CCleaner, το καλύτερο πρόγραμμα για να καθαρίζετε τον υπολογιστή σας (Windows)

0

Κάθε φορά που ανοίγετε κάποια εφαρμογή, κάνετε κάποια αναζήτηση ή σερφάρετε σε κάποια ιστοσελίδα, αφήνετε στον υπολογιστή σας κάποια αρχεία. Τα αρχεία αυτά, τις περισσότερες φορές είναι βοηθητικά, καθώς κάνουν ευκολότερο και γρηγορότερο το άνοιγμα της ίδιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής στο μέλλον. 

Βέβαια, αν αυτό γίνεται για πάρα πολύ καιρό, τα συγκεκριμένα αρχεία είναι χιλιάδες και έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, αφού εκτός του ότι καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στον δίσκο, μειώνουν και την ταχύτητα σε διαδίκτυο, εφαρμογές, ακόμα και στο φόρτωμα του λειτουργικού συστήματος.
 
Οπότε κατά καιρούς καλό είναι να καθαρίζουμε όλα αυτά τα αρχεία, ελευθερώνοντας έτσι και χώρο, αλλά ταυτόχρονα κάνοντας τον υπολογιστή να δουλεύει όπως περίπου μετά από μια νέα εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος (το λεγόμενο format).
 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνει κάποιος αυτό. Μπορεί να γίνε μέσα από τις ίδιες τις εφαρμογές (πχ browsers), μέσα από τις ρυθμίσεις του Windows, μέσα από την γραμμή εντολών αλλά μπορεί και πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, να γίνει και μέσω κάποιων ειδικών προγραμμάτων.
 
Το πιο γνωστό και πιθανώς ένα από τα καλύτερα τέτοια προγράμματα, είναι το CCleaner της Piriform. To CCleaner, είναι αρκετά εύκολο στη χρήση και έχει πολύ καλές κριτικές. Μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10) σε 32bit και 64bit. Διαθέτει τρεις διαφορετικές εκδόσεις, με την πρώτη να είναι εντελώς δωρεάν, την δεύτερη να κοστίζει 20 περίπου ευρώ (εφάπαξ) και την τελευταία περίπου 40 ευρώ (εφάπαξ). 
 
VirtualBox_Windows864bit_04_08_2016_22_39_26Η βασική έκδοση που είναι εντελώς δωρεάν, προσφέρει δυνατότητες καθαρισμού αρχείων, διόρθωση registry, απεγκατάσταση εφαρμογών, ανάλυση δίσκου, εύρεση διπλών αρχείων, επεξεργασία λίστας εφαρμογών που φορτώνονται κατά την εκκίνηση, επεξεργασία (ενεργοποίηση/απενεργοποίηση/απεγκατάσταση) προσθέτων σε browser και πλήρη σβήσιμο δίσκων και συσκευών αποθήκευσης.
 
Η έκδοση pro, η οποία προσφέρεται στο 20 ευρώ, εκτός από όλα τα παραπάνω, προσφέρει premium υποστήριξη, έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, αυτόματες ανανεώσεις και προγραμματισμένη εκκαθάριση. Το καλό με αυτή την έκδοση, είναι ότι επιτρέπεται η δωρεάν δοκιμή για 15 μέρες, με απλή εγκατάσταση, χωρίς προσθήκη πιστωτικής.
 
Η έκδοση pro plus, η οποία προσφέρεται στα 40 ευρώ, εκτός από όλα τα παραπάνω, προσφέρει την δυνατότητα ανασυγκρότησης δίσκων, ανάκτηση αρχείων και ανάλυση hardware (περιφερειακών, μερών υπολογιστή…).
 

Εγκατάσταση CCleaner

 

Selection_084Για να εγκαταστήσετε το CCleaner, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε το αρχείο της έκδοσης που θέλετε, και να το τρέξετε. Την βασική έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από το Filehippo ενώ τις άλλες δύο απευθείας από την σελίδα της Piriform.

 

Κάτι αρνητικό με το CCleaner, είναι ότι μαζί με την εγκατάσταση του CCleaner, κάνει κρυφά και εγκατάσταση του Google Chrome. Φυσικά ο Chrome είναι ίσως ο κορυφαίος Browser αυτή τη στιγμή, οπότε αν δεν τον έχετε ήδη, λίγο το κακό. Πάντως καλό είναι να προσέχετε τι γίνεται εγκατάσταση κάθε φορά, γιατί πολλές φορές οι άλλες εφαρμογές δεν είναι τόσο αθώες όσο το Google Chrome.

Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε την διεύθυνση στον δίσκο, όπου θέλετε να γίνει η εγκατάσταση, αλλά αν δεν έχετε κάποιο καλό λόγο και είστε αρχάριος χρήστης, αφήστε τα όπως είναι και πατήστε επόμενο ώσπου να τελειώσει η εγκατάσταση.

Βέβαια εκτός από τις εκδόσεις που πρέπει να εγκατασταθούν στον υπολογιστή, το CCleaner κυκλοφορεί και σε portable έκδοση που μπορεί να τρέξει απευθείας από usb stick (ή οτιδήποτε παρόμοιο). Φυσικά οι δυνατότητες ίσως είναι περιορισμένες (αν πρόκειται πχ για υπολογιστή νετ καφέ ή Πανεπιστημίου) και θα αφορούν μόνο τον δικό σας χώρο.

Λειτουργίες εκκαθάρισης

 

CCleaner_7_v1Η πρώτη λειτουργία που έχει το CCleaner (ακόμα και η βασική έκδοση) είναι η λειτουργία εκκαθάρισης αρχείων. Σε αυτή τη λειτουργία υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες. Οι υπηρεσίες των Windows και οι υπόλοιπες εφαρμογές.

 
Στις υπηρεσίες των Windows συγκαταλέγεται o Internet Explorer (αν τον χρησιμοποιεί κάποιος), ο windows explorer (η εφαρμογή με την οποία ανοίγετε τους φακέλους σας) και διάφορες άλλες υπηρεσίες του συστήματος των windows (κάδος ανακύκλωσης, clipboard…).
 
Στις λοιπές εφαρμογές, βρίσκονται όλοι οι άλλοι browser που χρησιμοποιείτε, εφαρμογές multimedia καθώς και γενικά ότι δεν υπάρχει στην πρώτη καρτέλα. 
 
Το καλό με το CCleaner, είναι ότι έχει προενεργοποιημένες τις επιλογές που χρειάζεται ένας απλός χρήστης. Έτσι αν δεν γνωρίζεται τι κάνει η κάθε επιλογή που έχει, απλώς αφήνετε τις επιλογές όπως είναι και πατάτε εκκαθάριση.
 
Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε όποια θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά τι κάνει η κάθε επιλογή και δεν βαριέστε μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω (αν είναι πολύ μικρά τα γράμματα, μπορείτε να πατήσετε πάνω στο εικονίδιο και θα ανοίξει σε μεγαλύτερη ανάλυση).
 
 
 
 
 

Στην καρτέλα με τα υπόλοιπα προγράμματα, το τι θα δείτε ακριβώς, εξαρτάται καθαρά από τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει εσείς στο λειτουργικό σας. Εκεί θα βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι browser (Chrome, Opera, Firefox…) με τις επιλογές να είναι ίδιες ή παρόμοιες με αυτής της πρώτης καρτέλας του Internet Explorer.

Για τις υπόλοιπες εφαρμογές τυχόν καθαρισμός, σημαίνει καθαρισμός της προσωρινής μνήμης της ίδιας της εφαρμογής. Έτσι αν σβήσετε πχ την προσωρινή μνήμη του VLC (ή οποιαδήποτε άλλου media player), θα διαγραφεί η λίστα με τις πρόσφατες προβολές, δεν θα μπορείτε να συνεχίσετε ακριβώς από το ίδιο σημείο το οποίο είχατε διακόψει μία ταινία, θα διαγραφούν οι επιλογές που είχατε κάνει για υπότιτλους σε κάποιες ταινίες (όχι οι ίδιοι οι υπότιτλοι) και διάφορα άλλα παρόμοια.

Registry

 
Selection_075Τι είναι η Registry; Η Registry, είναι μια ιεραρχική βάση δεδομένων που χρησιμοποιούν τα Windows, για να αποθηκεύουν διάφορες ρυθμίσεις (low-level). Κάποιες φορές κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα για διάφορους λόγους (κακή απεγκατάσταση, crash…) .  Τα πιο συχνά προβλήματα στη registry, είναι τα missing dlls (πάντα θα υπάρχουν κάποια), κατηργημένα προγράμματα, λάθη στις διαδρομές αρχείων και διάφορες διενέξεις. 
 

 CCleaner_16_v1

Αν και τις περισσότερες φορές αυτά τα μικρό-προβλήματα δεν έχουν κάποιο εμφανές αντίκτυπο καθώς τα windows παρακάμπτουν τυχόν λάθη, καθυστερούν (ίσως και σημαντικά) την ταχύτητα του υπολογιστή.
Το CCleaner, επιτρέπει την αυτόματη διόρθωση τυχόν λαθών στη registry, κάνοντας έτσι τον υπολογιστή γρηγορότερο αλλά και αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα που ίσως έχουν προκληθεί. 
 
Βέβαια επειδή κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε και το CCleaner, κάποια από αυτά τα προβλήματα ίσως να μην είναι όντως προβλήματα και η διαγραφή τους να προκαλέσει παρενέργειες. Γιαυτό το CCleaner δίνει και την δυνατότητα ατομικού ελέγχου κάθε προβλήματος στη registry που βρίσκει κατά την ανάλυση, αλλά ακόμα περισσότερο δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός αντιγράφου ασφαλείας, ώστε να μπορέσετε να επαναεισάγετε ότι αλλαγή έγινε σε περίπτωση προβλήματος.
 

 

Διάφορα εργαλεία

Εκτός από τις παραπάνω δυνατότητες καθαρισμού, το CCleaner, προσφέρει και διάφορα άλλα χρήσιμα εργαλεία.

Uninstall

 

Selection_077Με το Uninstall, όπως λέει και το όνομά του, μπορείτε να κάνετε ασφαλή απεγκατάσταση όποιας εφαρμογής επιθυμείτε. Μπορείτε να κάνετε φυσικά ακριβώς την ίδια διαδικασία και από τον πίνακα ελέγχου του Windows.

Εκτός από απεγκατάσταση, μπορείτε να κάνετε και επιδιόρθωση αν κάποια εφαρμογή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα επιλυθεί με αυτή τη διαδικασία) ή αλλαγή ονομασίας, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε πιο εύκολα κάποια εφαρμογή

Startup

 

Selection_078Με αυτή την επιλογή, μπορείτε να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θα φορτώνουν όταν ξεκινάει το λειτουργικό σύστημα. Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο, καθώς πολλές φορές φορτώνουν εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες πάντα (πχ torrent client) και λειτουργούν κρυφά. Έτσι εκτός από αργή εκκίνηση, μπορεί να αντιμετωπίζεται προβλήματα και με την μνήμη ή την ταχύτητα στο διαδίκτυο.

Γιαυτό καλό είναι μέσω αυτής της ρύθμισης, να επιλέξετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα προγράμματα κατά την εκκίνηση. Αν δείτε ονόματα εφαρμογών που δεν γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν, πριν τα απενεργοποιήσετε κάντε μια αναζήτηση στο google. Μπορεί να είναι κάποια απαραίτητη λειτουργία των ίδιων των Windows που καλό θα ήταν να μην απενεργοποιήσετε, μπορεί όμως να είναι και κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα που εγκαταστάθηκε κρυφά.

Browser Plugins

 

Selection_079Και αυτή εδώ η λειτουργία, είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και χωρίς την χρήση του CCleaner, αλλά εδώ μπορείτε να τα βλέπετε λίγο καλύτερα. Μέσω αυτής της επιλογής, μπορείτε να ενεργοποιήσετε, να απενεργοποιήσετε ή και να διαγράψετε κάθε πρόσθετο που έχετε εγκαταστήσει  (ή έχουν προεγκατασταθεί από τους ίδιους τους browser) στους browser που χρησιμοποιείτε.
Φυσικά τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά χρήσιμα, αλλά αν έχετε την κακή συνήθεια να εγκαθιστάτε αρκετά, τότε ο browser γίνεται “βαρύς” και ειδικά αν δεν έχετε αρκετή μνήμη, το σερφάρισμα δεν είναι και τόσο γρήγορο. Γιαυτό, μπορείτε να απενεργοποιείτε εύκολα οποίο δεν σας είναι απαραίτητο συνεχώς και να το ενεργοποιείτε μόνο αν το χρειάζεστε.

Disk Analyzer

 

Selection_083To εργαλείο ανάλυσης δίσκου, σας επιτρέπει την ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν στο δίσκο που θα επιλέξετε. Εκτός από ένα οπτικό γράφημα, το οποίο θα δείχνει το ποσοστό των τύπων των αρχείων στο δίσκο που επιλέξατε, σας δίνει και την δυνατότητα να βρείτε ή και να διαγράψετε  (και μαζικά) αρχεία, μετά το πέρας της ανάλυσης.

Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε εύκολα όλα τα αρχεία ενός συγκεκριμένου τύπου (πχ .avi) και να τα διαγράψετε. Φυσικά ο χρόνος της ανάλυσης, εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου και το πλήθος των αρχείων που βρίσκονται σε αυτόν. Έτσι σε ένα γεμάτο δίσκο αρκετών TB, μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά ενώ σε ένα δίσκο λίγων GB, μόνο μερικά δεύτερα.

Duplicate Finder

 

Selection_081Με αυτό το εργαλείο μπορείτε να βρείτε διπλά (ή και πολλαπλά) ίδια αρχεία στο δίσκο σας. Έτσι μπορείτε σβήνοντας τα, να ελευθερώσετε αρκετό χώρο στο δίσκο. Βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα τα διπλά αρχεία πρέπει να διαγραφούν, αφού πολλές φορές είναι αρχεία συστήματος απαραίτητα ή ακόμα χειρότερα δεν είναι στην πραγματικότητα διπλά αρχεία, αλλά διαφορετικά αρχεία που είναι σχεδόν παρόμοια. Το τελευταίο δεν συμβαίνει αρκετά συχνά, αλλά καλό είναι να ελέγχετε τι διαγράφετε κάθε φορά.
Για μεγαλύτερη σιγουριά, μπορείτε να κάνετε σάρωση συγκεκριμένων μόνο φακέλων που περιέχουν φωτογραφίες, μουσική, ταινίες ή παιχνίδια.

System Restore

Ο καθαρισμός της λίστας επαναφοράς συστήματος, σας δίνει την δυνατότητα να διαγράψετε περισσεύοντα σημεία αναφοράς που υπάρχουν και δεν είναι πλέον απαραίτητα. Για λόγους ασφαλείας, αν υπάρχει μόνο ένα σημείο αναφοράς το CCleaner δεν επιτρέπει την διαγραφή του.

Drive Wiper

 

Selection_082To Drive Wiper είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σβήσει πλήρως τα περιεχόμενα (φανερά ή μη) που υπάρχουν σε ένα δίσκο. Προσφέρει διάφορες επιλογές μέσω των οποίων, μπορείτε να διαλέξετε πόσο συστηματική θα είναι η σάρωση του δίσκου ή αν θα σαρώσετε μόνο τον ελεύθερο χώρο του δίσκου ή ολόκληρο το δίσκο.
Για μέγιστη ασφάλεια, καλό είναι κάποιος να επιλέξει όσο πιο πολλά περάσματα (pass) γίνεται, είτε μόνο για ελεύθερο χώρο είτε για όλο το δίσκο. Αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα (ιδιαίτερα σε δίσκους μεγάλης χωρητικότητας), θα είστε σίγουροι ότι κανένα δεδομένο που υπήρχε στο δίσκο, δεν μπορεί να ανακτηθεί.
  

Συνοψίζοντας


Το CCleaner είναι ίσως το καλύτερο πρόγραμμα με το οποίο μπορείτε να καθαρίσετε γρήγορα τον υπολογιστή από άχρηστα αρχεία ή να σβήσετε κάθε ίχνος παρουσίας σας στον υπολογιστή που μόλις χρησιμοποιήσατε.

Εκτός από αυτά, έχει και διάφορα πολύ χρήσιμα εργαλεία, τα οποία είναι απαραίτητα στο μέσο χρήστη και μπορεί να επηρεάσουν αρκετά την επίδοση ενός υπολογιστή.

Είναι πολύ εύκολο στην χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από εντελώς αρχάριους. Σίγουρα υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία να δοθεί προσοχή από τον χρήστη, ώστε να μην γίνει κάποιο ανεπανόρθωτο λάθος που θα καταστρέψει πολύτιμα δεδομένα ή και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, αλλά ακόμα και αν βαριέστε να διαβάσετε τον παραπάνω μακροσκελή οδηγό αν δεν πατήσετε κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε τι κάνει (το οποίο παρεμπιπτόντως καλό είναι να μην κάνετε ποτέ), δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Σίγουρα δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα που κάνει όλα αυτά, ούτε πιθανώς αυτό που τα κάνει καλύτερα από κάθε άλλο, αλλά η απλή του έκδοση είναι δωρεάν (και όχι δωρεάν κρακαρισμένη από το Piratebay) και έχει αρκετά μεγάλη κοινότητα, στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε αν δεν γνωρίζετε κάτι ή αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιορθώστε το πρόβλημα με τα 64bit guest σε VM VirtualBox
Επόμενο άρθροΦανταστικά fanart πόστερς από την σειρά Stranger Things
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια