Review: Nitecore EA45S 1000lm, ένας πολύ ισχυρός φακός για απαιτητικούς χρήστες

0
φακός τσέπης nitecore ea45s

Για όσους ασχολούνται με τους φακούς, η εταιρία Nitecore δεν χρειάζεται συστάσεις. Για αυτούς που δεν είναι και τόσο σχετικοί, θα πούμε ότι πρόκειται για μία εκ των κορυφαίων εταιριών παγκοσμίως. Ο φακός που θα δούμε σε αυτό το άρθρο είναι ο Nitecore EA45S, ένα πολύ ισχυρός φακός με φωτεινότητα 1000 lumens, που ανήκει στην κατηγορία Explorer.

Ας τον δούμε αναλυτικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά Nitecore EA4S


ΓενικάΜοντέλοEA4S
ΕταιρίαNitecore
ΕίδοςΦακός χειρός
Τιμή40-90 ευρώ
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Εγγύηση5 χρόνια
ΛαμπτήραςΤύπος λαμπτήραLED
ΜοντέλοCree XPL Hi V3
Μέγιστη φωτεινότητα1000 lumens
Μέγιστη απόσταση ακτίνας402 μέτρα
Μπαταρία Μπαταρίες4 χ ΑΑ
Διάρκεια χρήσης45 λεπτά – 416 ώρες
Προστασία/ΑντοχήΠροστασία έναντι νερούIPX8 (υποβρύχιος έως 2μ)
Αντοχή σε χτυπήματαπτώσεις μέχρι 1.5 μέτρο
Διαστάσεις / ΒάροςΜήκος174 χιλιοστά
Διάμετρος34 χιλιοστά
Βάρος132 γραμμάρια

 

Εντυπώσεις από φακό Nitecore EA45S


O φακός Nitecore EA45S είναι ένας αρκετά ποιοτικός φακός που απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα πολύ ανθεκτικό φακό με υψηλή απόδοση. Δεν είναι φακός για το σπίτι ή τον κήπο, αλλά φακός για εξωτερικές δραστηριότητες (πχ camping, πεζοπορία, ορειβασία…). Γιαυτό είναι και αρκετά ακριβός.

Φωτεινότητα 1000 lumens

Ο Nitecore EA45S διαθέτει τον λαμπτήρα LED Cree XPL Hi V3, ο οποίος μπορεί να δώσει μέχρι 1000 lumens φωτεινότητα. Τα 1000 lumens είναι αρκετά μεγάλο νούμερο για φακό (οι περισσότεροι φακοί τσέπης έχουν 100-250 lumens). Συνήθως 1000 lumens μπορούν να δώσουν οι πολύ μεγάλοι εσωτερικοί λαμπτήρες. 

400 μέτρα εμβέλεια ακτίνας

Ο φακός EA45S είναι φακός για εξωτερικούς χώρους. Γιαυτό δεν είναι τόσο η μεγάλη φωτεινότητα το πιο σημαντικό του χαρακτηριστικό – εξάλλου υπάρχουν φακοί με διπλάσια και τριπλάσια lumens- αλλά περισσότερο η εμβέλεια που έχει. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές μπορεί να φωτίσει μέχρι 402 μέτρα απόσταση!!! Και παρότι ακούγεται λίγο υπερβολικό νούμερο, πραγματικά ισχύει. Και δεν μιλάμε απλώς ότι η ακτίνα του φωτός μπορεί να αχνοφέγγει στα 400 μέτρα, αλλά ότι πραγματικά μπορεί να φωτίσει στα 300-400 μέτρα (δηλαδή μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες).

5 + 3 λειτουργίες 

φακός nitecore

Διαθέτει 5 διαφορετικές βαθμίδες φωτεινότητας και 3 έξτρα λειτουργίες (SOS, στροβοσκόπιο και σήμα τοποθεσίας). Οι βαθμίδες αλλάζουν από το κουμπί λειτουργίας, ενώ υπάρχει και γρήγορη έναρξη της turbo mode κρατώντας πατημένο το κουμπί αλλαγής όσο ο φακός είναι κλειστός.

Η λειτουργία SOS/στροβοσκοπίου ενεργοποιείται αν κρατήσετε πατημένο για 1 δεύτερο το κουμπί mode όσο ο φακός είναι ανοιχτός.

Lockout mode, προστασία υπερθέρμανσης και ένδειξη φόρτισης μπαταρίας

Ο φακός της Nitecore έχει και μία ακόμα λειτουργία που δεν είναι και τόσο γνωστή αλλά μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμη, το lockout mode. To lockout είναι με απλά λόγια κλείδωμα, ώστε να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά λάθος ο φακός και να καταναλώσει όλη τη μπαταρία. Είναι αρκετά χρήσιμο σε ταξίδια και γενικότερα είναι καλό να το έχετε πάντα ενεργοποιημένο όταν το αφήνετε κάπου. Το lockout ενεργοποιείται και απενεργοποιείται αν πατήσετε ταυτόχρονα και τα δύο κουμπιά για 1 δεύτερο.

Ένα άλλο «έξτρα» που έχει είναι ειδική τεχνολογία για προστασία από υπερθέρμανση. Έτσι αν ο φακός ζεσταθεί τόσο πολύ που μπορεί να καταστρέψει το LED ή την πλακέτα, τότε θα μειώσει αυτόματα την ισχύ.

Επίσης κάτι που δεν συναντάμε συχνά σε φακούς με μη ενσωματωμένη μπαταρία είναι ότι έχει ένδειξη φόρτισης. Η ένδειξη είναι χρωματική με ένα μπλε φως κάτω από πλήκτρο on/off και ενεργοποιείται όταν τοποθετήσετε για πρώτη φορά τις μπαταρίες και κάθε φορά που πατάτε το mode όταν ο φακός είναι κλειστός. Αν η φόρτιση είναι άνω του 50% θα αναβοσβήσει 3 φορές, αν είναι μεταξύ 10-50% 2 φορές, ενώ αν είναι κάτω από 10% μόνο μία φορά. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι προφανώς η μέτρηση γίνεται βάση τάσης, οπότε αν χρησιμοποιήσετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που λειτουργούν σε χαμηλότερη τάση, τότε ακόμα και αν είναι πλήρως φορτισμένες θα ανάψει μόνο 2 φορές ή 3 για πολύ μικρό διάστημα.

Τροφοδοσία και διάρκεια

φακός nitecore
Ενδεικτικό των υψηλών standard της εταιρία Nitecore είναι ότι οι φακοί της περιέχουν σακουλάκια σιλικόνης για την υγρασία μέσα στο σώμα του φακού

Ο φακός τροφοδοτείται από 4 μπαταρίες τύπου ΑΑ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις η διάρκεια λειτουργίας μπορεί να είναι από 45 λεπτά έως 416 ώρες (δηλαδή 18 μέρες), αναλόγως την χρήση. Στην turbo mode των 1000 lumens, μπορεί να διαρκέσει σχεδόν μία ώρα, ενώ στην μέτρια σκάλα των 200 lumens -περίπου δηλαδή όσο έχουν οι περισσότεροι φακοί τσέπης- 7 ώρες. Σίγουρα τα νούμερα δεν είναι και πολύ μεγάλα, αλλά επειδή χρησιμοποιεί απλές ΑΑ μπαταρίες, μπορεί κάποιος να έχει αρκετές μαζί του.

Κάτι που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι αυτές οι μετρήσεις έγιναν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 2400mAh, οπότε αν κάποιος χρησιμοποιήσει μεγαλύτερες επαναφορτιζόμενες (υπάρχουν έως και 4000mAh) ή απλώς αλκαλικές υπερυψηλής απόδοσης, τα νούμερα,λογικά, θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Κατασκευή

nitecore ea45s φακός

O EA45S είναι φτιαγμένος από ένα μονοκόμματο κομμάτι χυτοπρεσσαριστού αλουμινίου. Έτσι έχει εξαιρετική αντοχή και είναι πολύ πιο ανθεκτικός από τους φακούς οι οποίοι είναι φτιαγμένοι σε κομμάτια. Δεν πρόκειται να σπάσει, δεν πρόκειται να λυγίσει και δεν πρόκειται να χαλάσει κάποιο σπείρωμα. Το μοναδικό βιδωτό μέρος είναι το καπάκι για τις μπαταρίες.

Αντοχή / προστασία

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές αντέχει πτώσεις μέχρι και 1.5 μέτρο απόσταση, αλλά η αίσθηση που σου δίνει είναι ότι ακόμα και αν πέσει από πολύ ψηλότερα δεν πρόκειται να πάθει κάτι. Πραγματικά πολύ ποιοτική κατασκευή.

Εκεί που τα πάει ακόμα καλύτερα ο ΕΑ4S είναι στην αντοχή στην υγρασία, καθώς σε αντίθεση με τους περισσότερους οικονομικούς φακούς που απλώς έχουν αντοχή στη βροχή, αυτός είναι υποβρύχιος. Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και μέσα στη θάλασσα, μέχρι τα 2 μέτρα βάθος, χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως φαίνεται από την παραπάνω φώτο τον αφήσαμε ανοιχτό μέσα σε μία λεκάνη με νερό για 10 ώρες και δεν παρουσίασε καμία εσωτερική διαρροή. 

Επίσης έχει και αρκετές ηλεκτρολογικές προστασίες, όπως της ανάποδης πολικότητας αν βάλετε ανάποδα τις μπαταρίες ή την προστασία βραχυκυκλώματος με ειδικό εσωτερικό δακτύλιο.

Μέγεθος, βάρος και χρηστικότητα

Σύγκριση σε μέγεθος με ένα κλασσικό φακό τσέπης, τον Richardson Sheffield που είχαμε δει σε προηγούμενο review.

Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός φακού τσέπης είναι και το μέγεθος και η χρηστικότητα που έχει. Αν και είναι λίγο πιο μακρύς από τους περισσότερους μικρούς φακούς τσέπης, έχει στο μεγαλύτερο μέρος μικρότερη διάμετρο. Έτσι αν και θα προεξέχει λίγο, χωράει άνετα σε μία τσέπη παντελονιού. 

Το βάρος του εξαρτάται από τις μπαταρίες που χρησιμοποιείτε αλλά και πάλι είναι αρκετά μικρό και σίγουρα δεν είναι καθόλου κουραστικός.

φακός nitecore ea45s

Τώρα στο θέμα της χρηστικότητας. Το κουμπιά λειτουργίας βρίσκονται μόνο στο μπροστινό μέρος, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «tactic». Είναι αρκετά μικρός και χωράει άνετα στο χέρι, ενώ επειδή είναι λίγο ορθογώνιος είναι πιο εργονομικός συγκρατείται λίγο πιο καλά μέσα στο χέρι. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, μπορεί να στερεωθεί πολύ καλύτερα σε ποδήλατα, μηχανές ή γενικότερα εξωτερικές δραστηριότητες.

Είναι απόλυτα ζυγισμένος, έτσι μπορεί να σταθεί άνετα στο πίσω καπάκι και να ισορροπήσει χωρίς πρόβλημα. Επίσης διαθέτει υποδοχή για τρίποδα, αλλά και θέση για λουράκι, το οποίο παρέχεται στη συσκευασία.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να τον βρείτε


Οι φακοί Nitecore εισάγονται επίσημα στην Ελληνική αγορά, οπότε μπορείτε να τους βρείτε σε αρκετά Ελληνικά καταστήματα. Η τιμή πώλησης στα Ελληνικά καταστήματα είναι 90 ευρώ. Αν τον αγοράσετε από Ελληνικό κατάστημα, μπορείτε να επωφεληθείτε τις 5ετούς εγγύησης που προσφέρει ο επίσημος αντιπρόσωπος.

Βέβαια τον συγκεκριμένο τον πήραμε από την Ευρωπαϊκή αποθήκη του GEARBEST μόλις στα 40 ευρώ!!! Η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από οποιοδήποτε άλλο ξένο e-shop (πχ στο Amazon κοστίζει 60-70  ευρώ), οπότε είτε πρόκειται για ξεστοκάρισμα ή για λάθος τιμολόγηση του GEARBEST (στις Κινέζικες αποθήκες είναι αρκετά ακριβότερος). Όπως και να έχει στα 40 ευρώ είναι τρομερή προσφορά για ένα φακό τέτοιας ποιότητας και για αγορά από Ευρώπη. Δεν πρέπει να υπάρχει και πάρα πολύ μεγάλο στοκ, οπότε είναι πραγματικά όποιος προλάβει. Τα μεταφορικά είναι μόλις 1 ευρώ και επειδή είναι ενδοκοινοτική αποστολή δεν υπάρχει περίπτωση τελωνείου.

Σύνοψη: Ένας πολύ ποιοτικός φακός τσέπης για όσους δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα


Ο Nitecore EA45S είναι ένας από τους καλύτερους φακούς της αγοράς. Έχει τρομερή ποιότητα κατασκευής, υψηλή απόδοση και πολύ εργονομικό design. Τα μόνα αρνητικά στοιχεία είναι ότι δεν είναι επαναφορτιζόμενος και ότι δεν είναι και πάρα πολύ οικονομικός. Αλλά σίγουρα αξίζει κάθε του ευρώ.

Θετικά
  • Μονοκόμματος
  • Χυτοπρεσσαριστό αλουμίνιο
  • Υποβρύχιος
  • Εργονομικό design
  • Μεγάλη φωτεινότητα
  • Μεγάλη εμβέλεια ακτίνας
  • 8 διαφορετικές λειτουργίες
Αρνητικά
  • Δεν είναι επαναφορτιζόμενος
  • Δεν είναι οικονομικός
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Δράπανο μπαταρίας Parkside PABS 12 B3
Επόμενο άρθροDIY αναδιπλούμενο σκαμπό για πάγκο εργασίας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια