Πως ελέγχουμε πόσο φορτισμένη είναι μία μπαταρία

0
μπαταρίες επαναφορτιζόμενων εργαλείων

Συνήθως ο πιο απλός τρόπος για να δει κάποιος πόσο φορτισμένη είναι μία μπαταρία,  είναι να την βάλει σε ένα εξάρτημα που χρησιμοποιεί μπαταρίες και να δείτε αν δουλεύει. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε και πολύ σωστό. Και αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο, βλέπετε μόνο αν η μπαταρία είναι άδεια ή όχι. Το πόσο γεμάτη είναι, δεν μπορείτε να το κρίνετε. 

Ο πιο απλός και σωστός τρόπος για να βλέπετε πόσο γεμάτη είναι μια μπαταρία είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πολύμετρο ή ένα μετρητή μπαταρίας.
Mpataries_8-horz
Και τα δύο αυτά εργαλεία μετράνε τα volt της μπαταρίας και από αυτό μπορείτε να δείτε πόσο φορτισμένη είναι μία μπαταρία. Το πολύμετρο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς μπορεί να ελέγξει όλους τους τύπους των μπαταριών, από μικρή αλκαλική μπαταρία έως μπαταρία αυτοκινήτου. Οι μετρητές μπαταρίας συνήθως είναι πιο εξειδικευμένοι και μετράνε ένα είδος μπαταρίας ο καθένας. Δηλαδή υπάρχει άλλος μετρητής για μπαταρίας οικιακές (ΑΑ, ΑΑΑ …) και άλλος για μπαταρίες αυτοκινήτου.
Το κόστος τους είναι εξαιρετικά μικρό (μπορείτε να βρείτε ένα μέτριο πολύμετρο με λιγότερο από 10 ευρώ και ένα μετρητή μπαταρίας με λιγότερο από 5 ευρώ) και δεν απαιτούν καμία απολύτως τεχνική γνώση ή εμπειρία.

Πως λειτουργούν;

Mpataries_11Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή. Και οι δύο συσκευές μετράνε τα Volt της κάθε μπαταρίας. Με βάση αυτή τη μέτρηση μπορούμε να κρίνουμε πόσο γεμάτη είναι μια μπαταρία.
 
Για παράδειγμα μια απλή αλκαλική μπαταρία AA έχει ονομαστική τιμή 1.5 Volt. Εάν είναι γεμάτη, η μέτρηση θα πρέπει να μας δείξει μια τιμή λίγο μεγαλύτερη από το 1.5 ενώ αν είναι άδεια μια τιμή μικρότερη από το 1.5. Συγκεκριμένα στις ΑΑ οι γεμάτες μπαταρίες έχουν τιμή περίπου 1.65 Volt, ενώ οι άδειες 1.2 Volt. Οι μπαταρίες που έχουν 1.2 Volt δεν είναι εντελώς άδειες. Απλώς συνήθως δεν λειτουργούν οι περισσότερες συσκευές με πιο λίγα Volt, ειδικά αν έχουν αρκετές μπαταρίες. 

Πως ελέγχουμε πόσο φορτισμένη είναι μία μπαταρία με το πολύμετρο

πως ελέγχουμε πόσο φορτισμένη είναι μία μπαταρία με το πολύμετρο
Η μέτρηση γίνεται βάζοντας τους ακροδέκτες του πολύμετρου ή του μετρητή μπαταρίας στους πόλους της μπαταρίας. Αν χρησιμοποιήσετε πολύμετρο, δεν έχει σημασία σε ποιον πόλο βάζετε τον κάθε ακροδέκτη. Αν τους βάλετε λάθος, απλώς θα πάρετε αρνητική τιμή
 
Το πολύμετρο έχει διάφορες επιλογές για να μετράει διάφορες τιμές. Σχεδόν πάντα έχει μέτρηση για  Volt σε συνεχές ρεύμα, Volt σε εναλλασσόμενο, Ohm  και Ampere. Για να μετρήσετε τα Volt της μπαταρίας πρέπει να θέσετε το διακόπτη στη ρύθμιση για Volt σε συνεχές ρεύμα (θα έχει μια ευθεία γραμμή δίπλα στο γράμμα V) στην ακριβώς μεγαλύτερη τιμή από τα Volt της μπαταρίας.
 
Έτσι αν για παράδειγμα θέλετε να μετρήσετε μια μπαταρία 1.5 V και οι τιμές που έχει το πολύμετρο είναι 200m, 2000m , 20, 200, 500 όπως στο εικονιζόμενο, θα πρέπει να το θέσετε στο 20, γιατί αυτή είναι η ακριβώς παραπάνω τιμή από αυτή που θέλουμε.  
 

Πως ελέγχουμε πόσο φορτισμένη είναι μία μπαταρία με τον ελεγκτή μπαταρίας

οικονομικός ελεγκτής φόρτισης μπαταρίας
Μέτρηση με απλό μετρητή μπαταρίας ΑΑ. Όπως φαίνεται είναι σχεδόν άδεια (1.2V)
Στο μετρητή μπαταρίας αν δεν τους βάλετε σωστά, δεν θα μπορεί να γίνει μέτρηση. Έτσι θα πρέπει να βάλετε το θετικό ακροδέκτη στο θετικό πόλο και τον αρνητικό ακροδέκτη στον αρνητικό πόλο. Ο θετικός πόλος στις οικιακές μπαταρίας θα είναι πάντα αυτός με τον πόλο που προεξέχει λίγο. Αλλά λογικά θα υπάρχει και σήμανση που θα σας καθοδηγήσει. Το θετικό των μετρητών μπαταρίας, είναι ότι έχουν ειδική σήμανση που θα σας δείχνει ακριβώς το φορτίο της μπαταρίας αναλόγως με τα Volt που έχει. 
Γεμάτη μπαταρία 1.5V
Γεμάτη μπαταρία 1.5V
Και οι δύο τρόποι ισχύουν και για τις αλκαλικές αλλά και για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
 

Ισχύει το κόλπο με το χοροπήδημα στις μπαταρίες;


Εδώ και μερικά χρόνια, έχει κυκλοφορήσει ένα μικρό κόλπο για να βλέπετε αν η μπαταρία πόσο γεμάτη είναι η μπαταρία σας, χωρίς τη χρήση εργαλείων. Απλώς αφήνετε τη μπαταρία να πέσει σε μια σταθερή επιφάνεια. Αν δεν αναπηδήσει, αλλά μείνει σταθερή στη επιφάνεια τότε σημαίνει ότι είναι γεμάτη. Αν αναπηδήσει σημαίνει ότι δεν είναι γεμάτη. Όσο πιο ψηλά αναπηδήσει τόσο περισσότερο άδεια είναι.

Ισχύει όμως αυτό;

Η απάντηση είναι ναι και όχι. Όπως έδειξε μια έρευνα του πανεπιστημίου του Princeton, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ο λόγος που αναπηδάει μια μπαταρία δεν είναι το πόσο άδεια είναι, αλλά τα πόσα οξείδια ψευδαργύρου έχουν σχηματιστεί μέσα στη μπαταρία. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω γράφημα, μπαταρίες μισογεμάτες αναπηδούν όσο (αν όχι λίγο παραπάνω) και οι εντελώς άδειες μπαταρίες. (Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη έρευνα του πανεπιστημίου του Princeton εδώ)

Bouncing-Batteries

Οι εντελώς γεμάτες εξακολουθούν να μην αναπηδούν καθόλου. Οπότε αυτό το τεστ είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να ξεχωρίσετε μια καινούργια μπαταρία από μια παλιά, αλλά όχι ένας καλός τρόπος για να δείτε πόσο φορτισμένη είναι μία μπαταρία.
 

Χρήσιμα άρθρα για μπαταρίες


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦτιάχνω βοήθημα για τρύπες σε ξύλο
Επόμενο άρθροΠως φυλάμε τους σπόρους από τα φυτά
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια