Zorin OS, μια Linux διανομή που θυμίζει Windows

0
Zorin Os

To Zorin OS είναι μία ακόμα διανομή Linux. Κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια και έχει ήδη αρκετές εκδόσεις στο ενεργητικό της. Είναι αρκετά δημοφιλής και έχει (σχετικά) μεγάλο community που τη στηρίζει. Βασίζεται στο -γνωστά σε όλους- Ubuntu και σκοπός της είναι να γίνει ένα εύκολο βήμα μεταπήδησης από Windows σε Linux, καθώς είναι σχεδιασμένη έτσι -θυμίζει Windows στην εμφάνιση- ώστε να διευκολύνει τους χρήστες των Windows να εισέλθουν στον “μαγικό” κόσμο των Linux.

Windows XP και Windows 7 


Κάθε διανομή Linux που θέλει να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες, ρίχνει βάρος σε ένα τομέα που την κάνει ξεχωριστή από τις υπόλοιπες διανομές. Έτσι και το Zorin έχει δώσει βάρος στο τομέα της εμφάνισης και του dekstop περιβάλλοντος ώστε να μοιάζει με την εμφάνιση των Windows. Και η αλήθεια είναι ότι τα έχει καταφέρει αρκετά καλά σε αυτό το κομμάτι.
Zorin OS
To Look Changer του Zorin, με επιλογές για XP, 7 και Gnome 2
Μοιάζει εξαιρετικά και στα Windows XP και στα Windows 7 (όχι ακόμα Windows 8) στην εμφάνιση και στις λειτουργίες. Ειδικά το menu και το πάνελ είναι σχεδόν ολόιδια. Η εναλλαγή ανάμεσα σε εμφάνιση XP και 7 είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού χωρίς επανεκκίνηση όσες φορές θέλετε. Φυσικά αν δεν σας αρέσει η εμφάνιση των windows, μπορείτε να επιλέξετε και την εμφάνιση, στο κλασσικό στυλ για Linux, gnome 2.

 

Zorin Dekstop Enviroment, compiz και nautilus

To Zorin, έχει το δικό του desktop enviroment το οποίο είναι μια παραλλαγή του Unity και του Gnome. Είναι πειραγμένο έτσι, ώστε να δίνει στους χρήστες την αίσθηση των Windows. Είναι αρκετά πλούσιο και αρκετά γρήγορο.
Μερικές μόνο από τις επιλογές του compiz
Μερικές μόνο από τις επιλογές του compiz
Για window manager το Zorin έχει τον compiz. Ο compiz είναι ένας πολύ πλούσιος σε χαρακτηριστικά w.m. με υποστήριξη σε 3d και αρκετά εφέ. Έχει αρκετές επιλογές και μπορεί να πειραχτεί αρκετά. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε στασιμότητα και χρησιμοποιείται σε ελάχιστες διανομές (κυρίως Ubuntu).
Τέλος για file manager έχει τον nautilus, έναν file manager o οποίος βρίσκεται σε πάρα πολλές διανομές linux. Δεν είναι τέλειος (ίσα ίσα), αλλά λόγω της δημοτικότητάς του και της παρουσίας του σε τόσες διανομές έχει integration με αρκετές εφαρμογές και διάφορα addons.

Ubuntu Software Center και deb

Zorin OS
To Software Center μέσω του οποίου μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση εφαρμογών
Ακόμα όμως και προγράμματα τα οποία δεν υπάρχουν στο Ubuntu Software Center, θα μπορέσετε να τα εγκαταστήσετε εύκολα αν έχουν deb package. Το deb είναι το πακέτο όσων διανομών προέρχονται από το debian και είναι συνήθως ένα από τα 2 πακέτα που πάντα έχουν οι εφαρμογές για Linux.To Zorin βασίζεται στα Ubuntu και έτσι όπως σχεδόν κάθε παράγωγη διανομή των Ubuntu, έχει και αυτή το Software Center. To Software Center είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για την προσθήκη προγραμμάτων. Φυσικά δεν έχει τα πάντα και μερικές φορές οι εκδόσεις των προγραμμάτων δεν είναι οι τελευταίες, αλλά σίγουρα για τους αρχάριους χρήστες είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Στο Zorin έχει λίγο διαφορετικά αποθετήρια από τα Ubuntu.

Εκδόσεις και εφαρμογές

Το Zorin βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις. Καταρχάς έχει τις δωρεάν και τις premium εκδόσεις. Οι premium εκδόσεις είναι ουσιαστικά ίδιες με τις δωρεάν εκδόσεις + την τεχνική υποστήριξη.
Οι δωρεάν εκδόσεις είναι 4. Core, Core Lite, Educational και educational Lite
Έτσι αναλυτικά έχει

Free

 • Free
  • Core 
   • Core Full
    • Core Full 64bit
    • Core Full 32bit
  • Core Lite 32bit
 • Educational
  • Educational Full
   • Educational Full 64bit
   • Educational Full 32bit
  • Educational Lite 32bit
 • Premium
  • Business
  • Ultimate
Αναλόγως με την έκδοση, οι εφαρμογές που έχει διαφέρουν. Πάντως ακόμα και οι Lite εκδόσεις του, είναι περίπου 1GB, ενώ οι full ξεπερνάνε και τα 2GB, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει αρκετές εφαρμογές σε όλες τις εκδόσεις.
 
Στην βασική full core έκδοση, έχει αρκετές κορυφαίες εφαρμογές όπως firefox, lιbre office, gimp, thunderbird, deluge και αρκετές ακόμα. Έχει τουλάχιστον μία εφαρμογή για κάθε πιθανή χρήση ενός απλού χρήστη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα out of the box, χωρίς καμία εγκατάσταση.
Αναλυτικά οι βασικές εφαρμογές που έχει η full core έκδοση είναι οι εξής

 

Zorin 9.1 Core
Βασίζεται Ubuntu 
Kernel3.13.0-32
DesktopZorin(Unity)
File ManagerNautilus
Window ManagerCompiz
Package ManagerDeb
Apps
BrowserFirefox 30.0
OfficeLibre Office 4.2.42
EmailThunderbird
Video PlayerTotem 3.10.1/VLC
Music Player Rhythmbox
TorrentDeluge
Dvd BurningBrasero
Image ViewerGnome I.V./ Shotwell
Image EditorGimp 2.8.10
ChatEmpathy
TerminalGnome Terminal 3.4.2
Text Editorgedit 3.10
Bonus Apps
EmulatorsWine 1.6.2
PlayOnLinux
ΔιάφοραOpenshot Video Editor
Educational VersionCallibre
Geogebra
Stellarium
Scratch
Dia
LibreCad
Celestia
Στην educational έχει ακόμα περισσότερες εφαρμογές κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπως το Stellarium, Callibre, Dia, LibreCad, Celestia, Geogebra, Scratch και πάρα πολλές ακόμα.

Wine και playonlinux

To Zorin δεν εξαντλεί τις ευκολίες στους πρώην χρήστες των windows μόνο στο οπτικά και λειτουργικά αλλά προσπαθεί να διευκολύνει τους χρήστες των Windows έχοντας ήδη εγκαταστημένα το Wine και playonlinux σε όλες τις εκδόσεις. Το Wine και, το frontend του, playonlinux, είναι δύο εφαρμογές που σας επιτρέπουν την εγκατάσταση αρκετών εφαρμογών των windows σε linux πάρα πολύ εύκολα. Έτσι είναι πολύ πιθανό, οι αγαπημένες σας εφαρμογές των Windows, ακόμα και ας μην έχουν υποστήριξη σε Linux να μπορούν να τρέξουν μέσα από το Wine και το playonlinux.

Εγκατάσταση

Το Zorin μπορεί να τρέξει σαν live version ή να το κάνετε εγκατάσταση στο σκληρό σας. Το μενού εγκατάστασης είναι πάρα πολύ εύκολο και είναι ακριβώς ίδιο με αυτό των Ubuntu. Τα iso υπάρχουν σε torrent και στο sourceforge και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Αν έχετε υπολογιστή σχετικά καινούργιο με 2GB μνήμης ή και περισσότερο, συνίσταται να βάλετε κάποια από τις 64Bit εκδόσεις (Core ή educational). Αν αντιθέτως έχετε αρκετά παλιό υπολογιστή με λίγη μνήμη (πχ 1GB), καλύτερα είναι να διαλέξετε μία εκ των δύο Lite.
 
Αν δεν επιλέξετε torrent, καλό είναι να τα κατεβάσετε με κάποιον download manager (πχ uget) γιατί έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος.
 
Αν θέλετε να δείτε ποια έκδοση ταιριάζει καλύτερα στο σύστημά σας, τότε μπορείτε να τις κατεβάσετε όλες και να τις δοκιμάσετε ή με virtualbox ή ακόμα καλύτερα με κάποιο multiboot (όπως το easy2boot) πρόγραμμα πριν κάνετε την εγκατάσταση. 

 


Συνοψίζοντας

H πολύ όμορφη start page του Zorin στο firefox
Το Zorin OS είναι μια αρκετά καλοφτιαγμένη διανομή Linux που μετράει ήδη 4 χρόνια παρουσίας. Βασίζεται πάνω στα Ubuntu και σκοπός της είναι να δελεάσει χρήστες των Windows να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν Linux.
H μεγάλη του ομοιότητά με τα Windows, το κάνει όντως ξεχωριστό. Και αν το συνδυάσετε με την ύπαρξη του Wine μέσω του οποίου μπορείτε να εγκαταστήσετε αρκετές εφαρμογές των Windows σε Linux, είναι σίγουρα υποψήφιο ως μια από τις καλύτερες διανομές Linux για χρήστες Windows.
Παρόλο που έχει πολλά εφέ και αρκετά χαρακτηριστικά παραμένει αρκετά ελαφριά διανομή και μπορεί να τρέξει και σε σχετικά αργά μηχανήματα.
Αν είστε χρήστης των Windows και θέλετε έστω και από περιέργεια να δοκιμάσετε μια διανομή Linux,  το Zorin σίγουρα είναι μια καλή επιλογή.
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροUberStudent 4.0 Socrates, μια διανομή για την εκπαιδευτική κοινότητα
Επόμενο άρθροlaby ένα απλό robot-game με τη χρήση κώδικα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια