Βρείτε εύκολα την κλεμμένη συσκευή σας με ένα δωρεάν πρόγραμμα

0
βρείτε την κλεμμένη συσκευή σας με το PreyΔυστυχώς το να χάσουμε μια συσκευή, δεν είναι  απίθανο. Στον καθένα μπορεί να συμβεί μια απώλεια, είτε λόγω αμέλειας είτε είτε λόγω κλοπής. Ειδικά σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablet και κινητά, είναι αρκετά πιθανό. Αν συμβεί αυτό, και δεν είστε τυχεροί ο δράστης να άφησε τα ίχνη του τότε είναι σχεδόν απίθανο να το βρείτε πάλι, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσετε να βρείτε τη κλεμμένη συσκευή σας. Μερικούς τους προσφέρουν οι ίδιες οι εταιρίες που παρέχουν τα προϊόντα. Οι πιο πολλές όμως είναι από ανεξάρτητων εφαρμογών που μπορείτε να εγκαταστήσετε εσείς οι ίδιοι στις συσκευές.
Μια τέτοια εφαρμογή είναι και το Prey, ένα δωρεάν open source πρόγραμμα, που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε υπολογιστές ή κινητά για να σας βοηθήσει να το εντοπίσετε σε περίπτωση κλοπής.

Εγκατάσταση

leitourgika
Το Prey είναι ένα open source πρόγραμμα που διατίθεται για σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα για υπολογιστές και κινητά. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζει
 • Windows XP και νεότερο
 • Mac OS Tiger και νεότερο
 • Τις περισσότερες διανομές Linux
 • Android 2+
 • iOS 4.3+

και αναμένεται να υποστηρίζει σύντομα Windows Phone.

Έτσι μπορείτε να το εγκαταστήσετε κατά πάσα πιθανότητα όλες τις συσκευές που διαθέτετε από Desktop και Laptop υπολογιστές μέχρι κινητά και tablet.

Πως λειτουργεί

Το prey είναι μια εφαρμογή που λειτουργεί πάντα στο background και περιμένει να δώσετε το σήμα για να ξεκινήσει. Αν δηλώσετε κλοπή της συσκευής, τότε ενεργοποιείτε και μπορείτε με κάποιες έξτρα λειτουργίες τις οποίες έχει να σας βοηθήσει να βρείτε τη κλεμμένη συσκευή σας ή ακόμα και να αναγνωρίσετε τον ίδιο τον δράστη της κλοπής (ή τον κλεπταποδόχο).
Κάτι αρκετά σημαντικό, είναι ότι όσο είναι σε sleep mode καταναλώνει ελάχιστους πόρους. Έτσι σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες εφαρμογές, δεν μειώνει την αυτονομία της φορητής σας συσκευής σε αντάλλαγμα με την ασφάλεια που σας προσφέρει.
prey εφαρμογή για κλεμμένο laptop
Οι επιλογές που έχει το Prey για την κάθε συσκευή στο λογαριασμό σας
Οι λειτουργίες του χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες, στη συλλογή πληροφοριών και στις δράσεις.

Συλλογή πληροφοριών

Το prey μπορεί να συλλέξει δεκάδες χρήσιμες πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν αν δηλώσετε ότι έχει κλαπεί η συγκεκριμένη συσκευή.

GPS

Αρχικά το prey αυτόματα θα προσπαθήσει να εντοπίσει τη θέση την οποία βρίσκετε μέσω GPS (αν υπάρχει ενσωματωμένο στη συσκευή σας) και θα σας δώσει την ακριβή θέση μέσω χάρτη

Μέσω Δικτύου

 • Συλλογή λίστας παραπλήσιων WiFi δικτύων, μέσω της οποίας μπορεί να εντοπιστεί κατά προσέγγιση η περιοχή στην οποία βρίσκεται η κλεμμένη συσκευή Δεν χρειάζεται ο δράστης της κλοπής να συνδεθεί σε κάποιο από αυτά τα δίκτυα, για να γίνει αυτό. Απλώς θα ελέγξει τη λίστα των WiFi δικτύων, θα την στείλει στον σέρβερ και μέσω αυτής θα προσπαθήσει να βρει τη θέση στην οποία βρίσκεται η συσκευή για να μπορέσετε να την εντοπίσετε.
 • Συλλογή λίστας ενεργών συνδέσεων
 • Εντοπισμός της διαδρομής σύνδεσης στο ίντερνετ (Trace Route). Αυτό είναι χρήσιμο, όταν δεν υπάρχει GPS και WiFi γιατί μπορεί να εντοπιστεί η περιοχή από την οποία συνδέεται στο ίντερνετ η συσκευή. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι γενικό όπως για παράδειγμα η πόλη ή μπορεί να είναι και πιο ειδικό (πχ πανεπιστήμιο).

Session

 • Ενεργά προγράμματα : Συλλέγει πληροφορίες για τα προγράμματα που τρέχει η κλεμμένη συσκευή, οι οποίες μπορούν ίσως να σας βοηθήσουν να βρείτε τη ταυτότητα ή πληροφορίες για τον δράστη
 • Screenshot : τραβάει και αποστέλλει στον σέρβερ μια screenshot της οθόνης που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το χρήστη της συσκευής. Έτσι αν για παράδειγμα ο χρήστης έχει συνδεθεί σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο (facebook,twitter..) και το χρησιμοποιεί την στιγμή που τραβηχτεί η screenshot, μπορείτε να βρείτε την ταυτότητα του εύκολα
 • Selfie :  Αν η κλεμμένη συσκευή σας έχει κάμερα, τότε το prey θα τραβήξει μια πολύ όμορφη selfie του χρήστη της συσκευής μαζί με κάθε αναφορά έτσι ώστε να μπορέσετε (εσείς ή η αστυνομία) να αναγνωρίσετε τον δράστη.

Δράσεις

Εκτός από συλλογή πληροφοριών, το Prey μπορεί να εκτελέσει κάποιες πολύ χρήσιμες λειτουργίες ή οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε τη συσκευή σας ή να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Έτσι αναλυτικά μπορεί να
 • Ενεργοποιήσει ένα δυνατό ηχητικό σήμα κάθε 30 δευτερόλεπτα έτσι ώστε να εντοπίσετε τη συσκευή αν βρίσκετε κοντά ή απλώς να πανικοβάλει τον δράστη και να την αφήσει.
 • Ειδοποιήσει τον δράστη μέσω μηνύματος που θα εμφανιστεί στη συσκευή, ώστε να ξέρει ότι παρακολουθείται και να παραδώσει τη κλεμμένη συσκευή πριν έχει νομικές συνέπειες.
 • Κλειδώσει τη κλεμμένη συσκευή και να επιτρέψει τη χρήση της μόνο με κωδικό. Έτσι ώστε να καταστεί άχρηστη στον κλέφτη ή στον κλεπταποδόχο. Μαζί με το κλείδωμα μπορείτε να σβήσετε και ευαίσθητες πληροφορίες αν θέλετε όπως κωδικούς.

Αναλυτική Λειτουργία

Το prey, όταν κάνετε την εγκατάσταση σας ζητεί να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στις υπηρεσίες του. Με αυτόν τον λογαριασμό μπορείτε να παρακολουθείτε αναλυτικά τις συσκευές στις οποίες έχετε εγκαταστήσει το Prey. Η δωρεάν λειτουργία του prey, επιτρέπει μέχρι 3 συσκευές και μέχρι 10 αναφορές. Υπάρχουν και προγράμματα με συνδρομή που σας επιτρέπουν να έχετε περισσότερες συσκευές και πιο πολλές λειτουργίες αν θέλετε.
Μέσω του λογαριασμού σας στην ιστοσελίδα του Prey, μπορείτε να ελέγξετε τις συσκευές σας, τα χαρακτηριστικά τους (μαζί με τους σειριακούς αριθμούς) και τι επιλογές θέλετε να ενεργοποιήσετε. Τις επιλογές αυτές μπορείτε να τις αλλάξετε όποια στιγμή θέλετε χωρίς να έχετε πρόσβαση στη συσκευή.

Προσωπικά δεδομένα και ασφάλεια

Ένα μεγάλο θέμα συζήτησης για όλες αυτές τις υπηρεσίες, είναι αν στο βωμό της προστασίας της συσκευής μας θυσιάζουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Δηλαδή αν με λίγα λόγια η ίδια η εταιρία ή κάποιος άλλος κακόβουλος χρήστης, μπορεί να χρησιμοποιήσει το Prey για να μας κατασκοπεύσει ή να συλλέξει πληροφορίες για εμάς.
Εδώ το Prey έρχεται να διαφοροποιηθεί από όλα τα υπόλοιπα παρόμοια προγράμματα. Το Prey είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε όλους  όσους θέλουν να τον ελέγξουν για τυχόν κακόβουλες λειτουργίες. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά, αποκλείεται το ενδεχόμενο κακόβουλης χρήσης από την ίδια την εταιρία.
Επίσης το Prey συλλέγει πληροφορίες, μόνο εφόσον η συσκευή έχει δηλωθεί σαν κλεμμένη. Και ότι πληροφορίες συλλέξει (φωτογραφίες, screensaver..), μπορείτε να τις διαγράψετε όποια στιγμή θέλετε μέσω του λογαριασμού σας. Ακόμα οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, μπορείτε να διαγράψετε τη συσκευή από τον λογαριασμό σας.

Γρήγορη αντίδραση

Το πιο σημαντικό για να καταφέρετε να βρείτε τη κλεμμένη συσκευή σας, είναι η έγκαιρη αντίδραση. Όσο πιο νωρίς καταλάβετε ότι έχει κλαπεί η συσκευή και το δηλώσετε στο λογαριασμό σας το Prey, τόσο πιο πιθανό είναι να την βρείτε. Ειδικά αν πρόκειται για συσκευή με GPS, ο δράστης μπορεί να βρίσκετε μερικά μόνο μέτρα μακρυά σας και να μην χρειαστεί καν να επισκεφτείτε την αστυνομία.
Βέβαια το Prey θα περιμένει, όσο καιρό χρειαστεί για να δώσει αναφορά. Ακόμα και αν πάρει χρόνια.

Μπορεί το Prey να απενεργοποιηθεί από τον κλέφτη;

Δυστυχώς από μόνη της η εγκατάσταση του Prey, δεν μπορεί να σας ασφαλίσει εντελώς. Σίγουρα δεν θα έχετε πρόβλημα να εντοπίσετε την κλεμμένη συσκευή και τον δράστη τις περισσότερες των περιπτώσεων, αλλά αν ο δράστης είναι γνώστης της τεχνολογίας τότε ίσως μπορεί να κάνει χρήση της συσκευής χωρίς να εντοπιστεί από το Prey.
To Prey δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον δράστη, αν δεν ξέρει τον κωδικό τον οποίο έχουμε θέσει εμείς. Μπορεί όμως να μην ενεργοποιήσει καθόλου τη λειτουργία του. Ο λόγος είναι, ότι το Prey λειτουργεί μόνο όταν η συσκευή είναι σε λειτουργία στο λειτουργικό στο οποίο έχει εγκατασταθεί το Prey. Δηλαδή αν ο δράστης καταφέρει να εγκαταστήσει νέο λειτουργικό στη συσκευή χωρίς ποτέ να συνδεθεί στο παλιό, τότε δυστυχώς το Prey δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό είναι κυρίως για τους υπολογιστές καθώς εκεί είναι πιο εύκολη η διαδικασία.
Βέβαια μπορείτε να να μην επιτρέψετε στον δράστη να το κάνει αυτό, κλειδώνοντας τη εγκατάσταση νέου λογισμικού. Αυτό γίνεται με τη προστασία του bios με κωδικό και απενεργοποίηση του boot από άλλες συσκευές (cd,usb….). Δυστυχώς υπάρχουν τρόποι να παρακαμφθεί και αυτό, αναλόγως τη συσκευή αλλά σίγουρα είναι ένα ακόμα βήμα ασφαλείας που δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν εύκολα οι περισσότεροι κλέφτες.

Συνοψίζοντας

Το Prey, είναι μία πάρα πολύ καλή εφαρμογή που σίγουρα αν πέσετε θύμα κλοπής μπορεί να σας σώσει. Υπάρχουν εκατοντάδες πραγματικές καταγεγραμμένες περιπτώσεις που το Prey έχει βοηθήσει χρήστες να βρουν τις συσκευές τους (με ή και χωρίς καν την συνδρομή της αστυνομίας).
Σίγουρα δεν μπορεί να σας καλύψει 100%, καθώς υπάρχουν τρόποι παράκαμψης του από άτομα με προχωρημένες γνώσεις τεχνολογίας, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα μπορέσετε να βρείτε τη κλεμμένη συσκευή ή τον κλέφτη αν ποτέ γίνει κλοπή.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι είναι το Cloud Storage και ποιο από όλα να επιλέξετε
Επόμενο άρθροUnboxing – Δραπανοκατσάβιδο Parkside PABS 18-Li B4
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια