Τι είναι το Cloud Storage και ποιο από όλα να επιλέξετε

0
υπηρεσίες cloud

Το cloud storage είναι η αποθήκευση δεδομένων σε σέρβερ στο διαδίκτυο. Συνήθως τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται σε κομμάτια ταυτόχρονα σε πολλαπλούς σέρβερ, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια. Ανακαλύφθηκε πάρα πολλά χρόνια πριν, αλλά αναπτύχθηκε ραγδαία μετά το 2005. 

Ανάπτυξη

Το cloud storage είναι μια μόδα που αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια. Αν και υπήρχαν πάρα πολλές υπηρεσίες που προσέφεραν την δυνατότητα να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο όπως το rapidshare,mediafire..),  η επανάσταση ήρθε όταν άρχισαν να προσφέρουν αυτόματο συγχρονισμό δεδομένων μεταξύ του τοπικού δίσκου και του χώρους στο cloud. Ο πρωτοπόρος που έκανε γνωστό το cloud storage στο μέσο χρήστη, ήταν το dropbox και από τότε ακολούθησαν δεκάδες άλλα. Πλέον η πλειοψηφία των χρηστών το χρησιμοποιεί είτε για τη αποθήκευση ή backup ή για συγχρονισμό των δεδομένων τους.

Τα δεδομένα σας πάνε παντού

Το κύριο πλεονέκτημα του cloud storage είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να απαλλαγείτε εντελώς από φυσικά μέσα. Έτσι αν χρειάζεστε να πάτε ταξίδι, δεν είναι ανάγκη να κουβαλάτε μαζί σας δίσκους ή stick για να πάρετε μαζί τα δεδομένα που ίσως σας είναι απαραίτητα. Μια σύνδεση στο ίντερνετ και τα δεδομένα σας είναι πάντα κοντά σας.

Μεγαλύτερη ασφάλεια από τον δίσκο του υπολογιστή σας

Ένα ακόμα θετικό του cloud storage, είναι ότι δεν έχετε φόβο απώλειας ή καταστροφής των δεδομένων σας. Σε αντίθεση με τους φυσικούς δίσκους, όπου συνήθως όλα τα δεδομένα σας είναι αποθηκευμένα σε ένα μόνο μέρος, στο cloud storage τα αρχεία σας είναι ταυτόχρονα σε αρκετούς server που συνήθως είναι σε εντελώς διαφορετικά μέρη. Έτσι ακόμα και τεράστια φυσική καταστροφή να γίνει στους χώρους ενός σέρβερ, πιθανότητα θα υπάρχουν αντίγραφα σε ασφαλή μέρη. Αν και φυσικά, τίποτα δεν αποκλείεται μέχρι στιγμή δεν έχει συμβεί κάποια απώλεια δεδομένων σε cloud.

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο Cloud;

Πριν λίγους μήνες έγινε γνωστή μια πολύ μεγάλη απώλεια προσωπικών δεδομένων από το cloud της Apple. Χιλιάδες γυμνές φωτογραφίες από διάσημες γυναίκες  διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Αυτό ήταν μια καλή αφορμή , να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το πόσο ασφαλή είναι η αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε cloud.Και αν και κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος πως έγινε αυτή η κλοπή των δεδομένων, ένα είναι σίγουρο. Ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. 

Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κλαπούν τα δεδομένα από ένα απλό λογαριασμό cloud. Τις περισσότερες φορές, έχουν ευθύνη οι χρήστες. Βέβαια μπορεί να έχει ευθύνη και η ίδια η υπηρεσία Cloud, αν προσφέρει ελλειπή κωδικοποίηση η προστασία. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν υπηρεσίες cloud που υπόσχονται αυξημένη κωδικοποίηση των δεδομένων σας, ακόμα και στον ίδιο σας το δίσκο ή two-step πιστοποίηση (χρειάζεται και ειδικό κωδικό που σας αποστέλλετε σε μήνυμα στο κινητό ή μέσω τηλεφώνου).

Βέβαια εκτός από τον φόβο διαρροής των δεδομένων μας, σε άλλα φυσικά πρόσωπα, υπάρχει και το ενδεχόμενο παρακολούθησής μας από υπηρεσίες όπως NSA. Για περισσότερα σε αυτό το ευαίσθητο θέμα μπορείτε να δείτε εδώ , σε μια συνέντευξη του πρώην εργαζομένου στη NSA, EdwardSnowden.

Πίσω
Επόμενο

Χαρακτηριστικά Cloud Storage

Όπως είπαμε, υπάρχουν στην αγορά δεκάδες (περισσότερες από 30) υπηρεσίες cloud αυτή τη στιγμή. Η καθεμία προσπαθεί να κερδίσει ένα μερίδιο στην αγορά, προσφέροντας λίγο διαφορετικές υπηρεσίες από τον ανταγωνισμό. Έτσι ένα cloud μπορεί να προσφέρει φτηνότερα GB, ενώ κάποιο άλλο να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια και κωδικοποίηση. Έτσι δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία αυτή τη στιγμή που να υπερτερεί έναντι όλων των υπολοίπων σε όλους τους τομείς.

Το ποια υπηρεσία είναι καλύτερη για εσάς εξαρτάται απόλυτα από τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις. Τα κύρια χαρακτηριστικά που έχουν οι cloud υπηρεσίες και διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους είναι οι εξής

Δωρεάν GB

Οι περισσότερες υπηρεσίες Cloud, προσφέρουν δωρεάν μερικά GB για να προσελκύσουν χρήστες. Αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 1 έως 50 GB

Μέγιστο μέγεθος αρχείου

Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν κανένα όριο στα αρχεία που μπορείτε να αποθηκεύσετε. Μερικές όμως έχουν (κυρίως στο δωρεάν λογαριασμό), και είναι αρκετά μικρό (πχ 200MB). Καλό είναι να το προσέξετε αν σας ενδιαφέρει

Τιμή pro λογαριασμού

Αν χρειάζεστε αρκετά GB, τότε μάλλον θα αναγκαστείτε να αγοράσετε μια συνδρομή σε κάποια cloud υπηρεσία. Οι τιμές διαφέρουν αρκετά και μπορείτε να βρείτε 100GB από 2 έως 100 ευρώ το μήνα

Μέγιστα GB

Μερικές υπηρεσίες cloud, έχουν περιορισμό στο μέγιστο χώρο που μπορείτε να αγοράσετε. Άλλες προσφέρουν απεριόριστο. Αν έχετε σκοπό να αποθηκεύσετε πάρα πολλά δεδομένα, είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξετε σίγουρα.

Συμβατότητα με λειτουργικά συστήματα

Σχεδόν όλα τα cloud προσφέρουν συμβατότητα με Windows, Mac, Android και iOS για τα desktop client που παρέχουν. Αν όμως είστε χρήστης διαφορετικού λειτουργικού (πχ Linux, Blackberry), θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με αρκετές εταιρίες σίγουρα. Έτσι καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζει όλες τις συσκευές τις οποίες διαθέτετε, πριν αγοράσετε κάτι.  

Κωδικοποίηση και ασφάλεια

Αν έχετε σκοπό να αποθηκεύσετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο cloud, τότε καλό είναι να προτιμήσετε μια εταιρία που προσφέρει αυξημένη ασφάλεια και κωδικοποίηση. Το βέλτιστο θα ήταν τα αρχεία σας να είναι κωδικοποίημενα και στον τοπικό δίσκο εκτός από τον server, το οποίο είναι κάτι που το προσφέρουν πλέον αρκετές εταιρίες. Επιπλέον ασφάλεια μπορείτε να εξασφαλίσετε με την προσθήκη 2-step verification αν το προσφέρει η υπηρεσία.

Backup υπηρεσίες

Εκτός από δεδομένα, τα cloud είναι ένας καλός χώρος να αποθηκεύουμε backup από τον υπολογιστή  ή το κινητό μας. Μερικές εταιρίες προσφέρουν αυξημένες λειτουργίες backup ενώ άλλες δεν προσφέρουν καθόλου. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν συγκεντρωτικό πίνακα με τις γνωστότερες υπηρεσίες Cloud και τα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στις υπηρεσίες που πρόσφεραν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2014. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Αναλυτικός πίνακας με υπηρεσίες cloud storage
 
Πίσω
Επόμενο

Πολιτική σχολιασμού

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης.
Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι « I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.