To Full Throttle ήταν ένα Adventure Game που κυκλοφόρησε το 1995 από την LucasArts. Δημιουργός του ήταν ο δημιουργός του περίφημου Day Of The Tentacle adventure παιχνιδιού, που είχε κυκλοφορήσει λίγα χρόνια νωρίτερα και είχε κάνει μεγάλη επιτυχία. Βασικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι το humour (όπως στα πιο πολλά adventure game της εποχής) , τα πολύ καλά γραφικά (για την εποχή του πάντα), το voiceover σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και η μουσική του.
Κυκλοφόρησε μόνο σε CD λόγω του μεγάλου μεγέθους του (πάνω από 200 MBs) σε DOS και Windows. Υπήρξαν προσπάθειες να φτιαχτούν τουλάχιστον 2 sequel του παιχνιδιού μερικά χρόνια αργότερα αλλά για διάφορους λόγους εγκαταλήφθηκαν. Μετά τον θάνατο το 2002 του ηθοποιού που έκανε το Voiceover στον Ben, τον βασικό πρωταγωνιστή δεν έγινε άλλη προσπάθεια για δημιουργία sequel ή prequel.

Υπόθεση

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον,στο 2040. Σε μια εποχή που τα κλασικά μηχανοκίνητα δίνουν πια τη θέση τους στα hovercars , ο Ben ο οποίος είναι ο σκληροτράχηλος αρχηγός μιας συμμορίας μηχανόβιων, των Polecats , έχει μια συνάντηση στο δρόμο με τον ιδιοκτήτη και τον αντιπρόεδρο μιας βιομηχανίας μηχανών.  Χωρίς να το θέλει βρίσκεται μπλεγμένος αυτός και η συμμορία του σε μια διαμάχη. Θα προσπαθήσει να σώσει τη συμμορία του και να καθαρίσει το όνομα του με τον δικό του τρόπο.

Gameplay

To gameplay του είναι αρκετά καλό και εύχρηστο. Είναι λίγο πιο εξελιγμένο  από τα παλαιότερα adventures και πιο απλό. Εδώ ότι έχει κάποια χρήση ή σκοπιμότητα αλλάζει ο κέρσορας σε σταυρό αν είναι πάνω του. Έτσι δεν θα χρειάζεται να ψάχνεται επιμελώς όλη την οθόνη κάθε φορά.
Οι βασικές λειτουργίες είναι 4 και τις χρησιμοποιείται αν κρατήσετε πατημένο τον κέρσορα. Η πρώτη είναι τα μάτια(Look) και χρησιμεύει για να εξετάζετε διάφορα αντικείμενα. H δεύτερη είναι το στόμα και είναι για να μιλάτε σε άτομα ή να χρησιμοποιείτε το στόμα γενικά ακόμα και σε αντικείμενα ( θα σας χρειαστεί μια δυο φορές στο παιχνίδι). Η τρίτη είναι η γροθιά και είναι για να χρησιμοποιείτε αντικείμενα, να ανοίγετε πόρτες, να βαράτε κόσμο. Η τελευταία είναι το πόδι και χρησιμεύει για να κλωτσάτε πόρτες κυρίως ή αντικείμενα. Η κλωτσά είναι το δυνατό σημείο του Ben, του πρωταγωνιστή και θα σας χρειαστεί αρκετές φορές στο παιχνίδι.

Γραφικά και ήχος

Τα γραφικά όπως είπαμε είναι αρκετά καλά για την εποχή τους. Ειδικά στις cutscenes είναι αρκετά λεπτομερή. Σίγουρα αυτή τη στιγμή θα φανούν για αρκετούς αρχαία αλλά εκείνη την εποχή (1995) εντυπωσίαζαν.
Ο ήχος τώρα είναι ένα από τα δυνατά του σημεία. Έχει αρκετά καλό voiceover σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η μουσική του είναι ατμοσφαιρική και ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα. Δεν είναι η κλασική απλή μουσική που συνήθως είχαν τα παιχνίδια εκείνη την εποχή αλλά είναι μουσική από συγκρότημα, για να ταιριάζει στο παιχνίδι.

Γρίφοι και δυσκολία

Η δυσκολία του παιχνιδιού δεν είναι μεγάλη. Αντιθέτως ένας πεπειραμένος adventurας μάλλον θα το χαρακτήριζε σχετικά εύκολο. Ελάχιστοι γρίφοι θα σας δυσκολέψουν, και οι περισσότεροι είναι σχεδόν εμφανείς. Αυτό είναι ίσως ένα από τα αρνητικά του παιχνιδιού.
Δυστυχώς εκτός από τη ευκολία των γρίφων είναι και σχετικά μικρό σε διάρκεια. Έτσι ένας καλός gamer μπορεί να το τελειώσει σε λιγότερο από μια μέρα ίσως. Τα πιο δύσκολα κομμάτια του παιχνιδιού θα είναι αυτά που έχουν arcade στοιχεία (οι μάχες στους δρόμους και στο στάδιο) και στο τέλος όπου κάποιες σκηνές έχουν χρονικό περιθώριο, και θα πρέπει να τις ξαναρχίζετε από την αρχή της κάθε σκηνής κάθε φορά αν δεν τα καταφέρνετε.

Ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι αρκετά καλή. Το χιούμορ κυριαρχεί στους διαλόγους και στη δράση του παιχνιδιού καθώς και η μάτσο και λίγο εκτός νόμου πλευρά του χαρακτήρα. Έτσι κατά κύριο λόγο θα βρεθείτε να “δανείζεστε” αντικείμενα, να μιλάτε πιο πολύ με τη γροθιά και γενικά να συμπεριφέρεστε όπως ένας σωστός μηχανόβιος.
Η μουσική του στα πιο πολλά σημεία θα σας βάλει στο κλίμα καθώς και οι λίγο arcade μάχες με άλλους μηχανόβιους που έχει σε κάποια σημεία.
To casting επίσης ήταν αρκετά καλό ειδικά στη φωνή του πρωταγωνιστή που ταιριάζει απόλυτα.
Τέλος ο χώρος που λαμβάνει χώρα η υπόθεση του παιχνιδιού είναι όπως θα έπρεπε.
 


Εγκατάσταση

Αν έχετε Win95/98 ή Dos τότε το παιχνίδι θα παίξει κατευθείαν. To πιο πιθανό όμως είναι να μην έχετε. Τότε μπορείτε να το τρέξετε είτε από το DosBox είτε από το ScummVM. Καλύτερη και πιο εύκολη επιλογή είναι το ScummVM. Το ScummVM είναι ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να παίξετε αρκετά παλιά παιχνίδια (κυρίως adventure) σχεδόν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα ή παιχνιδομηχανές. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε εύκολα αφού έχει installer για τα πάντα. Κατεβάστε το ScummVM από εδώ

Τώρα αν δεν έχετε το FullThrottle ή δεν μπορείτε να το βρείτε από κανένα φίλο, υπάρχει σε αρκετές abandonware σελίδες. Βέβαια δεν είναι εντελώς νόμιμο, καθώς αν και η Lucasarts δεν υπάρχει πλέον, τα δικαιώματά της τα έχει πουλήσει στη Disney, οπότε δεν είναι επίσημα δωρεάν.
Βέβαια δεν υπάρχει το παιχνίδι δυστυχώς σε κάποιο επίσημο και νόμιμο site ακόμα όπως το GOG. 


Συνοψίζοντας

Σκηνή από το τέλος

Το Full Throttle ήταν ένα από τα πιο διασκεδαστικά Adventure της εποχής του. Αρκετά καλά γραφικά, πολύ καλό soundtrack και ήχος , καλή υπόθεση, αρκετό χιούμορ, εύκολο gameplay ήταν μόνο μερικά από τα στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίσει και να το αγαπήσουν αρκετοί. Βέβαια δεν ήταν τέλειο καθώς ή μικρή του διάρκεια και οι σχετικά εύκολοι γρίφοι αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στο τέλος.
Πάντως αν πέσει στα χέρια σας, παίξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

 
Credits στο τέλος του παιχνιδιού
Διαφήμιση
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Τιμή
Γραφικά
Ήχος
Gameplay
Υπόθεση
Γρίφοι / Δυσκολία
Διάρκεια
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε μόνοι σας μαχαίρια σεφ
Επόμενο άρθροΦτιάξτε εύκολα χαλάκι πον πον (pompom)
full-throttleΜικρό σε διάρκεια και αρκετά εύκολο, αλλά σίγουρα ένα από τα κλασσικότερα point n' click adventure των 90.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια