Αλλαγή μνήμης σε Laptop Toshiba Sattelite A200 1Μ4

0
 

αλλαγή μνήμη σε Laptop Toshiba SatelliteΗ αλλαγή μνήμης σε Laptop, είναι ίσως η ευκολότερη εργασία που μπορεί να κάνει κάποιος. Είναι τόσο εύκολη, που μπορεί να γίνει και από έναν αρχάριο, που δεν έχει ξανακάνει εργασίες σε υπολογιστή.

Η μόνη προϋπόθεση που πρέπει να ισχύει, είναι το Laptop να προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις θέσεις της μνήμης στην μητρική. Αυτό ισχύει στα περισσότερα Laptop, αλλά όχι σε όλα. Σε μερικά δυστυχώς, όσο περίεργο και αν ακούγεται, για να αλλαχθεί η μνήμη θα πρέπει να λύσετε σχεδόν όλο το λάπτοπ, το οποίο σίγουρα δεν είναι και η ευκολότερη εργασία για έναν αρχάριο.

 
Το συγκεκριμένο Laptop, είναι το Toshiba Sattelite Α200 1Μ4. Έχει ειδικό καπάκι στο κάτω μέρος της βάσης, που ανοίγοντάς το, έχετε άμεση πρόσβαση στις μνήμες. Για να το ανοίξετε δεν έχετε παρά να ξεβιδώσετε την μία βίδα ασφαλείας και να τραβήξετε ελαφρά μέχρι να ξεκουμπώσει.
RAM_Toshiba_Laptop_4_v1
Ένα module SODIMM DDR2 PC2-5300S των 512MB με χρονισμό 5-5-5-12

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δείτε αν θέλετε να αλλάξετε μνήμη, είναι πόσο και τι είδους μνήμη υποστηρίζει η μητρική και ο επεξεργαστής σας. Αυτό μπορείτε να το δείτε εύκολα, από τα specs της μητρικής και επεξεργαστή ψάχνοντας με το μοντέλο του Laptop στο google. Στο εσωτερικό θα δείτε 2 memory slots τα οποία μπορεί να έχουν κάποιο module μνήμης ή όχι. Στο συγκεκριμένο υπήρχαν 2 modules των 512ΜΒ, δηλαδή συνολικά 1 GB RAM. To μέγεθος αυτό της μνήμης, για τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ μικρό και κάνει τον υπολογιστή να σέρνεται σε Windows.

 

RAM_Toshiba_Laptop_15_v1Το συγκεκριμένο (δυστυχώς) υποστηρίζει μόνο μέχρι 2GB SODIMM DDR2 στα 667Mhz (PC2-5300S). Το πρόβλημα ήταν ότι είχε 2×512 ΜΒ, και μόνο 2 θέσεις. Και επειδή δεν υπάρχει μνήμη 1.5GB RAM ή θα έπρεπε να αγοραστεί μία του 1GB και μαζί με μία των 512MB να φτάσει στο 1.5GB RAM ή να αγοραστούν 2 GB RAM. Δυστυχώς και τα 512MB RAM σε τόσο λίγη μνήμη έχουν σημασία, οπότε ήταν αναγκαίο να αγοραστούν 2GB RAM.

Τώρα τι είναι καλύτερο 2x1GB ή 1χ2GB RAM; H κουβέντα αυτή σηκώνει αρκετή συζήτηση και σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές από τον καθένα. Η δική μου οπτική, ήταν ότι είναι καλύτερο το 1χ2GB για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ήταν έστω και λίγο πιο οικονομικό από 2χ1GB Ram αλλά αυτός δεν ήταν ο κύριος.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι το συγκεκριμένο Laptop, είναι σχετικά παλιό και η αναβάθμιση της μνήμης απλώς θα του δώσει λίγους μήνες ζωής παραπάνω. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά Laptop που χρησιμοποιούν SODIMM DDR2 και τα περισσότερα μπορούν να δεχθούν παραπάνω από 2GB Ram, οπότε ένα module των 2GB RAM που καινούργιο κοστίζει περίπου 25 ευρώ, μπορεί να πουληθεί (ή να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο λαπτοπ της οικογενείας) πολύ πιο εύκολα από 2 των 1 GB RAM.

Πως γίνεται η αλλαγή μνήμης σε Laptop

Η αλλαγή της μνήμης είναι αρκετά απλή υπόθεση. Πριν κάνετε οτιδήποτε απλώς ακουμπήστε ένα σώμα καλοριφέρ ή οποιοδήποτε γειωμένο μεταλλικό αντικείμενο, σε περίπτωση που έχετε στατικό ηλεκτρισμό.
 αλλαγή μνήμης σε Laptop Toshiba Satellite
 
Στο πλάι κάθε μνήμης θα δείτε δύο μεταλλικά ελάσματα. Με το χέρι πιέστε και τα δύο ελάσματα προς το εξωτερικό της κάθε μνήμης, μέχρι να ξεκουμπώσει η μνήμη. Εφόσον ξεκουμπώσει τραβήχτε ελαφρά προς τα έξω και ελαφρά προς τα πάνω και θα βγει η παλιά. 
 
Για να βάλετε την καινούργια, ακολουθήστε ακριβώς την αντίθετη διαδικασία. Τοποθετήστε την καινούργια μνήμη με ελαφρά κλίση προς τα πάνω στο slot (προσοχή η σχισμή που έχει η μνήμη στο κάτω μέρος, να μπει στην εγκοπή που έχει το slot) και πιέστε ταυτόχρονα προς τα μέσα και κάτω ελαφρά, μέχρι να κουμπώσει στα μεταλλικά ελάσματα. Δεν χρειάζεται να τραβήξετε τα ελάσματα. Με την πίεση προς τα κάτω, θα κουμπώσουν μόνα τους. Φυσικά αν θέλετε να τοποθετήσετε δύο μνήμες, τότε θα ξεκινήσετε πρώτα από το κάτω memory slot, γιατί αν βάλετε πρώτα το πάνω, μετά είναι αδύνατη η τοποθέτηση του κάτω αν δεν ξαναβγεί το πάνω.

 

Τέλος κουμπώνετε και βιδώνετε το καπάκι της μνήμης και αν όλα έχουν πάει καλά, το Laptop θα μπορεί να διαβάσει την νέα μνήμη.

Διάφορα χρήσιμα που θα πρέπει να ξέρετε

Τυχόν προβλήματα κατά την αλλαγή μνήμης σε Laptop

Αν όταν ξεκινήσετε τον υπολογιστή δείτε μαύρη οθόνη, κάτι δεν έχει πάει καλά στην όλη διαδικασία. Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κουμπώσει καλά την καινούργια μνήμη αλλά φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να ήταν καμμένη (ειδικά αν την αγοράσετε μεταχειρισμένη). Μαύρη οθόνη θα δείτε και αν τοποθετήσετε μνήμη παραπάνω από όση υποστηρίζει το μηχάνημα (αν και υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει διαβάζοντας μόνο την μία).

Νέα μνήμη ή μεταχειρισμένη

Οι μνήμες SODIMM DDR2 είναι μνήμες παλιάς τεχνολογίας και έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούνται σε νέα Laptop εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι δεν κατασκευάζονται πλέον, και ότι υπάρχει είναι συνήθως stock. Για τον λόγο αυτό, είναι πιο ακριβές από τις καινούργιες. 2GB DDR2 κοστίζουν όσο 4GB DDR3 ή DDR4. Οπότε η αγορά καινούργιας μνήμης SODIMM DDR2 δεν είναι και πολύ συμφέρουσα. Οι μεταχειρισμένες συνήθως πωλούνται στο μισό αυτής της τιμής, αν μπορείτε να τις βρείτε φυσικά. 
Αξίζει τώρα να πάρετε μεταχειρισμένη; Αν μπορείτε να ελέγξετε ότι δεν είναι καμένη και κοστίζει στο μισό της καινούργιας ή λιγότερο, σίγουρα ναι. Οι μνήμες δεν είναι κάτι που καίγεται εύκολα ή επηρεάζεται ιδιαίτερα από την χρήση. Οπότε όσο παλιά και να είναι, αν δεν είναι καμένη, είναι λειτουργική.
Βέβαια καλό είναι αν αγοράσετε μεταχειρισμένη μνήμη, να κάνετε ένα memtest για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει κανένα κρυφό πρόβλημα.

Δεν βρήκα στα 667MΗz μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη;

Ναι μπορείτε. Το 667Mhz είναι η ταχύτητα με την οποία επικοινωνεί η μνήμη με τον επεξεργαστή. Όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερα. Αυτή είναι η μέγιστη ταχύτητα που υποστηρίζει το σύστημά σας.
 
Αν δεν βρείτε στα 667MHz μπορείτε να αγοράσετε κάποια μεγαλύτερη (πχ στα 800MHz). Βέβαια δεν θα την διαβάζει στα 800 αλλά στα 667 που είναι το μέγιστο από το σύστημά σας, αλλά δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αντίστοιχα μπορείτε να αγοράσετε και κάποια με μικρότερη ταχύτητα, αν και εδώ το σύστημα θα την διαβάσει στην πραγματική της ταχύτητα.  
 
Με απλά λόγια, μπορείτε να πάτε παραπάνω, αλλά δεν θα έχετε κάποιο όφελος από την παραπάνω ταχύτητα. Αν θέλετε, μπορείτε να πάτε και παρακάτω, αλλά θα χάσετε στην ταχύτητα.
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοναδικά σκαλιστά γλυπτά σε ξυλουργικά μολύβια
Επόμενο άρθροΤι σημαίνουν οι κωδικοί που έχουν τα ελαστικά σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια