Τα 3 καλύτερα πρόσθετα browser για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων

0
 

Η ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων είναι κάτι που όλοι θα πρέπει να έχουμε σαν σκοπό κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο. Δεκάδες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τις περιηγήσεις μας συνεχώς , κυρίως για διαφημιστικούς λόγους.

Βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, ακόμα και αν έχουμε αρκετές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.Αλλά μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους με κάποιους πολύ απλούς τρόπους.
 
Ο πιο εύκολος τρόπος, που δεν χρειάζεται κάποιες τεχνικές γνώσεις, είναι με τα extensions που έχουν οι browser που χρησιμοποιούμε.
 
Υπάρχουν αρκετά extensions που προσπαθούν ( ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται ) να ασφαλίσουν τα προσωπικά μας δεδομένα.
Ας δούμε τα τρία δημοφιλέστερα
 

1. Disconnect.me

To Disconnect.me είναι ίσως το καλύτερο extension για τη ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο. Εκτός από ασφάλεια των δεδομένων μας υπόσχεται και μεγαλύτερη ταχύτητα κατά το σερφάρισμα.

Αυτό γίνεται γιατί δεν επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, που φορτώνουν μαζί με τη σελίδα,να ανοίξουν. Έτσι η σελίδα που ανοίγουμε γίνεται πιο ´ελαφριά’ και έτσι ανοίγει γρηγορότερα.

Το Disconnect μπορεί να εγκατασταθεί και στον Firefox και στον Chrome/Chromium. Είναι αρκετά σταθερό και δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα μέχρι στιγμής.
 
Για να το εγκαταστήσετε στον Chrome/Chromium πατήστε εδώ ή στο Google Web Store πατήστε Disconnect.
Για Firefox πατήστε εδώ ή στα extensions του Firefox πατήστε Disconnect.

Αν και είναι δωρεάν,μπορείτε να δώσετε δωρεές αν είστε ευχαριστημένοι και θέλετε να συνεχίσει η ανάπτυξή του.

Λειτουργία

Το Disconnect χωρίζει τις εφαρμογές που μπλοκάρει σε 4 κατηγορίες. Διαφημιστικές, Analytics, Κοινωνικά δίκτυα και βοηθητικό περιεχόμενο.

Αν θέλετε σας δίνει τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να αλλάξετε τι θέλετε να επιτρέπεται και τι όχι. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε σελίδα στη Whitelist, δηλαδή σε μια λίστα με σελίδες που δε θα έχουν καμία επίδραση οι απαγορεύσεις του Disconnect.

Τέλος σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε και γραφικά τις αλληλεπιδράσεις των άλλων υπηρεσιών με τη σελίδα τη οποία βρισκόσαστε.

 

2. Ghostery

Το Ghostery μοιάζει αρκετά με το Disconnect.Έχει σχεδόν τις ίδιες λειτουργίες.Απενεργοποιεί εφαρμογές και υπηρεσίες που τρέχουν μαζί με τις ιστοσελίδες κάνοντας τη περιήγηση πιο ασφαλή και πιο γρήγορη.
Μπορεί να εγκατασταθεί σε Firefox και σε Chrome/Chromium και λειτουργεί και στους δύο Browser εξίσου καλά.

Η σελίδα του Ghostery από όπου μπορείτε να το κατεβάσετε για τους περισσότερους browser είναι αυτή.

Λειτουργία

Και εδώ έχετε απόλυτο έλεγχο του τι επιτρέπεται και τι όχι.
Μπορείτε να κάνετε παύση στο μπλοκάρισμα ή μπορείτε να βάλετε τη σελίδα που θέλετε στη Whitelist,που και εδώ σημαίνει ότι σε αυτή τη σελίδα δε θα λειτουργεί το Ghostery.

Τέλος έχετε τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε μαζικά εφαρμογές (πχ όλες τις διαφημιστικές) από τις επιλογές του Ghostery.

3. DoNotTrackMe

Το τρίτο πρόσθετο είναι το donottrackme.Έχει αρκετές ομοιότητες με τα δύο προηγούμενα αλλά έχει και κάποιες σημαντικές διαφορές.

Η σημαντικότερη της οποίας είναι ότι προσφέρει masked emails, τηλέφωνο και πιστωτική κάρτα. Για πιστωτική κάρτα και τηλέφωνο θέλετε να έχετε εγγραφεί στη premium υπηρεσία του Donottrackme η οποία κοστίζει 5 περίπου ευρώ το μήνα. Το masked email είναι δωρεάν.

Τι κάνει το masked email; Δίνει ένα ψεύτικο email στις σελίδες τις οποίες θέλετε από το οποίο προωθούνται τα email στο δικό σας πραγματικό email. Το όφελος από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ότι δεν ξέρουν το πραγματικό σας email και έτσι δεν μπορεί να το δώσουν/πουλήσουν κάπου αλλού. Αν δώσουν/πουλήσουν το ψεύτικο email που έχει δώσει το donottrackme, τότε πολύ απλά μπορείτε να το μπλοκάρετε και να φτιάξετε άλλο. Σίγουρα αρκετά χρήσιμη υπηρεσία για όσους χρησιμοποιούν αρκετά το email τους.

Στα υπόλοιπα και το donotrackme μπλοκάρει τους tracker όπως το ghostery και το disconnectme αν και δε έχει τη ευκολία χρήσης που έχουν τα δύο προηγούμενα στο συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος σου δίνει τη δυνατότητα επίβλεψης και περισσότερων επιλογών μέσω ενός προσωπικού πίνακα εργαλείων που ανοίγει στον browser.

 

Συνοψίζοντας


Και τα τρία πρόσθετα είναι πάρα πολύ καλές επιλογές για τη προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα αν τα έχετε και τα τρία εγκατεστημένα (αν και είναι περιττό ειδικά τα δύο πρώτα που είναι σχεδόν παρόμοια).

Όλα παίζουν στους γνωστότερους browser καθώς και  σε android και iphone
Με μικρή διαφορά νικητής είναι το Disconnect, καθώς προσφέρει πιο πολλές ευκολίες και είναι πιο καλοσχεδιασμένο. Το Ghostery ακολουθεί κατά πόδας και είναι εξίσου καλό. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε και τα δύο και να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Το Donottrackme είναι λίγο διαφορετικό. Προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες, που δεν προσφέρουν τα δύο προηγούμενα και εκεί είναι το δυνατό του σημείο. Όσο αναφορά στο μπλοκάρισμα των tracker, αν και κάνει αρκετή καλή δουλειά πρακτικά , υπολείπεται αρκετά από τα άλλα δύο στη λειτουργικότητα, στο συγκεκριμένο τομέα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο10 όμορφες δημιουργίες με χρώμα μαυροπίνακα
Επόμενο άρθροΦτιάξτε επαγγελματικές κάρτες από ξύλο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια