Φύραμα ονομάζεται η αναμεμειγμένη ζωοτροφή, η οποία περιέχει αλεσμένες πρώτες ύλες. Χρησιμοποιείται συνήθως για πάχυνση και ανάπτυξη των νεαρών ζώων και αναλόγως το ζώο που προορίζεται, περιέχει και διαφορετικά υλικά.
 
Έτοιμο φύραμα, μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ζωοτροφές για κάθε είδους ζώο. Τα περισσότερα από αυτά συσκευάζονται από τοπικά ξηραντήρια, αν και υπάρχουν και 2-3 μεγάλες εταιρίες οι οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους σε όλη την Ελλάδα.
 
Βέβαια φύραμα μπορεί να φτιάξει και κάποιος μόνος του, αγοράζοντας τις ζωοτροφές ξεχωριστά και κάνοντας αυτός την ανάμειξη. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να το κάνει είναι αρκετοί. 
 

Τι μπορεί να περιέχει το φύραμα

Τα υλικά που μπορεί να περιέχονται μέσα στο φύραμα είναι αρκετά. Εμπορικά φυράματα, ίσως έχουν πάνω από 10 διαφορετικά άλευρα. Τα κυριότερα είναι τα φυτικά και τα ζωικά άλευρα αλλά και βελτιωτικά ή ισορροπιστές. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι
 
 • Καλαμποκαύλερο
 • Αλεσμένο σιτάρι
 • Σογιάλευρο
 • Αλεσμένα ψάρια
 • Κρεατάλευρο
 • Οστάλευρο
 • Σκόνη γάλακτος
 • Ψιλό αλάτι
 • Βιταμίνες 

Πιο οικονομικό 

Ο βασικός λόγος είναι η οικονομία. Αν βρίσκεστε σε περιοχή η οποία παράγει τοπικά κάποια από τις ζωοτροφές που βρίσκονται μέσα στο φύραμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν αγοράσετε τις πρώτες ύλες ξεχωριστά θα σας κοστίσει πιο λίγο. Ειδικά αν τις αγοράσετε απευθείας από παραγωγό.
 

Είστε σίγουροι για την αναλογία και τα υλικά

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο, καλό είναι να φτιάχνετε μόνοι σας το φύραμα, είναι ότι είστε σίγουροι ότι η αναλογία που επιθυμείτε είναι ακριβής. Φυσικά τα επώνυμα φυράματα, θα έχουν πάντα τις σωστές αναλογίες που αναγράφονται σε ετικέτα, αλλά αυτά είναι λίγο πιο ακριβά.
Τα τοπικά όμως; Είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσει κάποιος την αναλογία ενός φυράματος με το «μάτι». Οπότε κάποιος, μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσει μικρότερο ποσοστό από κάποιο ακριβό υλικό (όπως πχ σόγια) σε κάποιες παρτίδες, αποκομίζοντας μεγαλύτερο κέρδος.
 
 
Φυσικά δεν λέμε, ότι όλοι είναι απατεώνες ή ότι είναι συνήθης πρακτική, απλώς  ότι ίσως μπορεί να συμβεί.
 

Κάνετε το δικό σας χαρμάνι

Αν και τις περισσότερες φορές, μπορείτε να βρείτε πολλά διαφορετικά φυράματα σε ένα κατάστημα με ζωοτροφές, οι αναλογίες θα είναι πάνω κάτω ίδιες. Έτσι αν για κάποιο λόγο (πχ συμβουλή κτηνίατρου), θέλετε κάποιες διαφορετικές αναλογίες ή απλώς δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο υλικό (πχ κρεατάλευρα), η μόνη λύση είναι να κάνετε το δικό σας χαρμάνι.
 

Πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φύραμα


Η διαδικασία για να φτιάξετε το δικό σας φύραμα, εξαρτάται από την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε. Αν η ποσότητα είναι μικρή, σίγουρα το πιο εύκολο είναι να το κάνετε με το χέρι σε ένα μεγάλο δοχείο. Αν όμως είναι μεγαλύτερη, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο αναγκαστικά.
 
 
 
Απαραίτητα υλικά
 Όλα πωλούνται σε μαγαζιά με ζωοτροφές
 • Μπομπότα (αλεσμένο καλαμπόκι) (εικ4).
 • Σογιάλευρο (εικ2).
 • Γάλα σε σκόνη (εικ3).
 • Ισορροπιστής για πουλερικά (προαιρετικό) . Βιταμίνες κυρίως,το χρησιμοποιούν κυρίως στα μικρά ζώα (εικ5).
 • Ένα κλειστό δοχείο (πχ βαρέλι ή δοχείο λαδιού)
 • Έναν αναδευτήρα ή ισχυρό δράπανο με αναδευτήρα
Αναλογία υλικών
Οι αναλογίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει φυσικά ίσως είναι διαφορετικές. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω Βάση είναι η μπομπότα, οπότε έχουμε

 • 1 μπομπότα
 • 1/3 σογιάλευρο
 • 1/20-1/30 γάλα σε σκόνη
 • 1/40-1/50 ισορροπιστής
 

1. Φτυαρίζοντας

Η πρώτη λύση είναι η πιο «πρωτόγονη». Έτσι έφτιαχναν τα φυράματα τα παλιά χρόνια και έτσι φτιάχνουν ακόμα το μπετό, αν δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο. 
 
Σε μία επίπεδη και καθαρή επιφάνεια από τσιμέντο, αδειάσετε όλα τα υλικά και αρχίζετε να τα αναμιγνύετε με το φτυάρι. Για πιο εύκολη ανάμειξη, χρησιμοποιείτε την ίδια μέθοδο με το μπετό, δηλαδή μικρό βουνό με το ένα πάνω στο άλλο διασκορπισμένο. 
 
Οι κινήσεις του φτυαριού είναι πάντα πλάγιες. Δηλαδή σηκώνεται μία φτυαριά και την πετάτε προς το πλάι.
 
Είναι αρκετά κουραστική και επίπονη μέθοδος και απαιτεί φτυάρι με μεγάλη επιφάνεια (πχ για καρβουνόφτυαρο).
 
 

2. Αναδευτήρας (ή δράπανο)

Η επόμενη μέθοδος είναι πολύ πιο εύκολη και συνήθως η μέθοδος που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι. Το βασικό εργαλείο που χρειάζεστε είναι ένας ηλεκτρικός αναδευτήρας ή ένα πολύ ισχυρό δράπανο με προέκταση αναδευτήρα.
 
Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι ο αναδευτήρας, είναι ένα εργαλείο, το οποίο θυμίζει δράπανο και χρησιμοποιείται για την ανάμειξη κονιαμάτων. Η βασική του διαφορά είναι ότι έχει ισχυρό μοτέρ (άνω των 1000 Watt), αργόστροφη λειτουργία και λαβή για δύο χέρια.
πως φτιάχνουμε φύραμα
Διαδικασία
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Αναλόγως την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε και πόσο ισχυρός είναι ο αναδευτήρας, ίσως χρειαστεί να την επαναλάβετε αρκετές φορές. 
 
 
Μέσα στο κλειστό δοχείο, αδειάζετε λίγο λίγο τα υλικά. Καλό είναι να τα αδειάσετε σε στρώματα, αν και αν τα αδειάσετε όλα μαζί δεν υπάρχει τεράστια διαφορά.
 
Σε ένα δοχείο 60 λίτρων, η διαδικασία παίρνει μόλις 2-3 λεπτά με ισχυρό αναδευτήρα. Φυσικά δεν θα πρέπει να το γεμίσετε τελείως γιατί έτσι θα είναι αδύνατο να κινηθεί ο αναδευτήρας. Μέχρι την μέση είναι συνήθως αρκετό. 
 
Οπότε μέσα σε 2-3 λεπτά έχετε φτιάξει ένα τσουβάλι φύραμα χωρίς κόπο.
 

3. Μπετονιέρα

Η λύση της μπετονιέρας είναι σίγουρα ιδανικότερη, αν υπάρχει διαθέσιμη. Με μία μεγάλη ηλεκτρική μπετονιέρα, μπορεί κάποιος να φτιάξει τεράστιες ποσότητες φυράματος, μέσα σε λίγη μόνο ώρα.
 
Η ανάμειξη είναι σχεδόν τέλεια, ενώ το ύψος της, σας βοηθάει να το βάζετε εύκολα σε τσουβάλια ή μεγάλα δοχεία.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροParkside PEBH 1010 – Περιστροφικό Πιστολέτο 1010 WATT
Επόμενο άρθροΠως Κανουμε Ενα Vintage τζιν (οψη παλιου με “νερα”)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια