Πως ελέγχουμε αν η μπαταρία του iPhone 5 είναι νεκρή και πως την αλλάζουμε

0

Αν έχουμε ένα οποιοδήποτε κινητό  και δεν ξεκινάει, τότε οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετές. Ίσως είναι ο φορτιστής  χαλασμένος, το βύσμα, η πλακέτα ή η μπαταρία. Το τελευταίο ενδεχόμενο δεν είναι το πιο πιθανό, αλλά μπορεί να συμβεί, ειδικά αν έχει γίνει κακή χρήση.

Συμπτώματα καμμένης μπαταρίας κινητού


  • Το κινητό δεν έχει καμία ανταπόκριση και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη στην οθόνη 
  • Σταματάει να λειτουργεί, ξαφνικά, ενώ φορτίζει ή ενώ γίνεται βαριά χρήση

Για ποιο λόγο μπορεί να καταστραφεί η μπαταρία του κινητού


Οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετές. Κάποιες φορές είναι απλώς αστοχία υλικού και η μπαταρία χαλάει μέσα στους πρώτους μήνες.

Πιο συχνά είναι από υπερθέρμανση λόγω συνεχόμενων φορτίσεων/αποφορτίσεων. Όταν μία μπαταρία φορτίζει ή αποφορτίζει, δημιουργείται θερμότητα. Όσο πιο ραγδαία είναι η φόρτιση ή η αποφόρτιση, τόσο πιο μεγάλη είναι αυτή η θερμότητα. Έτσι, αν για κάποιο λόγο γίνεται συνεχώς φόρτιση και χρήση, τότε η υπερβολική θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία λιθίου.

Ένα άλλο πιθανό ενδεχόμενο είναι και μία πολύ σοβαρή πτώση. Αν σας πέσει το κινητό με αρκετή δύναμη, υπάρχει περίπτωση η πτώση να καταστρέψει την ίδια την μπαταρία ή την καλωδίωσή της.

Πως θα αποκτήσετε πρόσβαση στην μπαταρία του iPhone 5


H διαδικασία ελέγχου είναι ίδια για οποιοδήποτε κινητό. Οι μόνες διαφορές είναι ο τρόπος πρόσβασης στην μπαταρία και το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι επαφές της μπαταρίας.

Στο iPhone 5, η πρόσβαση στην μπαταρία δεν είναι και τόσο εύκολη. Θα πρέπει καταρχάς να ξεβιδώσετε τις 2 μικροσκοπικές βίδες, οι οποίες είναι στο κάτω μέρος, εκεί που βρίσκεται και το βύσμα φόρτισης.

Εφόσον τις ξεβιδώσετε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να ανασηκώσετε την οθόνη από το κάτω μέρος. Κανονικά αυτό γίνεται με την χρήση μίας ειδικής βεντούζας, αλλά αν δεν φοβάστε να κάνετε και μερικές μικρό-αμυχές, μπορείτε να προσπαθήσετε να το ανασηκώσετε με ένα λεπτό λεπίδι.

Αφού το ανασηκώσετε ελαφρά, αν πρόκειται για το 5S τότε θα πρέπει να ξεσυνδέσετε την καλωδιοταινία του κουμπιού/fingerprint της οθόνης, η οποία βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το κουμπί. Μην το σηκώσετε τελείως γιατί θα κοπεί. Απλώς το ξεκουμπώνετε, ανασηκώνοντας ελαφρά με ένα πλαστικό ή ειδικό λοστό.

Εφόσον βγει αυτό, το μόνο που θα συγκρατεί το μπροστινό πάνελ, είναι οι καλωδιοταινίες της οθόνης, του digitizer και της κάμερας. Πρακτικά δεν σας ενοχλούν και τόσο στον έλεγχο της μπαταρίας, αλλά μπορείτε να τις ξεσυνδέσετε και αυτές με τον ίδιο τρόπο. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ξεβιδώσετε και να αφαιρέσετε το μεταλλικό προστατευτικό.

Πως θα ελέγξετε την μπαταρία στο iPhone 5S


Τώρα μετά το δύσκολο κομμάτι, το εύκολο. Δηλαδή ο έλεγχος της μπαταρίας. Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε ένα πολύμετρο που να μετράει τάση σε σταθερό ρεύμα. Αυτό το κάνουν όλα τα πολύμετρα της αγοράς, ακόμα και αυτά που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ.

iphone 5s

 

Εφόσον έχετε ρυθμίσει σωστά το πολύμετρο, ακουμπάτε τον ένα ακροδέκτη στο μεταλλικό προστατευτικό της SIM και το άλλο σε μία μικρή μεταλλική κουκκίδα, που βρίσκεται δίπλα από την καλωδιοταινία της μπαταρίας.  Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς η κουκκίδα είναι σχετικά μικρή και δεν πρέπει να ακουμπήσετε τα μεταλλικά μέρη που είναι κοντά. Με αυτό τον τρόπο μετράτε την τάση στην οποία λειτουργεί το κινητό και κατ’ επέκταση της μπαταρίας. 

iphone 5s μπαταρία

Βέβαια, για να είστε απόλυτα σίγουροι, πρέπει να μετρήσετε την ίδια την μπαταρία. Για να το κάνετε αυτό, ξεκουμπώνετε την καλωδιοταινία της μπαταρίας (με τον ίδιο τρόπο πάλι) και με τους ακροδέκτες του πολύμετρου, μετράτε τα ακριανά μεταλλικά ελάσματα που έχει το βύσμα της μπαταρίας.

Η μπαταρία κανονικά έχει τάση 3.7 Volt. Αν η τάση είναι μεγαλύτερη (3.7-4.2V) σημαίνει ότι είναι φορτισμένη, αν είναι μικρότερη (3.2-3.7V) σημαίνει ότι είναι αφόρτιστη. Αν η ένδειξη είναι μικρότερη του 3.2V και ειδικά αν είναι κοντά στο 0, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και κατά πάσα πιθανότητα είναι κατεστραμμένη και χρειάζεται αντικατάσταση.

Η αντικατάσταση από αυτό το στάδιο είναι αρκετά απλή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανασηκώσετε την μπαταρία, η οποία είναι κολλημένη στο πίσω μέρος του κινητού με 2 αυτοκόλλητες ταινίες. Για ευκολία, μπορείτε να ζεστάνετε ελαφρά το οπίσθιο μέρος, ώστε να μαλακώσει η κόλλα. Αφού το κάνετε, βγάζετε την παλιά και τοποθετείτε την νέα, με τον ίδιο τρόπο.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤσιμεντένιο φωτιστικό, στα γράμματα της αλφαβήτου
Επόμενο άρθροΈνα ξύλινο ρετρό terrarium που θα ομορφύνει κάθε χώρο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια