Μία πέτρα μετατρέπεται σε DIY νιπτήρα μπάνιου

0

 DIY νεροχύτης από πέτρα γρανίτηΣίγουρα σε κάποιο κατάστημα ή σε κάποιο εστιατόριο ή καφέ θα έχετε δει κάποιο πέτρινο νεροχύτη. Αν και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη κατασκευή, που μόνο κάποιο πολύ ακριβό μηχάνημα μπορεί να την κάνει, ίσως να μην είναι έτσι.

Ο χρήστης The Samurai Carpenter παρουσίασε στο youtube αναλυτικά τον τρόπο, με τον οποίο έφτιαξε ένα DIY νεροχύτη από μια μεγάλη πέτρα που βρήκε στη παραλία. Το σημαντικότερο είναι ότι τα εργαλεία που χρησιμοποίησε για να το κάνει, είναι απλά εργαλεία που μπορεί να έχουν οι περισσότεροι, με μόνη εξαίρεση ένα κόφτη δομικών υλικών, τον οποίο μόνο κάποιος επαγγελματίας μπορεί να έχει στη διάθεσή του (κοστίζει 600+ ευρώ).
 
Βέβαια αν δεν έχετε, μπορείτε να νοικιάσετε ένα αν βρίσκεστε Αθήνα/Θεσσαλονίκη, σε μαγαζιά ενοικίασης εργαλείων. Πάντως με αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και υπομονή, θεωρητικά τουλάχιστον, μπορείτε να το κάνετε και με ένα γωνιακό τροχό 230 χιλιοστών με διαμαντοτροχό. Επειδή δεν είναι υγρής κοπής ο διαμαντοτροχός θα θέλει αρκετά διαλείμματα και προσοχή.
 
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και στη δυσκολία της κατασκευής, παίζει φυσικά και το πέτρωμα. Η συγκεκριμένη πέτρα που χρησιμοποίησε ο Samurai Carpenter είναι κάποιο είδος γρανίτη και έχει σχετικά μεγάλη σκληρότητα. Πέτρες από άλλα πετρώματα, μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολες στην επεξεργασία  ενώ άλλες μπορεί να είναι πιο εύκολες (πχ πέτρες από ασβεστόλιθο, αμμόλιθο).
Selection_867
Selection_869
Η διαδικασία που ακολούθησε, ήταν ότι αρχικά προσπάθησε με μικρές παράλληλες κοπές με τον κόφτη δομικών και στην συνέχεια σπάσιμο με καλέμι, να κάνει την πέτρα επίπεδη. Στη συνέχεια, πάλι με παράλληλες κοπές σε μικρές αποστάσεις, άρχισε να δίνει το κοίλο σχήμα που έχει ο νεροχύτης εσωτερικά. Όταν η κοιλότητα είχε σχηματιστεί, με ένα μικρό γωνιακό τροχό έτριψε την πέτρα κάνοντας της λεία.
DIΥ νεροχύτης από πέτρα γρανίτη
 
Για να γίνει ο νεροχύτης, έπρεπε να κάνει μια τρύπα στη μέση της πέτρας, Για να το κάνει αυτό χρησιμοποίησε ποτηροκορώνα μπετού με δράπανο. Οι ποτηροκορώνες μπετού βγαίνουν σε διάφορες διαμέτρους και συνήθως, είναι σε σετ με μια βάση και ένα τρυπάνι στο οποίο αλλάζουν οι ποτηροκορώνες. Αναλόγως το υλικό που είναι φτιαγμένες και την ποιότητα, μπορεί να κοστίζουν από 20 έως 100 ευρώ.
Selection_870
Στη συνέχεια με ένα dremel προσπάθησε να κάνει το απαραίτητο πάτημα ώστε να πατήσει η βαλβίδα του νιπτήρα στο πάνω και στο κάτω μέρος, αλλά δεν ήταν τόσο επιτυχής η προσπάθεια. Έτσι χρησιμοποίησε την ίδια ποτηροκορώνα προσεκτικά, φτιάχνοντας το απαραίτητο πάτημα περιμετρικά.
Selection_871
 
Σίγουρα θα είναι πιο εύκολο, αν χρησιμοποιούσε μια ποτηροκορώνα όσο είναι το πάτημα αρχικά, και στη συνέχεια την ποτηροκορώνα που πρέπει για την τρύπα. 
Ο λόγος που πρέπει να γίνει με αυτή τη σειρά, είναι ότι η ποτηροκορώνα κεντράρει και μένει σταθερή, με το τρυπάνι που έχει στο κέντρο. Αν κάνετε πρώτα την τρύπα και μετά προσπαθήσετε να κάνετε το πάτημα, δεν θα έχει υλικό να πατήσει το τρυπάνι στο κέντρο της ποτηροκορώνας και έτσι θα “χορεύει”, τουλάχιστον στην αρχή.

Selection_872-1

 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, αν και όπως τονίζουν οι περισσότεροι, έπρεπε να αδιαβροχοποιήσει την πέτρα γιατί με τον καιρό και με τη χρήση χημικών ή καθαριστικών θα κάνει σημάδια.
 
Μπορείτε να δείτε τα 2 βίντεο με όλη τη διαδικασία

 

Σίγουρα είναι κάτι που θα κάνει αρκετούς από εδώ και πέρα, να βλέπουν  με εντελώς διαφορετικό μάτιτις μεγάλες πέτρες που συναντούν.

Τέτοιες μεγάλες πέτρες μπορείτε να βρείτε σε ποτάμια και σε παραλίες με χοντρό βότσαλο. Αν δεν έχετε κάποιο τέτοιο μέρος κοντά, μπορείτε σίγουρα να βρείτε σε καταστήματα με υλικά διακόσμησης κήπων. Τα περισσότερα από αυτά, έχουν τέτοιες μεγάλες πέτρες. Αν και δυστυχώς δεν είναι τόσο φτηνές όσο φαντάζεστε, ειδικά αν είναι γυαλισμένες και σε όμορφο σχήμα.

 

Διαφήμιση
ΜΕΣΩYoutube
ΠΗΓΗThe Samurai Carpenter
Προηγούμενο άρθροΠεριστρεφόμενη βάση πάγκου για δίδυμο τροχό
Επόμενο άρθροΠως λύνουμε τη ραφή από τα σακιά ζωοτροφών, χωρίς κόψιμο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια