To BunnyCDN είναι ένα από τα πολλά CDN που κυκλοφορούν στην αγορά. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο από άποψη ταχύτητας, ούτε έχει τα περισσότερα PoPs, όμως είναι αρκετά οικονομικό και εξελίσσεται διαρκώς. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει είναι η απλή λειτουργία και το πόσο εύκολο είναι να το σετάρεις. Ειδικά σε WordPress ιστοσελίδες είναι τόσο εύκολο που μπορεί να το κάνει ο καθένας.

14 μέρες δωρεάν δοκιμή

To μεγαλύτερο θέλγητρο είναι οι 14 μέρες δωρεάν δοκιμής. Χωρίς μικρά γράμματα, αυτόματες χρεώσεις ή δήλωση πιστωτικής κάρτας. Απλώς κάνετε ένα λογαριασμό με τη χρήση ενός email και μπορείτε να χρησιμοποιείτε εντελώς δωρεάν -και χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό- την υπηρεσία για 14 μέρες.

Έτσι ακόμα και αν διστακτικοί, το BunnyCDN το κάνει αρκετά εύκολο, αφού δεν έχετε να χάσετε απολύτως τίποτα.

Πως θα σετάρετε το BUNNYCDN σε Wordpress ιστοσελίδα

Εφόσον κάνετε ένα λογαριασμό στο BunnyCDN, θα πρέπει να δημιουργήσετε μία “pullzone”. Το Pullzone είναι συνήθως ένα για κάθε ιστοσελίδα, όμως μπορείτε να δημιουργήσετε και διαφορετικά για την ίδια ιστοσελίδα.

Η οθόνη δημιουργίας της Pullzone. Δηλώνετε όνομα, το domain της ιστοσελίδας σας, τι “tier” θέλετε και ποιες περιοχές PoPs.

Κατά την δημιουργία του Pullzone θα πρέπει να επιλέξετε ποια θα είναι η χρήση του pullzone, καθώς και από ποιες “ζώνες” θα εξυπηρετείται. Στην χρήση υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι για τις κλασσικές ιστοσελίδα, όπου χρησιμοποιούνται οι καλύτεροι πόροι από το CDN. Η δεύτερη αφορά σελίδες που χρησιμοποιούν μεγάλα αρχεία (πχ βίντεο). Σε αυτή την περίπτωση επειδή είναι πιο σημαντικό το κόστος, χρησιμοποιούνται δευτερεύοντα PoPs και έτσι το κόστος ανά GB είναι το μισό.

Όσον αφορά τις “ζώνες” μπορείτε να επιλέξετε από ποιες περιοχές θα γίνεται χρήση PoPs. Οι ζώνες είναι 4, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, Αφρική, Νότια Αμερική και Ασία και Ωκεανία. Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν την φθηνότερη χρέωση, ενώ Νότια Αμερική και Αφρική την μεγαλύτερη. Προφανώς αν η σελίδα σας απευθύνεται μόνο στο Ελληνικό κοινό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενεργοποιήσετε κάποια άλλη περιοχή.

Εγκατάσταση BunnyCDN Plugin για WordPress

To Plugin για WordPress προσφέρεται εντελώς δωρεάν και υπάρχει στο επίσημο αποθετήριο της WordPress. Παρότι δεν έχει πάρα πολλά downloads μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αναφορά για πρόβλημα ή ασυμβατότητα.

H απλή ρύθμιση. Απλώς βάζεται το pullzone σας, πατάτε update CDN settings και είστε έτοιμοι

Εφόσον εγκαταστήσετε το plugin, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το όνομα της pullzone που δημιουργήσατε στο λογαριασμό σας στο BunnyCDN στο plugin και τελειώσατε. Το plugin θα σερβίρει αυτόματα όλα τα static αρχεία σας από το CDN.

Οι advanced ρυθμίσεις. Και πάλι εξαιρετικά απλές.

Τώρα, μπορείτε να επιλέξετε να πάτε στις advanced ρυθμίσεις όπου εκεί έχετε μερικές ακόμα επιλογές. Η πρώτη ρύθμιση είναι η πιο βασική. Η ρύθμιση του domain name για το CDN. Από default η επιλογή είναι τα αρχεία να σερβίρονται από το hostname του bunnycdn (.b-cdn.net), όμως θα ήταν καλύτερα για λόγους SEO -και όχι μόνο- να τα σερβίρετε από ένα δικό σας custom subdomain.

Οι περισσότεροι προτιμούν το cdn σαν subdomain (πχ cdn.supereverything.gr) όμως μπορείτε να επιλέξετε ότι θέλετε. Φυσικά θα για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στα dns settings του hosting (ή να ζητήσετε από τον εταιρία που σας φιλοξενεί να το κάνει). Εκεί θα δημιουργήσετε ένα cname για το custom hostname όπου θα δείχνει στο πρωτότυπο hostname του bunnycdn και στην συνέχεια θα πρέπει να κάνετε ένα hostname με το subdomain σας στο bunnycdn.

Η επόμενη επιλογή είναι να επιλέξετε ποια στάτικ αρχεία δεν θα σερβίρονται μέσω CDN (από default είναι μόνο τα .php αρχεία, αλλά μπορείτε να προσθέσετε όποιο ακόμα θέλετε).

Η τελευταία επιλογή αφορά τα directories από όπου θα σερβίρονται τα στάτικ αρχεία. Οι προεπιλογές είναι το wp-contents και το wp-includes.

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

Δωρεάν Let’s Encrytp SSL

To BunnyCDN προσφέρει δωρεάν Let’s Encrypt SSL σε κάθε hostname που χρησιμοποιείται. Έτσι αν η σελίδα σας χρησιμοποιεί ήδη πρωτόκολλο SSL δεν θα έχετε πρόβλημα με mixed content. Η ενεργοποίηση είναι δωρεάν και γίνεται σχεδόν αυτόματα.

Το μόνο σημείο που θέλει προσοχή είναι αν χρησιμοποιήσετε δικό σας hostname, και έχετε ήδη δημιουργήσει Let’s Encrypt πρωτόκολλο στο subdomain. Χρειάζεται μόνο στο BunnyCDN. Αν βρεθεί κάποιο άλλο για το ίδιο subdomain θα μπλοκάρει.

Μπλοκάρισμα χωρών

bunnycdn blocking
Με κίτρινο οι χώρες που επιλέγεται να χρησιμοποιούν φθηνά PoPs, με κόκκινο οι χώρες που δεν θα σερβίρονται από το CDN.

Κατά την δημιουργία της pullzone δηλώνετε τις ζώνες όπου θα έχετε ενεργά PoPs. Όμως αν θέλετε μπορείτε να μπλοκάρετε εντελώς κάποιες συγκεκριμένες χώρες. Το μπλοκάρισμα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να υποχρεώσετε κάποιες χώρες να σερβίρονται από φθηνά PoPs. Για παράδειγμα δεν θέλετε να μπλοκάρετε την Βραζιλία, αλλά δεν θέλετε να πληρώνετε 5πλάσια τιμή ανά GB. Μπορείτε να επιλέξετε να σερβίρετε από φθηνό PoP και έτσι αντί για PoP στην νότια Αμερική θα σερβίρετε λογικά κάπου από τις ΗΠΑ.

Όμως το πιο χρήσιμο είναι το γενικό μπλοκάρισμα. Υπάρχουν χώρες που είναι ο παράδεισος των bot και το 99% των ιστοσελίδων δεν έχουν κανένα όφελος από τους πολίτες αυτών των χωρών. Έτσι μπορείτε να τις μπλοκάρετε εντελώς και έτσι τα αρχεία να μην σερβίρονται από το CDN.

Τώρα θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι γενικό μπλοκάρισμα. Τα στάτικ αρχεία θα σερβίρονται από το hosting, απλώς δεν θα πληρώνετε έξτρα στο BunnyCDN για αυτό.

Απαγόρευση hotlinking

To hotlinking είναι όταν κάποια τρίτη ιστοσελίδα φορτώνει στην δική της σελίδα αρχεία από τον δικό σας σέρβερ. Συνήθως πρόκειται για φωτογραφίες ή μεγάλα αρχεία. Μπορεί κάποιες φορές να είναι αθώο και απλώς να πρόκειται για κάποιον χρήση που χρησιμοποίησε το link μίας φωτογραφίας σε ένα φόρουμ, όμως τις περισσότερες φορές πρόκειται για copy paste ιστοσελίδες που αντιγράφουν ολόκληρα άρθρα και φορτώνουν τις φωτογραφίες από το δικό σας hosting/cdn.

Έτσι καλό θα ήταν να μην τους πληρώνετε και CDN από πάνω. Έτσι στις ρυθμίσεις του security υπάρχει η επιλογή του allowed referrers, όπου μπορείτε να επιλέξετε σε ποιες ιστοσελίδες επιτρέπεται να φορτώνονται τα αρχεία από το pullzone σας.

Αν δεν ορίσετε καμία, τότε θα φορτώνονται σε όλες. Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε μόνο την δική σας και έτσι δεν θα φορτώνονται σε καμία άλλη ιστοσελίδα.

Plugin για Joomla, Drupal

Εκτός από WordPress, υπάρχει και plugin για Joomla και Drupal. Και στα δύο CMS το plugin δεν είναι της BunnyCDN αλλά είναι γενικό. Στην περίπτωση της Joomla υπάρχει δωρεάν και pro λειτουργία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα εργαλείο για να βελτιώσετε τις δημιουργίες από 3D εκτυπωτή
Επόμενο άρθροReview: Ταινιολειαντήρας PARKSIDE PBS 900 C3
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια