Φτιάξτε ελατήρια μόνοι σας

2
φτιάξτε ελατήρια μόνοι σας
Τα ελατήρια είναι πολύ χρήσιμα για πολλές εργασίες. Τα ελατήρια είναι συνήθως είτε ελατήρια συμπίεσης ή ελατήρια τεντώματος (υπάρχουν και άλλες κατηγορίες αλλά πιο σπάνια). Μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα σιδερικών και εργαλείων αλλά οι διαστάσεις είναι προκαθορισμένες και δε υπάρχει μεγάλη ποικιλία.
 
Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε εσείς μόνοι σας τα ελατήρια που θέλετε και να είναι ‘σχεδόν’ όπως τα εμπορικά.Το ‘σχεδόν’ είναι γιατί υπάρχουν δύο μικρά προβλήματα στη διαδικασία που κάνουν τα ερασιτεχνικά εργαλεία να υστερούν από τα εμπορικά.
 
Ο τρόπος δημιουργίας είναι εξαιρετικά απλός. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ηλεκτρικό δράπανο,μια κυκλική βέργα που να χωράει στο τσοκ του δράπανου και ένα κομμάτι σύρμα.
 

Διαδικασία

  1. Τοποθετείτε τη κυκλική βέργα στο τσοκ του δράπανου.
  2. Κάνετε μια κάθετη γωνία 2 εκατοστά από τη άκρη του σύρματος και τη βάζετε μέσα στο τσοκ
  3. Βάζετε τη ταχύτητα του δράπανου στη πιο χαμηλή σκάλα και με το ένα χέρι πιέζετε το σύρμα πάνω στη κυκλική βέργα και ξεκινάτε το δράπανο. Δε θα πρέπει να υπάρχει καθόλου κενού μεταξύ των περιστροφών αν πρόκειται για ελατήριο τεντώματος. Αν πρόκειται για ελατήριο συμπίεσης μετά τις 2-3 πρώτες περιστροφές θα πρέπει να τοποθετήσετε κάποιο αντικείμενο με τη διάμετρο που θέλετε να έχει,και κάνετε τη ίδια διαδικασία.
  4. Σιγά σιγά θα αρχίσει να δημιουργείτε το ελατήριο.Όταν φτάσει στο επιθυμητό μήκος σταματήστε και βγάλτε το από τη βέργα.
  5. Φτιάξτε με μια τσιμπίδα στις δύο άκρες το τελείωμα που θέλετε να έχει (πχ άγκιστρο,κύκλο) και τελειώσατε
 
Το ελατήριο αναλόγως τη διατομή του σύρματος θα έχει ικανοποιητική αντοχή παραμόρφωσης. Δεν θα είναι ακριβώς όπως τα εμπορικά (ειδικά για μικρής διατομής σύρματα) γιατί όπως είπαμε υπάρχουν 2 μικρά προβλήματα στη διαδικασία που ακολουθήσαμε.

Ειδικό κράμα 

Το πρώτο έχει να κάνει με το υλικό του σύρματος. Τα ελατήρια φτιάχνονται από ένα ειδικό κράμα μετάλλου που λέγεται ‘κράμα ελατηρίου´ και είναι ειδικά φτιαγμένο για να μεγιστοποιεί τις ιδιότητες του ελατηρίου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχετε για ερασιτεχνική χρήση αυτό το υλικό.
 
Έτσι το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσετε απλό ανοξείδωτο ή γαλβανισμένο σύρμα. Το οποίο θα κάνει ένα ικανοποιητικό ελατήριο αλλά όχι τόσο καλό όσο τα εμπορικά που είναι φτιαγμένα από το ειδικό κράμα. Προτιμήστε σκληρό ή ημίσκληρο σύρμα αν βρείτε και όχι μαλακό.
 
Τα ανοξείδωτα σίγουρα προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή και προστασία, αλλά είναι λίγο πιο δυσεύρετα, ειδικά σε μεγαλύτερα πάχη.

Θερμική σκλήρυνση 

Το άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα ελατήρια εκτός από το ειδικό υλικό συνήθως ακολουθούν μια ειδική θερμική επεξεργασία για να μεγιστοποιούν την αντοχή τους, την οποία δε είναι εύκολο να ακολουθήσουμε στη ερασιτεχνική δημιουργία.
 
Για να δείτε τη διαδικασία πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο που ακολουθεί
 
Παρόμοια διαδικασία ακολουθείτε και στο παρακάτω βίντεο με τη διαφορά ότι εδώ το σύρμα το δένει σε ένα σταθερό σημείο και με προσοχή χρησιμοποιεί το δράπανο μέχρι το επιθυμητό μήκος χωρίς τη χρήση της πίεσης με το χέρι

Συνοψίζοντας

Η διαδικασία όπως βλέπετε είναι εξαιρετικά απλή και με λίγη εμπειρία θα μπορείτε να κάνετε τέλεια ελατήρια. Όμως όπως ξαναείπαμε τα ελατήρια δε θα είναι τόσο καλά όσο τα εμπορικά. Αλλά θα είναι ένα αξιοπρεπές ελατήριο στο μήκος και στο πάχος που θέλετε με σχεδόν μηδενικό κόστος.
 

Προσοχή

Μη το επιχειρήσετε αν το δράπανο σας δε έχει χαμηλή ταχύτητα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού αν δοκιμάσετε να περιστρέψτε το σύρμα σε μεγάλη ταχύτητα. Επίσης χρησιμοποιήστε όσα περισσότερα μέτρα προστασίας μπορείτε τις πρώτες φορές (γυαλιά προστασία και γάντια).
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΨηφιακός αποκωδικοποιητής TV STAR T1020HD USB PVR
Επόμενο άρθρο10 DIY κατασκευές με ξύλινα τελάρα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια