Κάθε φορά που ανοίγετε κάποια εφαρμογή, κάνετε κάποια αναζήτηση ή σερφάρετε σε κάποια ιστοσελίδα, αφήνετε στον υπολογιστή σας κάποια αρχεία. Τα αρχεία αυτά, τις περισσότερες φορές είναι βοηθητικά, καθώς κάνουν ευκολότερο και γρηγορότερο το άνοιγμα της ίδιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής στο μέλλον.
Εγκατάσταση CCleaner
Για να εγκαταστήσετε το CCleaner, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε το αρχείο της έκδοσης που θέλετε, και να το τρέξετε. Την βασική έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από το Filehippo ενώ τις άλλες δύο απευθείας από την σελίδα της Piriform.
Κάτι αρνητικό με το CCleaner, είναι ότι μαζί με την εγκατάσταση του CCleaner, κάνει κρυφά και εγκατάσταση του Google Chrome. Φυσικά ο Chrome είναι ίσως ο κορυφαίος Browser αυτή τη στιγμή, οπότε αν δεν τον έχετε ήδη, λίγο το κακό. Πάντως καλό είναι να προσέχετε τι γίνεται εγκατάσταση κάθε φορά, γιατί πολλές φορές οι άλλες εφαρμογές δεν είναι τόσο αθώες όσο το Google Chrome.
Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε την διεύθυνση στον δίσκο, όπου θέλετε να γίνει η εγκατάσταση, αλλά αν δεν έχετε κάποιο καλό λόγο και είστε αρχάριος χρήστης, αφήστε τα όπως είναι και πατήστε επόμενο ώσπου να τελειώσει η εγκατάσταση.
Βέβαια εκτός από τις εκδόσεις που πρέπει να εγκατασταθούν στον υπολογιστή, το CCleaner κυκλοφορεί και σε portable έκδοση που μπορεί να τρέξει απευθείας από usb stick (ή οτιδήποτε παρόμοιο). Φυσικά οι δυνατότητες ίσως είναι περιορισμένες (αν πρόκειται πχ για υπολογιστή νετ καφέ ή Πανεπιστημίου) και θα αφορούν μόνο τον δικό σας χώρο.
Λειτουργίες εκκαθάρισης
Η πρώτη λειτουργία που έχει το CCleaner (ακόμα και η βασική έκδοση) είναι η λειτουργία εκκαθάρισης αρχείων. Σε αυτή τη λειτουργία υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες. Οι υπηρεσίες των Windows και οι υπόλοιπες εφαρμογές.
Στην καρτέλα με τα υπόλοιπα προγράμματα, το τι θα δείτε ακριβώς, εξαρτάται καθαρά από τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει εσείς στο λειτουργικό σας. Εκεί θα βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι browser (Chrome, Opera, Firefox…) με τις επιλογές να είναι ίδιες ή παρόμοιες με αυτής της πρώτης καρτέλας του Internet Explorer.
Για τις υπόλοιπες εφαρμογές τυχόν καθαρισμός, σημαίνει καθαρισμός της προσωρινής μνήμης της ίδιας της εφαρμογής. Έτσι αν σβήσετε πχ την προσωρινή μνήμη του VLC (ή οποιαδήποτε άλλου media player), θα διαγραφεί η λίστα με τις πρόσφατες προβολές, δεν θα μπορείτε να συνεχίσετε ακριβώς από το ίδιο σημείο το οποίο είχατε διακόψει μία ταινία, θα διαγραφούν οι επιλογές που είχατε κάνει για υπότιτλους σε κάποιες ταινίες (όχι οι ίδιοι οι υπότιτλοι) και διάφορα άλλα παρόμοια.
Registry
Διάφορα εργαλεία
Εκτός από τις παραπάνω δυνατότητες καθαρισμού, το CCleaner, προσφέρει και διάφορα άλλα χρήσιμα εργαλεία.
Uninstall
Με το Uninstall, όπως λέει και το όνομά του, μπορείτε να κάνετε ασφαλή απεγκατάσταση όποιας εφαρμογής επιθυμείτε. Μπορείτε να κάνετε φυσικά ακριβώς την ίδια διαδικασία και από τον πίνακα ελέγχου του Windows.
Εκτός από απεγκατάσταση, μπορείτε να κάνετε και επιδιόρθωση αν κάποια εφαρμογή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα επιλυθεί με αυτή τη διαδικασία) ή αλλαγή ονομασίας, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε πιο εύκολα κάποια εφαρμογή
Startup
Με αυτή την επιλογή, μπορείτε να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θα φορτώνουν όταν ξεκινάει το λειτουργικό σύστημα. Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο, καθώς πολλές φορές φορτώνουν εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες πάντα (πχ torrent client) και λειτουργούν κρυφά. Έτσι εκτός από αργή εκκίνηση, μπορεί να αντιμετωπίζεται προβλήματα και με την μνήμη ή την ταχύτητα στο διαδίκτυο.
Γιαυτό καλό είναι μέσω αυτής της ρύθμισης, να επιλέξετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα προγράμματα κατά την εκκίνηση. Αν δείτε ονόματα εφαρμογών που δεν γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν, πριν τα απενεργοποιήσετε κάντε μια αναζήτηση στο google. Μπορεί να είναι κάποια απαραίτητη λειτουργία των ίδιων των Windows που καλό θα ήταν να μην απενεργοποιήσετε, μπορεί όμως να είναι και κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα που εγκαταστάθηκε κρυφά.
Browser Plugins
Και αυτή εδώ η λειτουργία, είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και χωρίς την χρήση του CCleaner, αλλά εδώ μπορείτε να τα βλέπετε λίγο καλύτερα. Μέσω αυτής της επιλογής, μπορείτε να ενεργοποιήσετε, να απενεργοποιήσετε ή και να διαγράψετε κάθε πρόσθετο που έχετε εγκαταστήσει (ή έχουν προεγκατασταθεί από τους ίδιους τους browser) στους browser που χρησιμοποιείτε.
Φυσικά τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά χρήσιμα, αλλά αν έχετε την κακή συνήθεια να εγκαθιστάτε αρκετά, τότε ο browser γίνεται “βαρύς” και ειδικά αν δεν έχετε αρκετή μνήμη, το σερφάρισμα δεν είναι και τόσο γρήγορο. Γιαυτό, μπορείτε να απενεργοποιείτε εύκολα οποίο δεν σας είναι απαραίτητο συνεχώς και να το ενεργοποιείτε μόνο αν το χρειάζεστε.
Disk Analyzer
To εργαλείο ανάλυσης δίσκου, σας επιτρέπει την ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν στο δίσκο που θα επιλέξετε. Εκτός από ένα οπτικό γράφημα, το οποίο θα δείχνει το ποσοστό των τύπων των αρχείων στο δίσκο που επιλέξατε, σας δίνει και την δυνατότητα να βρείτε ή και να διαγράψετε (και μαζικά) αρχεία, μετά το πέρας της ανάλυσης.
Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε εύκολα όλα τα αρχεία ενός συγκεκριμένου τύπου (πχ .avi) και να τα διαγράψετε. Φυσικά ο χρόνος της ανάλυσης, εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου και το πλήθος των αρχείων που βρίσκονται σε αυτόν. Έτσι σε ένα γεμάτο δίσκο αρκετών TB, μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά ενώ σε ένα δίσκο λίγων GB, μόνο μερικά δεύτερα.
Duplicate Finder
Με αυτό το εργαλείο μπορείτε να βρείτε διπλά (ή και πολλαπλά) ίδια αρχεία στο δίσκο σας. Έτσι μπορείτε σβήνοντας τα, να ελευθερώσετε αρκετό χώρο στο δίσκο. Βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα τα διπλά αρχεία πρέπει να διαγραφούν, αφού πολλές φορές είναι αρχεία συστήματος απαραίτητα ή ακόμα χειρότερα δεν είναι στην πραγματικότητα διπλά αρχεία, αλλά διαφορετικά αρχεία που είναι σχεδόν παρόμοια. Το τελευταίο δεν συμβαίνει αρκετά συχνά, αλλά καλό είναι να ελέγχετε τι διαγράφετε κάθε φορά.
Για μεγαλύτερη σιγουριά, μπορείτε να κάνετε σάρωση συγκεκριμένων μόνο φακέλων που περιέχουν φωτογραφίες, μουσική, ταινίες ή παιχνίδια.
System Restore
Ο καθαρισμός της λίστας επαναφοράς συστήματος, σας δίνει την δυνατότητα να διαγράψετε περισσεύοντα σημεία αναφοράς που υπάρχουν και δεν είναι πλέον απαραίτητα. Για λόγους ασφαλείας, αν υπάρχει μόνο ένα σημείο αναφοράς το CCleaner δεν επιτρέπει την διαγραφή του.
Drive Wiper
To Drive Wiper είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σβήσει πλήρως τα περιεχόμενα (φανερά ή μη) που υπάρχουν σε ένα δίσκο. Προσφέρει διάφορες επιλογές μέσω των οποίων, μπορείτε να διαλέξετε πόσο συστηματική θα είναι η σάρωση του δίσκου ή αν θα σαρώσετε μόνο τον ελεύθερο χώρο του δίσκου ή ολόκληρο το δίσκο.
Για μέγιστη ασφάλεια, καλό είναι κάποιος να επιλέξει όσο πιο πολλά περάσματα (pass) γίνεται, είτε μόνο για ελεύθερο χώρο είτε για όλο το δίσκο. Αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα (ιδιαίτερα σε δίσκους μεγάλης χωρητικότητας), θα είστε σίγουροι ότι κανένα δεδομένο που υπήρχε στο δίσκο, δεν μπορεί να ανακτηθεί.
Συνοψίζοντας
Το CCleaner είναι ίσως το καλύτερο πρόγραμμα με το οποίο μπορείτε να καθαρίσετε γρήγορα τον υπολογιστή από άχρηστα αρχεία ή να σβήσετε κάθε ίχνος παρουσίας σας στον υπολογιστή που μόλις χρησιμοποιήσατε.
Εκτός από αυτά, έχει και διάφορα πολύ χρήσιμα εργαλεία, τα οποία είναι απαραίτητα στο μέσο χρήστη και μπορεί να επηρεάσουν αρκετά την επίδοση ενός υπολογιστή.
Είναι πολύ εύκολο στην χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από εντελώς αρχάριους. Σίγουρα υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία να δοθεί προσοχή από τον χρήστη, ώστε να μην γίνει κάποιο ανεπανόρθωτο λάθος που θα καταστρέψει πολύτιμα δεδομένα ή και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, αλλά ακόμα και αν βαριέστε να διαβάσετε τον παραπάνω μακροσκελή οδηγό αν δεν πατήσετε κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε τι κάνει (το οποίο παρεμπιπτόντως καλό είναι να μην κάνετε ποτέ), δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
Σίγουρα δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα που κάνει όλα αυτά, ούτε πιθανώς αυτό που τα κάνει καλύτερα από κάθε άλλο, αλλά η απλή του έκδοση είναι δωρεάν (και όχι δωρεάν κρακαρισμένη από το Piratebay) και έχει αρκετά μεγάλη κοινότητα, στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε αν δεν γνωρίζετε κάτι ή αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.