Crunchbang 11 Waldorf, μια πολύ ελαφριά διανομή Linux με Openbox

0
 

H Crunchbang είναι μια διανομή GNU/Linux πoυ υπάρχει για πάνω από 7 χρόνια και βασίζεται (πλέον) στo Debian. Κύριος δημιουργός και υποστηρικτής του είναι ο  Philip Newborough. H τελευταία έκδοση είναι η Crunchbang 11 20130506 Waldorf η οποία κυκλοφόρησε το Μάιο του 2013.

update

Τη Παρασκευή 5/02/2015 ο δημιουργός του Crunchbang corenomical αποφάσισε την εγκατάλειψη του project. Μπορείτε να δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση.

Υπάρχουν μερικές community based που έχουν βασιστεί στο Crunchbang και κυκλοφόρησαν μετά την διακοπή του επίσημου Crunchbang. Οι πιο γνωστές είναι το bunsenlabs και το crunchbangplusplus

 

H Crunchbang έχει 3 μέρη στη ονομασία της. Το πρώτο είναι ένας αριθμός. Έτσι το 11 που υπάρχει στη τελευταία έκδοση, αν και βασίζεται πάνω στο Debian 7.0 Wheezy, διαφέρει από το 7 του Debian κυρίως γιατί οι πρώτες εκδόσεις του Crunchbang βασίζονταν πάνω στα Ubuntu και είχαν τους ανάλογους αριθμούς (8.10, 9.04). Οπότε η επόμενη έκδοση που κυκλοφόρησε και βασίστηκε πάνω στο Debian  6 ήταν για να αποφευχθούν τα μπερδέματα η 10.
Ο επόμενος αριθμός στη ονομασία, όπως είναι εμφανές είναι η ημερομηνία έκδοσης του.
Τέλος η κωδική ονομασία στο τέλος είναι πάντα ένας χαρακτήρας από τη σειρά “Muppet Show”. Στην τελευταία είναι ο Waldorf ( ο ένας από τους 2 γέρους στον εξώστη, για όσους δεν είναι τόσο φαν της σειράς) και μέχρι τώρα το πρώτο γράμμα της ονομασίας θα αντιστοιχεί στο πρώτο γράμμα της ονομασίας του Debian (Wheezy => Waldorf και Squeeze => Statler).

Ελαφρύ και γρήγορο

Κατανάλωση 370ΜΒ RAM με μουσική και ταυτόχρονη παρακολούθηση βίντεο σε Youtube με chromium

H Crunchbang είναι μια ελαφριά και γρήγορη διανομή GNU/Linux. Ένας λόγος που έχει χαμηλές απαιτήσεις είναι ότι σαν Desktop Enviroment χρησιμοποιεί μια custom έκδοση του window manager Openbox και έρχεται με προεγκατεστημένα μόνο τα απολύτως απαραίτητα προγράμματα.

 
Οι απαιτήσεις τους είναι ελάχιστες και έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον, μπορεί να τρέξει ακόμα και σε μηχανήματα με 256MB RAM. Με κανονική και λογική χρήση, μπορεί να τρέξει άνετα σε μηχανήματα με 512 ΜΒ RAΜ. Έτσι είναι ιδανικό για παλιά συστήματα και μικρά netbook.
Σίγουρα βρίσκεται στη 10αδα με τις καλύτερες ελαφριές διανομές αυτή τη στιγμή.

 

Openbox

To Desktop του Crunchbang. Δεξιά φαίνεται ο conky με χρήσιμα shortcuts

Ο Openbox είναι ένας πολύ ελαφρύς window manager που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι είναι παραμετροποιήσιμος σε μεγάλο βαθμό, προσαρμόζοντας τον έτσι στις ανάγκες σας. Έτσι αν και δείχνει μινιμαλιστικός, μπορεί με τις κατάλληλες προσθήκες και αλλαγές να αλλάξει εντυπωσιακά.

Ίσως βέβαια δεν είναι τόσο εύκολος όσο άλλοι γνωστοί WM.

 

Dpkg, apt και front ends

 

H διανομή Crunchbang, όπως αναφέρθηκε ήδη, βασίζεται πάνω στη διανομή Debian και άρα έχει κοινά στοιχεία όσο αναφορά τα πακέτα και τους package managers.
Έτσι σαν package manager έχει τον dpkg και τον apt. Άρα οι χρήστες Debian/Ubuntu θα είναι εξοικειωμένοι με τις εντολές.

Επίσης έχει εγκατεστημένο και τον Synaptic Package Manager, ένα πολύ καλό front end του APT με γραφικό περιβάλλον ο οποίος προσφέρει μεγάλη ευκολία στους αρχάριους χρήστες.
Αν και έχει δικά του αποθετήρια, βασίζεται κυρίως στα αποθετήρια του Debian για τη λήψη των πακέτων.
Αν θέλετε να δείτε λίστα με τις εντολές και τις διαφορές μεταξύ των package manager μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Postinst Script και πρώτο update

To PostInst script σε δράση αμέσως μετά την εγκατάσταση

Κάτι ξεχωριστό που έχει το Crunchbang είναι ένα postinst script το οποίο τρέχει αμέσως μετά την εγκατάσταση και σας βοηθάει να εγκαταστήσετε αυτόματα κάποιες εφαρμογές και πακέτα.

Έτσι αν και το Crunchbang είναι σχετικά γυμνό από εφαρμογές, μπορείτε να εγκαταστήσετε πάρα πολλές εφαρμογές απλώς επιλέγοντας Ναι ή όχι όταν τρέξει το postinst script. Έτσι αναλόγως τις ανάγκες σας, μπορείτε να κρατήσετε το σύστημα με τα απολύτως απαραίτητα ή να εγκαταστήσετε propertiary drivers, java , υποστήριξη για εκτυπωτές, development tools, libre office και αρκετά ακόμα. Σίγουρα πολύ θετικό και βοηθάει τους αρχάριους χρήστες αρκετά.
 
Κάτι που ίσως θεωρείται αρνητικό, είναι ότι επειδή η έκδοση 11 έχει κυκλοφορήσει εδώ και σχεδόν 20 μήνες, τα περισσότερα πακέτα που βρίσκονται στη διανομή είναι παρωχημένα. Έτσι με το πρώτο update/upgrade που θα κάνετε θα χρειαστεί να κατεβάσετε πάνω από 200 MB σε νέα πακέτα.
 

Μενού και εφαρμογές

To default menu του Crunchbang

Το openbox στο Crunchbang δεν έχει κλασσικό μενού σε πάνελ όπως έχουν άλλα DE, αλλά με δεξί κλικ  στο mouse σε όποιο μέρος της οθόνης θέλετε.  Το μενού αυτό είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και έχει ομαδοποιημένες όλες τις εφαρμογές και τις λειτουργίες που μπορείτε να εκτελέσετε.

 
Οι εφαρμογές που έχει προ-εγκατεστημένες είναι σχετικά λίγες και με μερικές ελλείψεις (πχ email, music player). Έτσι αναλυτικά έχει για
 
  • file manager τον thunar
  • τερματικό έχει τον terminator 
  • browser τον iceweasel
  • text editor και development έχει το Geany
  • multimedia (ήχος/βίντεο) έχει το VLC
  • προβολή εικόνων τον viewnior
  • επεξεργασία εικόνων το GIMP
  • archive manager τον roller
  • εγγραφή cd/dvd το xfburn
  • επεξεργασία κειμένου το Abiword
  • speadsheet το Gnumeric
  • pdf το Evince
  • torrent τον transmission
  • FTP το gFTP

 


Εγκατάσταση

Το Crunchbang έχει μόνο 3 εκδόσεις, δύο 32Bit και μία με 64Bit τις οποίες μπορείτε να κατεβάστε μόνο μέσω torrent.
Για τα 32Bit η μία έκδοση είναι για νεότερους υπολογιστές και η άλλη non-pae για αρκετά παλιούς που δεν υποστηρίζουν pae (Physical Address Extension). 
 
Η εγκατάσταση του Crunchbang είναι από τις πιο εύκολες και έχει αρκετές πολλές και απλές επιλογές που δεν θα δυσκολέψουν ούτε και τον πιο αρχάριο χρήστη αλλά και θα δώσουν τη δυνατότητα για ένα καλύτερο στήσιμο της διανομής στους πιο advanced χρήστες.

Καταλαμβάνει στο δίσκο μετά τη εγκατάσταση από 3-5 GB, ανάλογα με τα πακέτα που θα επιλέξετε να εγκατασταθούν. Οπότε καλό είναι να εγκατασταθεί σε partition με περισσότερα από 10GB.

 
Στο ακόλουθο βίντεο θα δείτε αναλυτικά πως γίνεται η εγκατάσταση του Crunchbang 11 (είναι σε Virtualbox αλλά η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια και για τα κανονικούς υπολογιστές).

Εδώ υπάρχει ένας πολύ καλός οδηγός για μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά τη εγκατάσταση του Crunchbang.


Συνοψίζοντας

Η Crunchbang είναι μια αρκετά καλή διανομή που απευθύνεται κυρίως σε χρήστες με παλιά συστήματα με λίγους πόρους.
Είναι αρκετά ελαφριά με γραφικό περιβάλλον βασισμένο πάνω στον Openbox και λίγες προεγκατεστημένες εφαρμογές.
Βασίζεται πάνω στο Debian και έχει τον dpkg και apt για package manager, έτσι όποιος προέρχεται από Debian/Ubuntu/Mint δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να προσαρμοστεί.
 
Αν και δεν είναι μικρή διανομή, καθώς είναι περίπου 700MB δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι με απλή εγκατάσταση είναι έτοιμη για το μέσο χρήστη, καθώς αν και έχει τουλάχιστον μία εφαρμογή για την κάθε εργασία, λείπουν αρκετές σημαντικές όπως πλήρες office, email, αξιόπιστος browser, music player και αρκετά άλλα που μπορείτε φυσικά να εγκαταστήσετε μόλις τελειώσει η εγκατάσταση αρκεί να έχετε δίκτυο. 
Αυτό μάλιστα γίνεται σχετικά εύκολα με τη χρήση script που τρέχει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και κάνει αυτόματα update, upgrade και προσθήκη γνωστών πακέτων (office, lamp, java…).
 
Σίγουρα είναι μια πολύ καλή επιλογή για συστήματα με λίγη μνήμη και μαζί με το Puppy, το Lubuntu και μερικές ακόμα είναι από τις καλύτερες διανομές για τέτοια συστήματα.
 
 
CrunchBang 11 Waldorf
Βασίζεται Debian
Kernel3.2.41
DesktopOpenbox mod
File ManagerThunar
Window ManagerOpenbox
Package Managerdpkg/APT/synaptic
Apps
BrowserIceweasel
OfficeAbiword/Gnumeric
Email 
Archive ManagerRoller
Video PlayerVLC
Music Player  
TorrentTransmission
Dvd BurningXfburn
Image ViewerViewnior
Image EditorGimp 2.8.10
ChatXchat IRC
TerminalTerminator
Text EditorGeany
Bonus Apps
Διάφορα 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως δημιουργείτε LiveUSB για οποιαδήποτε διανομή Linux με το mkusb
Επόμενο άρθροAnki: Μια δωρεάν εφαρμογή για flashcards
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια