UberStudent 4.0 Socrates, μια διανομή για την εκπαιδευτική κοινότητα

0
Το Linux έχει πλέον τόσες διαφορετικές διανομές που κάποιος θα ήθελε μήνες μόνο και μόνο για να τις δοκιμάσει όλες. Βέβαια οι περισσότερες είναι παράγωγες διανομές κάποιον κύριων διανομών και έτσι έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους. Αλλά παρόλα αυτά έχουν στοιχεία που τις διαφοροποιούν αρκετά, ειδικά ως προς το κοινό το οποίο απευθύνονται.
 
Έτσι και το UberStundent, αν και είναι μια διανομή που αν και βασίζεται πάνω στο Ubuntu (το οποίο βασίζεται πάνω στo Debian), έχει κάτι διαφορετικό που την κάνει λίγο ξεχωριστή.

Που απευθύνεται

Το UberStudent ξεκίνησε το 2010 από τον Stephen Ewen, έναν καθηγητή που ήθελε να δημιουργήσει μια διανομή κατάλληλη για άτομα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή για όσους ήθελαν να προετοιμαστούν για την τριτοβάθμιαια εκπαίδευση.
Έτσι όλη η διανομή είναι φτιαγμένη πάνω σε αυτή τη βάση και έχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να το πετύχει.

 

Που βασίζεται

Το UberStudent είναι παράγωγη διανομή από το Ubuntu. Πάντα οι εκδόσεις του βασίζονται σε LTS εκδόσεις του Ubuntu, προσφέροντας έτσι υποστήριξη για 5 περίπου χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης του UberStudent.
Έτσι το UberStudent 4.0 Socrates θα έχει υποστήριξη μέχρι το 2019 από την ομάδα του Ubuntu και την ομάδα του Uberstudent.

 

Desktop Enviroment και Window Manager

To UberStudent έχει το γνωστό στους περισσότερους XFCE περιβάλλον (συγκεκριμένα έχει το XFCE 4.10). Το XFCE είναι ένα ελαφρύ αλλά πλούσιο σε χαρακτηριστικά. Βασίζεται πάνω στο Gnome 2 και δεν προσφέρει desktop animations. To XFCE χρησιμοποιείται σαν default dekstop από αρκετές διανομές με πιο γνωστές τα XUbuntu, Manjaro, Linux Lite και Ubuntu Studio. Μπορεί βέβαια να εγκατασταθεί manual σε πάρα πολλές ακόμα.
Το UberStudent έχει σαν default Window Manager τον Xfwm, τον window manager του XFCE.
To Uberstudent έχει το κλασσικό μενού που υπήρχε στο Gnome 2. Είναι αρκετά καλοφτιαγμένο και πολύ τακτοποιημένο, κάνοντας πολύ εύκολη τη αναζήτηση προγραμμάτων.
Τα Settings, έχουν αρκετές επιλογές και είναι σχετικά εύκολα στη χρήση. Έτσι με σχετική ευκολία και χωρίς να ψάξετε αρκετά, μπορείτε να αλλάξετε μερικές βασικές παραμέτρους στα UberStudent.

Βασικές Εφαρμογές

Το UberStudent είναι μια σχετικά βαριά διανομή. Στα παραπάνω από 2.5 GΒ χώρου της, έχει συμπεριλάβει αρκετά προγράμματα, τα περισσότερα από αυτά κορυφαία στον τομέα τους. Κύριο μέλημα της ομάδας του UberStudent, ήταν τα προγράμματα να είναι cross-platform 1 έτσι ώστε να είναι εύκολη η μετάβαση από κάποιο άλλο λειτουργικό στο UberStudent αλλά και η ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών λειτουργικών.
Έτσι έχει πολύ γνωστές εφαρμογές όπως το Libre Office,gimp, Firefox, Chromium, leafpad, vlc, inkscape, guake terminal και πάρα πολλές ακόμα.
Αναλυτικά έχει
 
UberStudent 4.0 Socrates
Βασίζεται Ubuntu 14.04 LTS
Kernel3.13.0-24
DesktopXFCE 4.10
File ManagerThunar
Window ManagerXfwm
Package ManagerDeb
Apps
BrowserChromium/Firefox
OfficeLibre Office
EmailThunderbird
Video PlayerVLC
Music Player Audacious
TorrentDeluge
Dvd BurningXfburn
Image EditorGimp
ChatPidgin/Hexchat
TerminalGuake
Bonus Apps
GamesSteam
ΔιάφοραInkScape
EducationalZotero
Cherrytree
Callibre
Artha
Impressive
LyX
Anki

Εκπαιδευτικά

Εκτός όμως από τα βασικά προγράμματα το UberUbuntu έχει αρκετά προγράμματα που σχετίζονται με τον εκπαιδευτικό τομέα. Και εκεί ουσιαστικά υπάρχει η διαφοροποίηση του UberUbuntu με τις υπόλοιπες διανομές.
Το UberUbuntu έχει ήδη εγκατεστημένα όλα τα απαραίτητα προγράμματα που χρειάζεται κάποιος φοιτητής ή εκπαιδευτής. Έτσι έχει εφαρμογές για office (Libre Office), για παρουσιάσεις, για LaTeX, για ebooks, για βιβλιογραφία και γενικά αρκετά βοηθήματα που μπορεί να χρειαστεί κάποιος φοιτητής (πχ converters, freeminds,flashcards,notebooks….).
 
Κάτι που κάνει το UberUbuntu ξεχωριστό λίγο, είναι ότι εκτός από τα προγράμματα τα οποία έχει, έχει και αρκετές Web εφαρμογές ενσωματωμένες στο menu, κάτι πολύ θετικό ειδικά για αρχάριους χρήστες ή για χρήση του UberUbuntu σαν Live CD/USB.

 

Ubuntu Software Center και deb

To UberStudent βασίζεται πάνω στο Ubuntu 14.04 LTS, έτσι όπως σχεδόν κάθε παράγωγη διανομή των Ubuntu, έχει το Ubuntu Software Center, το οποίο θα σας διευκολύνει αρκετά στην εγκατάσταση εφαρμογών. Βέβαια το UberStudent έχει προσθέσει αρκετά επίσημα repositories που δεν υπάρχουν στις διανομές των Ubuntu συνήθως, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τη λήψη πρόσφατων εκδόσεων μερικών πολύ γνωστών προγραμμάτων.
Επίσης το UberStudent έχει διαχείριση πακέτων deb, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στα περισσότερα προγράμματα που απευθύνονται σε Linux θα βρείτε έτοιμο πακέτο deb για εγκατάσταση.

Εγκατάσταση

Το UberStudent 4.0 Socrates, διατίθεται σε έκδοση 32 και 64bit. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από εδώ ή να επιλέξετε (έναντι μικρού αντιτίμου) να σας σταλεί ταχυδρομικά γραμμένο σε Dvd.
Οι απαιτήσεις του είναι 1GB Ram μνήμη (αν και προτείνεται τουλάχιστον 2 για ομαλή χρήση).
Αν επιλέξετε να το κατεβάσετε, καλό είναι να προτιμήσετε να το κάνετε ή μέσω torrent ή με κάποιο download manager (πχ Uget) ο οποίος έχει resume/pause, γιατί είναι σχετικά μεγάλο σε μέγεθος.

 


Συνοψίζοντας

Το UberStudent 4.0 Socrates είναι μια αρκετά καλοφτιαγμένη διανομή. Βασίζεται στα (X)Ubuntu και έχει το αρκετά καλό και ελαφρύ γραφικό περιβάλλον Xfce. Απευθύνεται κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα (φοιτητές/σπουδαστές/καθηγητές), και σίγουρα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές στον συγκεκριμένο τομέα.
Όπως όλες οι εκδόσεις του UberStudent, έτσι και η 4.0 Socrates είναι LTS, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα έχει υποστήριξη μέχρι το 2019 σίγουρα από την ομάδα του Ubuntu.
 
Σίγουρα είναι μια πολύ καλή διανομή, που αξίζει κάποιος να την δοκιμάσει. 

  1. Cross-Platform : Είναι τα προγράμματα τα οποία μπορεί να τρέξουν στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα (συνήθως Win, Mac και Linux)↩
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροI-Nex μια open source εφαρμογή για hardware analysis υπολογιστών με Linux
Επόμενο άρθροZorin OS, μια Linux διανομή που θυμίζει Windows
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια