Review: Marco LED ring φλας για DSLR φωτογραφική (RF550D)

0
led ring flash

To Macro LED ring είναι ένα φωτογραφικό εξάρτημα για DSLR φωτογραφικές μηχανές. Παρότι η λέξη «Macro» μπορεί να ξεγελάει ότι πρόκειται για εξάρτημα μακρινών λήψεων, είναι το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή ένα φωτογραφικό εξάρτημα, που χρησιμοποιείται για πάρα πολύ κοντινές λήψεις. Αυτό που κάνει είναι να φωτίζει ομοιόμορφα και να αναδεικνύει τις λεπτομέρειες σε πάρα πολύ κοντινές λήψεις.

Το συγκεκριμένο LED ring είναι Κινέζικο, χωρίς κανένα brand, και το κόστος του είναι 25-30 ευρώ για αγορά απευθείας από Κίνα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά LED ring φλας


ΜοντέλοRF550
ΤύποςLED ring φλας
Αριθμός LED48
Θερμοκρασία χρώματος3.000 – 15.000 K
Ταχύτητα απόκρισης1 / 100 δευτ.
Προτεινόμενη απόσταση5 έως 150 εκατοστά
Βάρος200 γραμμάρια
Τροφοδοσία4 χ 1.5V ΑΑ (αλκαλικές)
Αριθμός δακτυλιδιών διάχυσης4
Αριθμός προσαρμογέων φακού8

 

Εντυπώσεις από LED ring φλας


led ring flash

Γενικότερα τα φθηνά Κινέζικα φωτογραφικά εξαρτήματα δεν είναι πάντα και της καλύτερης ποιότητας. Ειδικά οι φακοί και τα φίλτρα, τις περισσότερες φορές έχουν πολύ κακές κριτικές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φλας και γενικότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Κάποια, παρά το πολύ χαμηλό κόστος, είναι πολύ αξιοπρεπή. Αυτό συμβαίνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Για τα 25 ευρώ που κοστίζει το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι πολύ καλό και πολύ χρήσιμο. Προσαρμόζεται εύκολα σε οποιαδήποτε DSLR (σε όλες εκτός από Sony, για Sony υπάρχει άλλο μοντέλο), ότι φακό και να έχετε, ενώ αν δεν θέλετε να το βάλετε στην βάση του φλας, το βάζετε απλώς στην ειδική φορητή βάση.

Προσαρμογείς για 8 διαφορετικά διαμετρήματα

2 από τους 8 αντάπτορες που υπάρχουν στη συσκευασία

Όπως είπαμε μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε φακό, καθώς διαθέτει 8 προσαρμογείς. Συγκεκριμένα έχει προσαρμογέα για φακό διαμέτρου 49, 52, 55, 58, 62, και 67 χιλιοστών. Ο προσαρμογέας βιδώνεται πάνω στο φακό ή στο φίλτρο που έχετε και μετά το δακτυλίδι κουμπώνει πάνω σε αυτό αυτόματα. Έτσι μπορείτε να το βγάζετε και να το βάζετε ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, ο προσαρμογέας λειτουργεί και λίγο σαν hood, οπότε μπορείτε να το έχετε μόνιμα πάνω. Μόνο πρόβλημα ότι δεν κουμπώνει πάνω το καπάκι του φακού.

3 λειτουργίες

Η λειτουργία είναι πολύ απλή. Απλώς πατάτε το κουμπί mode για εναλλαγή. Το Light είναι το συνεχές φως, το FLASH το φλας, το L λειτουργία μόνο των αριστερών LED, και το R μόνο των δεξιών. Οι μπάρες είναι για την φωτεινότητα των LED

Τα LED είναι 48 τον αριθμό και παρότι δεν δείχνουν και τόσο ισχυρά, για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή macro-φωτογραφίες είναι επαρκή. Διαθέτουν 3 λειτουργίες.

  • Φλας, που ανοίγουν όποτε βγάζετε φωτογραφία
  • συνεχή λειτουργία, όπου είναι μόνιμο ανοιχτό
  • και μερική λειτουργία, όπου ανοίγει μόνο δεξιό ή το αριστερό μέρος κατ’ επιλογήν

Μάλλον δουλεύει καλύτερα με τη συνεχή λειτουργία, δηλαδή σαν φως. Στο φλας πρέπει να προσαρμόσετε το shutter speed και να το έχετε στο μάνουαλ και όχι στο autofocus, για να έχετε καλά αποτελέσματα.

Φίλτρα διάχυσης 

φίλτρο διάχυσης
Τα φίλτρα διάχυσης. Σίγουρα το λευκό είναι το πιο χρήσιμο από τα τέσσερα

Στην συσκευασία υπάρχουν 4 φίλτρα διάχυσης. Ένα διάφανο, ένα λευκό, ένα θαλασσί και ένα πορτοκαλί. Το θαλασσί και το πορτοκαλί είναι για ειδικές περιπτώσεις, αλλά το λευκό και το διάφανο είναι πολύ χρήσιμα. Αλλάζουν εύκολα, χωρίς κάποιο κλειδί, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Τροφοδοσία και διάρκεια

led diffusion ring
Λειτουργεί με 4 αλκαλικές μπαταρίας ΑΑ. Η διάρκεια εξαρτάται αναλόγως με τις μπαταρίες που θα χρησιμοποιήσετε.

Η τροφοδοσία γίνεται με 4 αλκαλικές μπαταρίας ΑΑ. Δυστυχώς δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αφού φαίνεται ότι απαιτεί πάνω από 5V για να δουλέψει (σημ. οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες έχουν τάση 1.2V ενώ οι αλκαλικές 1.5V). Αυτό είναι σίγουρα ένα μικρό μειονέκτημα.

Ποιότητα κατασκευής

Τα πλαστικά είναι λίγο ευαίσθητα, οπότε δεν είναι για επαγγελματική χρήση

Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι και κορυφαία. Καμία σχέση με επώνυμο φωτογραφικό εξοπλισμό. Αλλά, για τα λεφτά που κοστίζει δεν μπορούσες να ζητήσει και περισσότερα. Αν το χρησιμοποιείτε με προσοχή και δεν το χτυπάτε ή σας πέφτει συνεχώς, δείχνει ότι δεν θα έχει πρόβλημα.

Πόσο κάνει και που μπορείτε να την βρείτε


Το συγκεκριμένο το πήραμε από το Gearbest, όπου το είχε σε flash sale περίπου 25€ . Η κανονική του τιμή είναι 35 ευρώ, αλλά το βγάζει συχνά σε προσφορά, οπότε με λίγο υπομονή το πετυχαίνετε πάλι τα 25. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εκπτωτικό κουπόνι.

Ο χρόνος παράδοσης ήταν περίπου 20 ημέρες με απλό ταχυδρομείο (συγκεκριμένα με Belgian Post). Αν δεν ξέρετε τι είναι το Gearbest ή δεν έχετε ξανά-αγοράσει ποτέ από εξωτερικό, μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό.

Σύνοψη: Αρκετά χρήσιμο για ερασιτέχνες και ήμι-επαγγελματίες φωτογράφους


To συγκεκριμένο φωτογραφικό εξάρτημα είναι μία πολύ χρήσιμη προσθήκη για όποιον ασχολείται με φωτογραφήσεις  από πολύ κοντινή απόσταση. Παρότι είναι αρκετά χρήσιμο για όλους, η ποιότητα κατασκευής το κάνει ιδανικό μόνο για ερασιτέχνες ή ήμι-επαγγελματίες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάμερες με διάμετρο φακού 47 έως 67 χιλιοστών, ενώ αν και διαθέτει και λειτουργία φλας, είναι πιο χρήσιμο σαν μόνιμο φως.

Στην τιμή των 25-30 ευρώ είναι μία πολύ καλή επιλογή. Με περισσότερα χρήματα παίρνετε κάτι πολύ καλύτερο.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Προσαρμόζεται σε αρκετούς φακούς
  • Απλή λειτουργία
  • 4 φίλτρα
Θετικά
  • Μέτρια ποιότητα κατασκευής
  • Δεν λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Φωτογραφίες unboxing


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Κλαδευτικό αλυσοπρίονο Makita EA3110
Επόμενο άρθροDIY σφιγκτήρας από κοιλοδοκό και κόντρα πλακέ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια