Περιστρεφόμενη βάση πάγκου για δίδυμο τροχό

3
 
Τα εργαλεία πάγκου είναι αρκετά χρήσιμα, άλλα έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν να είναι στερεωμένα σε κάποιο πάγκο εργασίας. Έτσι αν έχετε λίγο περιορισμένο χώρο και έχετε αρκετά τέτοια εργαλεία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.
 
Μία λύση είναι να φτιάξετε μεταφερόμενες βάσεις, τις οποίες μπορείτε να τις βάζετε και να τις βγάζετε εύκολα όταν τις χρειάζεστε. Μια άλλη λύση, αν το επιτρέπει φυσικά ο πάγκος σας, να κάνετε περιστρεφόμενες βάσεις οι οποίες μπορεί να κρυφτούν κάτω από τον πάγκο, όταν δεν χρησιμοποιείτε το εργαλείο.
 
Αν σκοπεύετε να φτιάξετε ένα πάγκο, μπορείτε να τον σχεδιάσετε έτσι, ώστε να μπορεί σε ελάχιστο χώρο, να έχετε αρκετά εργαλεία πάγκου, όπως ο πάγκος που είχαμε παρουσιάσει λίγο καιρό πριν από ένα άρθρο στο instructables. Αλλά αν δεν μπορείτε να φτιάξετε κάτι ανάλογο, μπορείτε με λίγους απλούς μεντεσέδες να φτιάξετε απλές βάσεις για τα εργαλεία σας, οι οποίες θα περιστρέφονται και θα κρύβονται κάτω από τον πάγκο όταν δεν τα χρειάζεστε.
 
Μια τέτοια απλή βάση έφτιαξα και για τον ένα από τους 2 δίδυμους τροχούς που χρησιμοποιώ. Ο συγκεκριμένος δίδυμος τροχός, είναι ένας ερασιτεχνικός Parkside από τα Lidl, που μόνιμα έχει πάνω μια ψιλή πέτρα και μία συρματόβουρτσα. Η συρματόβουρτσα, είναι extra και δεν υπήρχε στην αρχική συσκευασία. 
 
Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο δίδυμο, ήταν ότι όσο είχε τις 2 πέτρες πάνω μαζί με τους προφυλακτήρες, ήταν σχετικά ζυγισμένος και μπορούσε να μείνει σταθερός μόνο με τις βεντούζες που είχε στο κάτω μέρος. Όμως με τη συρματόβουρτσα πάνω “χορεύει”. Έτσι έπρεπε να είναι σταθερός. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδης, δεν τον χρησιμοποιώ συχνά, οπότε δεν ήθελα να πιάνει σταθερή θέση σε κάποιο πάγκο.
 
 
Η λύση ήταν απλή. Μια πρόχειρη και γρήγορη βάση από κόντρα πλακέ, ένα δοκαράκι και 2 μεντεσέδες. Ο δίδυμος τροχός ζυγίζει περίπου 7.5 κιλά, οπότε το βάρος δεν είναι αμελητέο. Ο πάγκος που στερεώθηκε, είναι μεταλλικός πάγκος βαρέος τύπου με 4αρα μαύρη λαμαρίνα στραντζαρισμένη , οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα από πλευράς πιέσεων στη γωνία, όπου θα συνδέονταν οι μεντεσέδες.
 
Το κόντρα πλακέ ήταν ένα κομμάτι που είχε μείνει από μια παλιά κατασκευή 8 χιλιοστών, 20χ30 περίπου εκατοστά.
 
 
Το δοκαράκι ήταν 5χ5 εκατοστά και είχε σωθεί από μια παλιά ξύλινη σκάλα. Κολλήθηκε με ξυλόκολλα στην άκρη του κόντρα πλακέ και χρησιμοποιήθηκαν 2 βίδες Μ6 με παξιμάδια ασφαλείας για επιπλέον ασφάλεια. Στο δοκάρι πάνω βιδώθηκαν οι μεντεσέδες, και έτσι η σύνδεση δοκαριού/κόντρα πλακέ θα δεχόταν τις περισσότερες πιέσεις. 
Στη συνέχεια βάφτηκε όλη η βάση, με gel ξύλου για μια μικρή προστασία και να μην φαίνονται τόσο οι λεκέδες που θα γίνουν από τη χρήση του τροχού.
 
 
Οι μεντεσέδες πιάστηκαν πάνω στον πάγκο εξωτερικά με βίδες με παξιμάδια ασφαλείας, όπως και ο δίδυμος τροχός πάνω στην βάση (με 4 βίδες περιμετρικά). Οι μεντεσέδες που είχα έπρεπε να κοπούν λίγα χιλιοστά γιατί ήταν λίγο μεγαλύτεροι από το πλαϊνό του πάγκου και έτσι χτύπαγαν πάνω στην βάση όταν αυτή ερχόταν πάνω. Οι συγκεκριμένοι δεν μπορούσαν να μπουν κρυφοί, εσωτερικά, γιατί το πάχος της λαμαρίνας δεν επέτρεπε να κλείσουν, όταν η βάση θα έπρεπε να είναι πάνω. 
 
 
Επίσης χρησιμοποιήθηκαν 2 τσοxάχια με καρφιά στις 2 άκρες της βάσης, ώστε να πατάει πιο σταθερά πάνω στον πάγκο.
 
 

Επειδή η βάση όταν βρίσκεται κάτω από τον πάγκο, δεν μπορεί να κρατηθεί τέρμα μέσα, λόγω του βάρους, φτιάχτηκε ένα απλός βραχίονας από ένα δοκαράκι ο οποίος συγκρατεί την βάση τελείως κάθετα. Έτσι όταν ο δίδυμος τροχός βρίσκεται πάνω στον πάγκο, κρύβεται κάτω από το πλαϊνό του πάγκου.

 
 
Τώρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με μια απλή κίνηση, μπορεί ο δίδυμος τροχός να στερεώσει πάνω στον πάγκο.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροUnboxing : Ψηφιακό πολύμετρο Powerfix PDM 250 A2
Επόμενο άρθροΜία πέτρα μετατρέπεται σε DIY νιπτήρα μπάνιου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
3 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια