Subsonic, μία δωρεάν εφαρμογή για να φτιάξετε τον δικό σας media server στο λεπτό

0
Subsonic app για streaming

To Plex, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι πιθανώς ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να φτιάξει κάποιος ένα media server μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Είναι πολύ απλό στην χρήση, έχει πάρα πολλά πρόσθετα και θεωρείται σίγουρα η καλύτερη επιλογή για το streaming βίντεο. Όμως για streaming μουσικής και podcasting, έχει μερικά μειονεκτήματα.

Το Subsonic, είναι μία πολύ καλή εναλλακτική λύση, που ειδικά για το streaming μουσικής έχει αρκετά πλεονεκτήματα.

Απλή και premium έκδοση

subsonic streaming app
Τι έξτρα διαθέτει η premium έκδοση

Όπως και το Plex, διαθέτει μία δωρεάν και μία premium έκδοση. Αν και η δωρεάν έκδοση, προσφέρει αρκετές λειτουργίες, σίγουρα αν θέλετε να απολαύσετε όλες τις δυνατότητες του SubSonic, θα πρέπει να αγοράσετε την premium.

To πολύ θετικό, είναι ότι είναι πάρα πολύ οικονομική, με κόστος μόνο 1 δολάριο το μήνα. Δηλαδή με 12 δολάρια, έχει συνδρομή για ένα ολόκληρο χρόνο. Ποσό σίγουρα που μπορεί να διαθέσει ο καθένας, ακόμα και στα χρόνια της κρίσης.

Σε αντίθεση με τα 5 δολάρια που ζητάει το Plex για τη premium έκδοση, σίγουρα είναι σημαντική διαφορά. Βέβαια το Plex, ειδικά στα βίντεο, έχει περισσότερες επιλογές, όπως ξανά είπαμε και πιο πάνω.

Web Based

Το Subsonic, είναι μία web based εφαρμογή. Δηλαδή τρέχει από τον browser, στην διεύθυνση localhost:4040 . Φυσικά μπορείτε να αλλάξετε την διεύθυνση σε μία που θα γίνει subdomain του subsonic πχ oservermou.subsonic.org, για μεγαλύτερη ευκολία, ειδικά για απομακρυσμένη σύνδεση εκτός τοπικού δικτύου.

Για κινητά τηλέφωνα και tablet, έχει ειδικά apps τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε και να συνδεθείτε στον media σέρβερ σας σχετικά εύκολα.

Αρκετές επιλογές, ειδικά για μουσική

Όπως είπαμε το Subsonic είναι πιο γνωστό για streaming μουσικής, αφού εκεί είναι το δυνατό του σημείο.

Έχει αρκετές επιλογές που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Μερικές από τις πιο σημαντικές, είναι

  • η on-the-fly μετατροπή bitrate στα αρχεία ήχου, αν έχετε θέμα με την ταχύτητα της σύνδεσης στον σέρβερ ή στην συσκευή από την οποία συνδέεστε
  • δυνατότητα επιλογής jukebox λειτουργίας
  • όριο στην ταχύτητα ανά χρήση ή και συνολικά
  • δυνατότητα σύνδεσης με Last.fm και SONOS
  • αναπαραγωγή από browser αλλά και από εξωτερικό player
  • αναπαραγωγή σχεδόν όλων των γνωστών φορμάτ ήχου

Πως στήνετε τον media server

Subsonic_streaming_app__05To στήσιμο του media server είναι εξαιρετικά απλό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε την απαραίτητη εφαρμογή για το σύστημά σας.

Τo SubSonic, διατίθεται σε πακέτο για Windows, ΜAC και Linux (Debian/Ubuntu, Fedora/Red Hat) αλλά και σε standalone για εγκατάσταση όπου αλλού επιθυμείτε.

Εφόσον εγκαταστήσετε τον σέρβερ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνδεθείτε και να ορίσετε username και password. Τα default είναι admin και για τα δύο.

Στην συνέχεια πρέπει να ορίσετε ποιους φακέλους ή δίσκους θα σκανάρετε για αρχεία. Εδώ υπάρχει η επιλογή να γίνεται συνεχής ανίχνευση ή καλύτερα να γίνεται κάθε μέρα μία προκαθορισμένη ώρα, ώστε να μην χαλάτε άδικα πόρους του συστήματος.

Πλέον ο media server είναι έτοιμος.

Πως θα έχετε πρόσβαση στον σέρβερ από άλλες συσκευές

Subsonic_streaming_app__01_v1Πρόσβαση στον media server του Subsonic, μπορείτε να έχετε από όποια συσκευή έχει browser αλλά και από τα ειδικά apps για android και iOS.

Από τον browser, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να δώσετε την διεύθυνση του σέρβερ (μαζί με την θύρα) και θα μπορείτε να συνδεθείτε.

Αν πρόκειται για τοπικό δίκτυο, τότε θα πρέπει να δώσετε την τοπική ip (px 192.168.1.2:4040), ενώ αν πρόκειται για πρόσβαση από το ίντερνετ, την public ip ή το όνομα του σέρβερ στο subsonic (αν έχετε την pro έκδοση και το έχετε ορίσει φυσικά).

Επίσης μπορείτε να έχετε ήδη ένα δικό σας domain, αλλάζοντας το DNS σε αυτό να το συνδέσετε με τον media server σας και να χρησιμοποιείται αυτό το λογαριασμό για σύνδεση.

Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο αν θέλετε να στήσετε ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο ή podcasts, με πρόσβαση στο αρχείο για τους χρήστες.

Πολλά συνεργαζόμενα apps για κάθε συσκευή ή σύστημα

Το Subsonic, σας δίνει την δυνατότητα να συνδεθείτε στον σέρβερ με δεκάδες διαφορετικά apps. Μερικά από αυτά τα apps, προσφέρουν αρκετές ευκολίες, ειδικά για την αναπαραγωγή μουσικών αρχείων.

Έτσι εκτός από τα δικά του apps σε Android μπορείτε να βρείτε το πολύ καλό dsub καθώς και αρκετά ακόμα, ενώ θα δυσκολευτείτε να βρείτε συσκευή που να μην υπάρχει τουλάχιστοn ένα αντίστοιχο app. 

Streaming Video στην pro έκδοση

Με το Subsonic, μπορείτε να κάνετε και streaming video, αν διαθέτετε τον premium έκδοση. Το streaming μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε συσκευή, οπουδήποτε.

Έτσι ακόμα και αν είστε σε ένα ξενοδοχείο με το tablet σας, μπορείτε να βλέπετε τις ταινίες που έχετε στον media server σας. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας την ταχύτητα της σύνδεσης του media server αλλά και της συσκευή σας, τα οποία μπορεί να είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός για βίντεο με καλή ανάλυση.

Αλλά για το τοπικό δίκτυο του σπιτιού σας, σίγουρα είναι ιδανικός τρόπος για ν κάνετε streaming, στην τηλεόραση, στο κινητό, στο tablet ή σε όποια άλλη συσκευή διαθέτετε.

Με ένα κεντρικό media server από το Subsonic, μπορεί να έχει πρόσβαση ολόκληρο το σπίτι μέσα σε δευτερόλεπτα.

Βέβαια, αν ο σκοπός σας είναι ταινίες και γενικά βίντεο, τότε ίσως το Plex είναι καλύτερη επιλογή (αν και για κινητά θα πρέπει να πληρώσετε ένα εφάπαξ ποσό).

Δωρεάν ένα μήνας premium για δοκιμή

Αν εγκαταστήσετε το Subsonic, τότε αυτόματα θα έχετε δωρεάν ένα μήνα για να δοκιμάσετε την premium έκδοση. Δηλαδή με απλά λόγια, όλα οι λειτουργίες που υπάρχουν αποκλειστικά στην premium έκδοση, θα σας είναι για ένα μήνα διαθέσιμες για να τις δοκιμάσετε εντελώς δωρεάν.

Δεν χρειάζεται να κάνετε εσείς κάτι για να συμβεί αυτό. Με την εγκατάσταση, γίνεται αυτόματα.

Μετά το τέλος των 31 ημερών, αν θέλετε να συνεχίσετε να έχετε αυτές τις λειτουργίες, θα πρέπει να πληρώσετε τα 12 ευρώ της ετήσιας συνδρομής.

Αυτό είναι σίγουρα πολύ θετικό, καθώς δεν απαιτείται συμπλήρωση πιστωτικής κάρτας ή αγορά πακέτου το οποίο θα πρέπει να ακυρώσετε μετά.

Τώρα αν και σίγουρα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και με την απλή έκδοση, οι πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρει η premium έκδοση είναι αρκετές και σίγουρα αξίζουν το 1 ευρώ το μήνα.


Συνοψίζοντας

Το Subsonic είναι μία αρκετά καλή επιλογή αν θέλετε να στήσετε έναν media server για να κάνετε streaming αρχεία στο τοπικό δίκτυο ή και στο internet.

Αν και το δυνατό του σημείο είναι το streaming μουσικής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για streaming video, αν αγοράσετε την premium έκδοση.

Και αν και σίγουρα δεν έχει όλες τις δυνατότητες που έχει το plex για τα βίντεο, με μόνο 12 ευρώ το έτος και ένα μήνα δωρεάν δοκιμαστική λειτουργία, δεν είναι σίγουρα κακή επιλογή.


Βοήθεια και συμβουλές

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το Subsonic ή θέλετε κάποια βοήθεια για να στήσετε τον δικό σας media server, μην διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια ή μέσω email.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΌμορφα γλυπτά από χαρτόνι που καθαρίζουν ταυτόχρονα και την ατμόσφαιρα
Επόμενο άρθροΒάζα από τσιμέντο εμπνευσμένα από τον μπρουταλισμό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια