Παίξτε παλιά παιχνίδια SNES στον υπολογιστή σας με το ZSNES

0

To Super Nintendo ή SNES ήταν μία παιχνιδομηχανή που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Ήταν η εξέλιξη του πολύ επιτυχημένου αρχικού Nintendo. Μαζί με τις παιχνιδομηχανές της Sega μεσορανούσε για αρκετά χρόνια, μέχρι που βγήκε το Sony Playstation και τότε άλλαξαν όλα.

Όσοι έχουν γεννηθεί πριν την δεκαετία του 90, σίγουρα έχουν περάσει αρκετές ευχάριστες ώρες μπροστά σε ένα SNES. Πλέον τα περισσότερα από τα παιχνίδια του SNES δείχνουν «κακοφτιαγμένα» ακόμα και για κινητά.

Το κλασσικό παιχνίδι Prince Of Persia, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε SNES

Όμως αν θέλετε να ξαναθυμηθείτε τα παλιά και το παλιό σας SNES δεν δουλεύει ή δεν έχετε τους μετατροπείς για να το συνδέσετε σε HDMI, ένας emulator για PC μπορεί να σας δώσει την λύση.

Το ZSNES είναι ο πιο γνωστός emulator για SNES παιχνίδια, και παρότι υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δουλεύει ακόμα μία χαρά.

Εγκατάσταση

Το ZSNES μπορείτε να το εγκαταστήσετε χωρίς πρόβλημα σε Windows και Linux (και DOS). Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν μέσω του Sourceforge και αφού το αποσυμπιέσετε να το εγκαταστήσετε.

Ubuntu

Αν έχετε Ubuntu ή παράγωγη διανομή, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε δίνοντας απλά σε τερματικό

$ sudo apt-get install zsnes

Λειτουργία ZSNES

To κλασσικό Space Invaders, που είχε πρωτοκυκλοφορήσει πολλά χρόνια πριν το SNES σε Atari

Το ZSNES είναι πολύ απλό στην χρήση. Εκτός από την λειτουργία του παιχνιδιού, έχει διάφορες ρυθμίσεις με τις οποίες μπορείτε να το παραμετροποιήσετε. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η ανάλυση του παραθύρου αλλά και τα κουμπιά λειτουργίας.

H επιλογή της ανάλυσης οθόνης. Στο tab Filters μπορείτε να επιλέξετε και κάποια φίλτρα που βελτιώνουν αισθητά τα γραφικά

Για την ανάλυση του βίντεο, μην προτιμήσετε κάποια full screen, καθώς είναι κουραστικό με τόσο φτωχά γραφικά.

Για να παίξετε ένα παιχνίδι, πρέπει να το φορτώσετε από το δίσκο και θα ξεκινήσει να παίζει αμέσως. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις (πχ κουμπιά) για το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

ROMS και που θα τα βρείτε

To Street Fighter II. Μόλις τις «μαζέψαμε» από τις ποδάρες του Dhalsim

Τώρα το ZSNES δεν έχει κανένα παιχνίδι προφορτωμένα μαζί του. Για να παίξετε όποιο παιχνίδι θέλετε θα πρέπει πρώτα να το φορτώσετε σαν ROM.

Τώρα η μόνη απολύτως νόμιμη οδός σε αυτό, είναι να έχετε ήδη το παιχνίδι σε αυθεντική δισκέτα SNES και να το περάσετε με κάποιο ειδικό πρόγραμμα και adaptor στον υπολογιστή σας. Για το συγκεκριμένο σκοπό υπάρχουν κάποια μικρά gadget που μπορεί να σας βοηθήσουν. Κάποια μάλιστα σας δίνουν την δυνατότητα να τα τρέξετε απευθείας από δισκέτα SNES.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ SNES ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΑΖΑΡΙΑ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ.

Τώρα η εναλλακτική (και πιο δημοφιλής) λύση είναι να βρείτε ROMS από το διαδίκτυο. Αυτό δεν είναι νόμιμο και είναι σαν να κατεβάζετε πειρατικά παιχνίδια. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα «αρχαία» παιχνίδια του SNES που δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.

Η ίδια η Nintendo στην ιστοσελίδα της αναφέρεται αναλυτικά στο συγκεκριμένο θέμα με παραδείγματα για το τι είναι νόμιμο και τι όχι όσο αφορά τους Emulator και τα ROMS.

To The Smurfs, ένα από τα πιο εκνευριστικά παιχνίδια σε SNES

Όσο και να φαίνεται περίεργο η εφαρμογή του ZSNES είναι νόμιμη, γιατί ακριβώς δεν περιέχει κανένα πατενταρισμένο παιχνίδι μαζί με την εγκατάσταση. Σας δίνει απλώς την δυνατότητα να παίξετε παιχνίδια SNES σε υπολογιστή. Αν εσείς επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πειρατικά ROMS, τότε αυτό αφορά εσάς. Έτσι αν θέλετε να κατεβάσετε πειρατικά ROMS, βάζοντας στο Google SNES ROMS θα βρείτε αρκετά.

Πως θα τρέξετε τα ROMS

ZSNES emulator για SNESΤο ZSNES διαβάζει αρχεία ROMS σε  .zip  και .smc. Απλώς φορτώστε τα από το φάκελο που βρίκονται τα ROMS σας με την επιλογή LOAD. 

Αν θέλετε να παίζετε και διπλά με ZSNES, τότε μπορείτε να αγοράσετε 2 από αυτά τα gamepad με σύνδεση USB που θυμίζουν τα αυθεντικά του SNES, με μόνο 3 ευρώ το ένα από το Gearbest.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΊσως το πιο όμορφο minimal ρολόι τοίχου
Επόμενο άρθροΕνα πραγματικά απίστευτα κακό φορητό πικάπ για δίσκους βινυλίου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια