To επαναφορτιζόμενο φαλτσοπρίονο PARKSIDE PAKSP 20 Li A1 είναι ένα από το πρώτο επαναφορτιζόμενο φαλτσοπρίονο που φέρνουν τα LIDL και ένα από τα λίγα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ανήκει στην σειρά εργαλείων PARKSIDE PERFOMANCE, δηλαδή τα πιο “επαγγελματικά” PARKSIDE που φέρνουν τα LIDL. Παρότι έχει πολλούς περιορισμούς και χειρότερες επιδόσεις από τα άλλα φαλτσοπρίονα που φέρνει το LIDL, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αυτό της φορητότητας. H τιμή του είναι 80 ευρώ, αλλά στην συσκευασία δεν περιλαμβάνεται μπαταρία και φορτιστής.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PAKSP 20 Li A1

ΕταιρίαPARKSIDE
ΜοντέλοPAKSP 20 Li
ΈκδοσηΑ1
ΤύποςΦαλτσοπρίονο
Εισαγωγέας/ΚατασκευαστήςKompernass
Εγγύηση3 χρόνια
Τιμή79.99 @LIDL
Τάση λειτουργίας20VDC
Διαστάσεις δίσκου210χ30χ2 χιλιοστά
Αριθμός στροφών ρελαντί4300 στροφές ανά λεπτό
Μέγιστες διαστάσεις κοπής90 x 90° 120 x 60 mm
90 x 45° 80 x 60 mm
45 x 90° 120 x 35 mm
45 x 45° 80 x 35 mm (δεξιά)
45 x 45° 60 x 35 mm (αριστερά)
Δυνατότητες κοπής υπό γωνία+- 45 μοίρες οριζόντια, + 45 μοίρες κάθετα
Στάθμη ηχητικής πίεσης83,2 dB (A) +- 3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος94,2 dB (A) +- 3dB

Εντυπώσεις από επαναφορτιζόμενο φαλτσοπρίονο PARKSIDE PAKSP 20-Li A1

φαλτσοπρίονο parkside pefromance

To επαναφορτιζόμενο φαλτσοπρίονο PARKSIDE PAKSP 20 Li A1 είναι ένα από τα 4 διαφορετικά φαλτσοπρίονα που έχουν βγει από τα LIDL. Τα άλλα 3 είναι ηλεκτρικά, με τα 2 εξ αυτών να έχουν έρθει Ελλάδα (το μικρό PKS 1500 και το μεγάλο radial PZKS 2000).

Δεν είναι radial, οπότε έχει μικρές δυνατότητες κοπής

To πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε για το PARKSIDE PAKSP 20 Li A1 είναι ότι δεν είναι radial, αλλά σταθερό. Έτσι οι δυνατότητες κοπής είναι αρκετά περιορισμένες, αν συνυπολογίσουμε ότι φοράει ένα μικρό δίσκο 210 χιλιοστών. Συγκεκριμένα, σε κάθετη κοπή μπορεί να κόψει έως 12 εκατοστά πλάτος και έως 6 εκατοστά ύψος, ενώ σε φάλτσο και στο οριζόντιο και στο κάθετο άξονα μπορεί να κόψει μόλις 6 εκατοστά πλάτος όταν είναι στα αριστερά (8 όταν είναι δεξιά) και 3.5 εκατοστά ύψος.

PARKSIDE PERFOMANCE με brushless μοτέρ

brushless motor parkside perfomance

Το PAKSIDE PAKSP 20 LI A1 είναι ένα εργαλείο που ανήκει στην σειρά PARKSIDE PERFOMANCE. Η σειρά PARKSIDE PERFOMANCE κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια από τα LIDL και έχει μερικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων. Τα βασικά πλεονεκτήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τον τύπο του μοτέρ (όπου είναι brushless), με την γενικότερη ποιότητα κατασκευής (που είναι λίγο καλύτερη από τα κλασσικά PARKSIDE) και με τη διάρκεια της εγγύησης, όπου στα περισσότερα PERFOMANCE είναι 5 χρόνια αντί για 3. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για το συγκεκριμένο, που σύμφωνα με το εγχειρίδιο έχει εγγύηση 3 χρόνια και όχι 5.

Τώρα τι ακριβώς σημαίνει το brushless μοτέρ; Το brushless μοτέρ σημαίνει ότι το μοτέρ δεν εχει καρβουνάκια, οπότε έχει λίγο καλύτερη απόδοση, δεν είναι τόσο θορυβώδες και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε καρβουνάκια (που ούτως ή άλλως είναι πολύ δύσκολο στα μοτέρ συνεχούς ρεύματος).

Χ20V Team αλλά είναι μόνο το σώμα

Κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο εργαλείο ανήκει και στην σειρά X20V Team, δηλαδή τα επαναφορτιζόμενα PARKSIDE που χρησιμοποιούν ακριβώς τον ίδιο τύπο μπαταρίας 20V. Έτσι αν έχετε ήδη κάποια μπαταρία από άλλα εργαλεία της σειράς, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και στο συγκεκριμένο.

Βέβαια το συγκεκριμένο, το φέρνει μόνο ως σώμα, χωρίς μπαταρία και φορτιστή, το οποίο δεν είναι αρνητικό, καθώς κάποιος μπορεί να έχει ήδη αρκετές μπαταρίες και να μην θέλει να δώσει παραπάνω χρήματα. Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μπαταρία Χ20V Team θέλετε, καλό είναι να προτιμήσετε την μεγάλη, των 4Ah, καθώς έχουν και πιο μεγάλη χωρητικότητα(οπότε και μεγαλύτερη αυτονομία) αλλά και μπορούν να δώσουν και παραπάνω ρεύμα, οπότε θα έχει λίγο καλύτερη απόδοση.

Τι μπορεί να κόψει και τι δεν μπορεί

Ως προς τις μέγιστες διαστάσεις, αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν είναι και τόσο μεγάλες. Ειδικά το πλάτος κοπής είναι πολύ μικρό. 12 εκατοστά δεν είναι ούτε μία μεγάλη σανίδα. Βέβαια αυτό είναι ίδιο πρόβλημα για όλα τα μικρά φαλτσοπρίονα που δεν είναι radial και δεν έχει να κάνει με το PARKSIDE PAKSP 20 Li A1. Όμως ως προς τις δυνατότητες κοπής σε συγκεκριμένα υλικά, τι μπορεί να κάνει;

Πρακτικά μπορεί να κόψει τα πάντα, απλώς θέλει αργές κινήσεις. Αν πάτε να κόψετε όπως κόβετε με ένα μεγάλο ηλεκτρικό φαλτσοπρίονο, δεν θα κόψετε ούτε σανίδα από πεύκο. Καταρχάς πρέπει πρώτα να πάρει φουλ στροφές πριν αρχίζει να κατεβαίνει ο δίσκος. Αλλά ακόμα και όταν πάρει φουλ στροφές, θα πρέπει να τον κατεβάζετε αργά και σταθερά, γιατί αν τον πάτε γρήγορα θα κόψει αμέσως. Όμως αν το πάτε αργά, τότε μπορεί να κόψει τα πάντα, ακόμα και ελιά. Τις πρώτες φορές ίσως σας εκνευρίσει το αργό κόψιμο, αλλά αν το συνηθίσετε τότε δεν θα σας ενοχλεί και τόσο.

Φορητότητα και αυτονομία

Ο μοναδικός λόγος για να αγοράσει κάποιος ένα επαναφορτιζόμενο φαλτσοπρίονο είναι η φορητότητα. Δηλαδή να μπορείτε να το μεταφέρετε και να κόψετε σε όποιο σημείο θέλετε. Επειδή είναι ελαφρύ και αρκετά μικρό σε όγκο, μπορεί να μεταφερθεί πολύ εύκολα. Σε αυτό βοηθάει και η πρακτική λαβή που έχει στο πάνω μέρος, αν έχετε κλειδώσει τον άξονα του δίσκου.

Όσον αναφορά την αυτονομία, αν έχετε αρκετές μπαταρίες μπορείτε να κόβετε για ώρες. Όμως ακόμα και με μόνο μια 4αρα μπορείτε να κάνετε αρκετές κοπές (το πόσες ακριβώς εξαρτάται από την σκληρότητα και το πάχος-πλάτος).

Ακρίβεια κοπής

Η ακρίβεια κοπής στον κάθετο άξονα είναι πολύ καλή και δεν φαίνεται να χάνει καθόλου. Φυσικά αυτό είναι κάπως αναμενόμενο καθώς δεν είναι radial (που συνήθως έχουν πιο μεγάλο θέμα). Στο φάλτσο στον κάθετο άξονα και εκεί υπάρχει ακρίβεια αν και είναι λίγο δύσκολο να βρείτε ακριβώς τις μοίρες (εκτός και αν είναι όταν τερματίζει).

Όμως και στον οριζόντιο άξονα, ο δείκτης με τις μοίρες φαίνεται να είναι ακριβής (τουλάχιστον σε αυτό που δοκιμάστηκε). Μάλιστα ο άξονας κλειδώνει αυτόματα στις πιο “κοινές” μοίρες. Δηλαδή στις +- 15/22.5/30/45. Το μόνο κακό είναι ότι δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε ενδιάμεσες μοίρες, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός για να σφίγγει σε όποιο σημείο θέλετε, απλά μόνο στις προκαθορισμένες μοίρες που αναφέρθηκε και πιο πριν. Βέβαια είναι πολύ σπάνιο κάποιος να κόψει σε άλλες μοίρες, αλλά ίσως συμβεί.

Εργονομία και ασφάλεια

Στο κομμάτι της εργονομίας δεν τα πάει και τόσο άσχημα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει και κάποιους περιορισμούς. Έτσι η λαβή είναι αρκετά βολική, με μαλακή επένδυση και μεγάλο, μαλακό διακόπτη. Φυσικά υπάρχει προστατευτικό δίσκου με κλείδωμα για να σας προστατεύει από ενεργοποίηση κατά λάθος.

Στο πλάι υπάρχουν θέσεις για σφιγκτήρες (που υπάρχουν στην συσκευασία), ενώ έχει και προεκτάσεις για να στερεώνονται καλύτερα οι σανίδες που κόβετε.

Στο πίσω μέρος υπάρχει σύνδεση για ηλεκτρική σκούπα και μία υφασμάτινη σακούλα για πριονίδια (όχι και κορυφαίας ποιότητας, αλλά την κάνει την δουλειά της).

Για πιο εύκολη μεταφορά υπάρχει πλαστική λαβή στο πάνω μέρος, μέσα στην οποία βρίσκεται το αλλενόκλειδο που ξεσφίγγει το δίσκο. Στο πίσω μέρος υπάρχει μοχλός που κλειδώνει τον άξονα του δίσκου στην κάτω θέση, ώστε να πιάνει λιγότερο χώρο και να είναι πιο ζυγισμένος στη μεταφορά.

Ένα από τα αρνητικά είναι ότι δεν έχει λέιζερ για να βλέπετε ακριβώς το σημείο κοπής.

Προβλήματα και ελαττώματα

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο δοκιμής δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Τα ελαττώματα που έχει αναφέρθηκαν και πιο πάνω. Δεν μπορείτε να κλειδώσετε τον οριζόντιο άξονα στις μοίρες που θέλετε, δεν έχει λέιζερ και ζορίζεται αρκετά αν προσπαθήσετε να κόψετε γρήγορα.

Σύνοψη: Για φορητό αξίζει, για σταθερό όχι

Το PARKSIDE PAKSP 20 Li A1 είναι ένα φορητό φαλτσοπρίονο που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλή λύση. Σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για κάποιο που θέλει ένα σταθερό φαλτσοπρίονο για συχνή χρήση, αλλά για όποιον θέλει ένα φορητό φαλτσοπρίονο για να το παίρνει μαζί στην εργασία, σε σημεία όπου δεν υπάρχει παροχή ρεύματος είναι αρκετά καλή επιλογή. Προφανώς υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές στο εμπόριο, ειδικά στις επαγγελματικές σειρές, όμως αυτό κοστίζει μόνο 80 ευρώ και αν έχετε ήδη αρκετές μπαταρίες από άλλα εργαλεία της σειράς X20V Team, τότε είναι ακόμα πιο συμφέρουσα η αγορά του.

– Πολύ οικονομικό
– Ανήκει στη σειρά X20V Team
– Έχει brushless μοτέρ
– Λίγο καλύτερη ποιότητα κατασκευής από τα απλά parkside
– Μπορείτε να το πάτε όπου θέλετε
– Χωράει και σε πορτ παγκάζ Ι.Χ.
– Δεν έχει λέιζερ
– Δεν έχει κλείδωμα στον οριζόντιο άξονα
– Έπρεπε να ήταν λίγο πιο ισχυρό (ίσως 40V με δύο μπαταρίες)
– Μικρές δυνατότητες κοπής
– Ο υφασμάτινος σάκος για τα πριονίδια θα μπορούσε να ήταν λίγο καλύτερος
– Είναι από τα λίγα Perfomance που δίνει 3 χρόνια εγγύηση

Μερικά χρήσιμα

  • Το εγχειρίδιο χρήσης σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του LIDL.
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του σέρβις για το συγκεκριμένο εργαλείο είναι
    • Τηλέφωνο :801 5000 019
    • Email: kompernass@lidl.gr
  • Δίσκους μπορείτε να βρείτε και στα καταστήματα LIDL όταν πουλάει κάποιο φαλτσοπρίονο ή στο εμπόριο (η διάσταση 210 χ 30 χ 2 χιλ. είναι αρκετά κοινή). Το πάχος του δίσκου μπορεί να είναι μικρότερο αλλά το μέγιστο είναι τα 2 χιλιοστά αλλιώς δεν θα κάθετε καλά και θα ζορίζετε παραπάνω.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠοιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα, τα ηλεκτρικά και τα μπαταρίας
Επόμενο άρθροΜετατροπή βενζινοκίνητου κινητήρα σε diesel
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια