Όλα τα κλειδιά των αυτοκινήτων που έχουν κυκλοφορήσει τη τελευταία δεκαετία, έχουν ηλεκτρονικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό. Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα χρειάζονται μπαταρία για να λειτουργήσουν. Η μπαταρία σε αυτά τα κλειδιά, αναλόγως με τη χρήση, κρατάει μερικούς μήνες πριν αδειάσει η μπαταρία.
Οι περισσότεροι όταν αδειάσει η μπαταρία, πάνε σε κάποιο κατάστημα με είδη μπαταρίας και τους την αλλάζουν εκεί. Το κόστος για μια τέτοια αλλαγή είναι από 2 έως 5 ευρώ. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ώρες καταστημάτων. Οπότε αν αδειάσει η μπαταρία Σαββάτο απόγευμα, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τη Δευτέρα το πρωί για να ανοίξει το κατάστημα.
Όμως το πραγματικό κόστος της μπαταρίας δεν ξεπερνάει το μισό ευρώ και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα μόνοι σας οποιαδήποτε στιγμή. Δεν χρειάζεται καμία τεχνική γνώση και καμία εμπειρία, παρά μόνο τη δυνατότητα να αναγνωρίσετε τη μπαταρία που έχει μέσα το κλειδί σας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κλειδιών χρησιμοποιεί μικρές μπαταρίες πλακέ λιθίου 3 Βολτ. Οι μπαταρίες αυτές αν και μοιάζουν ίδιες, κυκλοφορούν σε αρκετά μεγέθη. Ο τρόπος να τις αναγνωρίσετε είναι απλός. Στο ένα μέρος πάντα θα έχουν ένα κωδικό που θα είναι τύπου “CRXXXX” όπου ΧΧΧΧ 4 αριθμοί. Με αυτόν τον κωδικό, ζητάτε σε ένα κατάστημα (ή αγοράζετε από το ίντερνετ) τη μπαταρία που χρειάζεστε.
Τι γίνεται αν δεν υπάρχει κωδικός;
Υπάρχει περίπτωση αν η μπαταρία είναι αρκετά παλιά ο κωδικός αυτός να είναι δυσανάγνωστος ή απλώς να μην υπάρχει. Το να βρείτε τον τύπο της μπαταρίας είναι σχετικά εύκολο. Πρώτα κοιτάξτε το εσωτερικό του κλειδιού, καθώς είναι πιθανό να την αναφέρει σε κάποιος σημείο.
Αν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, μην ανησυχείτε, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα παχύμετρο. Με το παχύμετρο μετράτε τη διάμετρο και το πάχος της μπαταρίας. Η διάμετρος σε χιλιοστά θα είναι τα δύο πρώτα ψηφία (δεν γίνεται στρογγυλοποίηση) ενώ τα δύο πρώτα ψηφία από το πάχος (σε χιλιοστά χωρίς να έχει σημασία αν το δεύτερο ψηφίο είναι δεκαδικό) τα 2 τελευταία. Έτσι για παράδειγμα μια μπαταρία με διάμετρο 20 χιλιοστά και πάχος 3,2 χιλιοστά, θα έχει τον κωδικό CR2032 ενώ μια μπαταρία με διάμετρο 12.5 χιλιοστά και πάχος 2.5 χιλιοστά θα έχει τον κωδικό CR1225.
Οι μπαταρίες αυτές έχουν κόστος από 0.20 ευρώ μέχρι 0.5 ευρώ και καλό είναι να αγοράσετε πακέτο με αρκετές ώστε να έχετε πάντα μία εύκαιρη.
Πως γίνεται η αλλαγή;
Η αλλαγή είναι πολύ εύκολη.Όλα τα κλειδιά είναι φτιαγμένα σε δύο κομμάτια. Καταρχάς πρέπει να ελέγξετε το κλειδί για κάποια βίδα. Τα περισσότερα κλειδιά δεν έχουν βίδα αλλά απλό κούμπωμα, αλλά καλό είναι να σιγουρευτείτε πρώτα. Αν υπάρχει βίδα αφαιρέστε την.
Είτε υπάρχει βίδα είτε όχι, πάντα θα υπάρχει μια μικρή εσοχή, συνήθως στο πλάι ή στο πίσω μέρος. Σε αυτή την εσοχή θα πρέπει να βάλετε ένα μικρό αντικείμενο (όπως ένα λεπτό αλλά πλατύ ίσιο κατσαβίδι) και να περιστρέψτε ελαφρά. Καλό θα ήταν, ειδικά την πρώτη φορά να είστε προσεκτικοί ώστε να μην κάνετε κάποια ζημιά καθώς μερικά κλειδιά, έχουν λίγο περίεργο κούμπωμα.
Το κλειδί θα ξεκουμπώσει και θα ανοίξει στα δύο μέρη. Τότε θα δείτε την άδεια μπαταρία και θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με την καινούργια με ακριβώς την ίδια φορά. Αν κάνετε το λάθος και βγάλετε τη μπαταρία πριν δείτε τη φορά , τότε σίγουρα θα υπάρχει ένα ενδεικτικό σήμα με το σε ποια μεριά πάει το θετικό και σε ποια το αρνητικό της μπαταρίας. Ο θετικός πόλος είναι το μέρος με τα γράμματα, ενώ ο αρνητικός το μέρος με τη μικρή εσοχή.
Όταν τοποθετήσετε τη νέα μπαταρία, ξανακουμπώνετε προσεκτικά και είναι έτοιμο προς χρήση.
Τηλεχειριστήριο συναγερμού
Πολλές φορές μαζί με τα κλειδιά του αυτοκινήτου έχουμε και συναγερμό αυτοκινήτου. Οι συναγερμοί αυτοκινήτου, αναλόγως με τη μάρκα έχουν διάφορους τύπους μπαταρίας. Ο πιο συχνός είναι οι μικρές 12 V. Εδώ οι τύποι μπαταρίας είναι 2 ο Α23 και ο Α27.
Τον Α23 μπορεί να τον συναντήσετε με διάφορες ονομασίες όπως L1028, 23A, 23 AE, LR23A, V23GA, 8LR23 αλλά θα έχει πάντα διάσταση 10.3 χιλιοστά διάμετρο επί 28.5 χιλιοστά ύψος.
Τον Α27 πάλι μπορεί να τον συναντήσετε με διάφορες ονομασίες όπως GP27, 27A, L828 και MN27 αλλά και αυτός θα έχει πάντα διάσταση 8 χιλιοστά διάμετρο επί 28 χιλιοστά ύψος.
Το κόστος αυτών των μπαταριών ξεκινάει από 0.5 ευρώ και φτάνει έως και τα 2 συνήθως. Πάλι καλό είναι να αγοράσετε παραπάνω από μία. Θα τις βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με ηλεκτρολογικά ή μπαταρίες.
Η διαδικασία αλλαγής της μπαταρίας σε ένα τηλεχειριστήριο συναγερμού είναι ακριβώς ίδια με αυτή του κλειδιού.
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες
- Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ένα εφεδρικό κλειδί. Καλό είναι να αφαιρείτε τη μπαταρία από το εφεδρικό κλειδί (ή τηλεχειριστήριο συναγερμού) εφόσον δεν το χρησιμοποιείτε. O λόγος είναι ότι η μπαταρία θα αποφορτίζεται μόνη της ακόμα και χωρίς χρήση του κλειδιού. Ειδικά αν πρόκειται για τηλεχειριστήριο συναγερμού με 12V μπαταρία, αυτό επιβάλλεται καθώς οι αλκαλικές μπαταρίες με τη πάροδο των χρόνων μπορεί να έχουν διαρροές και να προκληθεί βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα του τηλεχειριστηρίου.
- Όλες οι μπαταρίες έχουν ημερομηνία λήξης. Ειδικά στις αλκαλικές μπαταρίες, η ημερομηνία λήξης είναι πιο σημαντική. Οπότε αν θέλετε να αγοράσετε αρκετές μπαταρίες μην κάνετε υπερβολές γιατί θα δώσετε τσάμπα λεφτά. Οι μπαταρίες λιθίου συνήθως δεν έχουν ημερομηνία λήξης αναγεγραμμένη πάνω. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι αθάνατες, απλώς συνήθως έχουν αρκετά πιο μεγάλη διάρκεια ζωής από τις αλκαλικές.