστη μέτρηση το 1999. Δυστυχώς δεν έχει φωτισμό, έτσι σε σκοτεινά μέρη δεν είναι τόσο ευδιάκριτη η μέτρηση.

Το αυτόματο σβήσιμο και το κουμπί hold  (αν και πλέον είναι δεδομένα σε κάθε πολύμετρο) είναι αρκετά χρήσιμα και  καλό να αναφερθούν.

Η ελαστική θήκη με το πόδι εναπόθεσης, αν και δίνει μεγαλύτερο όγκο στο πολύμετρο είναι αρκετά πρακτική και μπορεί αν προφυλάξει το πολύμετρο από πτώσεις ή χτυπήματα.
Στα θετικά ότι υπάρχει ηχητική ένδειξη όταν μετράτε συνέχεια αγωγού (continuity) και επίσης ότι υπάρχει προειδοποιητική ένδειξη όταν η μπαταρία έχει εξασθενήσει σημαντικά, ώστε να κάνετε έγκαιρη αλλαγή.
Τέλος, η κατασκευή δείχνει στιβαρή. Ο διακόπτης, τα κουμπιά και τα βύσματα, εκ πρώτης όψεως, δεν δείχνουν προβληματικά ή επίφοβα.

Η εγγύηση 3 ετών που έχει, είναι πιθανώς η μεγαλύτερη σε πολύμετρο αυτή τη στιγμή.


Συνοψίζοντας

psifiako_polimetro_8
Το ψηφιακό πολύμετρο Powerfix, είναι ένα απλό ψηφιακό πολύμετρο. Ενδείκνυται για αγορά από ερασιτέχνες που βασικός τους σκοπός, είναι να κάνουν μερικές απλές μετρήσεις. Οι μετρήσεις που μπορεί να κάνει, είναι οι βασικές που έχουν όλα τα ερασιτεχνικά πολύμετρα.
Ένα τέτοιο πολύμετρο μπορεί να σας κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια και να σας λύσει τα χέρια σε διάφορες βλάβες ή επισκευές.
Η σχέση τιμής/απόδοσης είναι καλή, και στα μόνα επίπεδα που μπορεί να υστερεί από αντίστοιχα ερασιτεχνικά πολύμετρα, είναι ότι δεν έχει τη δυνατότητα να μετρήσει τριφασική τάση και δεν έχει φωτισμό στην οθόνη.
Φυσικά υστερεί σε αρκετά σημεία, αν συγκριθεί με ένα καλό/επαγγελματικό πολύμετρο. Τα επαγγελματικά πολύμετρα ξεκινούν από 40 ευρώ συνήθως, και έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια, δυνατότητα μέτρησης έντασης ρεύματος παραπάνω από 10Α, καθώς επίσης και δυνατότητα άλλων μετρήσεων όπως πυκνωτών και θερμοκρασίας (που είναι αρκετά σημαντικά στα ηλεκτρονικά) ή και άλλων μετρήσεων όπως υγρασίας, φωτεινότητας, ηχητικής πίεσης.


Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε

 • Το πολύμετρο αν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι αρκετά ασφαλές. Βέβαια οι μετρήσεις σε ρεύμα μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνες, αν δεν ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις πριν κάνετε κάτι, για το οποίο δεν είστε αρκετά σίγουροι. Το βιβλίο οδηγιών περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για σχεδόν κάθε μέτρηση.
 • Η εγγύηση είναι τριετής και ισχύει με την απόδειξη αγοράς. Η απόδειξη αγοράς είναι θερμική, γιαυτό καλό είναι να την φυλάξετε σε μία αεροστεγή συσκευασία μακρυά από το φως.
 • Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία κατασκευής ή πώλησης του προϊόντος. Οποιαδήποτε ερώτηση έχετε για το προϊόν, μπορείτε να την κάνετε στα καταστήματα πώλησης ή στην εταιρία κατασκευής.
 • Το σέρβις ( την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο) είναι το κάτωθι
  • Για Ελλάδα
   • Τηλ : 00800 – 44 14 04 66
   • email : service.GR@targa-online.com
  • Για Κύπρο
   • Τηλ : 800 – 92 496
   • email : service.CY@targa-online.com
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠλάνισμα κορμών και μεγάλων σανίδων με ρούτερ
Επόμενο άρθροΠεριστρεφόμενη βάση πάγκου για δίδυμο τροχό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια