Anki: Μια δωρεάν εφαρμογή για flashcards

0
anki εφαρμογή για flashcards

Οι flashcards  -αποδεδειγμένα- είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος μελέτης και εκμάθησης. Μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για ένα διαγώνισμα ή απλώς να ξετρίψετε κάποιες παλιές γνώσεις ή και να χρησιμοποιηθεί και σαν παιχνίδι γνώσεων. Πλέον μπορείτε να φτιάξετε εύκολα flashcard και από τον υπολογιστή σας.

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για flashcards από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε. Μία από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) είναι το Anki, μια δωρεάν, open source, multi-platform1 εφαρμογή για flashcards.

Πως λειτουργεί το Anki

H λειτουργία του Anki είναι απλή. Επιλέγετε τις flashcards που θέλετε να μελετήσετε και ξεκινήστε. Δεν υπάρχει χρονικό όριο, ούτε δυνατότητα συμπλήρωσης/έλεγχου της απάντησης. Απλώς βλέπετε τις flashcards και επιλέγετε εσείς αν ξέρατε ή όχι την απάντηση. Οι flashcards μπορεί να είναι απλώς κείμενο, εικόνες,LaTeX, ήχος ή και βίντεο (συνήθως οι flashcards με τις ξένες γλώσσες έχουν πάντα ήχο).

Σε κάθε flashcard έχετε τη δυνατότητα να την επισημάνετε (αν είναι σημαντική), να επιλέξετε να μην την ξαναδείτε, να την διαγράψετε, να γράψετε σημειώσεις ή ακόμα και να ηχογραφήσετε ηχητικό μήνυμα.

Μέσα από τις επιλογές του Anki, μπορείτε να ελέγξετε πως θα μελετάτε τις flashcards, βάζοντας κάποιο όριο (ημερήσιο συνήθως) για κάθε τράπουλα ή γενικά, καθώς και μετά από πόσο καιρό θα μπορείτε να ανεβαίνετε επίπεδο μελετώντας νέες flashcards. Αυτή η δυνατότητα το κάνει ιδανικό για πρόγραμμα εκμάθησης μαθητών σε σχολεία ή φροντιστήρια.

Επίσης το Anki δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών προφίλ ώστε να μπορούν διαφορετικά άτομα να χρησιμοποιούν στον ίδιο υπολογιστή το Anki, χωρίς να επηρεάζει το ένα τις flashcards του άλλου.

Τέλος το Anki προσφέρει πλήρη στατιστικά στοιχεία για να βλέπετε τις επιδόσεις σας μετά από κάθε τράπουλα ή και διαχρονικά.

Τι κάνει το Anki να ξεχωρίζει

Μερικά από τα addons τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε πολύ εύκολα
Μερικά από τα addons τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε πολύ εύκολα

Το Anki διαφέρει από τα περισσότερα αντίστοιχα προγράμματα σε δύο βασικούς τομείς. Ο πρώτος είναι τα addons και ο δεύτερος στην τεράστια βιβλιοθήκη με τις έτοιμες flashcards τις οποίες διαθέτει.

Και τα addons και τα έτοιμα flashcards δεν είναι από τους δημιουργούς του Anki, αλλά από το αρκετά μεγάλο community το οποίο έχει. Δηλαδή από απλούς χρήστες που δημιούργησαν ένα addon ή μια deck2 με flashcards και την ανέβασαν στον server του Anki.

Anki. Μερικές από τις έτοιμες τράπουλες στον τομέα των μαθηματικών
Μερικές από τις έτοιμες τράπουλες στον τομέα των μαθηματικών

Έτσι έχετε να επιλέξετε μέσα από δεκάδες addons που μπορεί να αλλάξουν αρκετά σε εμφάνιση και σε λειτουργία το Anki ή μέσα από εκατοντάδες decks από σχεδόν όλους τους τομείς (επιστήμη, προγραμματισμό, γεωγραφία, γλώσσες….).

Χρήση και από κινητό

ankidroid για κινητά
Το Ankidroid για android κινητά

Κάτι που κάνει το Anki πολύ χρηστικό είναι και η δυνατότητα χρήσης από το κινητό σας, με εφαρμογή για android και iOS. Έτσι ανά πάσα στιγμή (πχ μέσα σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς) μπορείτε να κάνετε τεστ στις γνώσεις. Μάλιστα λόγω των δυνατοτήτων που έχουν τα smartphone, η μελέτη είναι λίγο πιο εύκολη.

Εγκατάσταση

Το Anki είναι open source και μπορείτε να το εγκαταστήσετε δωρεάν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Έτσι μπορεί να τρέξει σε  WindowsLinuxMacBSDAndroid και iOS.

Σε Windows υποστηρίζει όλες τις εκδόσεις (XP και νεότερο), σε Mac η τελευταία έκδοση χρειάζεται 10.7+ ενώ σε Linux υπάρχουν έτοιμα πακέτα για debian/Ubuntu και Fedora. Για τα υπόλοιπα δίνεται ο source code.

Αν έχετε κάποιο λειτουργικό με το οποίο δεν είναι συμβατό το Anki (πχ Windows Phone) μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη Web εφαρμογή του Anki, το AnkiWeb μέσω της οποίας μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Anki από τον browser σας.

Συνοψίζοντας

Το Anki είναι ίσως η καλύτερη δωρεάν εφαρμογή για flashcards που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έχει αρκετές δυνατότητες και είναι πολύ εύκολη στη χρήση.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι τα δεκάδες addons που μπορείτε να εγκαταστήσετε και οι εκατοντάδες έτοιμες decks με flashcards από το πολύ μεγάλο community το οποίο έχει.

Είναι ιδανικό για προετοιμασία μαθητών/φοιτητών πριν το διαγώνισμα και για μέθοδος εκμάθησης σε σχολεία και φροντιστήρια.


  1. Multi-Platform : Είναι εφαρμογές που μπορεί να εγκατασταθούν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.
  2. Deck: η τράπουλα (deck) είναι μια συλλογή από flashcards που εμφανίζεται μαζί στο Anki. 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCrunchbang 11 Waldorf, μια πολύ ελαφριά διανομή Linux με Openbox
Επόμενο άρθροΟι 6 πιο συχνές βλάβες σε έναν υπολογιστή και πως να τις αναγνωρίζετε
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια